Όταν η ζωή του Χριστού αποδίδεται με ..τέχνη

Συντονιστής: Συντονιστές

Άβαταρ μέλους
Byzantine_Spirit
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Re: ΟΤΑΝ Η ΖΩΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΑΠΟΔΙΔΕΤΑΙ ΜΕ...ΤΕΧΝΗ.

Δημοσίευση από Byzantine_Spirit »

Evi_J..
Σου παραθέτω και πάλι την προηγούμενή μου απάντηση σε σένα μιας και θεωρώ ότι δεν έλαβα συγκεκριμένες απαντήσεις στις συγκεκριμένες ερωτήσεις που έκανα.
Επίσης, όσο για το θέμα διαφορετικότητας της άποψης, μπορείς να δείς τι αναφέρω στον aposal στην τελευταία μου απάντηση προς εκείνον και να καταλάβεις έτσι πως δεν τίθεται τέτοιο θέμα.
Ούτε αντιμάχομαι τις διαφορετικές απόψεις μα ούτε και καυγαδίζω. (τον καυγά που τον είδες αλήθεια;)
Επίσης να πω για τρίτη φορά πως δεν προμοτάρω την ταινία. :smile:
Να υπενθυμίσω επίσης ότι και το θέμα του πόστ ήταν άλλο το οποίο ανέφερα πάλι σε προηγούμενες απαντήσεις;
Είναι αδύνατον να παραθέσω σε μία απάντηση, ότι έχω γράψει μέχρι τώρα.
Αυτή εξακολουθεί να είναι η απάντησή μου σε σένα προς ώρας και βλέπουμε.
Πάντα με καλη διάθεση και διάθεση να διαβάζουμε πέρα και πίσω απο τις γραμμές..
Byzantine_Spirit έγραψε:
Evi_J έγραψε:Χωρίς να θέλω να στεναχωρήσω αυτούς που αγαπούν την ταινία αλλά παιδιά... λυπάμαι. Θεώρησα αυτήν την ταινία σαν την χειρότερη του είδους. Σαν την χειρότερη που έχει σχέση με την ζωή του Ιησού. Δεν ήξερα καν ότι η ταινία που έβλεπα ήταν του Mel Gibson (για την οποία είχα ακούσει αρνητικά λόγια) όμως μπόρεσε και μου προκάλεσε ένα αίσθημα φρίκης, αποτροπιασμού, φόβου, μίσους, και ψυχικής αγωνίας.
Που σου προκάλεσε η ταινία φόβο και μίσος;
Evi_J έγραψε:Και αντίθετα από την άλλη χωρίς ίχνος πνευματικότητος ή διδάγματος ή διδασκαλίας, ΟΥΤΕ ΚΑΝ καθολικών / προτεσταντών / κ.τ.λ.... ιδεολογιών η οποίες ναι μεν είναι αιρετικές αλλά όλα τα αποπάνω αρνητικά συναισθήματα δεν τα έχουν. Μόνο τρόμος, τρόμος, τρόμος και φόβος, φόβος, φόβος.... Την βρήκα ότι ακριβώς είπε ο srev: splatter. Ταινία τρόμου από αυτές που ΔΕΝ μου αρέσει να βλέπω άρα δεν έχω κανένα τέτοιο πρίσμα αγαπητή byzantine_spirit. Αν ήξερα ότι ήταν η απαγορευμένη (του Mel Gibson) δεν θα την έβλεπα.
