Γέροντας Πορφύριος Καυσοκαλυβίτης

Εδώ μπορείτε να συζητήσετε σχετικά με τους Αγιορείτες Πατέρες που έχετε επισκεφθεί στο Αγιον Όρος

Συντονιστής: Συντονιστές

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
panosgreece
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Re: Γέροντας Πορφύριος

Δημοσίευση από panosgreece »

«Άγιοι της ημέρας, πρεσβεύσατε υπέρ ημών»
Άβαταρ μέλους
smarti
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από smarti »

Ο Γέροντας Πορφύριος περί γκρίνιας…!

Του είπα κάποτε:
- «Γέροντα, δεν μπορώ να συνεργασθώ μ’ αυτόν τον αδελφό… είναι γκρινιάρης».
- «Μωρέ εσύ έχεις εγωισμό. Το ξέρεις; Απ’ αυτόν τα παθαίνεις όλα».
- «Το ξέρω, Γέροντα, τον έχω από μικρός. Εύχεσθε να μου δώσει ο Θεός ταπείνωση στην καρδιά μου».
- «Όταν η καρδιά έχει την αγία ταπείνωση, όλα τα βλέπει καλά και ζει στην επίγεια Άκτιστη Εκκλησία του Θεού από τώρα».
Ταπείνωση όχι αυτή που τη λέμε με λόγια, ούτε αυτή που νομίζουμε ότι αποκτήσαμε. Η ταπείνωση η αγία, είναι δώρο Θεού στην ψυχή.
Το δίνει ο Θεός όταν εύρει καθαρή προετοιμασία.
Τότε επιβλέπει με ευχαρίστηση και έλκει την ψυχή αυτή προς Εαυτόν.
Λοιπόν κι εσύ μη λες «αυτός είναι γκρινιάρης, αυτός ζηλιάρης, αυτό θυμώνει» κ.λ.π.
Μη λες «δεν μπορώ να κάνω μαζί του, δεν κάνω ποτέ».
Αυτός δεν είναι τρόπος. Αυτό δεν είναι ορθόδοξο, δεν είναι χριστιανικό.
Έτσι ξεχωρίζεις τον εαυτό σου από τη χάρη του Θεού, διότι τον ξεχώρισες από τους αδελφούς σου.

Αντίθετα, θα παραβλέπεις τις αδυναμίες τους και χωρίς να τις μιμείσαι, θα γίνεσαι ένα με αυτούς στη συνεργασία.
Ότι θέλουν και όπως το θέλουν. Έτσι το θέλουν; Έτσι. Αλλιώς; Αλλιώς.
Με αυτόν τον τρόπο καταστρέφονται τα τείχη που μας χωρίζουν από τους αδελφούς μας. Έτσι συνδεόμεθα με το Χριστό.
Όσο πιο πολύ συνδέεσαι καθημερινά με τους αδελφούς σου, τόσο περισσότερο εισέρχεσαι μυστικά μέσα στην Αγάπη του Χριστού». [Α΄ 59π.]

Πηγή: Ανθολόγιο Συμβουλών γ. Πορφυρίου Καυσοκαλυβίτου
Αγιορείτικο Βήμα
http://vatopaidi.wordpress.com/2010/04/26/
Θεοτόκε Παρθένε, χαίρε κεχαριτωμένη Μαρία ο Κύριος μετά Σου. Ευλογημένη Συ εν Γυναιξί και ευλογημένος ο καρπός της κοιλίας σου, ότι Σωτήρα έτεκες των ψυχών ημών.
Άβαταρ μέλους
smarti
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από smarti »

