ΚΑΤΑΡΧΗΝ ΜΕ ΣΥΓΧΩΡΕΙΤΑΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΑΣ ΕΥΧΗΘΗΚΑ.ΞΕΧΑΣΤΗΚΑ!ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ.ΤΟ 2007 ΕΥΧΟΜΑΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΣΑΣ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΥΓΕΙΑ,ΦΛΟΓΕΡΟΤΕΡΗ ΠΙΣΤΗ(ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΩ ΤΟΣΗ),ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΚΟΣΜΟ ΧΩΡΙΣ ΔΟΛΟ ΚΑΙ ΕΥΧΟΜΑΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΣΑΣ ΝΑ ΣΑΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ,Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΓΙΟΙ.ΣΑΣ ΑΓΑΠΩ ΟΛΟΥΣ!ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΠΟΛΥ ΑΥΤΟ ΤΟ SITE.ΘΑ ΠΡΟΣΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΟΛΟΙ ΚΑΛΑ!
όλ΄ αυτά που λες είναι πολύ σωστά αλλά είναι δύσκολο να πείσουν τον νέο άνθρωπο που καίγεται από τη φλόγα των σωματικών πειρασμών.
Εγώ θα μπω στο πρακτικό κομμάτι του θέματος. Γιατί λοιπόν οι προγαμιαίες σχέσεις βάζουν σε κίνδυνο το μελλοντικό γάμο (ή και την αγαμία) ενός νέου ανθρώπου;
Όπως λέει ο Άγιος Μάξιμος ο Ομολογητής, το μεγάλο πρόβλημα για έναν άνθρωπο δεν είναι η ίδια η αμαρτία, από την οποία απαλλάσεται με την εξομολόγηση, αλλά η ανάμνησή της. Ο διάβολος χρησιμοποιεί τις αναμνήσεις μας για να μας βάζει σε πειρασμό, ακόμη κι όταν εμείς είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί στο τι βλέπουμε και τι ακούμε στη ζωή μας.
Θά 'λεγε κάποιος, λοιπόν, γιατί να είναι αμαρτία δυο άνθρωποιο που αγαπιούνται και θα παντρευτούν μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες να έχουν ολοκληρωμένες σωματικές σχέσεις. Όταν το λέει κάποιος έτσι στην ουσία απλοποιεί την κατάσταση, γιατί οι επιπλοκές που μπορούν να προκύψουν είναι:
- Η σχέση αυτή να μην καταλήξει σε γάμο, κι έτσι το όλο σκηνικό να επαναληφθεί πολλές φορές μέχρι το γάμο του νέου ανθρώπου και να κουβαλάει στο γάμο του την ανάμνηση από τη σωματική σχέση με πολλούς ερωτικούς συντρόφους. Η ανάμνηση αυτή σίγουρα θα του δυσκολέψει τη ζωή στο γάμο του, όσο προσεκτικός και εγκρατής κι αν είναι.
- Αφού το ζευγάρι απολαμβάνει το μέλι χωρίς τις υποχρεώσεις της έγγαμης ζωής ν΄αργήσει να καταλήξει σε γάμο, αυξάνοντας έτσι σημαντικά την πιθανότητα να συμβεί το προηγούμενο σενάριο, αλλά και το χρόνο παραμονής στην αμαρτία.
- Όταν ο διάβολος μας καταφέρει να κάνουμε μια αμαρτία, στη συνέχεια αν δεν διορθωθούμε σύντομα τη χρησιμοποιεί σαν δικαιολογία για να μας σπρώξει και σ΄άλλες αβαρίες ως προς την πίστη μας.
- Η ηδονή της σωματικής επαφής δόθηκε απ΄το Θεό στον άνθρωπο για να τον ωθήση στην τεκνοποιία και με βάση την Ορθόδοξη διδασκαλία μόνο μ΄αυτή την ένοια έχει νόημα. Αυτό σημαίνει, λοιπόν, ότι η αποφυγή εγγυμοσύνης απομακρύνει τη σωματική σχέση του ζευγαριού απ΄τον αληθινό της σκοπό και κατά την έννοια αυτή είναι αμαρτία. Στην αμαρτία επομένως των προγαμιαίων σχέσεων προστίθεται κι η αμαρτία της εκτροπής της σωματικής σχέσης απ΄τον πραγματικό της σκοπό.
- Τι θα γίνει αν ένας απ΄τους δυο του ζευγαριού που έχει προγαμιαίες σχέσεις χάσει τη ζωή του πριν απ΄το γάμο;
- Τι θα συμβεί, αν από την ολοκληρωμένη προγαμιαία σχέση ενός ζευγαριού προκύψει εγκυμοσύνη και το ζευγάρι δεν είναι έτοιμο να παντρευτεί πριν τον τοκετό; Εδώ σας αφήνω να σκεφτείτε μόνοι σας τα σενάρια.
Αυτός λοιπόν είναι ο περίγυρος των προγαμιαίων σχέσεων κι απ΄αυτούς τους κινδύνους μας προφυλάσσει η εγκράτεια
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος nkope την Πέμ Ιαν 04, 2007 11:31 am, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
giannakis έγραψε:ΚΑΤΑΡΧΗΝ ΜΕ ΣΥΓΧΩΡΕΙΤΑΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΑΣ ΕΥΧΗΘΗΚΑ.ΞΕΧΑΣΤΗΚΑ!ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ.ΤΟ 2007 ΕΥΧΟΜΑΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΣΑΣ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΥΓΕΙΑ,ΦΛΟΓΕΡΟΤΕΡΗ ΠΙΣΤΗ(ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΩ ΤΟΣΗ),ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΚΟΣΜΟ ΧΩΡΙΣ ΔΟΛΟ ΚΑΙ ΕΥΧΟΜΑΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΣΑΣ ΝΑ ΣΑΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ,Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΓΙΟΙ.ΣΑΣ ΑΓΑΠΩ ΟΛΟΥΣ!ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΠΟΛΥ ΑΥΤΟ ΤΟ SITE.ΘΑ ΠΡΟΣΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΟΛΟΙ ΚΑΛΑ!
