Πές τα Μελπομένη, να αγιάσει το στόμα σου! Τα ξέρω και εγώ από πρώτο χέρι. Και τα κατηχητικά την ώρα της θείας Λειτουργίας (ευτυχώς λίγο-λίγο αυτό περιορίζεται, υφίσταται ωστόσο); Δηλαδή, ούτε ο κατηχητής δεν παρακολουθεί τη θεία Λειτουργία, παρά ανεβάζει τα παιδιά στον ναό την ώρα της θείας κοινωνίας για να κοινωνήσουν...Με τις ευλογίες των ιερέων και των επισκόπων όλα αυτά! Και αν αντιδρούσε κανείς Χριστιανός, τον έκαναν αποδιοπομπαίο τράγο...Melpomeni έγραψε:Πριν απο αρκετα χρονια,στην Αμερικη, ευρισκες συχνα στα καθισματα της εκκλησιας της ενοριας μου,φυλλαδια του ..."χαρισματικου" Ευσεβιου Στεφανου.
Ειχα διαμαρτυρηθει στον ιερεα και επαιρνα την απαντηση οτι "ο Πατηρ Ευσεβιος ειναι καλος Χριστιανος,αλλα πολλοι δεν τον καταλαβαινουν".
Επισης εν γνωσει του ιερεα και με τη συμμετοχη και της πρεσβυτερας,
λειτουργουσαν ομαδες "μελετης γραφων" με λιαν συναισθηματικους λαικους κατα το προτυπο των ευαγγελιστων.
Τα ιδια φυλλαδια σε "κομικς" διοχετευονταν και αναμεσα σε μαθητες του κατηχητικου.Τα δυο τριτα των κατηχητων δεν ειχαν ιδεα του τι εστι "Ορθοδοξια".
Αν αποπειραθω να περιγραψω μια Ελληνορθοδοξη ενορια της Αμερικης,με ολες τις εκδηλωσεις της,δεν με φτανει αυτος ο χωρος.
Το λυπηρον ειναι οτι ειναι πολλοι ανθρωποι καλοπροαιρετοι,που θελουν να υπηρετησουν τον Χριστο και την Εκκλησια Του,και να διατηρησουν τον Ελληνισμο.Ειναι και πολλοι ιερεις-ηρωες.
Αλλα σε γενικες γραμμες, λειπουν οι πραγματικοι Ποιμενες.Το ποιμνιο ειναι
ευκολη λεια για παντος ειδους λυκο.
Αν δεν μας λυποταν ο Θεος που εστειλε τον Πατερα Εφραιμ ... ... ...
Και η αντίδραση ορισμένων κληρικών (ιδίως επισκόπων) απέναντι στα μοναστήρια; Να λέει συνωμοτικά σε φίλο μου, γιατρό και ψάλτη (τότε) σε Πολιτεία της Ανατολικής Ακτής, γυναίκα από τη χορωδία της ενορίας: "Την άλλη Κυριακή δεν θα είμαι, γιατί ξέρεις, θα πάω...ξέρεις που..." (εννοούσε ότι θα εκκλησιαζόταν στο μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης και φοβόταν να το πει ανοιχτά). Και πληροφορίες ότι συγκεκριμένος μητροπολίτης (της Ανατολικής Ακτής) έχει πει στους κληρικούς του - όχι φανερά βέβαια, γιατί φοβάται την αντίδραση - να λένε στον κόσμο να μην εξομολογείται στα μοναστήρια...Και άλλα, και άλλα...Είχα συναντήσει μακαρίτη πλέον, εφησυχάζοντα αρχιερέα από την Αμερική, εδώ στην Ελλάδα, στο νησί από όπου καταγόταν. Το μίσος του εναντίον του γέροντα Εφραίμ ήταν παθολογικό, δεν υπερβάλλω. Μου είχε κάνει αλγεινή εντύπωση.
Υπάρχουν βέβαια και εξαιρέσεις και φωτεινή ιδιαίτερα εξαίρεση αποτελούσε ο μακαριστός μητροπολίτης Αγίου Φραγκίσκου Αντώνιος, Κρητικός στην καταγωγή, που αγαπούσε και βοήθησε πολύ τον μοναχισμό και αξιώθηκε να κοιμηθεί την ημέρα των Χριστουγέννων του 2004.