Συμπεριφορά Χριστιανών Ορθόδοξων
Συντονιστές: konstantinoupolitis, Συντονιστές
Re: ΑΝΕΚΑΘΕΝ ΤΑΞΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ
Το ξαναδημοσιεύω για να μην επαναλαμβάνω τα ίδια.
VASILHS έγραψε:Αγαπητή Μαρία, αντί να με ρωτάς εσύ, θα έπρεπε εγώ να σε ρωτήσω ποιός Άγιος επέτρεψε στην Εκκλησία του, να καταργηθεί η τάξη και να κάθονται ανάμεικτα άντρες και γυναίκες. Διότι ως γνωστόν ο διαχωρισμός ανδρών και γυναικών στην Εκκλησία είναι τάξη της Εκκλησίας ανέκαθεν θεσπισμένη. Σ'όλους τους ιερούς ναούς όπως υπάρχει Αγία Τράπεζα έτσι ακριβώς είναι διαχωρισμένος ο ναός σε θέσεις αντρών και θέσεις γυναικών.maria78 έγραψε: θα ήθελα να μου πεις ποιοι Άγιοι έχουν καθορίσει τον συγκεκριμένο τρόπο αν θες διαχωρισμού αντρών-γυναικών ως προς το πού θα κάθονται μες στην Εκκλησία καθώς και την ύπαρξη γυναικωνίτη.
Παρ'όλα αυτά αφού το ζητάς θα σου πω ότι ο Μεγάλος Άγιος της Εκκλησίας μας, ο Ιερός Χρυσόστομος, έλεγε ότι κανονικά έπρεπε να είχε μπει τοίχος μεταξύ των αντρών και των γυναικών. Βέβαια ορισμένοι άμυαλοι ανθρώποι που σκέφτονται εντελώς ηλίθια θα τον ονόμαζαν ως Αρχιφασίστα και Χίτλερ επειδή δεν συμφωνεί με τις σάπιες ψευτοπροοδευτικές αντιλήψεις τους. Ωστόσο καθένας που έχει έστω και ελάχιστη σχέση με το Ορθόδοξο πνεύμα βλέπει οτι η πρόταση του Ιερού Χρυσόστομου δείχνει τις κατευθυντήριες γραμμές για το πώς πρέπει να είναι η εκκλησιαστική τάξη.
Τα πάντα να κινούνται με τρόπο πολύ προσεκτικό και χωρίς εμπαθείς επιπολαιότητες.
Και όμως αυτό το οποίο δεν ελπίζες αυτό συμβαίνει. Πρέπει να ξέρεις ότι στην Εκκλησία πρέπει να καλλιεργείται κατανυκτικό κλίμα το οποίο να σε βοηθάει να προσευχεσαι απερίσπαστα. Φυσικά αυτό δεν μπορεί να γίνει αν κάθονται ανάμεικτα άντρες και γυναίκες. Και μην ξεγελιόμαστε και κάνουμε τους απαθείς. Οι περισσότεροι που κάνουν τους απαθείς είναι αναίσθητοι και όχι απαθείς! Δηλαδή μπορεί ο άλλος να έχει πέσει στην πορνεία δηλ. να έχει προγαμιαίες σχέσεις (και πολλοί στις μέρες μας είναι αυτοί που έχουν πέσει δυστυχώς!) ή να βλέπει όλα τα αισχρά που δείχνει η τηλεόραση και να έχει γίνει αναίσθητος ώστε να μην του προκαλεί εντύπωση όχι επειδή είναι απαθής αλλά επειδή είναι αναίσθητος απο την πολλή εξοικείωση με την αμαρτία.maria78 έγραψε: Επίσης με ποιο τρόπο θα μπορούσε να αποσπαστεί κάποιος από την Θεία Λειτουργία εξαιτίας του πού κάθεται;
Δεν μπορώ να καταλάβω πώς το ένα δένει με το άλλο πραγματικά.Ελπίζω να μην εννοείς πως οι άνδρες "σκανδαλίζονται" αν δίπλα τους κάθεται μία γυναίκα γιατί τότε θα έπρεπε να απαγορευτεί και η είσοδος γενικά των γυναικών στην εκκλησία.
