Για να κοιταξουμε και λιγο την πάρτυ μας
Και ας μη νομίζουμε οτι καταραμένοι ειναι μονο οι αιρετικοι
τότε ερεί και τοις εξ ευωνύμων· πορεύεσθε απ΄ εμού οι κατηραμένοι εις το πυρ το αιώνιον το ητοιμασμένον τω διαβόλω και τοις αγγέλοις αυτού.
επείνασα γαρ, και ουκ εδώκατέ μοι φαγείν, εδίψησα, και ουκ εποτίσατέ με,
ξένος ήμην, και ου συνηγάγετέ με, γυμνός, και ου περιεβάλετέ με, ασθενής και εν φυλακή, και ουκ επεσκέψασθέ με.
Ύψιστο κριτήριο της κρίσεως θα είναι η στάση και συμπεριφορά τους απέναντι στους συνανθρώπους τους. Η θετική ή η αρνητική στάση τους θα κρίνει τελικά αν θα είναι κληρονόμοι της βασιλείας του Θεού, ή θα είναι προορισμένοι να ριχτούν στην αιώνια κόλαση, όπου «εκεί έσται ο κλαυθμός και ο βρυγμός των οδόντων»
================================================
Ο Stratos έγραψε :
Η θετική ή η αρνητική στάση τους θα κρίνει τελικά αν θα είναι κληρονόμοι της βασιλείας του Θεού, ή θα είναι προορισμένοι να ριχτούν στην αιώνια κόλαση, όπου «εκεί έσται ο κλαυθμός και ο βρυγμός των οδόντων»
Λυπάμαι αδελφέ αλλά δεν καταλαβαίνω τι σας έχει πιάσει με τις αιώνιες
καταδίκες και τα καζάνια της κόλασης.
Ο Θεός μας , είναι Θεός αγάπης μόνο.
Δεν υπάρχουν φωτιές καζάνια και καταδίκες. Που βρισκόμαστε
σε ναζιστικά στρατόπεδα;
Όσα αναφέρει ο Κύριος τα λέει με μεταφορική έννοια, και οι αδαείς τα
εξηγούν κατά το δοκούν, επειδή δεν μπορούν να εισέλθουν στο πεδίο του
υψηλού διαλεκτικού στοχασμού.....
( Για δεύτερη μέρα δεν μπορώ να μπω στο athos.edo, σαν Silver,
αναγκάζομαι να χρησιμοποιώ της κόρης μου το κομπιούτερ ).
Το βράδυ της Αναστάσεως εξέρχεται ο αρχιερεύς απο την ωραία πύλη και λέγει τα εξής :
Χριστός Ανέστη κλπ...
- αναστήτω ο Θεός και διασκορπησθήτωσαν οι εχθροί αυτού και φυγέτωσαν απο προσώπου αυτού οι μισούντες Αυτόν.
- Ως εκλείπει καπνός εκλιπέτωσαν , ως τήκεται κηρός απο προσώπου πυρός...
- Ούτως απολούνται οι αμαρτωλοί από προσώπου του Θεού και οι δίκαιοι ευφρανθήτωσαν...
- Αύτη η ημέρα ήν εποίησεν ο Κύριος , αγαλλιασώμεθα και ευφρανθώμεν εν αυτή....
Εδώ στέκεται κανείς και αναρωτιέται. Τι γίνεται εδώ πέρα... Καταριούνται οι Ορθόδοξοι τους εχθρούς τους; Και ποιοί είναι οι εχθροί τους;
Την απάντηση μας την δίδει ο ευαγγελιστής της αγάπης , ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος.
«Πάς ο ποιών την αμαρτίαν».. «εκ του διαβόλου εστί» και «τέκνον του διαβόλου» ( Ιωαν. Α΄, 7-24). Αυτοί είναι οι εχθροί του Χριστού, οι αντίχριστοι.
