Γιατί πολλοί δεν εκκλησιάζονται;

Προβληματισμοί και ανταλλαγή ιδεών από την Επικαιρότητα.

Συντονιστής: Συντονιστές

aposal
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Re: Γιατί πολλοί δεν εκκλησιάζονται;

Δημοσίευση από aposal »

Τόσο κοντά και τόσο μακριά...
Μελίζεται και διαμερίζεται ο Αμνός του Θεού, ο μελιζόμενος και μη διαιρούμενος, ο πάντοτε εσθιόμενος και μηδέποτε δαπανόμενος, αλλά τους μετέχοντας αγιάζων.
vasilisalt
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από vasilisalt »

dionysisgr έγραψε:Θεωρω οτι το ερωτημα ειναι περιττο. Ειναι μαλλον ρητορικο.

Και τουτο γιατι, το καθετι στον ανθρωπο ειναι θεμα βουλησεως.
Δεν κανει αυτο που δεν θελει, μονο. Και κανει αυτο που θελει εσωτερικα παντα. Αυτο που θελει η καρδια του.
Αλλιως δεν λογιζεται για ανθρωπος, αλλα μαλλον για καποιο εξελιγμενο αυτοματο ον.

Ας παρω παραδειγμα τον εαυτο μου, που καποτε δεν παταγα στην Εκκλησια,
παρα μονο την Μεγαλοβδομαδα και αυτο λιγο, και ετρεχα να φυγω σαν το δαιμονιο, μετα το Χριστος Ανεστη,
γιατι πολυ απλα δεν ηθελα να πηγαινω τον υπολοιπο χρονο, δεν μου εβγαινε, χωρις καμμια δικαιολογια και προφαση.

Ετσι απλα. Δεν μπορεις να κοροϊδευεις τον εαυτο σου, και πολυ περισσοτερο τον Θεον.
Ο ανθρωπος ειναι καλο, ειναι τελειο θα ελεγα να ειναι ειλικρινης και ντομπρος, με ολους, αλλα ιδιως με τον Θεο.

Να μην θεωρει οτι μπορει να κανει την στρουθοκαμηλο με τον Θεο.
Καλυτερα ειναι να πεις δεν θελω, παρα χιλια μυρια οσα, τετριμμενα και ανοητα.

Για καθε εναν και καθεμια, ερχεται η στιγμη της προσωπικης συναντησης με τον Ζωντα Θεο.

Γιατι ο Θεος ειναι σχεση προσωπικη με τον καθε ανθρωπο, δεν ειναι θεωριες ουτε λογια.
Ειναι πανω απο ολα σχεση ζωντανη, που αρχιζει απο αυτην την ζωη, και περναει στην μελλουσα αιωνιοτητα.

Ολα τα αλλα ειναι προφασεις και φθηνες δικαιολογιες, για οποιον θελει να ειναι αληθινος και δικαιος.

Τα στραβα μεσα στην Εκκλησια, οι κανονες, οι ωρες, ο κοσμος, οι παπαδες, το καθε τι, δεν ειναι παρα υπεκφυγες.

Αυτος που πραγματικα θελει, και εχει ερθει η ωρα του, εχει απαντησει στην κληση του Θεου,
θα παει ακομα και για εναν Εσπερινο, ταξιδι 250 χιλιομετρα..

Αυτος που δεν θελει, και διπλα στον Παναγιο Ταφο να μενει που λεει ο λογος,
στα Ιεροσολυμα την ωρα που ερχεται το Αγιον Φως,
θα παει για εσπρεσσο στην καφετερια στο απο πανω στενο..

Εγω ετσι απλα τα βλεπω τα πραγματα, απο την εμπειρια και την αληθεια της.

