Κι ύστερα λένε για τον Θεσσαλονίκης

Συντονιστής: Συντονιστές

Απάντηση
stratos
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από stratos »

Εικόνα
Εθνικιστης και αυτος..
Για νά μή πω ναζί

Δε ξερω ποσοι εχουν παρακολουθησει Λειτουργία στόν Αγιο Δημητριο Θεσσαλονικης οταν καθε φορά ο Μεγάλος Ιεραρχης Παντελεημων β ελεγε κλαιγοντας τόν Εθνικό υμνο.
Ολο τό Εκκλησιασμα Δάκρυζε !

Δεν μπορουν να ξεχωρίσουν μερικοι τη φιλοπατρία απο τόν φασισμο δηλαδη;
Τοσο δυσκολο ειναι.
Καί τό λεω αυτο μη εχοντας καμια μά καμια σχεση μέ τήν πολιτική .
Εδώ καί αρκετά χρόνια δέν ψηφιζω
Εικόνα
aposal
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από aposal »

Θα μου επιτρέψετε αδελφοί μου να επιμένω στην άποψή μου ότι η μόνη αλήθεια είναι ο Χριστός και όλα τα επί της γης υπόλοιπα τα βλέπουμε υποκειμενικά.
Σημασία έχει να γινόμαστε καλύτεροι Χριστιανοί. Να αγωνιζόμαστε καθημερινά για να προσεγγίσουμε τον Κύριό μας.
Τώρα αν η στάση του Αρχιεπισκόπου είναι καλύτερη από αυτήν του Μητροπολίτη Ανθίμου, αυτό είναι υποκειμενικό και μάλλον εκτός Ορθοδόξων δογμάτων. Γι' αυτό, έχω την εντύπωση, πρέπει να διατυπώνουμε την άποψή μας χωρίς να την θεωρούμε ως την μόνη αληθή και χωρίς να απαιτούμε από τους άλλους την αναγνώρισή της ως αληθή.
Η δική μου άποψη είναι πως η Ελλάδα είναι στενά συνδεδεμένη με την Ορθοδοξία, επομένως είναι λογικό ένας κληρικός να αναφέρεται και σε εθνικά θέματα.
Ας μην ξεχνάμε πως το 1821 κάναμε μία "τρελλή" επανάσταση, έναν πόλεμο κόντρα σε οποιαδήποτε λογική, αφού μια χούφτα απείθαρχοι, ανοργάνωτοι, ανεκπαίδευτοι και άοπλοι Έλληνες τα βάλαμε με την φοβερότερη τότε Αυτοκρατορία, έστω και αν αυτή ήταν σε παρακμή. Κι όμως, κόντρα σε οποιαδήποτε λογική νικήσαμε! Αυτό δεν ήταν Θεία παρέμβαση; Δεν έγινε το ίδιο στον μετέπειτα απελευθερωτικό αγώνα του 1912-13; Δεν φτάσαμε στο σημείο, ένας Βρετανός (W. Churchill) να παραδέχεται, στον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο, πως οι ήρωες πολεμούν σαν τους Έλληνες και όχι το αντίστροφο;
Θεωρώ πως η Ελλάδα μας, μετά την σκλαβιά των Οθωμανών, έχει ξανασχηματιστεί, με την βοήθεια (ευλογία) του Θεού, γι΄αυτό και τα δύο αυτά ιδεώδη (με πρώτο βέβαια την Ορθοδοξία και την πατρίδα να έπεται) είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους.
Με τις απόψεις του Μητροπολίτη Ανθίμου, τις περισσότερες φορές συμφωνώ, αλλά νομίζω ότι κάτι στον τρόπο που τα λέει κάνει τελικά τα λόγια του να μην διεισδύουν σε μεγάλη μερίδα του Ελληνικού λαού.
Θα προτιμούσα ο Μητροπολίτης Αθηνών, που φέρει τον τίτλο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, να είναι περισσότερο παρεμβατικός, όχι τόσο σε εθνικά θέματα, αλλά σε θρησκευτικά, που απασχολούν την καθημερινότητά μας, όπως οι προγαμιαίες σχέσεις, οι αμβλώσεις, ο πολιτικός γάμος, τα διαζύγια, αλλά και σε πιο "πεζά", όμως εξίσου δημοφιλή θέματα, όπως το το ποδόσφαιρο (φανατισμός και βία), το ντόπιγκ, οι Ολυμπιακοί αγώνες κλπ.
Αυτό θα προτιμούσα. Δεν σημαίνει όμως πως αυτό είναι και το σωστό.
Μελίζεται και διαμερίζεται ο Αμνός του Θεού, ο μελιζόμενος και μη διαιρούμενος, ο πάντοτε εσθιόμενος και μηδέποτε δαπανόμενος, αλλά τους μετέχοντας αγιάζων.
stratos
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από stratos »

