Δεν μιλας φίλε μου όμως για την προσφορά του μοναχισμού στην τουρκοκρατία. Αν δεν ήταν τα μοναστήρια πιθανώς να ονομαζόσουν τώρα Χασάν κι εγώ Αλή. Μην παριστάνουμε τους ήρωες του πληκτρολογίου. Ο φόβος του θανάτου υπάρχει πάντα στον άνθρωπο. Δεν είναι όλοι ήρωες, άσχετα αν κι εγώ απορώ πως ένας δειλός φοράει ράσο. Ετερον εκάτερον. Στη διάρκεια της θητείας μου στον Έβρο βρέθηκα μπροστά στο ενδεχόμενο θανάτου και ξέρω πως είναι. Από τότε καλέ μου φίλε έπαψα να λέω μεγάλα λόγια.
Σίγουρα και δεν ξεχνώ την προσφορά του κλήρου κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας με πρώτο και καλύτερο των Άγιο Κοσμά των Αιτωλό αλλά και άλλους πολλούς επώνυμους αλλά κυρίως ανώνυμους κληρικούς που πολέμησαν ο καθένας από το δικό του μετερίζι και με των δικό του τρόπο.
Αλλά δεν μπορώ να καταλάβω ποιός λέει μεγάλα λόγια , εγώ που επισημαίνω κάποια κατάσταση, οι προκαθήμενοι που μιλούν για αυτοκάθαρση και μόνο αυτό δεν κάνουν;
Ο ΘΕΟΣ ΠΑΝΤΑ ΜΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ.
ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ ΠΟΤΕ!
Φίλε pilios
Δεν διαφωνώ μαζί σου.
Μήπως όμως όλα αυτά τα μεγάλα και κενά λόγια που ενδεχομένως λέγονται, δεν είναι δικής μας αρμοδιότητας κρίση, αλλά Κάποιου Άλλου:
Άλλωστε 1ος στον Παράδεισο δεν μπήκε κανένας άλλος παρά ο... ληστής!!
Ο καθένας μας θα λάβει, αργά ή γρήγορα, το μισθό του.
F10 έγραψε:θελετε να μπουμε σε περιπτωσεις ιερεων που ενω ο λαός υπέφερε εκείνοι υπηρετούσαν το δυνάστη; Ας μην το κάνουμε καλύτερα γιατί ξέρω ότι θα καταλήξει σε αντιπαράθεση. Και εσεις μπορείτε να έχετε χρόνο και διάθεση εγω όμως δεν έχω. Και μιλάω για περιπτωσεις άρα μην επιχειρήσετε να γενικεύσετε.
Υποθέτω ότι ο καθένας έχει κρίση εδω μέσα και μπορεί να καταλάβει τι εννοώ.
Επίσης να επαναλάβω ότι είστε ελευθερος να πιστεύετε ότι υπηρετω σκοπιμότητες, σκοτεινά κέντρα και ό,τι άλλο . Ουδόλως με απασχολεί τι θα νομίζετε. Εγω την άποψη μου την κατέθεσα .-
Νομίζω φίλε μου οτι αναφερόμαστε στην Ορθόδοξη Ελλάδα και για τη στράτευση των κληρικών στη χώρα αυτή. Αν υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις σε ξένες χώρες μη ορθόδοξες κτλ δεν αφορά τη συζήτηση αυτή. Αν πάλι έχει συμβεί κάποιο περιστατικό στην πατρίδα μας ίσως είναι η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα. Να θέσω το θέμα λοιπόν πιο απλά. Ένας πχ έμπορος που φοροδιαφεύγει επιβαρύνει τους λοιπούς πολίτες της χώρας οι οποίοι αναλαμβάνουν να πληρώσουν το φόρο που αντιστοιχεί σ΄αυτόν μιας και το κράτος πρέπει να εισπράξει ένα συγκεκριμένο ποσό από τους φόρους. Το ίδιο συμβαίνει και με τη στράτευση. Οι φυγόστρατοι επιβαρύνουν τους λοιπούς πολίτες με μεγαλύτερη διάρκεια θητείας και περισσότερες υποχρεώσεις μιας και οι εργασίες που πρέπει να γίνουν είναι συγκεκριμένες. Οποιοσδήποτε λοιπόν διαθέτει ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΑΡΧΟΝΤΙΑ οφείλει να υπηρετήσει την Πατρίδα είτε κληρικός ονομάζεται είτε οτιδήποτε άλλο. Το να απαξιώνεις το συνομιλητή σου μη απαντώντας και λέγοντας όποιος κατάλαβε κατάλαβε δε σε τιμά. Οι συζητήσεις δεν είναι επι προσωπικού επιπέδου. Ο καθένας παραθέτει τις απόψεις του με επιχειρήματα, δεχόμενος όμως τη διαφορετικότητα του συνομιλητή του και σεβόμενος τις απόψεις του....
1. Πρώτο καθηκον του υποψήφιου ιερέως δεν είναι να πάει στρατο .Είναι να μάθει τα της πίστεως και να ζεί μια χριστιανική ζωή (η οποία έχει και προκλήσεις μία απο τις οποίες είναι να ζεί κανείς στο σκληρο στρατιωτικό περιβάλλον).
