Χαρούμενοι Αγωνιστές
Συντονιστής: Συντονιστές
-
Domna
- Κορυφαίος Αποστολέας

- Επικοινωνία:
Χαρούμενοι Αγωνιστές
Ο αληθινός χριστιανός έχει τρία γνωρίσματα:
1. Διαβάζει τον Λόγο του Θεού (Αγία Γραφή).
2. Τον εφαρμόζει στη ζωή του.
3. Φροντίζει να τον διαδίδει για να σώζονται και οι άλλοι και να γίνονται κοινωνοί του θαύματος που έζησε.
1. Διαβάζει τον Λόγο του Θεού (Αγία Γραφή).
2. Τον εφαρμόζει στη ζωή του.
3. Φροντίζει να τον διαδίδει για να σώζονται και οι άλλοι και να γίνονται κοινωνοί του θαύματος που έζησε.
- filotas
- Κορυφαίος Αποστολέας

- Επικοινωνία:
Re: Χαρούμενοι Αγωνιστές
Η παραεκκλησιαστικές οργανώσεις δεν είναι απαραίτητες στη λειτουργία της Εκκλησίας κι επειδή αποτελούν ανθρώπινα έργα πολύ εύκολα παρεκτρέπονται από το σκοπό τους.
Όπως έχουμε συζητήσει πολλές φορές το μικρότερο πλήρες κύτταρο της Μιας, Αγίας, Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας, δηλαδή του σωτήριου και ζωοποιού Σώματος του Χριστού του οποίου είμαστε μέλη, είναι η ενορία.
Όποιος ενδιαφέρεται ειλικρινά να προσφέρει έργο στην Εκκλησία, μπορεί να το κάνει μέσα στην ενορία του και δεν έχει κανένα λόγο να ψάχνει λύσεις αλλού.
Ότι λάμπει δεν είναι χρυσός κι αν ακόμη είναι σήμερα κανείς δεν εγγυάται ότι θα είναι και στο μέλλον. Μόνη εγγύηση και σιγουριά είναι αυτή που δίνει το Άγιο Πνεύμα μέσα στην Εκκλησία.
Όπως έχουμε συζητήσει πολλές φορές το μικρότερο πλήρες κύτταρο της Μιας, Αγίας, Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας, δηλαδή του σωτήριου και ζωοποιού Σώματος του Χριστού του οποίου είμαστε μέλη, είναι η ενορία.
Όποιος ενδιαφέρεται ειλικρινά να προσφέρει έργο στην Εκκλησία, μπορεί να το κάνει μέσα στην ενορία του και δεν έχει κανένα λόγο να ψάχνει λύσεις αλλού.
Ότι λάμπει δεν είναι χρυσός κι αν ακόμη είναι σήμερα κανείς δεν εγγυάται ότι θα είναι και στο μέλλον. Μόνη εγγύηση και σιγουριά είναι αυτή που δίνει το Άγιο Πνεύμα μέσα στην Εκκλησία.
- inaf
- Κορυφαίος Αποστολέας

Είμαστε ίσως εκτός θέματος, αλλά καλώς ή κακώς μέσα από κάποια ιδιωτική πρωτοβουλία προέρχεται η πλειοψηφία όσων συμμετέχουν ενεργά στην Εκκλησία. Και για να μην παρεξηγηθώ, όταν λέω ιδιωτική πρωτοβουλία εννοώ την αφιέρωση πνευματικών πατέρων που με "μαγιά" κάποια πρόσωπα στην ενορία τους αναπτύσουν δράση (φιλανθρωπική, ιεραποστολική, σε φυλακές, σε νοσοκομεία κ.α.) που πολλές φορές ξεπερνά τα σύνορα της ενορίας.filotas έγραψε:Η παραεκκλησιαστικές οργανώσεις δεν είναι απαραίτητες στη λειτουργία της Εκκλησίας κι επειδή αποτελούν ανθρώπινα έργα πολύ εύκολα παρεκτρέπονται από το σκοπό τους.