Ξαναερωτώ και πάλι.
Που σου προκάλεσε η ταινί φοβό, φόβο, φόβο και τρόμο, τρόμο τρόμο;
Evi_J έγραψε:Μόνο και μόνο η υπερβολή του αίματος που είχε ο Ιησούς όταν τον μαστιγώνανε (λες και δεν μαστιγώνανε άνθρωπο αλλά ελέφαντα... γιατί αποκλείεται τόσο αίμα να έχει ένα άνθρωπος!!) και μετά το μαστίγωμα, συνέχιζαν με μαστίγωμα, και μαστίγωμα, και μαστίγωμα, και μαστίγωμα, και μαστίγωμα, και μαστίγωμα, και μαστίγωμα, και μαστίγωμα, και μαστίγωμα, και μαστίγωμα, και μαστίγωμα, και μαστίγωμα, και παρακάτω δεν πήγαινε και στο τέλος σκέφτηκα "βρε μήπως κόλλησε το φιλμ" (!!!) (χωρίς πλάκα!!!) και που στην τελική κανείς δεν θα ήταν δυνατόν να αντέξει ΤΟΣΟ μαστίγωμα βρε αδερφέ, που στο τέλος σκέφτηκα "τι υπερβολή είναι αυτή".
Πράγματι το μαστίγωμα ήταν αποτρόπαιο.
Έχεις σκεφτεί όμως ότι αυτό είναι αληθινό;
Και το εργαλείο μάλιστα που χρησιμοποιήθηκε στην ταινία, είναι το λεγόμενο
φραγγέλιο το οποίο αναφέρεται και μέσα στα Ευαγγέλια.
Evi_J έγραψε:Άρχισα να σκέφτομαι μήπως ο σκηνοθέτης ήθελε να δείξει τον πόνο και την υπερβολή σε μας τους θεατές. Το τι τράβηξε ο Χριστός.... αλλά αν ήταν αλήθεια αυτό, τότε η υπόλοιπη ταινία θα ήταν (λογικά) φυσιολογική. Δεν βρήκα όμως καθόλου φυσιολογική όλες τις υπόλοιπες σκηνές τις ταινίας. Π.χ την σκηνή που ο Ιησούς ήταν ήδη πάνω στον σταυρό. Τότε που ο αμετανόητος ληστής του λέει "τι βλακείες λες" και του γύρισε το κεφάλι από την άλλη. Τότε, καθώς το είχε γυρισμένο το κεφάλι του, ακούει ένα θόρυβο από τον ώμο του. Και γυρίζει να δει και βλέπει ένα όρνιο. Και πριν προλάβει να πει "ξουτ" καλά-καλά, το πουλί του ορμάει και ΤΟΥ ΒΓΑΖΕΙ ΤΑ ΜΑΤΙΑ!!! Και να τον τσιμπάει, και να τρέχουν εκεί τα αίματα.... Και να ουρλιάζει αυτός από τον πόνο (πολύ λογικά δηλ) και να ουρλιάζει και κανείς να μην κάνει τίποτα για να διώξει το πουλί....
.
Αυτη τη σκηνή με το πουλί εγώ πάλι την εξέλαβα όχι ως αληθινή αλλά ως συμβολική.