Exθες ημουν σε μια ομιλία οπου ο γέροντας Ακάκιος απο τον άγιο ορος μας μιλησε για τον γέροντας του τον γέροντας Πορφύριο..ήταν μαζί στα τελευταία του γέροντα. Μας είπέ τόσα πολλά ωραία πράγματα.....απο που να αρχίσω δεν ξέρω.....
Ο γέροντας υπόφερε πάρα πολύ απο τον καρκίνο που είχε στο κεφάλι, οι πόνοι του οταν κρατούσε αυτή η κρίση πρέπι να ήταν πολύ δυνατοι για πολλες ωρες απο οτι θυμαμαι , αν θυμαμαι καλα εως και 7 ωρες, κρατούσε ο γέροντας το κεφαλάκι του( μας το έδειχνε ο γέροντας Ακάκιος εχθες) και πονούσε. Και όταν περνουσε αυτη η κρίση η μεγάλη, χαιδευε το πρωσοπάκι του με τα χεράκια του και έλεγε,, αχ να ειναι καλά ο καρκινούλης μου,,
Δεν ξέρω αν μπορω να σας τα μεταφερω ακριβώς οπως τα έλεγε ο γέροντας γιατι δεν έχω και τόσο καλο θυμητικό.......
2 ωρες παιδιά ουτε κιχ ακουγόταν στην αιθουσα οπου πρεπει περιπου 600 αταμα να ημασταν......μας μιλησε ο γεροντας για εμπειριες του ακτιστου φωτος που ειχε ο γέρντας, συνομιλία με τον γέροντας παισιο οπου ο γεροντας Παισιος δεν ήταν παρων αλλα μεσω αυτου του ίδιου εγινε η συζήτηση πάνω στο θέμα των ταυτοτητων και την επιστολή του γέροντος Παισιου, και πως αυτη εφτασε τελικα να ειναι γραμμενη...και μοιραμαενη στον κόσμο....και πάρα πολλα ακομα...μολις βγει η ομιλία απο τη σχολη γονεων της Κατερίνης θα σας την κάνω ανάρτηση να τη δείτε..πρώτα ο Θεός. Και μας ειπε και κατι ακόμα...εμεις μειναμε με το στομα ανοιχτο...
Τα οστά του γέροντα Πορφύριο τα έχει φυλαξει ένας μοναχός τα οποία είναι καθαρά....και τωρα ακουστε καλά :25 :25 :25 τα δυο τα χεράκια του είναι ολόκληρα .... :105 :105 :105 περιμένουν και είναι σίγουρη για την αγιοσύνη του γέροτα να ανακυρηχθει και επισημος απο την εκκλησία..και μετά ο κόσμος θα μπορεί να προσκυνήσει και να πάρει ευλογία απο τα χεράκια του αγίου γεροντα :25 :25 :25 :25 :25 :25 θα το δειτε όμως και στο βίντεο οπου μιλαει γι αυτο αλλα και για την αγιοσύνη του γέροντα Παισιου :25 :25 :25 Αυτα ..πρεπει να φυγω στη δουλεια τωρα.. :smile:
Θεοτόκε Παρθένε, χαίρε κεχαριτωμένη Μαρία ο Κύριος μετά Σου. Ευλογημένη Συ εν Γυναιξί και ευλογημένος ο καρπός της κοιλίας σου, ότι Σωτήρα έτεκες των ψυχών ημών.
greekboy1981
Συστηματικός Αποστολέας
Συστηματικός Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από greekboy1981 »

μακάρι να αξιωθώ να προσκυνήσω τα άγια του λείψανα .. Τον αγαπώ πολύ τον Γεροντα Πορφύριο!!!
Άβαταρ μέλους
Captain Yiannis
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από Captain Yiannis »