Ειναι θεμα θελησεως, και σχεσης προπαντων δεκτικοτητος του ανθρωπου,
γιατι ουτως η αλλως ο Θεος ειναι παντα εξω απο την θυρα της καρδιας μας και κρουει διακριτικα,
ισα που ακουγεται, και μοναχα ετοιμες και γονιμες λεπτες καρδιες και αισθησεις,
ειναι ικανες να ακουνε αυτον τον ψυχοσωτηριο χτυπο απο την Ζωη της ζωης.

Ας μην περιγελουμε λοιπον τον εαυτο μας, και τον Ιδιο τον Δημιουργο μας,
που ξερει και τι συμβαινει στο καθε κυτταρο μας, ανα πασα στιγμη.

Θελουμε; Παμε. Δεν θελουμε, δεν παμε. Τοσο απλο ειναι..
Τι όμορφη βιωματική τοποθέτηση...
Κάτι μου θύμισε... :lol:
Και άντε να πείσεις αυτούς που λοιδορούσες τότε, να μείνουν μέχρι το τέλος της Αναστάσιμης λειτουργίας το Μ. Σάββατο...
Μαντάρα τα έχω κάνει...
Αααααχ να είχα γνωρίσει το Χριστό μας λίγα χρόνια νωρίτερα...
Άβαταρ μέλους
Dimitris39
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από Dimitris39 »

Ναταλια έγραψε:Σας ευχαριστω πολυ οσους πραγματικα με καταλαβαινουν.Χαιρομαι ιδιαιτερα γι αυτο.Μαλλον παρεξηγηθηκαν τα λογια μου ομως απο καποιους αλλα ειλικρεινα δεν με ενοχλει.Απλα να πω οτι δεν ειμαι εραιτικη και οτι ναι ο δασκαλος μου στο δημοτικο ηταν ψαλτης στο ναο της τοτε ενοριας μας και καθε Κυριακη πηγαινα στο κατηχητικο.Τωρα παλι πηγαινω στην Εκκλησια,προσευχομαι,νηστευω,εξομολογουμαι και κοινωνω.Ομως αυτα θα ειχανε σημασια αν εγω δεν κοιτουσα να βοηθησω και οχι να κρινω τον διπλανο μου?Οσο για το Εκεινος που προανεφερα και φυσικα παρεξηγηθηκα και το περιμενα δεν ειπα κατι κακο.Ειπα οτι αγαπαει ολους τους ανθρωπους.Τους παντες.Που διαφωνουμε τελικα?Να σας πω εγω που διαφωνουμε.Πουθενα.Απλα εγω ειμαι ενας απλος θνητος ανθρωπος που θα νευριασω θα φοβηθω θα κλαψω θα μεινω χωρις λεφτα θα αρρωστησω θα εχω τις μαυρες μου.Δεν ειμαι Θεος να ειμαι τελεια.Αυτα λοιπον για τους συνομιλητες που επειδη εγω δεν ειχα λεφτα να παρω ρουχα και πηγα με ενα τζην στην εκκλησια ειμαι εραιτικη και επειδη ειπα οτι Εκεινος μας ανοιγει τη πορτα του οπως και να ειμαστε ειναι προσβλητικο.Εγω απλα απαντησα στην ερωτηση (που μαλλον τελικα δεν ηταν ερωτηση) γιατι ισως καποιοι δεν εκκλησιαζονται.Ε βρηκαμε το γιατι!
Ναταλια όταν πάμε στην εκκλησία και νομίζουμε οτι κάνουμε κάτι
Σωστά οτι χαμγελαμε και έχουμε τα μαλλιά μας αχτενιστα να ξέρεις
Φταίει αυτός που κοιτάζει το ν άλλων τα χτενισμενα.
Και αν εχει η εκκλησία 1000 άτομα εμείς είμαστε οι χειρότεροι
Και ασχολουντε μαζι μας να ξέρεις εμείς δίνουμε δικαίωμα

Συγνωμη
Κύριε,Θεέ μου,Νύμφιε της ψυχής μου, λυτρωτή μου.
Μνήσθητί μου εν τη βασιλεία σου