Προσοχή όμως. Ο Χριστός δεν εχθρεύεται. Ο διάβολος εχθρεύεται τον Χριστόν. Ο Απόστολος Παύλος μας λέει : συμφιλιωθείτε (σεις) με τον Θεόν, «καταλλάγητε τω Θεώ. Και ουκ είπεν , καταλλάξατε εαυτοίς τον Θεόν , ου γαρ εστι ο εχθραίνων, αλλʼ ημείς. Θεός γαρ ουδέποτε εχθραίνει» .( Ιωαννης χρυσόστομος, ομιλία ια΄εις την προς Κορινθίους γ΄, αναφ. Εις Ιωαν. Ρωμανίδου, «το προπατορικόν αμάρτημα» εκδ. δόμος)
Οι ορθόδοξες δηλ. «κατάρες» -ούτως απολούνται κλπ.- δεν είναι ευχή απωλείας των εχθρών του Χριστού, αλλά νομοτελειακή διακοίνωση –τελεσίγραφο προς τους αμαρτωλούς, τους αδίκους, τους πονηρούς αντιχρίστους- εχθρούς του Κυρίου , ότι τους αναμένει η κόλαση.
Και βέβαια οι δίκαιοι δεν ευφραίνονται για την τιμωρία των αδίκων, την οποία σημειωτέον ο Άγιος Παϊσιος είπε ότι δεν θα την θυμούνται ελέω Θεού κάν- , οπωσδήποτε όμως θα ευφραίνονται με την κληρονομίαν της Βασιλείας του Θεού.
Επομένως οι «κατάρες» της Αναστάσεως λειτουργούν αφʼ ενός ως προειδοποιητικό μήνυμα προς τους εχθρευομένους τον Χριστόν, αλλά και ως νικητήριος αίνος των σωζομένων προς τον ζωοδότη και μέγα νικητή του θανάτου Κύριον ημών.
Παράδειγμα 6ον : Η «κατάρα» προς τον Πέτρον και η άρνησις αυτού.
« ο δε είπε. Λέγω σοί, Πέτρε, ου φωνήσει σήμερον αλέκτωρ πρίν ή τρίς απαρνήση μη ειδέναι με»....
Αυτή η φράση του Κυρίου ερμηνεύεται από πολλούς Πατέρες της Εκκλησίας αμς, αλλα΄προτιμώ να μεταφέρω την ερμηνεία που δίδει ο μέγας ασκητής και σύγχρονος Άγιος της Αθωνικής πολιτείας, ο Όσιος Ιωσήφ ο Σπηλιώτης ή Ησυχαστής. (ΑΝΤΙΑΙΡΕΤΙΚΟΝ ΕΓΚΟΛΠΙΟΝ)
Εξηγώντας ο όσιος Ιωσήφ γιατί ο Κύριος επέτρεψε την Χάριν Του να εγκαταλείψη τον Πέτρο ώστε ο τελευταίος να τον αρνηθή, ενώ μόλις λίγο νωρίτερα ο Κύριος είχε προσευχηθή για να μην λείψη η πίστη από τον Πέτρο, είπε τα εξής.
Ο Κύριος παραχώρησε να τον αρνηθή ο Πέτρος, διότι ήταν ζηλωτής και ο ζήλος αυτού( του Πέτρου) δεν θα του επέτρεπε, από υπερηφάνεια, να συγχωρή εύκολα τους ασθενέστερους αδελφούς του. Έτσι ο Κύριος παραχωρή να γίνη εγκατάλειψη Χάριτος, ώστε να ταπεινωθή παιδαγωγικά ο ζηλωτής Πέτρος και να καταλάβη ότι πρέπει να θεωρή ότι τα πάντα οφείλονται στον Χριστόν και τίποτε σε εμάς ......
Πρόκειται και εδώ για μία παιδαγωγική άρση της Χάριτος –«κατάρα»- με σκοπό την ανώτερη πνευματική συγκρότηση ενός Αποστόλου!
