Aναμφίβολα, η επιθυμία για υλικά και πνευματικά αγαθά είναι έμφυτη στην ανθρώπινη φύση. Τροφή, στέγη, ασφάλεια, ευημερία, εσωτερική ειρήνη, χαρά και ψυχική άνεση, είναι μία αλυσίδα αγαθών που κατά τρόπο δυναμικό επιδιώκει να κατακτήσει ο άνθρωπος μέσα στην πολυποίκιλη και πολυδιάστατη συνεργασία ανάμεσα στον εαυτό του και τό γύρω κόσμο.
Aν και είναι "του Κυρίου η γη και τό πλήρωμα αυτης", τα αγαθά της γης αυθαίρετα οι ισχυρότεροι, σε κάποιο μέτρο, τα μονοπωλούν. Ένας ευλαβής κληρικός γράφει: "Δε θέλει ο Θεός εγώ να είμαι χορτάτος και σύ νηστικός, δε θέλει οι τροφές και τα αγαθά να είναι για τους λίγους. Ούτε πάλι να είναι για τους πολλούς, αλλά για όλους". Ο θεόπνευστος Δαυίδ σ' ένα ψαλμό του υπογραμμίζει: "Κύριος ου στερήσει τα αγαθά τοίς πορευομένοις εν ακακία" (Ψαλμ. 83). Η ερμηνεία του ψαλμού ¦ μάλλον του ψαλμικού ρητου είναι μια καθημερινή εμπειρία της ορθόδοξης Εκκλησίας. Με πολλούς τρόπους ο Χριστος ευεργετεί τον άδολο και πιστο λαό, όσο βέβαια κρατάει αυτός την ευσέβειά του και τηρεί τους κανόνες της πνευματικης ζωης. Αντίθετα, παίρνει τή Χάρη Του, όταν η πνευματική αμέλεια και οι αμαρτίες ξεπεράσουν τα όρια μακροθυμίας του Θεού και δέν υπάρχει πλέον ελπίδα μετανοίας.
Η κρίση του σημερινού κόσμου αποδεικνύει τι σημαίνει ο άνθρωπος να γίνεται όργανο του κακού, εργάτης της κακίας. Είναι αλήθεια ότι τα πολιτικά συστήματα δεν καλλιεργούν πνεύμα χριστιανικης συμβίωσης μεταξύ των λαών, γι' αυτό και πάρα πολλοί άνθρωποι στερούνται θεμελιώδη κοινωνικά, πνευματικά και οικονομικά αγαθά. Η αγάπη όμως του Θεού και οι χαρές του ουρανού είναι αγαθά ανοικτά σε όλους, αν θελήσουν να πορευθούν εν ακακία. Όλες οι ανά τον κόσμο ορθόδοξες ιεραποστολές καταβάλλουν μια τεράστια προσπάθεια, ώστε όλοι οι άνθρωποι να προσεγγίσουν και να γευθούν τα αγαθά του Θεού, υλικά και πνευματικά.
Να τονίσουμε ότι ο φιλάνθρωπος Τριαδικός Θεός πάρα πολλές φορές παρεμβαίνει με τρόπο ανερμήνευτο από την ανθρώπινη λογική και παρηγορεί τους ανθρώπους που τους καταδίκασε σε στέρηση και φτώχεια η ανθρώπινη πλεονεξία.
Η αγάπη του Θεού υπερβαίνει τα κοινωνικα συστήματα και δίνει λύση και τρόπους λύσης των προβλημάτων, των συγκρούσεων και των αδιεξόδων που δημιουγεί η ανθρώπινη ατέλεια.
Ίσως όμως έλθει και η ώρα κατά την οποία οι άνθρωποι θα αποβάλλουν την υλιστική τοξίνη και δε θα αναγνωρίζουν θεωρητικά μόνο την αξία της χριστιανικης διδασκαλίας, αλλά θα τη δικαιώνουν και στην πράξη, στα όρια μιας εν Χριστώ κοινωνίας.
Ο ιερός Χρυσόστομος γίνεται φωνή του Χριστου διατυπώνοντας ταυτόχρονα και μία πρόσκληση στην αγάπη του Θεού σε κάθε άνθρωπο γύρω του. Λέγει σχετικά: "Εγώ πατήρ, εγώ αδελφός, εγώ νυμφίος, εγώ οικία, εγώ τροφεύς, εγώ ιμάτιον, εγώ ρίζα, εγώ θεμέλιον, παν όπερ θέλεις, εγώ. Μηδενός εν χρεία καταστής. Εγώ δουλεύσω. Ήλθον γαρ διακονησαι, ου διακονηθηναι. Εγώ και φίλος και ξένος, και κεφαλή και αδελφός και αδελφή και μήτηρ. Πάντα εγώ, μόνον "οικείως έχε προς εμέ".
ΤΟY NIKOΛAOY ΣAKAΛAKH, MAΘHMATIKOY
Oι πορευόμενοι εν ακακία...
Καθημερινά πνευματικά μηνύματα.
Συντονιστής: Συντονιστές
Επιστροφή στο “Πνευματικά Μηνύματα”
Μετάβαση σε
- Agiooros.net
- ↳ Ανακοινώσεις του agiooros.net
- ↳ Εισηγήσεις για το Φόρουμ
- ↳ Αλληλογνωριμία & Συναντήσεις μελών του agiooros.net
- ↳ Χρόνια Πολλά
- Αγιορείτικα