Προκύπτει λοιπόν η ανάγκη αυτή η προσπάθεια να έχει κάποια μορφή και αυτό γιατί δεν αναπτύσεται από την οικεία Μητρόπολη και έτσι έχει ένα όνομα και είναι αναγκαστικά Νομικό Πρόσωπο. Και δεν μας είναι άγνωστες σαν φόρουμ τέτοιες προσπάθειες, όπως η Κιβωτός του Κόσμου για παράδειγμα ή το Λύρειο Παιδικό Ίδρυμα και πολλές άλλες ανά περιοχή. Ας μην ξεχνάμε πως σε αυτή την λύση κατέληξε και ο Άγ. Νεκτάριος για την Μονή της Αίγινας λόγω των εμποδίων από τις αρμόδιες αρχές και ας μου επιτραπεί
Η προσπάθεια την οποία έχω υπόψη μου δεν είναι γνωστή πέραν την ενορίας στην οποία βρίσκεται ο ιερέας αν και η παρουσία της είναι τεράστια και η δράση της έχει .... ποικιλία. Βεβαίως συμφωνώ απόλυτα στα υπογραμμισμένα και δυστυχώς έχεις απόλυτο δίκιο, απλά δεν μπορώ να αρνηθώ την μικρή μου εμπειρία εως σήμερα και να είμαι απόλυτος.
«Ιδού βαδίζω…» Κύριε, δέξου με
ξεχνώντας τον πολύ μου ρύπο…
Εσύ που ακούς τον κρυφό πόθο μου
και της καρδιά μου κάθε χτύπο.
ξεχνώντας τον πολύ μου ρύπο…
Εσύ που ακούς τον κρυφό πόθο μου
και της καρδιά μου κάθε χτύπο.
filotas έγραψε:Η παραεκκλησιαστικές οργανώσεις δεν είναι απαραίτητες στη λειτουργία της Εκκλησίας κι επειδή αποτελούν ανθρώπινα έργα πολύ εύκολα παρεκτρέπονται από το σκοπό τους.
Οι οργανώσεις αυτές δεν βλάπτουν διότι ζούμε σε ένα "γενναίο κόσμο" που υπάρχουν αιρετικοί, μασώνοι, άλλες οργανώσεις Χριστιανικές και όχι ορθόδοξες, scientolόγοι, σατανιστές, ομάδες διαλογισμού γιόγκας, και ένα σωρό άλλοι.
Ο όρος "παραεκλησσιαστικές" οργανώσεις δεν μου φαίνεται σωστός. Εγώ θα τις έλεγα Χριστιανικές οργανώσεις.
Κάποτε, πριν χρόνια, είδα μια εκπομπή στην Νικολούλη που κατηγορούσε αυτές τις οργανώσεις. Μιλούσε και ο Μουστάκης και έλεγε πολλά.Και μάλιστα είχε μιλήσει ένας πατέρας που πρότεινε ότι οι γονείς θα πρέπει να συγκεντρωθούν, να βάλουν κουκούλες και να βρεθούν έξω από το κτήριο της φρικτής οργάνωσης να πετάνε πέτρες. Εντάξει δεν ξέρω τι είπαν στο παιδί του και τον εξόργισαν τόσο πολύ αλλά δεν νομίζω ότι αυτό είναι σωστή στάση.
Όποιος συνδέεται με τις Χριστιανικες ομάδες δεν θα γίνει απαραίτητα καλός χριστιανός αλλά τουλάχιστον θα ακούσει τις ορθόδοξες θέσεις και σταδιακά εμβαθύνοντας θα μάθει να διακρίνει τι είναι ορθόδοξο και τι είναι αιρετικό.
filotas έγραψε:Όποιος ενδιαφέρεται ειλικρινά να προσφέρει έργο στην Εκκλησία, μπορεί να το κάνει μέσα στην ενορία του και δεν έχει κανένα λόγο να ψάχνει λύσεις αλλού.
Παραθέτω ανέκδοτο που διάβασα σε φόρουμ για τραγούδια:
Ρώτησαν έναν τραγουδιστή τι διαφορά έχει ο ίδιος από τον άλλο τραγουδιστή που τραγουδάει τα ίδια τραγούδια του Θεοδωράκη. Και αυτός είπε, "εγώ είμαι αρχηγός της αστυνομίας ενώ ο άλλος είναι αρχηγός της χωροφυλακής". εννοώντας ότι ήταν ακριβώς ίδιοι και οι δύο.