Ιουστίνε είναι προφανές ότι δε θα συνεννοηθούμε σ΄αυτό το θέμα. Παρερμηνεύεις μια συλλογή από κείμενα με εντελώς διαφορετικό νόημα το καθένα προσπαθώντας να μας πείσεις ότι η απομάκρυνση ενός ανθρώπου με αφορισμό από την Εκκλησία είναι κατάρα, που δεν είναι, η στάση των Πατέρων κατά των αιρετικών είναι κατάρα, που δεν είναι, ότι οι εχθροί του Θεού ή και του ανθρώπου είναι άνθρωποι ή δαίμονες, που δεν είναι αλλά είναι τα πάθη και η αμαρτία, και το πιο εξωφρενικό απ΄όλα είναι ότι προσπαθείς να μας πείσεις ότι ο Ιησούς, ποιος ο ίδιος ο Κύριος, καταράστηκε τον Πέτρο να τον αρνηθεί.
Έλεος αδελφέ μου σύνελθε, ο Κύριος απλά γνωρίζοντας τις αδυναμίες του Πέτρου προέβλεψε τι θα συνέβαινε για να τον παροτρύνει να μην επαίρεται για την αφοσίωσή του, αφού ακόμη δεν ήταν έτοιμος. Επέτρεψε δε κατόπιν την πτώση του Πέτρου από αγάπη προς αυτόν για να τη θυμάται πάντοτε και να τον προστατεύει από την υπερηφάνεια. Κατά την ίδια έννοια θα μπορούσες να πεις ότι ο Κύριος καταράστηκε τον Παύλο, που τρεις φορές ζήτησε την απαλλαγή του απ΄την επίπονη ασθένεια που είχε κι Εκείνος του αρνήθηκε για να τον προστατεύσει από την υπερηφάνεια και του είπε ¨αρκει η Χάρις μου".
Ιουστίνε είναι λάθος ο τρόπος που βλέπεις το όλο θέμα, συγχέεις την Θεία Οικονομία με κατάρα και εγκατάλειψή. Δεν μπορεί να γίνει γιατί ο Θεός, το επαναλαμβάνω, δεν μεταβάλει στάση απέναντι στα πλάσματά του, ότι κι αν συμβεί, Εκείνος παραμένει να αγαπά όλη την κτίση και προπαντός τα λογικά πλάσματά Του απέραντα και απόλυτα. Ακόμη κι η καταδίκη των ανθρώπων και των δαιμόνων δεν είναι ενέργεια του Θεού, αλλά προέρχεται απ΄την κακή χρήση της ελεύθερης βούλησης των λογικών πλασμάτων Του, την οποία ο Θεός επιτρέπει επειδή το σημαντικότερο ίσως στοιχείο του κατ΄εικόνα είναι η ελευθερία της βούλησης.
Είσαι ελεύθερος να συνεχίσεις να προσπαθείς ν΄αποδείξεις το αδύνατο, όμως εγώ δεν θα σ΄ακολουθήσω, γιατί είναι θέμα πίστης ότι ο Κύριος είναι η απόλυτη κι αμετακίνητη Αγάπη και δεν πρόκειται ν΄αλλάξω γνώμη ότι κι αν πεις, αλλά αισθάνομαι ότι έχω αρχίσει κιόλας να επαναλαμβάνομαι.
Όπως ερμηνεύει ο Άγιος Ιωάννης Δαμασκηνός στον σχετικό του λόγο, πρόκειται για «κατάρα» του Κυρίου να αποξηρανθή η τραχεία ανθρωπίνη φύση με το παχύ σαρκικό φρόνημα των Ιουδαίων, επειδή δεν έκανε γλυκείς καρπούς αρετής, για να τους προσφέρη στον πεινώντα Κύριο. Ήταν δηλαδή για την ανθρώπινη φύση αδύνατον να σωθή, γιʼαυτό ανέλαβε πλέον ο Σωτήρας Χριστός.