Στους δύσκολους καιρούς θα βοηθήσουν τα Μοναστήρια

«Την άνοιξη του 1985, ευρισκόμενη (αφηγείται η Γερόντισσα Θεοδοσία) εις την Μονήν των
αγίων Θεοδώρων Καλαβρύτων, μία νύχτα περίπου 2.30΄ πρωϊνή, άκουσα λίγο πιο πέρα
από το παράθυρο του κελλιού μου, στην αυλή της Μονής, κάποιον να σκάβει. Για να
βεβαιωθώ, έσβησα το φως του κελλιού μου και κοίταξα από το παράθυρο. Είδα ότι
αναβόσβηνε ένας φακός. Τότε έκανα μία προσευχή στους θαυματουργούς Αγίους μας να
μας προστατεύσουν. Ήλεγξα τα παράθυρα και τις σαθρές πόρτες προς την αυλή της
ερειπωμένης Μονής, μήπως εισχωρήσουν στο εσωτερικό της, και αφού διεπίστωσα ότι
επικρατούσε ησυχία στο χώρο αυτό, επέστρεψα στο κελλί μου.
Το πρωΐ είχαμε μία ιδιωτική λειτουργία. Την ώρα πού ετοιμαζόμουν να πάω στην
Εκκλησία, ώρα 5.55΄ πρωϊνή, χτύπησε το τηλέφωνο. Σκέφτηκα μήπως κάποια πονεμένη
ψυχή έχει κάποιο πρόβλημα - κάτι άλλωστε πού συνέβαινε συχνά - και σήκωσα το
τηλέφωνο. Προς μεγάλη μου έκπληξη άκουσα:
- «Άκου παιδάκι μου, είμαι ο Γέροντας Πορφύριος. Μη βγεις έξω που ακούς και
σκάβουν, θα σε χτυπήσουν. Διαβολεμένοι άνθρωποι γυρίζουν στο Μοναστήρι σου».
- Τον ερωτώ: «Γέροντα, γιατί σκάβουν; Βρήκαν τίποτα;»
- Απαντά: «Όχι παιδάκι μου, τα έχουν πάρει άλλοι νωρίτερα».
- Τον ερωτώ πάλι: «Γέροντα έχετε έλθει στο Μοναστήρι μας;»
- Μου απαντά: «Όχι παιδάκι μου, αλλά τώρα είμαι εκεί. Ρώτα με ότι θες».
Παίρνοντας λοιπόν αφορμή από το λόγο του αυτό, τον ρώτησα για την ιστορικής
σημασίας σπηλιά του Μοναστηριού μας...
... - Με ερωτά: «Ποια σπηλιά; Γιατί είναι δύο σπηλιές κοντά σας. Αυτή πού κάθισαν οι πρώτοι μοναχοί;»
- Του απαντώ: «Ναι Γέροντα». Μου λέει: «Καλό είναι, παιδάκι μου, να το κάνης αυτό,
γιατί η σπηλιά είναι αγιασμένη. Αλλά θα σε αφήσουν οι χωρικοί; Θα αντιδράσουν».
Έμεινα με το ακουστικό στο χέρι, χωρίς να μιλάω από την έκπληξη μου, γιατί μου μιλούσε για γεγονότα.
Ας σημειωθεί ότι όντως υπάρχουν δύο σπηλιές, αλλά εμείς δεν την είχαμε δει τη
δεύτερη σπηλιά, καίτοι είχαμε εγκατασταθεί στη Μονή περισσότερο από ένα χρόνο. Μας
το είχαν πει όμως οι βοσκοί της περιοχής, ότι υπάρχει και δεύτερη σπηλιά.
Την ώρα λοιπόν που είχα μείνει αμίλητη με το ακουστικό στο χέρι, ακούω το Γέροντα να
μου λέει: «Ψάρια, Γερόντισσα, Ψάρια!».
- Τον ερωτώ: «Τι ψάρια, Γέροντα;»
- «Παιδάκι μου», μου λέει, «το νερό από τους κούτουλες δεν είναι κατάλληλο για ψάρια;
Βάλε λοιπόν ψάρια να φάει ο κόσμος. Θα ’ρθούν δύσκολοι καιροί!».
Και όντως, όταν είχαμε εγκατασταθεί στο Μοναστήρι, εξήτασα στο Χημείο των Πατρών
το νερό, που τρέχει άφθονο από τους δύο κούτουλες (πηγή) στην αυλή της Μονής, αν
είναι πόσιμο και παράλληλα αν είναι κατάλληλο για ψάρια, ώστε να καλύπτει τις ανάγκες
της Μονής και των φιλοξενουμένων προσκυνητών της. Όντως το νερό απεδείχθη καθαρό
και κατάλληλο για ιχθυοτροφείο... (από τις σελ. 60, 62).