«Χαίροις μετά Θεόν ή Θεός, τα δευτερεία της Τριάδος ή έχουσα»

ἳνα ὦσιν ἓν, καθώς ἡμεῖς

Θεέ μου σ'αγαπώ
Άβαταρ μέλους
dionysisgr
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από dionysisgr »

Ναταλια έγραψε:aposal και dionysis Με κανατε και γελασα πραγματικα!!!Ειστε πολυ κοντα στην ανθρωπινη πλευρα!Σας χιλιοευχαριστω!
Γελα τωρα, γιατι αμα μας δεις απο κοντα θα βαλεις τα κλαματα.

Για τα υπογεια της κολασεως ειμαστε, τα κλιμακοστασια,
εκει που ειναι οι κεντρικοι καυστηρες.. :angryfire

Eγω βεβαια ως πιο μικρος και αθωος θα επιβλεπω τον παναμαρτωλο Αποστολο,
που θα ριχνει αιωνια και ατελευτητα καρβουνο στη φωτια. Ας προσεχε.
Και μονο που θα ειμαι μαζι του, θα ειναι η δικη μου κολαση αβασταχτη.

Παντως Ναταλια αυτο εδω:
"...Απλα εγω ειμαι ενας απλος θνητος ανθρωπος που θα νευριασω
θα φοβηθω θα κλαψω θα μεινω χωρις λεφτα
θα αρρωστησω θα εχω τις μαυρες μου.
Δεν ειμαι Θεος να ειμαι τελεια...

να μην το εχεις κατα νουν, να το βγαλεις, εντελως αδελφικα σου μιλω, ομοιοπαθης με εσενα ειμαι.
Κανεις δεν ειναι κατωτερος και ανωτερος, ολοι ειμαστε ισα παιδια ενωπιον του Θεου.

Μην διανοηθεις ποτε να δεις τον Θεο, ετσι με τον λογισμο σου. Ειναι Πατερας πανω απο τον πατερα μας, απειρως.
Ειναι Αυτος ο οποιος δεν μας γεννησε απλα βιολογικα, και μας μεγαλωσε, αλλα ο Ιδιος ο Πλαστης που μας καλεσε,
απο το μηδεν το απολυτο, απο την ανυπαρξια στην υπαρξη, και μας προοριζει για την αιωνια Πατερικη αγκαλια Του.

Δεν ντρεπομαι να πω οτι εχω φτασει και εγω, στον καθενα μπορει να τυχει, να ειμαι ανεργος, και αφραγκος,
και να μην εχω να παρω ενα σουβλακι να φαω, να φτανω στο μαγαζι και να ζηταω να φαω βερεσε,
και προς τιμην τους, να μου δωσουν επειδη ημουν και πελατης οταν ημουν καλα οικονομικα.

Ομως με περιμαζεψε ο Θεος, και παντα ο ανθρωπος, πρεπει να εχει την ελπιδα του στον Θεο, στον Χριστο.
Λεμε Χριστο, γιατι οπου Χριστος εκει και ο Πατηρ, και το Πνευμα το Αγιον, η Τριας η Υπερουσια.

Λοιπον.. Το οτι ημουν σε αυτην ακριβως την εσχατη κατα κοσμον κατασταση,
βλεπεις οτι με εβαζε στην προσοχη του Θεου, σαν να ημουν ο μοναδικος ανθρωπος επι γης.

Γιατι ετσι μας βλεπει ο Θεος και Κυριος μας. Τον καθεναν, την καθεμια, ως μοναδικο και ανεπαναληπτο προσωπο.

Για τον Θεο, εισαι η Ναταλιτσα Του, το παιδακι το μονακριβο και το ανεκτιμητο ενωπιον Του.

Και δεν ειναι "τελειος" ο Θεος για να μας το πεταει αυτο το προσον του, κατα προσωπο. Δεν κανει φιγουρα, ουτε επισειει την τελειοτητα Του, για να μας απαξιωνει. Απαγε της βλασφημιας.