Ο Άγιος Νεκτάριος , μεγάλος και αυτός διδάσκαλος και Πατήρ της Εκκλησίας μας ερμηνεύει ότι, η κατάρα προς την συκή αφορούσε το ιουδαϊκόν γένος. Λέγει ο Άγιος Νεκτάριος στην «Ευαγγελική Ιστορία» ( σ.399,εκδ. «Άγιος Νικόδημος» ,τηλ.210-360-62-25):
« Η συκή ήν σύμβολον της αμαρτίας. Επειδή δε το ιουδαϊκόν γένος ημάρτησε τω Θεώ αμετανοήτως , παραβάλλεται προς την άκαρπον συκήν την μη φέρουσα καρπούς , δια τούτο γίνεται επάρατος . Ο Ιησούς καταρασθείς την συκήν κατεδίκασε το ιουδαϊκόν γένος» .
Είναι , νομίζω ,πρόδηλο από τα παραπάνω, ότι κατηραμένοι από τον Κύριο ,είναι πάντες όσοι δεν πιστεύουν εις Αυτόν, οι άπιστοι, οι υποκριτές, οι αιρετικοί, κλπ. αντίχριστοι.
Με την έννοια αυτή «κατηραμένη συκή» είναι και κάθε αποστερημμένος της Χάριτος του Αγίου Πνεύματος, το Οποίον Εκείνος πέμπει (Ιωαν. ΙΣΤ΄, 7-14)
Παράδειγμα 8ον: Η κατάρα προς τον Ιούδα : «ουαί τω ανθρώπω εκείνω...»
«...αμήν αμήν λέγω υμίν ότι είς εξ υμών παραδώσει με.... Κύριε τις εστιν ; ....εκείνος εστιν ώ εγώ βάψας το ψωμίον επιδώσω. Και εμβάψας το ψωμίον δίδωσιν Ιούδα Σίμωνος Ισκαριώτη. Και μετά το ψωμίον εισήλθεν εις εκείνον ο σατανάς.. Λέγει ούν αυτώ ο Ιησούς, ό ποιείς , ποίησον τάχιον....λαβών ούν το ψωμίον εκείνος ευθέως εξήλθεν. Ήν δε νύξ»...( Ιωαν. ΙΓ΄, 21-31).
« ο μεν υιός του ανθρώπου υπάγει καθώς γέγραπται περί αυτού. Ουαί δε τω ανθρώπω εκείνω διʼ ού ο υιός του ανθρώπου παραδίδοται. Καλόν ήν αυτώ ει ουκ εγεννήθη ο άνθρωπος εκείνος» ( Ματθ, κστ΄, 24).
Αποτέλεσμα: αυτοκτονία... Ο αυτόχειρας στα χέρια του σατανά.
Και λέγει ο Άγιος Παϊσιος, ότι ακόμη και τότε, ο Κύριος ελύγισε από έλεος το κλαδί του κρεμασμένου ,αλλά από υπερηφάνεια και εγωϊσμό ο Ιούδας λύγισε τα πόδια του και πέθανε.
Η κατάρα αυτή , η στέρηση της Χάριτος, λειτουργεί μέχρι και την τελευταία στιγμή ως όργανο της Θείας Οικονομίας, ουδέποτε περιφρονούσα το αυτεξούσιο και πάντοτε χειραγωγούσα τον άνθρωπο στην μετάνοια.
Η έπαρση όμως και η υπερηφάνεια, οδηγούν τον άνθρωπο στο έσχατο σημείο, που κατά τον Άγιο Ιωάννη Χρυσόστομο, είναι η περιφρόνηση προς το Θείον , όταν δηλαδή ο άφρων άνθρωπος απλώση τα χέρια του πάνω στον Δεσπότη των όλων.
Σʼ αυτή την περίπτωση ανήκουν και όσοι σκοτώνουν ιερεις, καίνε εκκλησίες, βεβηλώνουν ιερούς χώρους κλπ. Τότε η Θεία Χάρις εμποδίζεται παντελώς να ενεργήση.