Evi_J έγραψε:Καλά, μετά από αυτό, έχει κάποιος την όρεξη να πει ότι αυτό δεν είναι ταινία τρόμου; Χώρια η σκηνή του καρφώματος. Αντί να μας δείξει την αγωνία της καρδιάς του, πρώτον, ως ανθρώπου που πέθαινε εκεί πάνω και δεύτερον ως προσώπου που έχει πάρει την αποφάση του στο να κάνει ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΥΣ αυτό που αποφάσισε να κάνει έστω και αν πεθάνει εκεί πάνω ΑΠΟ ΑΓΑΠΗ για το πλάσμα του, αντιθέτως μας έδειξε τον πόνο του σώματος του, δείχνοντας μας πόσο ωραία και καλά τρύπησε το καρφί, το χέρι του και βγήκε από την άλλη πλευρά του ξύλου.

Με δυο λόγια, για να μην τα πολυλογώ... Είναι από τις ποιο άσχημες ταινίες που έχω δει. Ελπίζω να μην ξαναπέσω επάνω της. Δεν αμφιβάλλω ότι σε μερικούς άρεσε για δικούς τους ψυχικούς λόγους (ο καθένας κρίνει με βάση τον εαυτό του) όμως αν αφήσω εγώ κάποτε το παιδί μου να την δει να με φτύσετε. Κατά την γνώμη μου καλά έκανε η Ιερά Σύνοδος και την αφόρισε. Συμφωνώ μαζί της 100% (δεν διαφωνώ ΟΥΤΕ κατά 1%)....
Στη σκηνή του Σταυρού πρόσεξες την ταλαιπωρία στα μάτια του;
Το αίσθημα της θλίψης;
Οι συμβολισμοί της ταινίας σου είπαν κάτι; Όπως:
1. τα παιδάκια που κατέτρεχαν τον Ιούδα και στην ουσία ήταν οι τύψεις του Ιούδα
2. Το πάτημα του φιδιού - πειρασμού απο τον Χριστό στη Γεσθημανή
3. Το δάκρυ που έπεσε στη γή κατά τη Σταύρωση και συμβόλιζε τη θλίψη του Θεού
4. Την Παναγία που ερμηνεύθηκε άψογα ως Μητέρα με σκηνές που έδειχναν την απλή καθημερινότητα και που ναι μεν δεν αναφέρονται κάπου, αλλά σίγουρα υπήρξαν!
5. Τον διάβολο να ωρύεται προς το τέλος της ταινίας για την νίκη του Χριστού.
6. Τον Διάβολο να πειράζει τον Χριστό την ώρα της ταλαιπωρίας του.
και άλλα πολλά που ίσως δε θυμάμαι αυτή τη στιγμή.
Όσο για τη μουσική;
Σου άρεσε;
Σου παραθέτω και ένα ακόμα ωραίο κομμάτι απο την ταινία.
The song of complaint.

Απο εκει και πέρα, σεβαστές οι απόψεις του καθενός.
Σε άλλους άρεσε η ταινία αυτή, σε άλλους όχι.
Να ξέρουμε όμως γιατί μας άρεσε ή δε μας άρεσε και να μην υπερβάλλουμε.
Γι' αυτό και σε ρώτησα τόσα πράγματα, στα οποία περιμένω να μου απαντήσεις.
«Ο λύχνος του σώματος εστίν ο οφθαλμός· εάν ουν ο οφθαλμός σου απλούς η, όλον το σώμα σου φωτεινόν έσται.»
Άβαταρ μέλους
Evi_J
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από Evi_J »

Vasiliki
Πρώτα από όλα, δυστυχώς διαπίστωσα ότι πάνω στην βιασύνη μου έγραψα "ιδεολογία" και όχι "θεολογία" όπως ήθελα.... :oops: Αλλά τέσπα, δεν έχει σημασία. Ας πούμε ότι εννοούσα "ιδεολογία". Ξέρω ότι σου φαίνεται παράξενο, αλλά επιμένω για τα θετικά της λέξεως "ιδεολογία". Και η ιδεολογία παίζει τον ρόλο της, μιας και μερικούς ανθρώπους τους οδηγεί στην αληθινή θεολογία, δια μέσω των φιλοσοφικών αποριών της... Λέγοντας "φιλοσοφικών" εννοώ τις δίκαιες απορίες που δημιουργούνται στους σκεπτόμενους ανθρώπους.... "Γιατί αυτό;" "Γιατί εκείνο;" είναι το πρώτο πράγμα που σκέφτονται όταν ακούν μια κάποια έτοιμη θεωρία, δηλ μια ιδεολογία.... Άρα εν μέρη καταλήγει και σε φιλοσοφικό ρεύμα. Σε μένα τουλάχιστον επέφερε κάποιες τέτοιες ιδέες, μέχρι να το ξεκαθαρίσω... Όσο για το αν θα έπρεπε να τοποθετείται σε ποιον αιώνα... μακάρι και εύχομαι σε όλους τους αιώνες να οδηγήσει τον άνθρωπο στην ορθόδοξη θεολογία...