Δηλαδή πιστεύω ότι αν κάποιος πάει στην ενορία του και συμμετέχει ενεργά ή πάει στις Χριστιανικές ομάδες
στην ουσία κάνει το ίδιο πράγμα. Τουλάχιστον στις μικρότερες πόλεις πιθανόν να συναντήσει ακριβώς τα ίδια άτομα και στις δύο οργανώσεις.
Τώρα δεν ξέρω αν υπάρχει διαχωρισμός στις μεγάλες πόλεις. Όσο περισσότερα άτομα υπάρχουν σε μια πόλη ίσως υπάρχουν περισσότερες ομάδες που η μία θα διαχωρίζεται από την άλλη.
πιστευω οτι εφοσον εχουν ενεργο ρολο οι ιερεις μεσα στις χριστιανικες αυτες οργανωσεις τοτε δεν υπαρχει θεμα ή φόβος παρείσφρυσης αιρετικων θεσεων. Ας πουμε η Κιβωτος του Κοσμου εχει τον πατερα Αντωνιο.
«Όπου έρως θείος ήψατο καρδίας, εκεί φόβος ρημάτων ουκ ίσχυσε».
-
toula
- Κορυφαίος Αποστολέας

Παρόλο που προσωπικά δεν ανήκω σε καμμία παραθρησκευτική οργάνωση, με την έννοια που αποκαλούνται τέτοιου είδους οργανώσεις, φοίτησα από το Νηπιαγωγείο μέχρι και το Λύκειο στο σχολείο της "Ελληνικής Παιδείας". Για όσους δεν τον γνωρίζουν, το συγκεκριμένο σχολείο ανήκει στον Σύλλογο "Μέγας Βασίλειος" και οι περισσότερες καθηγήτριες ανήκουν στον "Σωτήρα". Δεν πάθαμε τίποτα. Μεγαλώσαμε με τις αρχές της ορθοδόξου πίστεώς μας και το μόνο κακό που ίσως πάθαμε ήταν ότι εκείνα τα χρόνια νοιώθαμε εμείς στην εφηβεία μας μια καταπίεση που αφορούσε μάλλον την ενδυμασία και τίποτα παραπάνω. Τώρα που μεγάλωσα και ωρίμασα θυμάμαι με αγάπη τις καθηγήτριές μας (που τότε - σαν παιδί - τις κατηγορούσα για καταπίεση) που πάσχιζαν πέρα από το να μας μάθουν σωστά γράμματα, να γίνουμε και καλοί χριστιανοί ! Μόνο καλά λόγια έχω να πω !
- filotas
- Κορυφαίος Αποστολέας

- Επικοινωνία:
Κι εγώ στα νιάτα μου φοίτησα στο ίδιο σχολείο και πέρασα αρκετά χρόνια από τις ομάδες γνωστής παραεκκλησιαστικής οργάνωσης, επομένως μιλώ εκ πείρας.
Δεν λέω ότι οι λύσεις στο περιθώριο της Εκκλησίας είναι κακές, αλλά ότι είναι λάθος σαν αρχή.
Βεβαίως υπάρχουν πρωτοβουλίες ανθρώπων, που θέλουν να προσφέρουν στους αδελφούς τους, όπως είναι το θέλημα του Θεού. Όμως οι πρωτοβουλίες αυτές είναι περισσότερο ασφαλείς και ευλογημένες, αν γίνονται μέσα στα πλαίσια των δομών της Εκκλησίας (ενορία, Μητρόπολη, τοπική Εκκλησία) παρά όταν γίνονται έξω απ' αυτές. Σημείο αναφοράς για όλες τις πρωτοβουλίες πρέπει να είναι η Εκκλησία και η Θεία Ευχαριστία.
Δυστυχώς πολλοί άνθρωποι που συμμετέχουν σ' αυτές τις οργανώσεις, τείνουν να θεωρούν ότι αυτό που κάνουν είναι ανθρώπινο έργο και από τους ίδιους εξαρτάται η επιτυχία του. Έτσι όμως αφαιρούν από το έργο τους τη βοήθεια του Θεού κι έτσι το βάζουν σε κίνδυνο εκτροπής, ακόμη και αντιπαράθεσης με τη Μητέρα Εκκλησία. Δε θέλω να φέρω παραδείγματα, αλλά έχω στο μυαλό μου πολλά τέτοια στα προηγούμενα χρόνια, αλλά ακόμη και σήμερα.
