Μάθημα Θρησκευτικών στην Α'βάθμια & Β'βάθμια Εκπαίδευση

Γενικότερη συζήτηση σχετικά με την ερμηνεία των προφητειών της Ορθοδοξίας και τα Σημεία των Καιρών στην Εποχή μας.

Συντονιστής: Συντονιστές

Βιβλία Θρησκευτικών Α & Β΄θμιας εκπαίδευσης.

Το δημοψήφισμα λήγει την Τρί Οκτ 09, 2007 7:08 pm

Είναι ικανοποιητικά
0
Δεν υπάρχουν ψήφοι
Ικανοποιητικά αλλά χρειάζονται βελτίωση
0
Δεν υπάρχουν ψήφοι
Ελλειπή, χρειάζονται άμεση αντικατάσταση
5
100%

Σύνολο ψήφων: 5

mykonos
Απλό Μέλος
Απλό Μέλος

Μάθημα Θρησκευτικών στην Α'βάθμια & Β'βάθμια Εκπαίδευση

Δημοσίευση από mykonos »

Ως γονέας ο οποίος αρκετές φορές βοηθάει τα παιδιά του στην κατανόηση των μαθημάτων τους, έχω την εντύπωση οτι σήμερα τα βιβλία των Θρησκευτικών, τόσο στο Δημοτικό όσο και στο Γυμνάσιο και Λύκειο, δεν είναι αυτά που πρέπει.
Δεν αρμόζουν στο μεγαλείο της Θρησκείας μας, δεν δίνουν ούτε τα εφόδια που τα παιδιά χρειάζονται, ούτε τις γνώσεις, αλλά το χειρότερο ούτε τις άμυνες που θα προσδοκούσε κανείς να αναπτυχθούν μέσα απο αυτό το μάθημα.
Ποιά είναι η δική σας άποψη γαι το θέμα αυτό;
Ποιός είναι αυτός που πρέπει να βελτιώσει και να εγκρίνει το περιεχόμενο των βιβλίων αυτών;
Gafaranga
Βασικός Αποστολέας
Βασικός Αποστολέας

Δημοσίευση από Gafaranga »

Συμφωνώ με τον/την mykonos. Θεωρώ ότι το μάθημα των Θρησκευτικών θα έπρεπε να είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να προβληματίζει τα παιδιά κι όχι απαραίτητα να δίνει απαντήσεις. Να εξοικειώνει τα παιδιά με τις ερωτήσεις και τον προβληματισμό και να τα ενθαρρύνει να ψάξουν τα ίδια να βρουν τις απαντήσεις για τα ερωτήματα που τα ίδια θέτουν. Επειτα να αξιολογούν τα ίδια την αναζήτησή τους αυτή και τα αποτελέσματά της με βοηθό τον δάσκαλο. Το καλύτερο μάθημα Θρησκευτικών το έχω πάρει διαβάζοντας τα λεγόμενα του γεροντα Παϊσιου και του γέροντα Πορφύριου. Τι κι αν το έκανα πολλά χρόνια μετά το Λύκειο και από τον υπολογιστή; Αυτά είχα στη διάθεσή μου, αυτά χρησιμοποίησα. Πιστεύω λοιπόν ότι το βιβλίο των Θρησκευτικών πρέπει να αποτελεί σημείο εκκίνησης προβληματισμού και συζήτησης για να δημιουργήσει μαθητές εξασκημένους στο διάλογο, τη συνεργασία και την φιλική συνύπαρξη κι όχι μαθητές δογματισμού και αδιαφορίας για το διαφορετικό. Αυτό δεν έχει να κάνει μόνον με το βιβλίο άλλά και με την χρήση του. Και το καλύτερο βιβλίο του κόσμου να είχες αν τον υποχρεώνεις κάποιον να αποστηθίζει, θα το σιχαθεί και θα έχει απόλυτο δίκιο. Για να απαντήσω όμως και στην ερώτηση περι έγγρισης του βιβλίου θεωρώ ότι την ευθύνη έχει το υπουργείο παιδείας όπως και για όλα τα υπόλοιπα μαθήματα. επίσης πιστεύω ότι το μάθημα των θρησκευτικών πρέπει να απευθύνεται σε όλα τα παδιά ανεξαρτητου Θρησκείας και να τα δίνει την δυνατότητα να εξασκηθούν στη Θρησκεία που τα ίδια και οι κηδεμόνες τους επιθυμούν γιατί στόχος θα πρεπει να είναι πως μπορεί να γίνει κανείς καλύτερος στην θρησκεία της επιλογής του αλλά και να γνωρίσει ταυτόχρονα και κάποια πράγματα για την Ορθοδοξία. για να είμαι ειλικρινής στο γυμνάσιο και το Λύκειο το μάθημα των θρησκευτικών με απομάκρυνε και δεν με έφερνε κοντά στην Ορθοδοξία. Ας είναι καλά τα κείμενα των αθωνιτών πατέρων που με συνέφεραν και μου κέντρισαν το ενδιαφέρον να ασχοληθώ. Αυτό όμως ήταν προσωπική μου επιλογή στην προσπάθεια μου να βρω απαντήσεις σε ερωτήματα. Ισως και οι μαθητές να μπορέσουν να ακολουθήσουν παρόμοια μαθησιακή πορεία. Άυτό που έχω κατα νου είναι αυτό που έκανε η γερόντισσα Γαβριηλία δηλαδή δεν μιλούσε σε κανέναν για τον Χριστό αν ο ίδιος ο ανθρωπος δεν της το ζητούσε. Πιστεύω ότι για να υπάρξει μάθηση πρέπει πρώτα να υπάρξει δίψα και γι'αυτό εκεί πρέπει να δοθεί η έμφαση, στη δημιουργία δίψας.
strumfi
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από strumfi »