Eυχαριστούμε Γιαννάκη επίσης
Αλλά αφού έδωσες μόνος σου την απάντηση γιατί μας ρώτησες ? :p :)
Eπίσης Μίσα επανειλημένα (διπλωματικός τρόπος μεν) όταν γράφω κάτι που έχει να κάνει με κάτι που είπες το περιφρονείς εντελώς λες και δεν το διάβασες μόνο και μόνο για να μη διαφωνήσεις δημόσια μαζί μου
Σε ευχαριστώ που το κάνεις καλοπροαίρετα , αλλά δεν είναι κακό να διαφωνούμε νομίζω και κάπου
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος lovethink την Πέμ Ιαν 04, 2007 11:27 am, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
Ionas έγραψε:ΑΝ ΔΕΝ ΤΑ ΠΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ, ΘΑ ΦΩΝΑΞΟΥΝ ΟΙ ΠΕΤΡΕΣ, ΕΙΠΕ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ
ο αγαπητός Ιωάννης δεν πετροβόλησε κανέναν.
όπως και στο παρελθον παρουσιάζει τις ευαγγελικές αλήθειες...
δεν διακρινω καποια προσωπικη εμπαθεια εναντιον ουδενός...
Μιχαλη δεν ειπα εγω οτι το εκανε ο Ιωαννης (γενικα μιλησε γενικα απαντησα )
ειπα απλα τον τροπο αντιδρασις ορισμενων επανω σε τετοιου ειδους συζητησεις,και με ποση ευκολια κρινουν και "λίθοβολουν"
και ειπα απλα οτι ο Χριστος ειπε θα φωναξουν...οχι να της πεταξουν
αναφερομενη γενικα σε οτι πολλες φορες συμβαινει.
δεν το χρεωσα στον Γιαννη.
Lovethink έγραψε:Αλλά αφού έδωσες μόνος σου την απάντηση γιατί μας ρώτησες ?ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΠΩ ΤΙ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΑΚΟΥΣΩ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ.ΕΔΩΣΑ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΛΛΑ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΝΑ ΑΚΟΥΩ ΚΑΙ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΤΟΝ ΑΛΛΩΝ.
nkope όλα αυτά που λες καλά κι άγια αλλά ποιος τα έθεσε έτσι ? Δηλ. Τι κακό υπάρχει αν κάποιος με ολοκληρωμένες σχέσεις δεν καταλήξει στον γάμο? Όταν βέβαια δεν ευθύνεται (πχ. θάνατος συντρόφου). Δεν υπάρχει συγχώρεση ? Σαν να λες ότι αυτοί οι αμαρτωλοί που άργησαν να μπουν στον δρόμο του Θεού δεν συγχωρούνται γιατί θα τους κηνυγάει η ανάμνηση.
Αδελφοί μου καλησπέρα και καλή και ευλογημένη χρονιά σε όλους!!
Όσον αφορά τα παραπάνω, θα ήθελα να αναφέρω κάποια από τα λεγόμενα του π.Παισίου...διαβάζουμε λοιπόν σε ένα από τα βιβλία που έχουν γραφτεί για το γέροντα τα εξής:
Ο Θεός εποίησε τα πάντα καλά λίαν…ο άνδρας νιώθει μια φυσική έλξη προς τη γυναίκα και η γυναίκα προς τον άνδρα. Αν δεν υπήρχε αυτή η έλξη ποτέ δεν θα ξεκινούσε κανείς να κάνει οικογένεια. Θα συλλογιζόταν τις δυσκολίες που θα είχε αργότερα στην ανατροφή των παιδιών και δεν θα αποφάσιζε να ξεκινήσει.
Μετά την πτώση των πρωτοπλάστων, το σαρκικό φρόνημα σε ορισμένους ανθρώπους μπορεί να υπάρχει 5%, σε άλλους 10%, 30% κλπ Αλλά σήμερα που να βρεθούν άνθρωποι να έχουν 5% σαρκικό φρόνημα , να έχουν δηλαδή αγνό φρόνημα. Πάντως σε όλους τους ανθρώπους έχει δωθεί από το Θεό η δυνατότητα να φτάσουν στην απάθεια, να αγωνισθούν με φιλότιμο.
Δεν δικαιολογούντε οι έγγαμοι, επειδή ακολούθησαν τον έγγαμο βίο να ξεχνούν ότι ο άνθρωπος δεν είναι μόνο σάρκα αλλά είναι και πνεύμα και να αφήνουν τον εαυτό τους αχαλίνωτο. Πρέπει να αγωνίζονται να υποτάξουν τη σάρκα στο πνεύμα. Αν προσπαθήσουν να ζουν πνευματικά,με την καθοδήγηση του πνευματικού τους, θα αρχίσουν να γεύονται σιγά σιγά και άλλες ανώτερες χαρές, πνευματικές, ουράνιες και δεν θα αναζητούν πλέον τις σαρκικές. Ένα παιδάκι που οι γονείς του έχουν πολύ σαρκικό φρόνημα έχει από μικρό τέτοιες τάσεις, γιατί παίρνει το σαρκικό φρόνημα από αυτούς.