Την παρουσία του Γέροντα (Πορφύριου) την αισθανόμεθα1 έντονα, γιατί σε κάθε δίλημμά
μας εκείνος επικοινωνούσε μαζί μας και μας έδινε λύση. Μια φορά, μου είχε πει τηλεφωνικώς:
- «Παιδάκι μου, έχεις μεγάλο αγώνα, αλλά μη φοβάσαι, εγώ κάθε βράδυ κάνω μαζί σας προσευχή».
Ας σημειωθεί ότι με τον Γέροντα δεν είχαμε συναντηθεί ποτέ, ούτε τον είχα δει ποτέ, μόνον
είχα ακούσει για το προορατικό του χάρισμα από άλλους, ούτε ποτέ είχα τηλεφωνικώς
επικοινωνήσει μαζί του. Απόρησα λοιπόν. Πώς ήξερε εμάς και τα προβλήματα μας; Πού βρήκε το τηλέφωνο μας;
Για το λόγο αυτό πήρα τηλέφωνο μία ηγουμένη άλλου Μοναστηριού, πού γνώριζε τον
Γέροντα, και την ρώτησα: «Μήπως, Γερόντισσα, δώσατε τον αριθμό του τηλεφώνου μας στον
Γέροντα Πορφύριο;» Μου απαντά: «Είναι ανάγκη να του τον δώσω; Το μυαλό του πατρός
Πορφυρίου είναι τηλεόραση».
Κάποτε επεσκέφθην με μερικές αδελφές της Μονής μας ένα άλλο Μοναστήρι. Ο Γέροντας
Πορφύριος, επειδή υπήρχε ένα επείγον και σημαντικό θέμα, πήρε εκεί τηλέφωνο, με ζήτησε και
μου είπε: «Παιδί μου, τους πέντε ανθρώπους πού θέλουν να καταθέσουν ως μάρτυρες για τα
όρια της Μονής σας, να τους αφήσεις να προσέλθουν στο δικαστήριο. Πρέπει να ακουστεί η
αλήθεια και να υπερασπισθείς ότι ανήκει στη Μονή, γιατί θαρθούν δύσκολοι καιροί και ο
κόσμος θα χρειασθεί φροντίδα από τα Μοναστήρια».
Πραγματικά, πέντε γηραιοί άνθρωποι, πού ήσαν ευγνώμονες στο Μοναστήρι, μου ζητούσαν
επιμόνως να πουν την αλήθεια σε μια αδικία πού είχε γίνει εις βάρος της Μονής. Έτσι κι έγινε και
η Μονή δικαιώθηκε. (Από τις σελ. 63, 64).

Ο ΓΕΡΩΝ ΠΟΡΦΥΡΙΟΣ, Ο ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ ΠΑΤΕΡΑΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΥ Σ. ΚΡΟΥΣΤΑΛΑΚΗ

Καθηγητού της Παιδαγωγικής της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών
ΕΚΔΟΣΕΙΣ «ΙΧΝΗΛΑΣΙΑ», 1997

Δόξα τω Θεώ Πάντων Ένεκεν
Κανείς δεν είναι τέλειος και κανείς δεν θα πρέπει να απαιτεί από τους άλλους τελειότητα.
Όλοι ως ατελείς πορευόμαστε και με ατέλειες συμπορευόμαστε.
Η τελειότητα δεν ανήκει στους ανθρώπους παρά μονάχα στον Θεό.
Άβαταρ μέλους
ANTREAS
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από ANTREAS »

σεβομαι και αγαπω τον γεροντα πορφυριο..μακαρι να με αξιωσει και μενα ο Θεος να παω καποια στιγμη να προσκυνησω και εγω τα λειψανα του αλλα απο οσο γνωριζω δεν τα εχουν κρυψει πνευματικα του παιδια του σε δασος μεσα...αληθευει?και κατι αλλο...ειναι αληθεια πως ηγουμενος ζηλωτικου μοναστηριου στο αγιο ορος αποκαλεσε το γεροντα πορφυριο μαγο και ψευτοαγιο???για μου ειχε κινησει πολυ την περιεργεια οταν το ακουσα και δεν το πιστεψα...
Άβαταρ μέλους
smarti
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από smarti »