Gafaranga έγραψε:Συμφωνώ με τον/την mykonos. Θεωρώ ότι το μάθημα των Θρησκευτικών θα έπρεπε να είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να προβληματίζει τα παιδιά κι όχι απαραίτητα να δίνει απαντήσεις. Να εξοικειώνει τα παιδιά με τις ερωτήσεις και τον προβληματισμό και να τα ενθαρρύνει να ψάξουν τα ίδια να βρουν τις απαντήσεις για τα ερωτήματα που τα ίδια θέτουν. ..... Και το καλύτερο βιβλίο του κόσμου να είχες αν τον υποχρεώνεις κάποιον να αποστηθίζει, θα το σιχαθεί και θα έχει απόλυτο δίκιο. ..
...για να είμαι ειλικρινής στο γυμνάσιο και το Λύκειο το μάθημα των θρησκευτικών με απομάκρυνε και δεν με έφερνε κοντά στην Ορθοδοξία. Ας είναι καλά τα κείμενα των αθωνιτών πατέρων που με συνέφεραν και μου κέντρισαν το ενδιαφέρον να ασχοληθώ. Αυτό όμως ήταν προσωπική μου επιλογή στην προσπάθεια μου να βρω απαντήσεις σε ερωτήματα. Ισως και οι μαθητές να μπορέσουν να ακολουθήσουν παρόμοια μαθησιακή πορεία. Άυτό που έχω κατα νου είναι αυτό που έκανε η γερόντισσα Γαβριηλία δηλαδή δεν μιλούσε σε κανέναν για τον Χριστό αν ο ίδιος ο ανθρωπος δεν της το ζητούσε. Πιστεύω ότι για να υπάρξει μάθηση πρέπει πρώτα να υπάρξει δίψα και γι'αυτό εκεί πρέπει να δοθεί η έμφαση, στη δημιουργία δίψας.
Το να κάνεις την ελεύθερη πίστη υποχρεωτικό μάθημα, νομίζω δεν βοηθά και πολύ. Αντιθέτως, ίσως και να προκαλεί αντίδραση. Το θέμα είναι όπως πολύ σωστά λες να δημιουργήσεις ευκαιρίες προβληματισμού και όχι να υποχρεώσεις κάποιον να αποστηθίσει. Να τον προσελκύσεις και όχι να τον υποχρεώσεις. Αλλά, εδώ το θέμα είναι πώς; Και οι τρεις αγίες μορφές που προανέφερες είχαν αρχή τους να μην ομιλούν για τέτοια θέματα χωρίς να έχει προηγηθεί ερώτηση. Και εξηγούν τον λόγο.
Όμως το ερώτημα είναι: Αν υποθέσουμε ότι καταργηθούν τα θρησκευτικά από υποχρεωτικό μάθημα από ποιους φορείς θα μπορούσε ένα παιδί να ενημερωθεί, να προβληματιστεί και να κινηθεί προς τον Θεό; Επίσης, θα ήταν η προαιρετική παρακολούθηση του μαθήματος μία λύση ή θα λειτουργούσε αρνητικά ως προς αυτή την κατεύθυνση; Πάντως η έννοια της υποχρέωσης όταν αντικαθιστά αυτήν της ελεύθερης αναζήτησης και της έμπνευσης, με βρίσκει αντίθετη. Αλλά παραπέρα δεν μπορώ να προχωρήσω. Μένω στο επίπεδο του προβληματισμού[/b]
nkope
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από nkope »

Είμαι σίγουρος ότι το θέμα αυτό, των Θρησκευτικών δηλαδή στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, το έχουμε ξανασυζητήσει. Νομίζω μάλιστα ότι είχαμε κάνει και μια ψηφοφορία. Όποιος το βρει ας βάλει το link για να το βρούμε κι εμείς.