Ο Θεος ειναι τοσο ταπεινος, τοσο πραος, τοσο απλος και απαλος, σαν αυρα πρωϊνη και δροσερη, αυρα λεπτη και διακριτικη,
που σου ενδυναμωνει μυστικα την ψυχη, δινει νοημα και προοπτικη στην ζωη, σε συνεχει και σε συντηρει εις το ειναι.

Ο Θεος ενσαρκωθηκε, ηρθε περπατησε, πεινασε, διψασε, πονεσε, επαθε, σταυρωθηκε, θανατωθηκε αδικα,
για να δικαιωσει εμας, και επιθυμει και εμεις να ειμαστε τελειοι, οχι στανικα, οχι εξουσιαστικα, οχι διοικητικα,
αλλα Πατρικα, αγαπητικα, προνοιακα, ωστε να φτασουμε εις μετρον πληρωματος ηλικιας Χριστου, τελειοι πνευματικα,
ωστε να καταστουμε τεκνα Φωτος, και υιοι της Χαριτος, του Ανασταντος Χριστου.

Ετσι να βλεπεις τον Θεον, και εαν ακομα οι αλλοι, σε εξουδενωνουν, Θεος ουκ εξουδενωσει καρδιαν συντετριμμενην και τεταπεινωμενη, αλλα αναπαυεται και τοις ταπεινοις διδωδι χαριν και ελεος.

Αυτον τον Θεο εχουμε, τον Πατερα και Εραστη και Ερωμενο, τον Νυμφιο της πολυπαθης ψυχης μας,
τον Ιατρο των σωματων και των πληγων που μας ανοιγουν οι λανθασμενες επιλογες μας.

Χριστος το Φως του κοσμου, η ιαση των κατακειμενων εν ασθενειες, η Σοφια των μωρων και ανοητων κατα κοσμον,
το λιμανι το απανεμο, για τους βασανισμενους και απορριπτεους απο την δαιμονοκρατουμενη ερημη γη μας.

Ετσι να βλεπεις τον Θεο.
"ἰδοὺ ἐγὼ μεθ᾿ ὑμῶν εἰμι πάσας τὰς ἡμέρας ἕως τῆς συντελείας τοῦ αἰῶνος. ᾿Αμήν."
Άβαταρ μέλους
stathis73
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από stathis73 »

Για αυτό και θα δούμε (το εύχομαι) στον παράδεισο άτομα που δεν τα βάζει ο νους μας, γιατί οι περισσότεροι μας το μόνο που κάνουμε είναι να κατακρίνουμε πάντα απο αυτό που βλέπουμε, χωρίς να γνωρίζουμε τίποτα αλλο, για να δώσω ενα παράδειγμα, είμαι μια μέρα στην εκκλησία και λέει μια γυναίκα για μια άλλη ........."κοιτα κοιτα λέει το Ευαγγέλιο και αυτη κάθετε".................και βγαίνοντας απο την εκκλησία ακούω μια άλλη γυναίκα να ρωτά αυτην που καθόταν στο ευαγγέλιο.." κυρα Ελένη τί κανεις;;"................(απάντηση) "τι να κάνω ευλογημένη, να πρίν 3 μέρες βγήκα απο το νοσοκομείο, έκανα εγχείρηση τα πόδια μου" :shock: ........και λέω τι κακό πράγμα ειναι η κατάκριση και χωρίς να ξέρουμε μάλιστα τίποτα για αυτόν που κατακρίνουμε.