Εικόνα

Καί αυτός κατηγορηθηκε για εθνικιστής οπως λεει ο Π.Γ Μεταλληνος
Σημερα Θά ακουγε πολλά περισσοτερα.
Εικόνα
stratos
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από stratos »

pilotos έγραψε:

Πράγματι ο Μητροπολίτης Κονίτσης ( στη πιο φτωχή Μητρόπολη της Ελλάδας ) έχει υπό την αιγίδα του δύο πατριωτικές οργανώσεις , την ΣΦΕΒΑ και τον ΠΑΣΥΒΑ ( και όχι εθνικιστικές , όπως, λανθασμένα, έγραψε ο αγαπητός αδελφός μου filotas ).

Οι δύο αυτές οργανώσεις για την προστασία των ΔΙΚΑΙΩΝ του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού έχουν πραγματοποιήσει δεκάδες ανθρωπιστικές αποστολές μέσα στη Βόρειο Ήπειρο, έχουν χτίσει Ορθόδοξη Εκκλησία στη Πολένα Κορυτσάς, έχουν χρηματοδοτήσει ( εδώ και 15 χρόνια ) τη λειτουργία δεκάδων φροντιστηρίων εκμάθησης ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ( δωρεάν ) σε όλη τη Βόρειο Ήπειρο και την Αλβανία, βοήθησαν στη δημιουργία ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ στη Κορυτσά, όπου διδάσκουν και εκπαιδευτικοί της Ορθ. Αδελφ Χριστιανική Ελπίς, οι οποίες παράλληλα κάνουν και κατηχητικό έργο, σε μια πόλη που προσπαθούν ( και εκεί ) να εισβάλλουν αμερικανόφερτες αιρέσεις ( όπως κάνουν σε όλη τη Βόρειο Ήπειρο και την Αλβανία )

Ταυτόχρονα, η Μητρόπολη Κόνιτσας, με το υστέρημα του απλού λαού από όλη την Ελλάδα, προσπαθεί να κρατήσει ζωντανή την ελληνική μεθόριο και έχει να επιδείξει λαμπρά μοναστηριακά κέντρα, ενώ λειτουργεί ραδιοφωνικό σταθμό που ακούγεται και μέσα στη Βόρειο Ήπειρο, αλλά και σε όλη την Ήπειρο, προς δόξαν Θεού.

Κατά συνέπεια ο λόγος του Μητροπολίτη Κονίτσης είναι λόγος εθνικός και θρησκευτικός, που δεν φοβάται συμβιβασμούς και δεν γνωρίζει από εκκλησιαστικές διπλωματίες, γι'αυτό και συγκινεί και προσελκύει δεκάδες, εκατοντάδες πιστούς( και αρκετούς νέους ) από όλη την Ελλάδα, στη Κόνιτσα ( στην εορτή του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού )και στο Μολυβδοσκέπαστο, με την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, αλλά και στο παγκόσμιο προσκήνυμα των Βορειοηπειρωτών και Ηπειρωτών στο τάφο του μακαριστού Μητροπολίτη Κονίτσης κυρού Σεβαστιανού.