Έλεγα λοιπόν τότε ότι δεν είναι θέμα βιβλίου αλλά φιλοσοφίας περί το μάθημα. Είναι δεδομένο ότι μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας και των καθηγητών και των δασκάλων δεν είναι κατ΄ουσίαν Ορθόδοξοι Χριστιανοί. Αυτοί λοιπόν οι άνθρωποι είτε δεν επιθυμούν να διδαχθούν Ορθόδοξη Θεολογία, είτε δεν επιθυμούν να τη διδάξουν. Για να καλυφθεί το πρόβλημα αυτό μέχρι κάποιος ν΄αποφασίσει να το λύσει οριστικά, τα βιβλία των Θρησκευτικών (τίτλος αλήθεια κι αυτός) θίγουν τα θέμα τα της Ορθόδοξης πίστης και εκκλησιολογίας απέξω - απέξω μη θέλοντας να εμβαθύνουν ή καλύτερα μη μπορώντας να εμβαθύνουν σ΄ένα τέτοιο περιβάλλον.

Αν επιθυμούμε πραγματικά να γίνεται ουσιαστική διδασκαλία της Ορθόδοξης Θεολογίας και Εκκλησιολογίας στα σχολεία, τότε αυτή θα πρέπει να διδάσκεται μόνο σ΄ όσους το επιθυμούν και μόνο από όσους πιστεύουν πραγματικά στην Ορθοδοξία και μπορούν να τη διδάξουν. Οι δε υπόλοιποι μπορούν να διδάσκονται Θρησκειολογία ή Φιλοσοφία ή κάτι παρόμοιο.

Αυτή είναι η δική μου πρόταση, που είναι κατ΄εφαρμογήν του "όστις θέλει" του Κυρίου. Εσείς τι λέτε;
mykonos
Απλό Μέλος
Απλό Μέλος

Υποχρεωτικό ή όχι το μάθημα των θρησκευτικών.

Δημοσίευση από mykonos »

Η άποψη μου είναι ότι το μάθημα των Θρησκευτικών πρέπει να είναι υποχρεωτικό διότι είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι μίας βασικής ελληνικής παιδείας.
Όμως το θέμα βρίσκεται αλλού.
Πόσο φιλικά και αξιόλογα είναι τα βιβλία των Θρησκευτικών;
Ποια είναι τα μηνύματα τα οποία περνούν στον μαθητή;
Είναι ανάλογα του μεγαλείου της Θρησκείας μας;
Θα μπορούσαν να βελτιωθούν;
Ποια είναι η σύνδεση τους με την σημερινή πραγματικότητα;
Ποια εφόδια, ποιες αρχές, ποια διδάγματα δίνουν στον μαθητή;
Γιατί να μην υπάρχει δυνατότητα εργασιών, προβληματισμού και αναζήτησης σχετική με τις αναρίθμητες πηγές της Θρησκείας μας;

Εντέλει, τι περιμένουμε απο το μάθημα των Θρησκευτικών στο Δημοτικό;
Εγώ σας διαβεβαιώνω οτι σε σύνολο 30 μαθητών της έκτης Δημοτικού που γνωρίζω προσωπικά, στους 20 απο αυτούς,το μόνο που έμεινε, ήταν να μάθουν δύο Προσευχές παπαγαλία, χωρίς να ξέρουν τί σημαίνουν, και αυτό το έχουν ξεχάσει μετα το τέλος του καλοκαιριού.

Υ.Σ. Το ίδιο ισχύει και με τον Εθνικό Υμνο.
nkope
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από nkope »

Τα Θρησκευτικά αναπόσπαστο κομμάτι μιας βασικής ελληνικής παιδείας; Φίλε Μύκονος η φράση αυτή πέρα απ΄ότι περιέχει αντιφάσεις είναι κι εντελώς αστήρικτη. Επίσης ρωτώ, είναι αυτό που μας ενδιαφέρει σ΄αυτό το forum το αν τα παιδιά μας παίρνουν μια "βασική ελληνική παιδεία", ή αν μαθαίνουν πρώτα απ΄όλα τις αλήθειες της Ορθόδοξης πίστης κι ύστερα τις αλήθειες για την ιστορία του Ελληνικού έθνους;