ANTREAS ρωτάει:
και κατι αλλο...ειναι αληθεια πως ηγουμενος ζηλωτικου μοναστηριου στο αγιο ορος αποκαλεσε το γεροντα πορφυριο μαγο και ψευτοαγιο???για μου ειχε κινησει πολυ την περιεργεια οταν το ακουσα και δεν το πιστεψα...
Ολοι αυτοί που λενε διάφορα θα ήθελα να δω τι θα πουν όταν γίνει η αγιοκατάταξη του γέροντα. Μετά να δουμε τι θε έχουν να πουν. :25 :25 :25 :25

Αυτά που έγραψα μας τα είπε πνευματικό του παιδι...μπροστα σε 600 περιπου άτομα.
smarti έγραψε: Τα οστά του γέροντα Πορφύριο τα έχει φυλαξει ένας μοναχός τα οποία είναι καθαρά....και τωρα ακουστε καλά :25 :25 :25 τα δυο τα χεράκια του είναι ολόκληρα .... :105 :105 :105 περιμένουν και είναι σίγουρη για την αγιοσύνη του γέροτα να ανακυρηχθει και επισημος απο την εκκλησία..και μετά ο κόσμος θα μπορεί να προσκυνήσει και να πάρει ευλογία απο τα χεράκια του αγίου γεροντα :25 :25 :25 :25 :25 :25 θα το δειτε όμως και στο βίντεο οπου μιλαει γι αυτο αλλα και για την αγιοσύνη του γέροντα Παισιου :25 :25 :25 Αυτα ..πρεπει να φυγω στη δουλεια τωρα.. :smile:
Άβαταρ μέλους
ANTREAS
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από ANTREAS »

smarti έγραψε:ANTREAS ρωτάει:
και κατι αλλο...ειναι αληθεια πως ηγουμενος ζηλωτικου μοναστηριου στο αγιο ορος αποκαλεσε το γεροντα πορφυριο μαγο και ψευτοαγιο???για μου ειχε κινησει πολυ την περιεργεια οταν το ακουσα και δεν το πιστεψα...
Ολοι αυτοί που λενε διάφορα θα ήθελα να δω τι θα πουν όταν γίνει η αγιοκατάταξη του γέροντα. Μετά να δουμε τι θε έχουν να πουν. :25 :25 :25 :25

Αυτά που έγραψα μας τα είπε πνευματικό του παιδι...μπροστα σε 600 περιπου άτομα.
smarti έγραψε: Τα οστά του γέροντα Πορφύριο τα έχει φυλαξει ένας μοναχός τα οποία είναι καθαρά....και τωρα ακουστε καλά :25 :25 :25 τα δυο τα χεράκια του είναι ολόκληρα .... :105 :105 :105 περιμένουν και είναι σίγουρη για την αγιοσύνη του γέροτα να ανακυρηχθει και επισημος απο την εκκλησία..και μετά ο κόσμος θα μπορεί να προσκυνήσει και να πάρει ευλογία απο τα χεράκια του αγίου γεροντα :25 :25 :25 :25 :25 :25 θα το δειτε όμως και στο βίντεο οπου μιλαει γι αυτο αλλα και για την αγιοσύνη του γέροντα Παισιου :25 :25 :25 Αυτα ..πρεπει να φυγω στη δουλεια τωρα.. :smile:

να σαι καλα smarti..σε ευχαριστω για τις πληροφοριες σου..υπαρχει καπου το βιντεο αυτο??καλη δουλεια..
Άβαταρ μέλους
smarti
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από smarti »

Οταν θα βγει το βιντεο στο σαιτ απο τη σχολή Γονέων της Κατερίνης, θα σας το μεταφέρω εδω. :25 :25
Άβαταρ μέλους
ANTREAS
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από ANTREAS »

smarti έγραψε:Οταν θα βγει το βιντεο στο σαιτ απο τη σχολή Γονέων της Κατερίνης, θα σας το μεταφέρω εδω. :25 :25

να σαι καλα.ευχαριστω πολυ..καλημερα σου..
Απάντηση

Επιστροφή στο “Αγιορείται Πατέρες”