Εικόνα
Shubik
Έμπειρος Αποστολέας
Έμπειρος Αποστολέας

Δημοσίευση από Shubik »

Εθνικιστική κορώνα ήταν όταν ο Άνθιμος πρότεινε να διεκδικήσουμε και το υπόλοιπο κομμάτι της Μακεδονίας που μας λείπει. By the way, ήταν ή όχι αντικανονική η μετάθεσή του στη Θεσαλλονίκη; Συμμετείχε ή όχι στην επιτροπή που κατασυκοφάντησε το 1998 τον Ιερώνυμο για οικονομικά σκάνδαλα προκειμένου να μη γίνει ο τελευταίος αρχιεπίσκοπος; Η μεγάλη μου αντίρρηση της ενασχόλησης των μητροπολιτών με τα εθνικά είναι το πόσο ξεκάθαρο γίνεται το πνευματικό έλλειμα όλων μας. Πριν από χρόνια (επί μακαριστού Χριστοδούλου) την 25η Μαρτίου η Σύνοδος στην εγκύκλιό της μιλούσε αποκλειστικά για τη συμμετοχή της εκκλησίας στον απελευθερωτικό αγώνα. Η ημέρα του Ευαγγελισμού είναι από τα βασικά σημεία που εξελίσσεται το σχέδιο του Θεού για τη σωτηρία όλων μας. Η σύλληψη του Κυρίου μας δεν έγινε για την απελευθέρωση των Ελλήνων (Ρωμιών ή ότι άλλο θέλετε) από τους Τούρκους 18 αιώνες αργότερα. Δυστυχώς, όταν ο μητροπολίτης δεν έχει ουσιαστικό λόγο για το Νόμο του Θεού και τη σχέση που οφείλει να έχει ο άνθρωπος με το Θεό μιλάει ακατάπαυστα για τα εθνικά θέματα, για τους ομοφυλόφιλους (άσχετα αν η πλειοψηφία των άγαμων κληρικών που τον περιβάλλει είναι ομοφυλόφιλοι), για τα παντελόνια των γυναικών, για το big brother κτλ.

Αγαπητή Ηλία ο παραλληλισμός του αγίου Κοσμά με τον Άνθιμο είναι ατυχέστατος.
aposal
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από aposal »