Όχι φίλε μου εμένα δεν μου αρκεί μια "βασική ελληνική παιδεία". Εγώ θέλω περισσότερα κι ουσιαστικότερα. Γι αυτό προτείνω αυτό που προτείνω. Άλλωστε χιλιάδες παιδιά πια στην Ελλάδα δεν είναι Ορθόδοξοι Χριστιανοί, πολλοί μάλιστα δεν είναι καν Έλληνες. Πρέπει να υποχρεώσουμε κι αυτούς σε μια "βασική ελληνική παιδεία".
mykonos
Απλό Μέλος
Απλό Μέλος

Δημοσίευση από mykonos »

Αγαπητέ Φίλε Ncope,
Θα συμφωνήσω μαζί σου έχοντας όμως πολλές διαφωνίες...
Ναι τα παιδιά μας πρέπει να μαθαίνουν τις αλήθειες της Ορθόδοξης πίστης ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΑΛΟΓΟ ΒΑΘΜΟ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ που μαθαίνουν και τα άλλα μαθήματα τους. Αυτό γίνεται μόνο μέσα απο σωστά βιβλία, με σωστή διδακτέα ύλη και σωστούς δάσκαλους. Αλλιώς, γίνεται ότι και σήμερα.
Θα συμφωνήσω μαζί σου οτι η φράση μου είναι αστήρικτη, αλλά ήθελα να μου εξηγήσεις τους λόγους. Γιατί;
Αν δεν είναι τα Θρησκευτικά αναπόσπαστο κομμάτι μίας βασικής ελληνικής παιδείας, τότε τι είναι;
Πού βρίσκεται η αντίφαση;
Ελληνική παιδεία και θρησκευτικά είανι αντιφατικές έννοιες;

Και εγώ θέλω περισσότερα και ουσιαστικότερα. Με πληγώνει όμως οτι τώρα δεν έχω τίποτα και απο κάπου πρέπει να αρχίσω. Εγώ μηλάω για την αρχή, πού έυχομαι να φθάσει στην συνέχεια όπως εσύ την εκφράζεις.
Αν χιλιάδες παιδιά δεν είναι Ελληνες και δεν είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι, τότε αυτό είναι πρόβλημα δικό τους. Τα σχολεία στην Ελλάδα πρέπει να δίνουν τις γνώσεις που χρειάζεται ο Χριστιανός Ορθόδοξος Έλληνας.
Με την ίδια λογική, γιατί ένας αλλοδαπός να διδάσκεται Αρχαία Ελληνικά;
Προσοχή, μηλάμε γαι σωστή διδασκαλία, όχι για αλλαγή θρησκείας.
Ευχαριστώ για τον κόπο της απάντησης σου καθώς επίσης και για τον χρόνο σου.
nkope
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από nkope »

mykonos έγραψε:Αν χιλιάδες παιδιά δεν είναι Ελληνες και δεν είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι, τότε αυτό είναι πρόβλημα δικό τους. Τα σχολεία στην Ελλάδα πρέπει να δίνουν τις γνώσεις που χρειάζεται ο Χριστιανός Ορθόδοξος Έλληνας.
Με την ίδια λογική, γιατί ένας αλλοδαπός να διδάσκεται Αρχαία Ελληνικά;
Προσοχή, μηλάμε γαι σωστή διδασκαλία, όχι για αλλαγή θρησκείας.
Ευχαριστώ για τον κόπο της απάντησης σου καθώς επίσης και για τον χρόνο σου.
Όχι φίλε μου δεν είναι πρόβλημα δικό τους, είναι πρόβλημα της κοινωνίας, δηλαδή όλων μας. Ο σεβασμός της πίστης του άλλου είναι επιβεβλημένος για μας τους Χριστιανούς. Μπορεί να διαφωνούμε με τους αλλόδοξους και τους ετερόδοξους, αλλά δεν παύουμε να σεβόμαστε το δικαίωμα τους να πιστεύουν ότι νομίζουν. Ο σωστός τρόπος να τους πείσουμε ότι η δική τους πίστη είναι λάθος κι η δική μας σωστή δεν είναι να τους επιβάλλουμε να διδάσκονται στα σχολεία τη δική μας πίστη, αλλά με την αγάπη μας και το σεβασμό μας στα δικαιώματα και τις ευαισθησίες τους.