Θυμάμαι ένα θεολόγο που ανέφερε ένα περιστατικό απο τον σπουδαίο καθηγητή της Θεολογίας Παν.Τρεμπέλα, ο οποίος όταν άκουγε κάποιους να λένε ότι εγώ δεν σκανδαλίζομαι, απαντούσε με το ύφος που τον διέκρινε: <<Τί είναι αυτοί ωρέ και δεν σκανδαλίζονται; Απο μάρμαρο είναι;>>.
Θέλεις άλλο παράδειγμα;
Ένα μεγάλο πνευματικό ανάστημα της εποχής μας, ο πολύ σοφός Γέροντας π.Ιωήλ Γιαννακόπουλος, γνωστότατος συγγραφέας σε όσους ασχολούνται με τα θεολογικά, υπηρετούσε σε Ναό της πόλεως και αξίωσε να καθοριστεί τόπος για τους άντρες και άλλος για τις γυναίκες. Βρήκε ισχυρές αντιδράσεις αλλά επέμεινε και τελικά επιβλήθηκε. Σε μια Θ.Λειτουργία διάκρινε στις θέσεις των αντρών μια γυναίκα, η οποία ήταν σύζυγος επιτρόπου απο αυτούς που αντέδρασαν. Κάλεσε τον Νεωκόρο και του είπε: Πήγαινε να της πεις να φύγει αμέσως και να πάει στις θέσεις των γυναικών. Ο Νεωκόρος επιστρέφει άπρακτος. Μου λέει δεν πάει πουθενά. Θα μείνει εκεί που είναι. Ο π.Ιωήλ απαντά : <<Καλά! Να πας άλλη μια φορά να της πεις και αν δεν φύγει θα μετανοήσει πικρά>>. Και η δεύτερη νουθεσία αποδείχθηκε μάταιη. Ήλθε η στιγμή του κηρύγματος. Ανέρχεται στον Άμβωνα: <<Σας είπα ότι οι άντρες θα είναι χωριστά απο τις γυναίκες. Σας το είπα στο παρελθόν επανειλλημένως. Και με ηκούσατε. Σήμερα όμως βλέπω μια κυρία να είναι στις θέσεις των αντρών. Δεν θα αρχίσω το κήρυγμα αν δεν φύγει απο εκεί που είναι>>. Η κυρία κατακόκκινη εξετέλεσε την εντολή αυτοστιγμή>>.
Αυτοί είναι κληρικοί! Αυτοί είναι τα πρότυπα! Και όχι τα παπαδάκια που υπάρχουν σήμερα ούτε φυσικα ο ...Μιsha με τις άθλιες απόψεις του να καταλυθεί η τάξη και όσοι σκανδαλίζονται να πάνε στα μοναστήρια!!
Λοιπόν ας αφήσουμε ότι δήθεν δεν σκανδαλιζόμαστε και ας ακολουθήσουμε με κάθε πιστότητα την σοφάτατη επαναλαμβάνω παράδοση της Εκκλησίας μας.
Γι'αυτό τονίζω και υπογραμμίζω ότι όποιος ιερέας δεν κοιτάει σαν τα μάτια του να διατηρείται αυτή η τάξη στην Εκκλησία είναι ανάξιος, διότι εξ'αιτίας της αμέλειας του σκανδαλίζονται χριστιανοί ακόμα και την μια ωρα την εβδομάδα, ακόμα και στον ιερό χώρο της Εκκλησίας που έχουν έρθει για να αγιαστούν και να αναπαυθούν πνευματικά.
Αυτά είναι Παράδοση αιώνων και καμμιά σύνοδος δεν μπορεί να καταργήσει αφού η ανθρώπινη φύση ρέπει επιμελώς προς τα πονηρά, χρειάζονται τα σοφά και συνετά μέτρα που ήδη έχει λάβει η Εκκλησία εδώ και αιώνες. Αυτά δεν θα επιτρέψουμε όσο εξαρτάται απο εμας σε κανένα προοδευτικάριο να τα καταλύσει.
"ΜΕΘ'ΗΜΩΝ Ο ΘΕΟΣ"
ΥΠΟΚΡΙΤΑ!
ΙΔΟΥ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ... ΤΑΠΕΙΝΟΥ ΚΑΙ ... ΠΡΑΟΥ, ΚΑΙ ...ΜΕΣΤΟΥ ΕΛΕΟΥΣ MISHA!Misha έγραψε:η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά αγαπητέ στην περίπτωση σου.
το πρόβλημα σου βρίσκει την ετυμολογία του στο λατινικό "fanum".