Την θεολογία μας όμως, οι μη ορθόδοξοι, δεν την έχουν ούτε ως δείγμα... ούτε καν μια "ορθόδοξη ιδεολογία" δεν έχουν. Έτσι δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι τα δημιουργήματα τους επιφέρουν ένα θετικό πνευματικό νόημα... Άρα, δεν βλέπω τον λόγο να καθήσω να ασχοληθώ με κάτι που στην καλύτερη περίπτωση θα μου φέρει αποτέλεσμα μηδέν, και στην χειρότερη αρνητικά συναισθήματα...

Αυτό όμως σαφέστατα δεν ισχύει για όλους. Κάθε άνθρωπος οδηγείται με διαφορετικό τρόπο κοντά στον Θεό. Για να γίνει κάποιος πιστός π.χ θα πρέπει πρώτα να είναι π.χ άπιστος, ή άθεος, ή, ή, ή.... Σε σένα έπιασε ο Καζαντζάκης... σε κάποια κοπέλα, παλιό μέλος του φόρουμ που τώρα δεν μπαίνει ποια, (με username "τίγρης"... πάνε 2 χρόνια περίπου που δεν την έχω δει) δεν ήταν ο Καζαντζάκης αλλά τα βιβλία της Βασούλας Ρύντεν η οποία όμως είναι αιρετική!! Δεν έχει σημασία με τρόπο μπαίνεις μέσα στο νόημα του χριστιανισμού... (εδώ τονίζω του ορθόδοξου... γιατί ακούω κάτι για Καθολικούς, Προτεστάντες κ.τ.λ και μου σηκώνεται η τρίχα)... σημασία έχει ότι γνώρισες τον Χριστό. Γι' αυτό και δεν διαφωνώ όταν λες για Καζαντζάκη...

Αυτά!

ΥΓ: Παρωπίδες :wink:
Άβαταρ μέλους
Evi_J
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από Evi_J »

Byzantine_spirit
Αφού την άποψη μου για την ταινία την ξέρεις, δεν βρίσκω τι άλλο να σου πω... τι ακριβώς ρωτάς; Δηλ θες να σου αναλύσω γιατί δεν μου άρεσαν όλα αυτά τα παραδείγματα που έγραψες; Μα... έχει γιατί; Αφού είπαμε ότι κάθε άνθρωπος κρίνει με την δική του βάση και η δική μου βάση προς την ταινία είναι αρνητική, τι να κάνουμε; Απλά αυτή είναι...
Άβαταρ μέλους
Byzantine_Spirit
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από Byzantine_Spirit »

Evi_J...
Θα μπορούσα να πω άλλα τόσα πάνω σε αυτά που έγραψες.
Αλλά επειδή βλέπω πως ότι και να γράψω δεν το εξετάζεις,
εμμένοντας στα δικά σου
, δεν έχει νόημα να γράψω οτιδήποτε άλλο.
Απλώς θα γυρίσω σελίδα και θα πάω παρακάτω.
Εικόνα
«Ο λύχνος του σώματος εστίν ο οφθαλμός· εάν ουν ο οφθαλμός σου απλούς η, όλον το σώμα σου φωτεινόν έσται.»
petrosathonas
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από petrosathonas »

Είχα ακούσει πολλά γι' αυτήν την ταινία, για το ρεαλισμό με τον οποίο αναπαρίστανται τα φρικτά βασανιστήρια του Κυρίου. Γι ' αυτό πήγα να τη δω, μπας και μαλακώσει η σκληροκαρδία μου. Αλλά είναι πολύ δύσκολο να αλλάξει ο άνθρωπος.

