Ο θεσμός του Πατριαρχείου, είναι ιδιαιτέρως αγαπητός σε εμάς τους Ελληνες, όχι μόνο για λόγους Εκκλησιαστικής και Διοικητικής τάξεως, αλλά και για λόγους Παραδόσεως και ιστορικής ευαισθησίας.
Ετσι το νιώθω προσωπικά.
Και αυτός που "άρχει" όλων των Πατέρων (δηλαδή ο Πατρι-άρχης), μέσα στην καρδιά μου εννοιολογείται, όχι τόσο με βάση την άσκηση της όποιας (και δίκαιης) εξουσίας που μπορεί (και πρέπει αν χρειαστεί), να ασκεί, αλλά πρωτίστως με βάση την Αγάπη προς την υφιστάμενή του Ιεραρχία, αλλά και προς όλο το Ορθόδοξο ποίμνιο.
Ετσι το αισθάνομαι, έτσι νομίζω πως πρέπει να είναι, επομένως δεν αναπαύομαι με όλο αυτό το πλαίσιο, το οποίο υποδηλώνει πρόθεση αντιπαράθεσης μάλλον, παρά νουθεσία Πατρική, από Αγάπη εκπορευόμενη.
Χρειάζεται μεγαλύτερη διάκριση
Συντονιστής: Συντονιστές
- panagiotisspy
- Κορυφαίος Αποστολέας

Re: Χρειάζεται μεγαλύτερη διάκριση
Εάν ταις γλώσσαις των ανθρώπων λαλώ και των αγγέλων,Αγάπην δε μη έχω,γέγονα χαλκός ηχών ή κύμβαλον αλαλάζον. Και εάν έχω προφητείαν και ειδώ τα μυστήρια πάντα και πάσαν την γνώσιν και έχω πάσαν την πίστιν,ώστε όρη μεθιστάνειν,Αγάπην δε μη έχω, ουδέν ειμί.
-
vasilisalt
- Κορυφαίος Αποστολέας

Ξέρω πως ίσως είναι λάθος να εκφέρουμε επί παντός επιστητού τις απόψεις μας.
Όμως ως γνήσιος κακομαθημένος θα πέσω στο ΄΄βούρκο΄΄:
Ή να μην απαντήσει ποτέ η ελλαδική εκκλησία. Ας συστήσει μια τριμελή επιτροπή (που θα αποτελέιται από 5 - 6 άτομα!)
που θα μελετήσει το θέμα και ΄΄κάποια΄΄ στιγμή θα απαντήσει. Μάλιστα αυτό δεν είναι υποκριτικό, γιατί το θέμα
χρίζει πραγματικά μεγάλης μελέτης.
Ή να απαντήσει σαφώς πως η υπόθεση πρέπει να μπει στο αρχείο.
Δεν είναι ώρα για αλληλοσπαραγμούς στην εκκλησία μας.
(Προτιμώ το πρώτο)
Νομίζω πως δεν είναι σωστό μέσα στην εθνική αναμπαμπούλα της κρίσης να μπει επί της ουσίας και να αρχίσει
ο πρώην Αττικής να τα βγάλει όλα στη φόρα ή να συμβιβαστεί η ιεραρχία πίσω από αυτό τον κίνδυνο.
(Αν υπάρχει και άλλο μεγάλο θέμα πέστε το σήμερα που όλα τα σφάζω όλα τα μαχαιρώνω!
Τι να κάνω. Σατυρίζω τον εαυτό μου! Ελπίζω να με συγχωρέσετε, τουλάχιστον εσείς...)
Όμως ως γνήσιος κακομαθημένος θα πέσω στο ΄΄βούρκο΄΄:
Ή να μην απαντήσει ποτέ η ελλαδική εκκλησία. Ας συστήσει μια τριμελή επιτροπή (που θα αποτελέιται από 5 - 6 άτομα!)
που θα μελετήσει το θέμα και ΄΄κάποια΄΄ στιγμή θα απαντήσει. Μάλιστα αυτό δεν είναι υποκριτικό, γιατί το θέμα
χρίζει πραγματικά μεγάλης μελέτης.
Ή να απαντήσει σαφώς πως η υπόθεση πρέπει να μπει στο αρχείο.
Δεν είναι ώρα για αλληλοσπαραγμούς στην εκκλησία μας.
(Προτιμώ το πρώτο)
Νομίζω πως δεν είναι σωστό μέσα στην εθνική αναμπαμπούλα της κρίσης να μπει επί της ουσίας και να αρχίσει
ο πρώην Αττικής να τα βγάλει όλα στη φόρα ή να συμβιβαστεί η ιεραρχία πίσω από αυτό τον κίνδυνο.
(Αν υπάρχει και άλλο μεγάλο θέμα πέστε το σήμερα που όλα τα σφάζω όλα τα μαχαιρώνω!
Τι να κάνω. Σατυρίζω τον εαυτό μου! Ελπίζω να με συγχωρέσετε, τουλάχιστον εσείς...)
- filotas
- Κορυφαίος Αποστολέας