κάποια στιγμή εύχομαι να μάθεις να διαλέγεσαι ως χριστιανός και όχι να ωρύεσαι ως δραπέτης φρενοκομείου.
ΟΥΑΙ ΗΜΙΝ ΥΠΟΚΡΙΤΕΣ!!!
"ΜΕΘ'ΗΜΩΝ Ο ΘΕΟΣ"
Re: ΛΑΘΟΣ ΣΚΕΨΗ
Πιστεψε με δεν μπήκα καν στην διαδικασία να διαβάσω αυτά που έγραψες.peace έγραψε:Ποιά παράδοση λες φίλε μου? Παρέπεμψε με σε σχετικά κείμενα.VASILHS έγραψε:Το φτωχό και ταπεινό σου μυαλό πρέπει να υποτάσσεται στην πρακτική και την παράδοση της Εκκλησίας αν είναι πραγματικά ταπεινό και όχι υπερήφανο!
ΤΙ ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΘΕΛΕΙΣ; Ο ΙΕΡΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΔΕΝ ΣΟΥ ΦΘΑΝΕΙ;; ΡΩΤΑΣ ΠΟΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗ, ΟΠΟΥ ΝΑ ΣΤΑΘΕΙΣ ΚΑΙ ΟΠΟΥ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙΣ Η ΚΑΘΕ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΒΟΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ ΧΩΡΟ ΑΝΤΡΩΝ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΩΝ. ΤΟΣΟ ΤΥΦΛΟΣ ΕΙΣΑΙ; ΠΟΤΕ ΣΟΥ ΔΕΝ ΜΠΗΚΕΣ ΣΕ ΕΚΚΛΗΣΙΑ;;
Γνωριζόμαστε? Πως μπορείς να ξέρεις αν ασχολούμαι ή όχι?VASILHS έγραψε:Εσύ που ασχολείσαι λίγο
ΟΤΑΝ ΡΩΤΑΣ ΤΟΝ Π.ΑΝΤΩΝΙΟ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΑΜΑΡΤΙΑ Ο ΑΥΝΑΝΙΣΜΟΣ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΕΧΕΙΣ ΕΛΑΧΙΣΤΗ 'Η ΚΑΘΟΛΟΥ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ.
VASILHS έγραψε:Όσο για τις φωνές, πιστεύω να ξέρεις ανάγνωση και να μην εισαι προκατειλλημένος, οπότε θα είδες ότι είπα ότι πρέπει να μιλήσουν με καλό τρόπο και όχι με φωνές
ΤΟΤΕ ΠΩΣ ΜΙΛΑΣ; ΤΟΣΟ ΕΠΙΠΟΛΑΙΟΣ ΕΙΣΑΙ; ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΡΩΤΑ ΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΓΡΑΨΕ; ΤΩΡΑ ΓΙΑΤΙ ΓΡΑΦΕΙΣ; ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΓΡΑΦΕΙΣ;; ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΝΑ ΠΑΡΕΜΒΑΙΝΕΙΣ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ;
ΜΑΘΕ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΠΙΟ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΟΣ , ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ ΠΡΙΝ ΜΙΛΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΕΛΑ ΝΑ ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΣΟΥΜΕ.
"ΜΕΘ'ΗΜΩΝ Ο ΘΕΟΣ"
ΜΕΧΡΙΣ ΕΔΩ ΚΑΛΑ.spetzouras έγραψε:Αδελφοί μου καλημέρα!
Θα ήθελα να πω στο σημείο αυτό ότι πραγματικά η τάξη της εκκλησίας είναι οι άντρες να είναι ξεχωριστά από τις γυναίκες και δεν είναι λίγες οι εκκλησίες που το έχω δει να επισημαίνεται ακόμα και με ταμπέλες...
Ώστε λοιπόν εκεί είναι το πρόβλημα; Οτι δεν χωράνε; Δυστυχώς δεν είναι εκεί. Απο την πείρα μου βλέπω ότι και μέρες που είναι αδειες οι θέσεις των γυναικών ορισμένες έρχονται στις θέσεις των αντρών. ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΟΜΑΘΗΜΕΝΕΣ ΑΠΛΑ. ΕΙΝΑΙ ΑΚΑΤΗΧΗΤΕΣ.spetzouras έγραψε: Από ότι έχω παρατηρήσει στις περισσότερες εκκλησίες οι γυναίκες είναι αριθμητικά περισσότερες από τους άντρες, συνεπώς θα πρέπει να βρεθούν θέσεις να καθίσουν ειδικά από τη στιγμή που πολλές είναι και ηλικιωμένες.