Ένα τέτοιο ευτράπελο μεταξύ οργάνωσης και Εκκλησίας εξελίσσεται αυτές τις μέρες στη Φλώρινα, γύρω από το που θα ταφεί ο ετοιμοθάνατος πρώην Φλωρίνης Αυγουστίνος, ενώ ο Γέροντας ακόμη δεν εξέπνευσε.
Μη με παρεξηγείτε, μιλάω με συναίσθηση και πόνο. Η σωτηρία των ανθρώπων είναι έργο Θεού. Εμείς καλούμαστε απλά να συμβάλουμε, ανάλογα με τις δυνάμεις μας, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να μετατρέψουμε τη συμβολή μας σε προσωπικό έργο ή αυτοσκοπό. Γι αυτό ας μείνουμε μέσα στην ασφάλεια της Εκκλησίας, για να μη χάσουμε την ψυχή μας προσπαθώντας να σώσουμε τις ψυχές των άλλων.
Δεν λέω ότι οι λύσεις στο περιθώριο της Εκκλησίας είναι κακές, αλλά ότι είναι λάθος σαν αρχή.
Βεβαίως υπάρχουν πρωτοβουλίες ανθρώπων, που θέλουν να προσφέρουν στους αδελφούς τους, όπως είναι το θέλημα του Θεού. Όμως οι πρωτοβουλίες αυτές είναι περισσότερο ασφαλείς και ευλογημένες, αν γίνονται μέσα στα πλαίσια των δομών της Εκκλησίας (ενορία, Μητρόπολη, τοπική Εκκλησία) παρά όταν γίνονται έξω απ' αυτές. Σημείο αναφοράς για όλες τις πρωτοβουλίες πρέπει να είναι η Εκκλησία και η Θεία Ευχαριστία.
Δυστυχώς πολλοί άνθρωποι που συμμετέχουν σ' αυτές τις οργανώσεις, τείνουν να θεωρούν ότι αυτό που κάνουν είναι ανθρώπινο έργο και από τους ίδιους εξαρτάται η επιτυχία του. Έτσι όμως αφαιρούν από το έργο τους τη βοήθεια του Θεού κι έτσι το βάζουν σε κίνδυνο εκτροπής, ακόμη και αντιπαράθεσης με τη Μητέρα Εκκλησία. Δε θέλω να φέρω παραδείγματα, αλλά έχω στο μυαλό μου πολλά τέτοια στα προηγούμενα χρόνια, αλλά ακόμη και σήμερα.
Ένα τέτοιο ευτράπελο μεταξύ οργάνωσης και Εκκλησίας εξελίσσεται αυτές τις μέρες στη Φλώρινα, γύρω από το που θα ταφεί ο ετοιμοθάνατος πρώην Φλωρίνης Αυγουστίνος, ενώ ο Γέροντας ακόμη δεν εξέπνευσε.
Μη με παρεξηγείτε, μιλάω με συναίσθηση και πόνο. Η σωτηρία των ανθρώπων είναι έργο Θεού. Εμείς καλούμαστε απλά να συμβάλουμε, ανάλογα με τις δυνάμεις μας, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να μετατρέψουμε τη συμβολή μας σε προσωπικό έργο ή αυτοσκοπό. Γι αυτό ας μείνουμε μέσα στην ασφάλεια της Εκκλησίας, για να μη χάσουμε την ψυχή μας προσπαθώντας να σώσουμε τις ψυχές των άλλων.
-
toula
- Κορυφαίος Αποστολέας

Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου Νίκο ! Ο πατέρας μου που ήταν ιερέας είχε ακριβώς την ίδια άποψη με εσένα γι΄αυτό και παρόλο που πηγαίναμε στο σχολείο που προανέφερα, ουδέποτε γραφτήκαμε μέλη σε αυτούς τους συλλόγους, αλλά πάντα συμμετείχαμε στην εκκλησιαστική ζωή της ενορίας μας, όπως κατηχητικό σχολείο και εκκλησιασμός στην Αγ. Τριάδα όπου ήταν εφημέριος και ο πατέρας μου.