Για αυτό καλύτερα με παντελόνι στην είσοδο του παραδείσου, παρα με μακριά φούστα και κότσο στα μαλλιά και στην Α΄ θεση στην κόλαση. :wink:
Τις θεός Μέγας ως ο Θεός ημών.
GeorgiosM
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από GeorgiosM »

τελικά μηπως μας πιάνει ιερος ζήλος στα θεματα των άλλων?
Ναταλία με συμβουλες σε θεματα γυναικων πολλες φορες λεω 1 σωστό και μετα 10 λάθη,
γιαυτο δεν το συνεχίζω...παντως να προσπαθουμε να εχουμε πνευματικό και να κινουμαστε
κοντά του, να δαπαναμε χρονο δίπλα ή παραδίπλα του. ετσι έστω και εμμεσα λαμβανουμε
ωφελιμες παραστασεις. πχ συμμετοχη σε εκδρομές κλπ. δεν μπορει να μας τα λέει ολα
ο πνευματικος άμεσα, αλλα τα λαμβάνουμε έμμεσα κ απο το χρονο που παραβρισκομαστε
στην ενορία..
αυτο ομως ειναι δύσκολο!!! διοτι μπορει να σερφαρουμε κ να μιλαμε 100 ωρες
αλλα μας πεφτει δυσκολο να παραβρεθουμε 2-3 φορες (ή μία φορα την εβδομαδα) σε μια ενορία, πχ προβολή ταινίας,
λιγη παρέα με α΄λλους χριστιανους κλπ...γιατι εκει πολλες φορες ...στενοχωρουμαστε
με χιλια δύο στραβα κ αναποδα...
ε , αραγε τοσο τυχαιο ειναι αυτο?? μονο σε εμενα συμβαινει αραγε?
κλπ κλπ. (ισως παλι ειμαι εκτος θεματος).

επισης..Βασίλη. οταν επεσε ο τσαρος της ρωσίας απο τον...κομμουνισμό,
οι σιωνιστες ειχαν βαλει οχι μονο το δακτυλακι τους αλλα όλες τις βρωμοποδάρες τους..
ολοκληρος τσαρος με στρατο και οργανωση, δεν μπορουσε να πεσει απο 1 ή χιλιους
ανισχυρους ηγετες, και αν επεφταν δεν θα μπορουσαν να σταθουν αυτοι
οι ηγετες αν απο καπου δεν ειχαν ΠΟΛΥ ΙΣΧΥΡΗ στήριξη...
θα μου πεις...ηταν εκ Θεού η παραχωρηση, πχ λογω αμαρτιες των τσαρων κλπ...
θα συμφωνησω σε αυτο..
ομως, άραγε οι σιωνιστες δεν ηξεραν αυτο το παιχνίδι εξουσίας κ ανατροπης ???
κ αραγε τοοοσο πολυ ξαφνικά λυσαξαν κατα της ορθοδοξίας ...οι αγνωστοι ανισχυροι ως τοτε κομμουνιστες??

αν δεν βοηθησει καποια πολυ ισχυρη δυναμη καμία ομάδα δεν στεκεται στην εξουσία...
γιατι θα ερθει αμέσως μια άλλη ισχυροτερη και θα την πετάξει σαν καρυδοτσουφλο..
δυστυχως αυτο ειναι κατ εμε ενας νομος της ζωής..

κ ενας συνειρμος ακομη...οταν ηξεραν κ εμαθαν οι σιωνιστες οτι καποιοι θα εσπαγαν τις ορθοδοξες
εκκλησιες ολης της ρωσίας...ΠΑΡΤΥ ΕΚΑΝΑΝ ΚΑΙ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥς ΠΟΥΛΑΓΑΝ για να φερουν για αυτους
το ποθουμενο..

επισης περι αρχιερέων τί να λέμε, στο τελος θα λαμψει η αληθεια..
αν οχι 100%, τουλαχιστον οποιος δειξει καλη προαιρεση κ προσοχή μάλλον θα μάθει
την αληθεια κ τα ψεμματα (νομιζω κ ελπίζω)..

αλλα αληθεια κ καθαρση τάκα τακα και στο πόδι, οπως επινε ο κινεζος το φραπέ μονορουφι,
δεν γινεται και τοσο ευκολα...
η καλη δουλεια αργει να γινει (χωρις να ειναι απολυτο)...