- Επικοινωνία:
Όλες οι Μητροπόλεις (Επισκοπές) της Ορθόδοξης Εκκλησίας είναι ίσες. Για διοικητικούς λόγους συγκροτούν αυτοκέφαλες Εκκλησίες, οι οποίες διοικούνται από την αντίστοιχη Ιερά Σύνοδο, όπου η ψήφος όλων των Ιεραρχών είναι ίση. Οι Σύνοδοι επίσης εκλέγουν τους νέους Επισκόπους, που προέρχονται από τους κληρικούς (προς το παρόν άγαμους) της ίδιας της Εκκλησίας, και χειροτονούνται συνήθως από 3 Επισκόπους.
Τα Πατριαρχεία είναι αυτοκέφαλες Εκκλησίες. Έχουν Ιερά Σύνοδο στην οποία υπάγονται οι Αρχιεπισκοπές (Μητροπόλεις) της περιοχής τους. Οι Αρχιεπίσκοποι κάθε περιοχής έχουν βοηθούς Επισκόπους, στους οποίους αναθέτουν συνήθως μέρος της περιοχής τους. Η διοικητική διάρθρωση επομένως της Ορθόδοξης Εκκλησίας είναι:
Πατριάρχης (προεδρεύει στην αντίστοιχη Ιερά Σύνοδο) - Αρχιεπίσκοποι (Μητροπολίτες) - Επίσκοποι (Βοηθοί Επίσκοποι) - Ιερός κλήρος - λαός
Στις αυτοκέφαλες Εκκλησίες, όπως η Εκκλησία της Ελλάδος, αντίστοιχος του Πατριάρχη είναι ο Αρχιεπίσκοπος και των Αρχιεπισκόπων οι Μητροπολίτες.
Ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως θεωρείται κατ' έθιμον, τιμής ένεκεν, πνευματικός επικεφαλής της Ορθοδοξίας, χωρίς όμως αυτό να του δίνει κανένα διοικητικό ή πνευματικό δικαίωμα επί των υπολοίπων αυτοκέφαλων Εκκλησιών. Διοικητικά στην Ιερά Σύνοδο του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως υπάγονται, οι Μητροπόλεις της Μικράς Ασίας και της Ανατολικής Θράκης, η Κύπρος, τα Δωδεκάνησα, η Κρήτη, η Αμερική και κάποιες άλλες από τις ανά τον κόσμο Ορθόδοξες Μητροπόλεις. Οι υπόλοιπες Ορθόδοξες Εκκλησίες είναι αυτοκέφαλες και έχουν δικές τους Ιερές Συνόδους.
Επομένως, Στέφανε, ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως κανένα δικαίωμα δεν έχει επί της Εκκλησίας της Ελλάδος. Η σχέση μαζί του είναι απλά πνευματική και εθνική και όχι διοικητική. Αλλά δυστυχώς ο συγκεκριμένος Πατριάρχης έχει άλλες φιλοδοξίες, τις οποίες προσπαθεί με κάθε τρόπο να τις επιβάλλει, σκανδαλίζοντας το πλήρωμα της μόνης Εκκλησίας, που στήριξε και στηρίζει το θεσμό του Πατριαρχείου με τόση θέρμη.
Τα Πατριαρχεία είναι αυτοκέφαλες Εκκλησίες. Έχουν Ιερά Σύνοδο στην οποία υπάγονται οι Αρχιεπισκοπές (Μητροπόλεις) της περιοχής τους. Οι Αρχιεπίσκοποι κάθε περιοχής έχουν βοηθούς Επισκόπους, στους οποίους αναθέτουν συνήθως μέρος της περιοχής τους. Η διοικητική διάρθρωση επομένως της Ορθόδοξης Εκκλησίας είναι:
Πατριάρχης (προεδρεύει στην αντίστοιχη Ιερά Σύνοδο) - Αρχιεπίσκοποι (Μητροπολίτες) - Επίσκοποι (Βοηθοί Επίσκοποι) - Ιερός κλήρος - λαός
Στις αυτοκέφαλες Εκκλησίες, όπως η Εκκλησία της Ελλάδος, αντίστοιχος του Πατριάρχη είναι ο Αρχιεπίσκοπος και των Αρχιεπισκόπων οι Μητροπολίτες.
Ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως θεωρείται κατ' έθιμον, τιμής ένεκεν, πνευματικός επικεφαλής της Ορθοδοξίας, χωρίς όμως αυτό να του δίνει κανένα διοικητικό ή πνευματικό δικαίωμα επί των υπολοίπων αυτοκέφαλων Εκκλησιών. Διοικητικά στην Ιερά Σύνοδο του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως υπάγονται, οι Μητροπόλεις της Μικράς Ασίας και της Ανατολικής Θράκης, η Κύπρος, τα Δωδεκάνησα, η Κρήτη, η Αμερική και κάποιες άλλες από τις ανά τον κόσμο Ορθόδοξες Μητροπόλεις. Οι υπόλοιπες Ορθόδοξες Εκκλησίες είναι αυτοκέφαλες και έχουν δικές τους Ιερές Συνόδους.
Επομένως, Στέφανε, ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως κανένα δικαίωμα δεν έχει επί της Εκκλησίας της Ελλάδος. Η σχέση μαζί του είναι απλά πνευματική και εθνική και όχι διοικητική. Αλλά δυστυχώς ο συγκεκριμένος Πατριάρχης έχει άλλες φιλοδοξίες, τις οποίες προσπαθεί με κάθε τρόπο να τις επιβάλλει, σκανδαλίζοντας το πλήρωμα της μόνης Εκκλησίας, που στήριξε και στηρίζει το θεσμό του Πατριαρχείου με τόση θέρμη.
- ΣΤΕΦΑΝΟΣ
- Κορυφαίος Αποστολέας