Θέσεις λούφας υπάρχουν και ο στρατός δεν είναι τόσο χρονοβόρος όσο παλιά.
Για 12 μήνες ας πάνε και στρατό, δεν χάθηκε ο κόσμος.
όμως αυτό που πρέπει να μας ενδιαφέρει δεν είναι το αν-πού-πότε πηγε στρατό ο ιερωμένος , αλλά η ποιότητα της προσφοράς του στο χριστιανικό πλήρωμα .
2.Η χειροτονία δεν πρέπει να έχει τυπικά όρια ηλικίας .
Αρκεί να θέλει με όλη του την ψυχή να γίνει ιερέας .
creative256 έγραψε:1
Συμφωνώ εν μέρει. Το πρόβλημα είναι οτι ορισμένοι επίσκοποι προβαίνουν σε χειροτονίες όχι με αυτό το κριτήριο αλλά μόνο για να ενισχύσουν τη θέση τους.
Και είναι θλιβερό το φαινόμενο να βλέπεις να περιθωριοποιούνται λευκασμένοι λευίτες και να ορίζονται εφημέριοι ιερών ναών παιδαρέλια. Αυτά μόνο στην Εκκλησία γίνονται. Φαντάζεσαι ως διευθυντικό στέλεχος μια επιχείρησης έναν 22χρονο? [/b]
Δεν χρειαζεται προσωπικα για μενα να πηγαινει ο ιερεας στρατο διοτι δεν θα τον ωφελησει σε τιποτα πνευματικο και ωφελιμο οσο για το ωριο ηλικιας της χειροτονιας δεν υπαρχει κανενα προβλημα στην εκκλησια μην το περνετε ψευτοευσεβιστικα αλλα με ανοιχτο μυαλο.ενας νεος μπορει να κανει περισσοτερα στην νεολαια παροτι ενας σε μεγαλη ηλικια και με κολλημενο μυαλο!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!αυτα και χαιρεται εν κυριω!!!!!!!!!!!!!
sakis_ έγραψε:
Και είναι θλιβερό το φαινόμενο να βλέπεις να περιθωριοποιούνται λευκασμένοι λευίτες και να ορίζονται εφημέριοι ιερών ναών παιδαρέλια. Αυτά μόνο στην Εκκλησία γίνονται. Φαντάζεσαι ως διευθυντικό στέλεχος μια επιχείρησης έναν 22χρονο?
έτσι ακριβώς .ο π.Επιφάνιος Θεοδωρόπουλος όταν συλλειτουργουσε με εγγάμους πρεσβύτες τους παραχωρουσε τα πρωτεία στην λειτουργία....
οι ιεροι κανόνες ειναι θεόσοφοι και θα αντιμετωπίζονταν ένα σωρό προβλήματα αν τους τηρούσαμε όλοι.
κι ας μην επικαλεστεί κάποιος εξαιρέσεις όπως τον π.Πορφύριο που χειροτονήθηκε στα 21 του παπάς ,γιατι ο παππούλης ήταν από τα 12 στο Αγιον Ορος και στα 17 του ήταν ήδη διορατικός .......
θα υπενθυμίσω δε πως ο π.Παίσιος αρνηθηκε επανειλημμένως να γίνει ιερεύς αναλογιζόμενος το μέγεθος του υπουργήματος της ιερωσύνης....
creative256 έγραψε:1. Πρώτο καθηκον του υποψήφιου ιερέως δεν είναι να πάει στρατο .Είναι να μάθει τα της πίστεως και να ζεί μια χριστιανική ζωή (η οποία έχει και προκλήσεις μία απο τις οποίες είναι να ζεί κανείς στο σκληρο στρατιωτικό περιβάλλον).
Θέσεις λούφας υπάρχουν και ο στρατός δεν είναι τόσο χρονοβόρος όσο παλιά.
Για 12 μήνες ας πάνε και στρατό, δεν χάθηκε ο κόσμος.
όμως αυτό που πρέπει να μας ενδιαφέρει δεν είναι το αν-πού-πότε πηγε στρατό ο ιερωμένος , αλλά η ποιότητα της προσφοράς του στο χριστιανικό πλήρωμα .
Το μεγαλύτερο ποσοστό ιερέων πέρασε από εκκλησιαστικές σχολές και Ανώτερες Εκκλησιαστικές σχολές. Η κοινή ζωή του στρατού μπροστά στη διαβίωση στις Εκκλησιαστικές σχολές είναι παιδική χαρά.
Αγαπητέ Pilios , καλή η κριτική σου και ο προβληματισμό σου περί την στράτευση των υποψηφίων κληρικών , αλλά καλό θα ήταν να γνώριζες ότι αυτό ήδη έχει γίνει νόμος απο την Ελληνική Βουλή περίπου τα μέσα του Ιανουαρίου του 2006!!!
Άρα αυτό ήδη γίνετε και όλοι ως ισότιμοι ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ υπηρετούν την πατρίδα.