Δεν νομίζω η Εκκλησία μας να κάνη προσευχή γιʼ αυτούς, όπως, φυσικά ,δεν κάνει προσευχή και γιά τον Ιούδα....
nkope έγραψε: ....Κατά την ίδια έννοια θα μπορούσες να πεις ότι ο Κύριος καταράστηκε τον Παύλο, που τρεις φορές ζήτησε την απαλλαγή του απ΄την επίπονη ασθένεια που είχε κι Εκείνος του αρνήθηκε για να τον προστατεύσει από την υπερηφάνεια και του είπε ¨αρκει η Χάρις μου".
Ιουστίνε είναι λάθος ο τρόπος που βλέπεις το όλο θέμα, συγχέεις την Θεία Οικονομία με κατάρα και εγκατάλειψή. .
Ίσως είμαι λίγο τολμηρός στην ορολογία, αλλά μίλησα για "κατάρα" σε εισαγωγικά.... Μη βιάζεσαι, όπως πάντα, να βγάλης συμπεράσματα, γιατί θα κάνης το λάθος να τοποθετηθής αντι- ορθόδοξα. Και τότε ....
Θα συνεχίσω πάντως ,εφ' όσον μου το επιτρέπει το AGION OROS, με τον δικό μου τρόπο πάντοτε, έστω και αν είναι ενοχλητικός για ορισμένες κατηγορίες νοοτροπιών, και θα περιμένω πάντοτε κριτική ευπρόσωπη και θεολογικά τοποθετημένη...
nkope έγραψε: ....Κατά την ίδια έννοια θα μπορούσες να πεις ότι ο Κύριος καταράστηκε τον Παύλο, που τρεις φορές ζήτησε την απαλλαγή του απ΄την επίπονη ασθένεια που είχε κι Εκείνος του αρνήθηκε για να τον προστατεύσει από την υπερηφάνεια και του είπε ¨αρκει η Χάρις μου".
Ιουστίνε είναι λάθος ο τρόπος που βλέπεις το όλο θέμα, συγχέεις την Θεία Οικονομία με κατάρα και εγκατάλειψή. .
Ίσως είμαι λίγο τολμηρός στην ορολογία, αλλά μίλησα για "κατάρα" σε εισαγωγικά.... Μη βιάζεσαι, όπως πάντα, να βγάλης συμπεράσματα, γιατί θα κάνης το λάθος να τοποθετηθής αντι- ορθόδοξα. Και τότε ....
Θα συνεχίσω πάντως ,εφ' όσον μου το επιτρέπει το AGION OROS, με τον δικό μου τρόπο πάντοτε, έστω και αν είναι ενοχλητικός για ορισμένες κατηγορίες νοοτροπιών, και θα περιμένω πάντοτε κριτική ευπρόσωπη και θεολογικά τοποθετημένη...
Να την υπενθυμίσουμε την προσευχουλα μας μαζι με τον π.Πορφυριο??
ΚΥΡΙΕ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΕ ΕΛΕΗΣΟΝ ΜΕ
ελεησον με και για εμας και για τους δικους μας και για τους ασθενεις ψυχικά και σωματικά και τους φυλακισμενους και οσους σκεφτονται να αυτοκτονησουν και τους μελλοθανατους και τους ψυχορραγουντες και τις κοπελες που σκεφτονται να κανουν εκτρωση,τα ορφανα και τις χηρες,τους "εχθρους" και φιλους μας,τους ζωντες και κεκοιμημενους
ελεησον με γιατι ειμαστε ενα ολοι (ινα ωσιν εν)και μοιραζομαστε την κοινη ανθρωπινη φυση και οταν πασχει ενα μελος συμπασχει παντα τα μελη.
=============================================
O Justin έγραψε :
Συνέχισε αδελφέ την ωραία και τόσο επικοδομητική ανάλυσή σου.