το σωστό θα ήταν να τηρηθεί η τάξη και να πάψει οποιαδήποτε διαμάχη πρώτα απ' όλα για να μη σκανδαλίζεται ο λαός ... εγώ δεν παίρνω το μέρος κανενός αλλά εκείνο που θα ήθελα να ρωτήσω είναι τι παραπάνω μπορεί να καρπωθεί το Πατριαρχείο αν καταφέρει να επιβλέψει διοικητικά την εκκλησία της Ελλάδος;;;
εν πάσει περιπτώσει θα πρέπει να βρεθεί άμεσα μια λύση.
και εκτος των άλλων θα πρέπει κατά τη γνώμη μου να συνεχίσουμε να στηρίζουμε το Πατριαρχείο ως κόρη οφθαλμού γιατί ο θεσμός είναι πέρα από τα προσωπα.
κι ας θυμηθούμε : ο μοναδικός αρχιεπίσκοπος και η κορυφή της εκκλησίας είναι ο Χριστός ... όλοι οι άλλοι ακολουθούνε
εν πάσει περιπτώσει θα πρέπει να βρεθεί άμεσα μια λύση.
και εκτος των άλλων θα πρέπει κατά τη γνώμη μου να συνεχίσουμε να στηρίζουμε το Πατριαρχείο ως κόρη οφθαλμού γιατί ο θεσμός είναι πέρα από τα προσωπα.
κι ας θυμηθούμε : ο μοναδικός αρχιεπίσκοπος και η κορυφή της εκκλησίας είναι ο Χριστός ... όλοι οι άλλοι ακολουθούνε
ο Χριστός σώζει....
- filotas
- Κορυφαίος Αποστολέας

- Επικοινωνία:
Ο Χριστός δεν είναι Αρχιεπίσκοπος αλλά Αρχιερέας. Αυτό δεν έχει τυπική και διοικητική έννοια, αλλά ουσιαστική και πνευματική.
Ο λόγος της δημιουργίας αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ελλάδος, μη εξαρτώμενης διοικητικά από το Πατριαρχείο Κων/πόλεως, ήταν ότι η έδρα του βρίσκεται σε κατεχόμενο από άλλο κράτος έδαφος, το οποίο τότε, όπως και σήμερα σε μικρότερο βαθμό, δεν έχει τους πιο διαφανείς σκοπούς στη σχέση του με το την Ελλάδα. Υπήρχε επομένως κίνδυνος να εκμεταλλευτεί την κατάσταση αυτή για να δημιουργήσει προβλήματα στη χώρα.
Όταν οι σχέσεις με τους γείτονές μας γίνουν τόσο φιλικές, ώστε να μην υπάρχει τέτοιος κίνδυνος, ίσως θα μπορούσε να ξανασυζητηθεί το θέμα, αλλά προς το παρόν αυτό είναι απλά μια ευχή (και σε κάποιους ανεπιθύμητη).
Ο λόγος της δημιουργίας αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ελλάδος, μη εξαρτώμενης διοικητικά από το Πατριαρχείο Κων/πόλεως, ήταν ότι η έδρα του βρίσκεται σε κατεχόμενο από άλλο κράτος έδαφος, το οποίο τότε, όπως και σήμερα σε μικρότερο βαθμό, δεν έχει τους πιο διαφανείς σκοπούς στη σχέση του με το την Ελλάδα. Υπήρχε επομένως κίνδυνος να εκμεταλλευτεί την κατάσταση αυτή για να δημιουργήσει προβλήματα στη χώρα.
Όταν οι σχέσεις με τους γείτονές μας γίνουν τόσο φιλικές, ώστε να μην υπάρχει τέτοιος κίνδυνος, ίσως θα μπορούσε να ξανασυζητηθεί το θέμα, αλλά προς το παρόν αυτό είναι απλά μια ευχή (και σε κάποιους ανεπιθύμητη).
- ΣΤΕΦΑΝΟΣ
- Κορυφαίος Αποστολέας

ΠΕΡΙ ΑΡΧΙΕΡΕΑ ΚΑΙ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΕΧΕΙΣ ΔΙΚΑΙΟ , ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΛΑΘΟΣ ΔΙΑΤΥΠΩΣΗ ΔΙΚΗ ΜΟΥ.filotas έγραψε:Ο Χριστός δεν είναι Αρχιεπίσκοπος αλλά Αρχιερέας. Αυτό δεν έχει τυπική και διοικητική έννοια, αλλά ουσιαστική και πνευματική.
ο Χριστός σώζει....