Δεν είναι θέμα χωρού. Γι'αυτό άλλωστε φτιάχτηκε ο γυναικωνίτης, ώστε να πηγαίνουν όσες γυναίκες δεν χωράνε. Και πάντα μένει άδειος. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΧΩΡΟΥ ΑΛΛΑ ΚΑΚΟΜΑΘΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΣΜΙΚΟΤΗΤΑΣ
Ο ΙΕΡΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΔΙΝΕΙ ΤΙΣ ΕΝΤΟΛΕΣ ΣΤΟΝ ΝΕΩΚΟΡΟ. Ο ΝΕΩΚΟΡΟΣ ΑΠΟ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ. ΟΛΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΑΡΧΙΖΕΙ ΚΑΙ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΤΗΤΑ Ή ΜΗ ΤΟΥ ΙΕΡΕΑ.spetzouras έγραψε: Συμφωνώ στο να τηρείται η τάξη στο ναό όπου είναι δυνατό και αυτό πρέπει να γίνεται από το νεοκόρο και ΟΧΙ από τον ιερέα...ο διαχωρισμός δεν έχει να κάνει με θέματα διαχωρισμού των 2 φύλων, είναι καθαρά θέμα Εκκλησιαστικής Παράδοσης και τυπικού.
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝΟΝΑΣ ΠΟΥ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΛΑΙΚΩΝ ΣΤΟ ΙΕΡΟ. ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΝΤΡΩΝ ΕΙΝΑΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ. ΠΑΝΤΩΣ ΔΕΝ ΣΤΟ ΙΕΡΟ.spetzouras έγραψε: Τώρα αν κάποιος από τους άνδρες ενοχλείται και επηρεάζετα (όπως και εγώ ο ίδιος πολλές φορές) υπάρχει το άβατο του ιερού όπου μπορεί να καταφύγει και να παρακολουθήσει με ηρεμία και ανενόχλητος τη Θεία Λειτουργία.
Καθόλου δεν κούρασες εσύ. Άλλοι είναι εξαιρετικά κουραστικοί και φλύαροι.spetzouras έγραψε: Συγνώμη αν σας κούρασα.
"ΜΕΘ'ΗΜΩΝ Ο ΘΕΟΣ"
Re: ΛΑΘΟΣ ΣΚΕΨΗ
VASILHS έγραψε:ΤΙ ΣΧΕΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΘΕΛΕΙΣ; Ο ΙΕΡΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΔΕΝ ΣΟΥ ΦΘΑΝΕΙ;; ΡΩΤΑΣ ΠΟΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗ, ΟΠΟΥ ΝΑ ΣΤΑΘΕΙΣ ΚΑΙ ΟΠΟΥ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙΣ Η ΚΑΘΕ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΒΟΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ ΧΩΡΟ ΑΝΤΡΩΝ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΩΝ. ΤΟΣΟ ΤΥΦΛΟΣ ΕΙΣΑΙ; ΠΟΤΕ ΣΟΥ ΔΕΝ ΜΠΗΚΕΣ ΣΕ ΕΚΚΛΗΣΙΑ;;
Η παράδοση λέει ότι οι άνδρες κάποτε φορούσαν κατι σαν φορεματάκια, ξέρεις τους μανδύες, αλλά φαντάζομαι οτι εσυ προτιμάς τα πατελόνια. ΕΞΕΛΙΞΗ το λένε στο χωριό μου. =))
Μην κρίνεις εξ'ιδίων τα αλλότρια. το ρωτάω δεν σημαίνει και πάντα δεν ξέρω. σημαίνει θέλω να ακούσω και άλλες απόψεις. undrestood?VASILHS έγραψε: ΟΤΑΝ ΡΩΤΑΣ ΤΟΝ Π.ΑΝΤΩΝΙΟ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΑΜΑΡΤΙΑ Ο ΑΥΝΑΝΙΣΜΟΣ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΕΧΕΙΣ ΕΛΑΧΙΣΤΗ 'Η ΚΑΘΟΛΟΥ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ.
=))peace έγραψε:Πιστεψε με δεν μπήκα καν στην διαδικασία να διαβάσω αυτά που έγραψες.