Και κάτι ακόμα. Συνεχίζουν όλοι αυτοί που φτιάχνουν τέτοιες τανίες να ταυτίζουν τη Μαρία τη Μαγδαληνή με την πόρνη που έσωσε ο Κύριος από τον λιθοβολισμό. Που το διάβασαν αυτό?
Θα τους πρότεινα να πήγαιναν για προσκήνυμα στη Σιμωνόπετρα.
Άβαταρ μέλους
vasilikirimp
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από vasilikirimp »

Evi_J έγραψε:Vasiliki

ΥΓ: Παρωπίδες :wink:

Ευχαριστώ για τη διόρθωση - είναι ευγενικό εκ μέρος σου να διορθώνεις τα ορθογραφικά μας λάθη
Άβαταρ μέλους
LOCKHEART
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από LOCKHEART »

Ας παραθέσω μερικά στοιχεία για τις ταινίες ... και εν ολίγοις θα απαντήσω γενικά σε κάποιους , συγνώμη που δεν βαζω παραθέσεις για να μην ζαλίσω..

Βασικά μου άρεσαν και οι δύο εξίσου (Ο Ιησους απο την Ναζαρετ και Τα πάθη του Χριστού)

ΤΑ ΠΑΘΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ. . . .

Δεν θα μπω σε λεπτομέριες όπως γραφές κίνήσεις κλπ κλπ κλπ, στην τελική αν κάποιος θέλει να διαβάσει για τον Κύριο και να μάθει για τα πάθη δεν περιμένει να το κάνει μέσα απο το cinema. Η ταινία όμως ειναι άκρως ρεαλιστική άν έχετε διαβάσει το βιβλίο Ο ΑΟΡΑΤΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ του Αγ.Νικοδημου λεει οτι το Ιησου τον μαστίγωναν 60 άνδρες! ! ! μάλιστα σε σημείο που τα μαστίγια είχανε αγκίστρια που έμπαιναν στο δέρμα και έβγαζαν την σάρκα σε σημείο που φαινόντουσαν τα ΟΣΤΑ εξού και ο ψαλμος : Απαρίθμισαν τα οστά μου" που πάει και στο γεγονός οτι στο τέντωμα που του κάνανε στο σταυρό απο το ένα χέρι και στο άλλο οι στρατιώτες του σπάσανε όλα τα άνω οστα. Η θεότητα του Ιησου σύμφωνα με επιστημονικές-βιολογικές αναλύσεις αλλά και θεολογικές (Βλέπε βιβλίο "ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ" του Αρχ. Μελετίου) κανένα ανθρώπινο ον με τόσο χάσιμο άιματος μαστίγωμα σε σημείο που φαινόντουσαν τα οστα και έβγαιναν σάρκες δεν θα είχε επιζήσει ! μην ξεχνάτε ο Ιησου ήταν και μια σταλιά αδυνατος και ταλαιωρημένος και οχι κανένα τέρα 150 κιλων. Αλλα έπρεπε να σταυρωθεί και εξου άντεξε τα παντα και θα άντεχε άλλα τόσαο διότι έπρεπε να παει στο σταυρό. Βασικά στον ΑΟΡΑΤΟ ΠΟΛΕΜΟ αναφέρει πολλα ...μου ανατριχιάζεις δηλαδή αυτό που δειχνει ο GIBSON δεν ειναι τίποτα και λίγα έδειξε.

Ο ηθοποιός που επαιξε τον Ιησου στην ταινία του GIBSON κάπου διάβασα οτι χτυπήθηκε 1-2 φορές απο κεραυνό και δεν έπαθε τίποτα !

Ο ΙΗΣΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΑΖΑΡΕΤ

Ενας Ελληνας ηθοποιός που συμμετήχε στην ταίνια σε συνέντεξη του στην ΕΡΤ αν θυμάμαι είχε πει οτι στα γυρίσματα γινόντουσαν περίεργα πράγματα όπως τα καίγονται φιλμ , κάμερες και άλλα πολλα.

Ο καταπληκτικός καιρός στην σταύρωση δεν ήταν εφέ , απλά μετα απο μέρες υπομονής και προσευχής είχαμε το αποτέλεσμα που βλέπετε στην ταινία . Ο καιρός είναι τόσο απίστευτος την στιγμή της σταύρωσης που πραγματικά πιστεύεις οτι ειναι εφε.