- filotas
- Κορυφαίος Αποστολέας

- Επικοινωνία:
Για να σας δώσω ένα παράδειγμα της παραπάνω θέσης μου για τις παραεκκλησιαστικές οργανώσεις μεταφέρω το παρακάτω θέμα από τη σημερινή Εκκλησιαστική επικαιρότητα. Ευτυχώς πρόκειται για ένα θέμα εκτός Ελλάδος κι έτσι δε θίγονται γνωστά πρόσωπα και πράγματα:
Λύση της διαφωνίας με τους οργανωσιακούς στη Μητρόπολη Χαλεπίου
Τετάρτη, 25 Αύγουστος 2010 - Συντάχθηκε απο τον/την Μητρόπολη Χαλεπίου 11:23
Στη 46η Συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου, οι Αρχιερείς συζήτησαν το θέμα της διαφωνίας που ανέκυψε μεταξύ της Οργάνωσης (HARAKEH) και της Μητρόπολης Χαλεπίου, σχετικά με το κατηχητικό έργο στη Μητρόπολη.
Ενώ οι κληρικοί θεωρούν ότι είναι οι ίδιοι οι αρμόδιοι γι’ αυτό το έργο προσπαθούν οι οργανωσιακοί να κατευθύνουν το Κατηχητικό ανεξάρτητα από τους κληρικούς.
Παρακολούθησε η Ιεραρχία την παρουσίαση του Μητροπολίτη Χαλεπίου κ. Παύλου, και πληροφορήθηκαν τις πατρικές Του προτάσεις για την λύση της διαφωνίας, τις οποίες ομοφώνως ψήφισαν, και κατέκριναν την από τους οργανωσιακούς δυσφήμηση διά των Μέσων Ενημέρωσης, η οποία προκάλεσε πληγή στο σώμα της Εκκλησίας, και ζήτησαν να βρεθεί άμεσα τρόπος ώστε να κλείσει αυτή η χαίνουσα πλήγη.
Οι Πατέρες της Συνόδου, με αφορμή αυτού του ζητήματος, συζήτησαν και το θέμα της κατήχησης σ’ όλο το Πατριαχείο Αντιοχείας, και διευκρίνισαν τον ρόλο του Κληρικού και του Λαϊκού, και συμφώνησαν ότι η σχέση μεταξύ τους θεμελιώνεται στην πατρότητα του Επισκόπου και των Κληρικών και την υιότητα των πιστών, που καλλιεργούνται μέσα στο σώμα της Εκκλησίας.
Και αποφάσισαν παμψηφεί ότι το Κατηχητικό ανήκει στην αρμοδιότητα του Επισκόπου και των Ιερέων.
Γι' αυτό η Ιερά Σύνοδος ανέθεσε στον Μακαριώτατο την συγκρότηση μίας επιτροπής, υπό την δική Του προεδρία, για την οργάνωση του κατηχητικού έργου στο Πατριαρχείο κατά τους Εκκλησιαστικούς κανόνες.
Πηγή: www.romfea.gr
Λύση της διαφωνίας με τους οργανωσιακούς στη Μητρόπολη Χαλεπίου
Τετάρτη, 25 Αύγουστος 2010 - Συντάχθηκε απο τον/την Μητρόπολη Χαλεπίου 11:23
Στη 46η Συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου, οι Αρχιερείς συζήτησαν το θέμα της διαφωνίας που ανέκυψε μεταξύ της Οργάνωσης (HARAKEH) και της Μητρόπολης Χαλεπίου, σχετικά με το κατηχητικό έργο στη Μητρόπολη.
Ενώ οι κληρικοί θεωρούν ότι είναι οι ίδιοι οι αρμόδιοι γι’ αυτό το έργο προσπαθούν οι οργανωσιακοί να κατευθύνουν το Κατηχητικό ανεξάρτητα από τους κληρικούς.