Shubik έγραψε:Δυστυχώς, όταν ο μητροπολίτης δεν έχει ουσιαστικό λόγο για το Νόμο του Θεού και τη σχέση που οφείλει να έχει ο άνθρωπος με το Θεό μιλάει ακατάπαυστα για τα εθνικά θέματα, για τους ομοφυλόφιλους (άσχετα αν η πλειοψηφία των άγαμων κληρικών που τον περιβάλλει είναι ομοφυλόφιλοι), για τα παντελόνια των γυναικών, για το big brother κτλ.
Θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω. Όχι επειδή είμαι υποστηρικτής του Ανθίμου (που δεν είμαι), αλλά γιατί ως Χριστιανός οφείλω να δείχνω τον απαιτούμενο σεβασμό προς ένα Ιεράρχη. Αλλιώς θεωρώ ότι δεν είμαι Χριστιανός.
Ακόμη και για τον Μητροπολίτη τ. Αττικής Παντελεήμονα, του οποίου κατέκρινα μια δήλωση ως αντίχριστη, ζήτησα δημόσια συγγνώμη.
Μπορεί ο εκάστοτε κληρικός να μην (φαίνεται ότι) είναι εντάξει στις υποχρεώσεις του. Ποιός είμαι όμως εγώ που θα τον κρίνω;
Πρώτα απ' όλα τις ψυχές τις κρίνει μόνον ο Θεός. Επομένως κάθε φορά που κρίνουμε κάποιον δηλώνουμε ότι είμαστε Θεοί, αμαρτάνουμε δηλαδή.
Δεύτερον, ποτέ δεν μπορούμε να ξέρουμε τι έχει τραβήξει στη ζωή ο καθένας πριν διαπράξει μία αμαρτία, γι' αυτό καλόν είναι να μην βιαζόματε στις κρίσεις μας.
Τρίτον, εμείς είμαστε καλύτεροι απ 'αυτούς; Μα το ίδιο πιστεύουν κι εκείνοι!
Για τον Άνθιμο πάντως πιστεύω ότι τα ΜΜΕ δεν δείχνουν όλη του την εικόνα, όλες του τις δηλώσεις, αλλά μόνον εκείνες που θα προκαλέσουν "θόρυβο". Το ίδιο έκαναν και με τον μακαριστό Χριστόδουλο. Μπορεί και εκφράζει πνευματικό λόγο ο Ιεράρχης - αλίμονο. Και τα θέματα που αναφέρεις όπως της ομοφυλοφιλίας, του ντυσίματος κλπ, θεωρώ ότι πρέπει να λέγονται. Το θέμα είναι το πώς λέγονται. Έχω την άποψη ότι οι δηλώσεις πρέπει να γίνονται όχι με αφοριστικό ύφος, αλλά με ενημερωτικό και σε πνεύμα Χριστιανικό, δηλαδή κατανόησης και αγάπης.
Διευκρινίζω ότι οι απόψεις μου είναι υποκειμενικές και πως δεν θεωρώ τον εαυτό μου ως τον μόνο κομιστή της αλήθειας.
Μελίζεται και διαμερίζεται ο Αμνός του Θεού, ο μελιζόμενος και μη διαιρούμενος, ο πάντοτε εσθιόμενος και μηδέποτε δαπανόμενος, αλλά τους μετέχοντας αγιάζων.
stratos
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από stratos »

Shubik έγραψε: Αγαπητή Ηλία ο παραλληλισμός του αγίου Κοσμά με τον Άνθιμο είναι ατυχέστατος.
Μην κοιτάς τά προσωπα.
Θελω νά μού πείς τι κακό είπε ο Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως Ανδρέας πού ειναι καί τό Θέμα μάς..

Μιλησα εγω για τόν Ανθιμο;
Εικόνα
stratos
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από stratos »

Shubik έγραψε: (άσχετα αν η πλειοψηφία των άγαμων κληρικών που τον περιβάλλει είναι ομοφυλόφιλοι), για τα παντελόνια των γυναικών, για το big brother κτλ.
Εντάξει κατάλαβα :wink:
Δέν εχει νοημα η κουβέντα.
Μαλλον επεσα σέ Αγίους καί αναμαρτητους πιστούς
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
dionysisgr
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από dionysisgr »

Ισως θα πρεπει να γινει μια διακριση στο πως βλεπουμε τα πραγματα.

Οι Ιεραρχες δεν εχουν μονο λογο ποιμαντικο και κατηχητικο εαν θελετε. Ισως αυτο ειναι το κυριο εργο τους, ομως δεν ειναι μονο αυτο, και αυτο επιβαλεται απο τα πραγματα και την κατασταση του ιστορικου γιγνεσθαι.

Δεν μπορει ενας Ιεραρχης να μιλα συνεχως για το Φιλοκαλικο ηθος, η την φυλακη του νοος, την παλη εναντι των λογισμων και των παθων, την καλλιεργεια της αρετης, και την προοπτικη της κατα χαριν θεωσεως του ανθρωπου και την αποκτηση του Αγιου Πνευματος, εν τη καρδια ημων, που ειναι και αλλωστε ο σκοπος της Δημιουργιας μας.

Αν και θα επρεπε αυτο να κανει, οι καιροι δεν τον αφηνουν.