Οσο για τον ηθοποιό robert powel πραγματικά ειναι καταπληκτικός μορφή όλα τα λεφτα.

ΑΥΤΑ :)
I prefer nothing than something bad
Μακάριοι οι καθαροί τη καρδία, ότι αυτοί τον Θεόν όψονται
Άβαταρ μέλους
LOCKHEART
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Συγνώμη Byzantine_Spirit δεν θέλω να βγώ εκτός θέματος συγχωράμε αλλα αν θέλετε προταση για πνευματική ταινία που την είδα μάλιστα 3 μέρες συνεχόμενες ειναι η εξής :

" Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΟΥ ΕΙΡΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΙΣΤΗ " θα πάθετε πλάκα και θα σας συγκλονίσει το εκπληκτικό γεγονός ειναι οτι ειναι αληθινή ιστορία :) ! ειναι τυ 2003 η ταινία με τον ΝΙΚ ΝΟΛΤΕ (πληροφοριες θα βρείτε στο net η ταινία έχει εκδοθεί και σε βιβλίο με τεράστια επιτυχία)

Φιλια
Άβαταρ μέλους
Captain Yiannis
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από Captain Yiannis »

LOCKHEART έγραψε:Συγνώμη Byzantine_Spirit δεν θέλω να βγώ εκτός θέματος συγχωράμε αλλα αν θέλετε προταση για πνευματική ταινία που την είδα μάλιστα 3 μέρες συνεχόμενες ειναι η εξής :

" Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΟΥ ΕΙΡΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΕΜΙΣΤΗ " θα πάθετε πλάκα και θα σας συγκλονίσει το εκπληκτικό γεγονός ειναι οτι ειναι αληθινή ιστορία :) ! ειναι τυ 2003 η ταινία με τον ΝΙΚ ΝΟΛΤΕ (πληροφοριες θα βρείτε στο net η ταινία έχει εκδοθεί και σε βιβλίο με τεράστια επιτυχία)

Φιλια

Να αυτά λές Σπύρο μας , και δεν σε ξεχνάω ποτέ!!

Λές " το εκπληκτικό γεγονός ειναι οτι ειναι αληθινή ιστορία " έ λοιπόν σου λέω ότι όλα είναι ψέματα στην ΟΘΟΝΗ , τίποτα δεν είναι αληθινό.-
Κανείς δεν είναι τέλειος και κανείς δεν θα πρέπει να απαιτεί από τους άλλους τελειότητα.
Όλοι ως ατελείς πορευόμαστε και με ατέλειες συμπορευόμαστε.
Η τελειότητα δεν ανήκει στους ανθρώπους παρά μονάχα στον Θεό.
Άβαταρ μέλους
LOCKHEART
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Captain Yiannis έγραψε:
LOCKHEART έγραψε:Συγνώμη Byzantine_Spirit δεν θέλω να βγώ εκτός θέματος συγχωράμε αλλα αν θέλετε προταση για πνευματική ταινία που την είδα μάλιστα 3 μέρες συνεχόμενες ειναι η εξής :

Φιλια

Να αυτά λές Σπύρο μας , και δεν σε ξεχνάω ποτέ!!

Λές " το εκπληκτικό γεγονός ειναι οτι ειναι αληθινή ιστορία " έ λοιπόν σου λέω ότι όλα είναι ψέματα στην ΟΘΟΝΗ , τίποτα δεν είναι αληθινό.-

Aγαπητέ Γιάννη ,

Το ότι ειναι αληθινή ιστορία (δεν ξέρω αν την έχεις δει) έχει να κάνει στο ότι ο αθλητής της ιστορίας όντως υπήρξε και είχε μάλιστα το ατύχημα στο οποίο αναφέρετε στην ταινία.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Εκκλησιαστική Επικαιρότητα”