Παρακολούθησε η Ιεραρχία την παρουσίαση του Μητροπολίτη Χαλεπίου κ. Παύλου, και πληροφορήθηκαν τις πατρικές Του προτάσεις για την λύση της διαφωνίας, τις οποίες ομοφώνως ψήφισαν, και κατέκριναν την από τους οργανωσιακούς δυσφήμηση διά των Μέσων Ενημέρωσης, η οποία προκάλεσε πληγή στο σώμα της Εκκλησίας, και ζήτησαν να βρεθεί άμεσα τρόπος ώστε να κλείσει αυτή η χαίνουσα πλήγη.
Οι Πατέρες της Συνόδου, με αφορμή αυτού του ζητήματος, συζήτησαν και το θέμα της κατήχησης σ’ όλο το Πατριαχείο Αντιοχείας, και διευκρίνισαν τον ρόλο του Κληρικού και του Λαϊκού, και συμφώνησαν ότι η σχέση μεταξύ τους θεμελιώνεται στην πατρότητα του Επισκόπου και των Κληρικών και την υιότητα των πιστών, που καλλιεργούνται μέσα στο σώμα της Εκκλησίας.
Και αποφάσισαν παμψηφεί ότι το Κατηχητικό ανήκει στην αρμοδιότητα του Επισκόπου και των Ιερέων.
Γι' αυτό η Ιερά Σύνοδος ανέθεσε στον Μακαριώτατο την συγκρότηση μίας επιτροπής, υπό την δική Του προεδρία, για την οργάνωση του κατηχητικού έργου στο Πατριαρχείο κατά τους Εκκλησιαστικούς κανόνες.
Πηγή: www.romfea.gr
Κι όμως , σε πολλά σημεία αυτές οι οργανώσεις στρεβλώνουν την διδασκαλία της Ορθοδοξίας.
1. Π.χ οι "ταγμένοι/ες" , μέλη των οργανώσεων που δεν νυμφεύονται( από ιδεολογία) και ζούν σε κοινόβια μέσα στις πόλεις. Από όσο ξέρω ....και διορθώστε με αν κάνω λάθος, στην Ορθοδοξία ή είσαι κοσμικος και νυμφεύεσαι (άλλο αν θες και δεν μπορεις να βρεις σύντροφο), ή γίνεσαι μοναχός.
2. Εκτός από τη Βυζαντινή μουσική, "ψέλνουν" στις συνάξεις τους και διάφορα άλλα παιδαριώδη (συγχωρέστε τη γνώμη μου
) τραγούδια, πολλά εκ των οποίων είναι μεταφράσεις αντίστοιχων προτεσταντικών.
3) Γενικά, η λειτουργία τους προσομειάζει σε αντίστοιχες Προτεσταντικές οργανώσεις, και είναι γνωστό άλλωστε μέσα από μελέτες που έχουν δημοσιευτεί ότι αυτές οι οργανώσεις εισήχθησαν στον ελληνικό χώρο στις αρχές του 20 αιώνα, από άτομα Ορθόδοξα μεν αλλά με ξενικές θρησκευτικές επιδράσεις από Αμερική και Γερμανία.
1. Π.χ οι "ταγμένοι/ες" , μέλη των οργανώσεων που δεν νυμφεύονται( από ιδεολογία) και ζούν σε κοινόβια μέσα στις πόλεις. Από όσο ξέρω ....και διορθώστε με αν κάνω λάθος, στην Ορθοδοξία ή είσαι κοσμικος και νυμφεύεσαι (άλλο αν θες και δεν μπορεις να βρεις σύντροφο), ή γίνεσαι μοναχός.
2. Εκτός από τη Βυζαντινή μουσική, "ψέλνουν" στις συνάξεις τους και διάφορα άλλα παιδαριώδη (συγχωρέστε τη γνώμη μου
3) Γενικά, η λειτουργία τους προσομειάζει σε αντίστοιχες Προτεσταντικές οργανώσεις, και είναι γνωστό άλλωστε μέσα από μελέτες που έχουν δημοσιευτεί ότι αυτές οι οργανώσεις εισήχθησαν στον ελληνικό χώρο στις αρχές του 20 αιώνα, από άτομα Ορθόδοξα μεν αλλά με ξενικές θρησκευτικές επιδράσεις από Αμερική και Γερμανία.