Αυτα ειναι τα ζητηματα ζωης και θανατου, αυτη ειναι η ουσια, καθοτι ολα τα προβληματα της κοσμικης μας διαδρομης αναγονται σε πνευματικα ζητηματα. Ομως ποσοι το γνωριζουν και το παραδεχονται αυτο;

Οτι μας συμβαινει, ειτε σε προσωπικο επιπεδο ειτε σε παγκοσμιο, δεν ειναι τιποτα αλλο απο την εφαρμογη του πνευματικου νομου, σαν δραση-αντιδραση εναντι στις αυτεξουσιες πραξεις-επιλογες μας.

Αμφιβαλλει κανεις ορθοδοξα σκεπτομενος σε αυτο; Δεν νομιζω.

Απο την αλλη πλευρα ομως τα του Θειου νομου, οπως και η οδος της σωτηριας μας, δυστυχως, ΔΕΝ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ τον πολυ κοσμο, ο οποιος ειναι ΚΟΛΛΗΜΕΝΟΣ στην καθημερινοτητα, και στα συνεχως αναδυομενα χοικα προβληματα που αντιμετωπιζει.

Στο πνευμα αυτο κινουμενοι και πολλοι Ιεραρχες μας, και θελοντας να συμπλευσουν με τις αγωνιες του ποιμνιου, κατα καποιο τροπο "ριχνουν το επιπεδο" στα προβληματα τα εθνικα, τα βιοτικα, τα σεξουαλικα, και οτι αλλο θελετε.

Γινονται δηλαδη αθελα τους, ρυθμιστες της σαρκικης ζωης και αστυνομοι των ηθων της κοινωνιας, αντι για πνευματικοι οδηγοι και παραγοντες πνευματικης ανατασεως και αναζητησεως αυτου του ενος του οποιου εστι χρεια, κατα το Γραφικον.

Δεν ειναι υπευθυνοι (προσοχη!) μονο οι Ιεραρχες σε αυτο το "ξεπεσμα" αλλα και το ποιμνιο, το οποιο τους ζητα επιτακτικα να '"τοποθετηθουν" επι παντος επιστητου, για καθε σοβαρο η γελοιο θεμα που ανακυπτει, και που ευκολα προβαλεται και διογκωνεται, απο τα μεσα μαζικης εξαπατησης!

Τελικα ειναι ζητημα, τι Ιεραρχες θελουμε. Και αυτους που θελουμε, αυτους θα εχουμε. Δεν ειναι μομφη αυτη, μακρια απο εμενα κατι τετοιο, αλλα δυστυχως ειναι μαλλον η πραγματικοτητα.

Mπορουμε να επεκταθουμε και περαιτερω αν χρειαστει, αλλα μην διαπληκτισεσθε για λυμενα θεματα.
"ἰδοὺ ἐγὼ μεθ᾿ ὑμῶν εἰμι πάσας τὰς ἡμέρας ἕως τῆς συντελείας τοῦ αἰῶνος. ᾿Αμήν."
Shubik
Έμπειρος Αποστολέας
Έμπειρος Αποστολέας

Δημοσίευση από Shubik »

Το ότι είμαι αμαρτωλός και ενδεχομένως ο χειρότερος όλων δε σημαίνει πως θα σταματήσω να σκέφτομαι και να αποδέχομαι άκριτα τις απόψεις του κάθε μητροπολίτη.
Αγαπητέ aposal δεν κατέκρινα την ψυχή κανενός. Όμως, όπως λέει ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος αυτά που γίνονται στο δημόσιο χώρο, δημοσίως πρέπει και να κρίνονται. Επειδή ανέφερες το παράδειγμα του πρώην Αττικής, θεωρώ πως αν αγαπούσαμε την Εκκλησία σαν το σπίτι μας, θα έπρεπε όλοι οι πιστοί να εκδηλώναμε εμπράκτως τη διαμαρτυρία μας για τα έργα του.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Εκκλησιαστική Επικαιρότητα”