Διάβασα όλα τα κείμενα εκτός απο τα δικά σου =)) . Μ' άρεσε όμως που λες οτι:VASILHS έγραψε:ΤΟΤΕ ΠΩΣ ΜΙΛΑΣ; ΤΟΣΟ ΕΠΙΠΟΛΑΙΟΣ ΕΙΣΑΙ; ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΡΩΤΑ ΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΓΡΑΨΕ; ΤΩΡΑ ΓΙΑΤΙ ΓΡΑΦΕΙΣ; ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΓΡΑΦΕΙΣ;; ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΝΑ ΠΑΡΕΜΒΑΙΝΕΙΣ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ;
ΜΑΘΕ ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΠΙΟ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΟΣ , ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ ΠΡΙΝ ΜΙΛΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΕΛΑ ΝΑ ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΣΟΥΜΕ.
Λες και μόνο εσύ υπάρχεις και πρέπει να απαντήσουμε μόνο στα ακραία που εσύ λες και να διαβάσουμε αυτα που γράφεις. Αν πρόσεξες υπάρχουν ενδιαφέρουσες απόψεις, με τις οποίες συμφώνησα και επιπλέον εξέφρασα και την δική μου άποψη. Ξέρεις επιτρέπεται Δημοκρατία έχουμε!!!VASILHS έγραψε:Όσο για τις φωνές, πιστεύω να ξέρεις ανάγνωση και να μην εισαι προκατειλλημένος, οπότε θα είδες ότι είπα ότι πρέπει να μιλήσουν με καλό τρόπο και όχι με φωνές
Κάποιος συνομιλιτής σου έγραψε Μαρία ότι οι ξεχωριστές θέσεις ανδρών και γυναικών είναι θέσπισμα των αγίων Πατέρων! Φυσικά και οι Πατέρες Μαρία μου δεν ασχολούνταν με το ποιος θα κάθεται και που θα κάθεται! Αυτό που θέλουν οι άγιοι Πατέρες είναι να ακολουθήσουμε κι εμείς τον δρόμο της κάθαρσης, του φωτισμού του νοός και της θέωσης. Τα υπόλοιπα είναι ηθικολογίες νομίζω.
Από κει και πέρα μη στενοχωριέσαι για το περιστατικό. Σίγουρα δεν ήταν λάθος δικό σου, ούτε μέσα στο ναό δικαιολογούνται κινήσεις καφρίλας σαν αυτή που δέχτηκες! Τι να κάνουμε "ζουν αναμεσα μας" Μαρία! Ας το να παει στο καλό και μη το βαζεις μέσα σου.
Να σου πω και κάτι? Αυτές οι συμποριφορές που τις δικίμασες αφορουν κάποιους σούπερ Ορθόδοξους που δημιουργούν προβλήματα στο ποιμαντικό έργο της Εκκλησίας. Οι αγωνιζόμενοι δεν συμπεριφέρονται έτσι.
Θυμάμαι μια από τις φορές που επισκέφτηκα το Όρος ήμουν με 'άλλα 2 άτομα που κάπνιζαν. Πήγαμε στη Σιμωνόπετρα κι ένας μοναχός αφού μας έπιασε την κουβέντα μας έφτιαξε κι ένα καφεδάκι. Πριν αρχίσουμε να μιλάμε ρώτησε αν καπνίζει κανένας από μας. Οι άλλοι 2 αρνήθηκαν φοβούμενοι πως θα τους μαλώσει και θα τους αρχίσει στο "κήρυγμα". Τότε ο μοναχός είπε: Σας ρώτησα παιδιά για να σας φέρω τασάκι και να σας δείξω που επιτρέπεται το κάπνισμα μη παρουμε καμιά φωτιά καλοκαιριάτικα.
Τότε οι άλλοι δυο φίλοι του αποκάλυψαν πως καπνίζουν αλλά ντράπηκαν να του το πουν. Τότε με απλές κινήσεις ο μοναχός έφερε το τασάκι κι απόλαυσαν το τσιγάρο με τον καφέ τους. Ο μοναχός δεν σχολίασε, παρά μόνο στο τέλος τους είπε "τα μπουριά κάθε πόσο τα αλλάζετε?". Εκεί έπεσε ΤΟ γέλιο. Στη συνέχεια τους είπε. Παιδιά στο τάδε μέρος θα πηγηαίνετε για κάπνισμα όποτε θέλετε, αλλά κρίμα δεν είναι ρε παιδιά να καταστρέφετε τα πνευμόνια σας και να σας βγει κάμιά ανίατη αρρώστια-Θεός φυλάξοι-?