Αρχαία Ελληνικά διδάσκονται σ΄όλα τα Πανεπιστήμια του κόσμου, όπου υπάρχουν ελληνικές σπουδές, όποιος πηγαίνει σχολείο στην Ελλάδα μαθαίνει ελληνικά νέα κι αρχαία γιατί του είναι απαραίτητα για να επιβιώσει σ΄αυτή τη χώρα, όμως σ΄αυτό δεν περιλαμβάνεται απαραίτητα η πίστη έστω της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Όπως δε διδάσκονται τα Λατινικά ή κι 'άλλα μαθήματα επιλογής, παρά μόνο σ΄όποιους τα χρειάζονται ή επιθυμούν να τα μάθουν για να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους.
NIKOSZ
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από NIKOSZ »

Διάλογος για την παιδεία, την Ορθοδοξία,
το διαφωτισμό και τον καταναλωτισμό !

- Ποια η θέση και σχέση της Ορθόδοξης θεολογίας και Εκκλησίας με την παιδεία;

- Ποιος ήταν η επίδραση του διαφωτισμού στο ελληνικό σχολείο;

- Ποια είναι η κυρίαρχη πρόταση του σημερινού μετανεωτερικού πολιτισμού για την ευτυχία του ανθρώπου;

- Ποια η θέση της Ορθοδοξίας απέναντι στον καταναλωτισμό;

Ακούστε εκτεταμένα αποσπάσματα συνολικής διάρκειας 36:12 από την ενδιαφέρουσα συζήτηση της κας Σοφίας Χατζή με τον κ. Φώτη Σχοινά από τον ραδιοφωνικό σταθμό “Πειραϊκή Εκκλησία” 91,2 FM.

http://www.mystakidis.com/istologio/fil ... tismos.mp3
Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησον με τον αμαρτωλό
mykonos
Απλό Μέλος
Απλό Μέλος

Δημοσίευση από mykonos »

nkope έγραψε:Όχι φίλε μου δεν είναι πρόβλημα δικό τους, είναι πρόβλημα της κοινωνίας, δηλαδή όλων μας. Ο σεβασμός της πίστης του άλλου είναι επιβεβλημένος για μας τους Χριστιανούς. Μπορεί να διαφωνούμε με τους αλλόδοξους και τους ετερόδοξους, αλλά δεν παύουμε να σεβόμαστε το δικαίωμα τους να πιστεύουν ότι νομίζουν. Ο σωστός τρόπος να τους πείσουμε ότι η δική τους πίστη είναι λάθος κι η δική μας σωστή δεν είναι να τους επιβάλλουμε να διδάσκονται στα σχολεία τη δική μας πίστη, αλλά με την αγάπη μας και το σεβασμό μας στα δικαιώματα και τις ευαισθησίες τους.

Αρχαία Ελληνικά διδάσκονται σ΄όλα τα Πανεπιστήμια του κόσμου, όπου υπάρχουν ελληνικές σπουδές, όποιος πηγαίνει σχολείο στην Ελλάδα μαθαίνει ελληνικά νέα κι αρχαία γιατί του είναι απαραίτητα για να επιβιώσει σ΄αυτή τη χώρα, όμως σ΄αυτό δεν περιλαμβάνεται απαραίτητα η πίστη έστω της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Όπως δε διδάσκονται τα Λατινικά ή κι 'άλλα μαθήματα επιλογής, παρά μόνο σ΄όποιους τα χρειάζονται ή επιθυμούν να τα μάθουν για να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους.
Αγαπητέ Φίλε,
Συμφωνώ μαζί σου, έχω όμως κάποιες μικρές επιφυλάξεις.
Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε σήμερα στα σχολεία και στο οποίο αναφέρθηκα, είναι η κακή ποιότητα των βιβλίων και η εσφαλμένη κατά την γνώμη μου μεθοδολογία στην εκμάθηση του μαθήματος των Θρησκευτικών η οποία τελικά οδηγεί τους μαθητές στην αδιαφορία.
Ναι, είναι προβλημα επίσης ο μεγάλος αριθμός αλλοδαπών, όπου σε ορισμένα μέρη, όπως εδώ που μένω εγώ, αποτελούν και την πλειοψηφία σε κάποια απο τα τμήματα.
Όμως το πρόβλημα αυτό είναι διαφορετικό.
Άσχετα με το τι θρησκεία πιστεύει ο καθένας, στα σχολεία μας πρέπει να διδάσκεται σωστά η δική μας θρησκεία για τα δικά μας παιδιά, που τελικά είναι και αυτά που πλήρωσαν φόρους, που θα πάνε στρατιώτες και που έχουν δέσει την μοίρα τους με την χώρα αυτή.
Ευχαριστώ για την προσοχή σου,
Απάντηση

Επιστροφή στο “Προφητείες-Σημεία των Καιρών”