Διονύση ωραία τα ειπες, συγκινηθηκα!
εγω τα γραφω τσεκουρατα δυστυχως γιατι αν κατσω να τα γραψω
ετσι θα μου βγει το λαδι κ μετα θα πρεπει να πιω 2 καφεδες κ
ενα γλυκο του κουταλιου να παρω παλι δυναμεις..
(ααακ....)
Ναταλια
Απλό Μέλος
Απλό Μέλος

Δημοσίευση από Ναταλια »

Για αυτό και θα δούμε (το εύχομαι) στον παράδεισο άτομα που δεν τα βάζει ο νους μας, γιατί οι περισσότεροι μας το μόνο που κάνουμε είναι να κατακρίνουμε πάντα απο αυτό που βλέπουμε, χωρίς να γνωρίζουμε τίποτα αλλο, για να δώσω ενα παράδειγμα, είμαι μια μέρα στην εκκλησία και λέει μια γυναίκα για μια άλλη ........."κοιτα κοιτα λέει το Ευαγγέλιο και αυτη κάθετε".................και βγαίνοντας απο την εκκλησία ακούω μια άλλη γυναίκα να ρωτά αυτην που καθόταν στο ευαγγέλιο.." κυρα Ελένη τί κανεις;;"................(απάντηση) "τι να κάνω ευλογημένη, να πρίν 3 μέρες βγήκα απο το νοσοκομείο, έκανα εγχείρηση τα πόδια μου" ........και λέω τι κακό πράγμα ειναι η κατάκριση και χωρίς να ξέρουμε μάλιστα τίποτα για αυτόν που κατακρίνουμε.

Για αυτό καλύτερα με παντελόνι στην είσοδο του παραδείσου, παρα με μακριά φούστα και κότσο στα μαλλιά και στην Α΄ θεση στην κόλαση.

Ποσο δικιο εχτε κυριε Σταθη.Ποσο δικιο ομως!Να ξερετε οτι χαρηκα πολυ με τη συζητηση μας και με εσας κυριε Αποστολε.Ειστε γλυκητατοι και ειστε αυτο που χρειαζετε η Εκκλησια μας.Να εχετε υγεια πανω απ,ολα και να παραμεινετε ετσι Ανθρωποι!Τις συμβουλες σας κ.Αποστολε θα τις φυλαξω σαν φυλαχτο.Εχετε δικιο για τον Κυριο μας! :8
theodosis79
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από theodosis79 »

Σίγουρα ο άνθρωπος που επιθυμεί πραγματικά να εκκλησιαστεί τίποτε δεν θα τον εμποδίσει. Αν το εκκλησιασμό τον νιώσει σαν συνάντηση και κοινωνία με τον Θεό και όχι σαν "χριστιανικό καθήκον" . Και αυτό φυσικά θα γίνει με την Χάρη του Θεού γιατί ο πονηρός θα βάλει πολλά εμπόδια όπως λόφου χάρη εμένα που είχα το πόδι μου φρεσκο-χειρουργημένο απο την πρόσφατη ρήξη τένοντα που έπαθα και ήρθαν με σήκωσαν απο την θέση μου για να καθίσουν οι συγγενείς του υποψηφίου ιερέως που επρόκειτο να χειροτονηθεί σε λίγη ώρα. Δεν το κρύβω πως αγανάκτησα , θύμωσα , είπα πως δεν θα ξαναπατήσω στην ενορία μου αλλά ευτυχώς ο Θεός δεν με άφησε να φωλιάσουν περισσότεροι λογισμοί κακίας μέσα μου. Ο Θεός να με συγχωρέσει.
Ναταλια
Απλό Μέλος
Απλό Μέλος

Δημοσίευση από Ναταλια »

και εσας κυριε Διονυση :oops:
theodosis79
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από theodosis79 »

Γιατί τους λες κυρίους βρε Ναταλία μου ,δεν είναι γέροι.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Επικαιρότητα”