Η αγάπη και η κατανόηση του μοναχού, έφεραν αποτέλεσμα. Οι φίλοι μου ενθυμούμενοι την ευγενική και διακριτική στάση του και τον τόνο της φωνής του και το βλέμμα του, που ήταν γεμάτο αγάπη και ενδιαφέρον και πολύ φιλικό, πέταξαν μια για πάντα το πακέτο!
Υπάρχουν παραδείγματα πολλά! Αλλά και οι υπεύθυνοι ιερείς θα πρέπει να συμμαζεύουν τους κάθε είδους "ζηλωτές" που νομίζουν πως ο χώρος του ναού είναι τσιφλίκι του παππού τους.
Από κει και πέρα μη στενοχωριέσαι για το περιστατικό. Σίγουρα δεν ήταν λάθος δικό σου, ούτε μέσα στο ναό δικαιολογούνται κινήσεις καφρίλας σαν αυτή που δέχτηκες! Τι να κάνουμε "ζουν αναμεσα μας" Μαρία! Ας το να παει στο καλό και μη το βαζεις μέσα σου.
Να σου πω και κάτι? Αυτές οι συμποριφορές που τις δικίμασες αφορουν κάποιους σούπερ Ορθόδοξους που δημιουργούν προβλήματα στο ποιμαντικό έργο της Εκκλησίας. Οι αγωνιζόμενοι δεν συμπεριφέρονται έτσι.
Θυμάμαι μια από τις φορές που επισκέφτηκα το Όρος ήμουν με 'άλλα 2 άτομα που κάπνιζαν. Πήγαμε στη Σιμωνόπετρα κι ένας μοναχός αφού μας έπιασε την κουβέντα μας έφτιαξε κι ένα καφεδάκι. Πριν αρχίσουμε να μιλάμε ρώτησε αν καπνίζει κανένας από μας. Οι άλλοι 2 αρνήθηκαν φοβούμενοι πως θα τους μαλώσει και θα τους αρχίσει στο "κήρυγμα". Τότε ο μοναχός είπε: Σας ρώτησα παιδιά για να σας φέρω τασάκι και να σας δείξω που επιτρέπεται το κάπνισμα μη παρουμε καμιά φωτιά καλοκαιριάτικα.
Τότε οι άλλοι δυο φίλοι του αποκάλυψαν πως καπνίζουν αλλά ντράπηκαν να του το πουν. Τότε με απλές κινήσεις ο μοναχός έφερε το τασάκι κι απόλαυσαν το τσιγάρο με τον καφέ τους. Ο μοναχός δεν σχολίασε, παρά μόνο στο τέλος τους είπε "τα μπουριά κάθε πόσο τα αλλάζετε?". Εκεί έπεσε ΤΟ γέλιο. Στη συνέχεια τους είπε. Παιδιά στο τάδε μέρος θα πηγηαίνετε για κάπνισμα όποτε θέλετε, αλλά κρίμα δεν είναι ρε παιδιά να καταστρέφετε τα πνευμόνια σας και να σας βγει κάμιά ανίατη αρρώστια-Θεός φυλάξοι-?
Η αγάπη και η κατανόηση του μοναχού, έφεραν αποτέλεσμα. Οι φίλοι μου ενθυμούμενοι την ευγενική και διακριτική στάση του και τον τόνο της φωνής του και το βλέμμα του, που ήταν γεμάτο αγάπη και ενδιαφέρον και πολύ φιλικό, πέταξαν μια για πάντα το πακέτο!
Υπάρχουν παραδείγματα πολλά! Αλλά και οι υπεύθυνοι ιερείς θα πρέπει να συμμαζεύουν τους κάθε είδους "ζηλωτές" που νομίζουν πως ο χώρος του ναού είναι τσιφλίκι του παππού τους.
ΑΛΛΟ ΚΤΙΣΤΟ ΑΛΛΟ ΑΜΑΡΤΩΛΟ. ΚΑΛΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΜΙΛΑΕΙ. ΝΑ ΜΑΘΕΙΣ ΝΑ ΑΚΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΜΙΛΑΣ.maria78 έγραψε: Συμφωνώ με τον Misha που μιλάει για την ανθρώπινη φύση,που είναι κτιστή και για αυτό όχι αναμάρτητη.Αυτό ισχύει για όλους,κληρικούς και λαικούς.
ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΠΑΛΙ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΦΥΣΗ Η ΑΜΑΡΤΙΑ; Η ΑΜΑΡΤΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΕΙΣΑΚΤΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΟΝ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΦΥΣΕΩΣ. ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΑΠΤΩΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ, ΠΑΡΑ-ΦΥΣΙΝ.
ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΕΧΟΥΜΕ Πάπα ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ;; ΕΙΔΙΚΑ Ο ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΕΣΕΙ ΣΕ ΠΟΛΛΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ (ΟΥΝΙΤΙΚΗ ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΟΥ ΠΑΠΑ, ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΠΣΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ, ΘΑΨΙΜΟ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΟΣ ΣΤΙΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ) ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΘΕΟΛΟΓΙΚΑ ΛΑΘΗ (ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ!!!).maria78 έγραψε: Εδώ Βασίλη ολόκληρος αρχιεπίσκοπος είπε "Ελάτε όπως είστε"
ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΕΚΦΡΑΖΕΙ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΚΑΙ ΟΧΙ Ο ΚΑΘΕ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ. Η ΕΚΚΛ. ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΕΙΧΝΕΙ ΠΟΛΛΟΥΣ ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΝΑΞΙΟΥΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥΣ.
Αν και εγω πιστεύω ότι το είπε με την έννοια να έρθουν και μετά να αλλάξουν, να προσαρμοστούν στα εκκλ/κα ήθη.
Με συγχωρείς αλλά εγώ παρ' ότι δεν έχω καμμια πάθηση στα μάτια, δεν τους βλέπω!maria78 έγραψε: και από τότε-ευτυχώς-βλέπω όλο και περισσότερους νέους να μπαίνουν στην Εκκλησία
ΤΟ ΝΑ ΕΙΣΕΡΧΕΤΑΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΧΩΡΙΣ ΦΟΒΟ ΘΕΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΕΙΟΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΥΝ.maria78 έγραψε: χωρίς φόβο επειδή ακριβώς δεν χρειάζεται να γίνουν κάτι άλλο από αυτό που είναι για να μπουν στον οίκο του Θεού,στον οποίο είμαστε όλοι ανεξαιρέτως ευπρόσδεκτοι.
ΜΗΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΜΠΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΑΔΑΜΙΑΙΑ ΠΕΡΙΒΟΛΗ ;;; ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ ΜΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΖΟΥΣΑ ΚΑΙ ΑΣΥΔΟΤΗ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ.
ΚΑΚΩΣ! ΤΟ ΝΑ ΦΟΡΑ ΑΝΤΡΑΣ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΑ ΑΝΤΡΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΑΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΣΙΧΑΜΑ ΠΑΡΑ ΤΩ ΘΕΩ. ΠΟΣΟ ΜΑΛΛΟΝ ΝΑ ΑΜΑΡΤΑΝΕΙΣ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΠΡΟΣΕΡΧΕΣΑΙ ΝΑ ΚΟΙΝΩΝΗΣΕΙΣ!!!maria78 έγραψε: Λίγα χρόνια πριν δεν τολμούσες να πας να κοινωνήσεις αν δεν φορούσες φούστα (για τα κορίτσια μιλάω) λες και το σημαντικό στην Θεία Κοινωνία είναι το τι φοράς και όχι το πόσο προετοιμασμένος είσαι από πνευματικής άποψης.Και πολλά άλλα πράγματα.
"ΜΕΘ'ΗΜΩΝ Ο ΘΕΟΣ"
ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΑΖΙ ΣΟΥ ΣΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ
spetzouras έγραψε:Αγαπητή, επέτρεψέ μου να σημειώσω εδώ, ότι αν κάποια γυναίκα ή άντρας είναι πραγματικά έτοιμη να κοινωνήσει τότε πιστεύω ότι κατά 99% θα ξέρει κ πως να προσέλθει στην Θεία Κοινωνία...και αφήνω ένα ελάχιστο ποσοτό εκτός, μόνο για τα απρόοπτα της υπόθεσης.
"ΜΕΘ'ΗΜΩΝ Ο ΘΕΟΣ"