Ψυχοφελή μηνύματα...

Καθημερινά πνευματικά μηνύματα.

Συντονιστής: Συντονιστές

Απάντηση
NIKOSZ
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από NIKOSZ »

ΑΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΗ ο Θεός την αμέλεια μας στην προσευχή και τον σκορπισμό του νου μας στην ψαλμωδία, είναι αδύνατον να σωθούμε, έλεγε ο Αββάς Θεόδωρος.
Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησον με τον αμαρτωλό
NIKOSZ
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από NIKOSZ »

ΠΕΡΑΣΑΝ κάποτε από το κελλί του Αββά Λουκίου οι λεγόμενοι Ευχίται Μοναχοί. Ο Γέροντας τους κράτησε και συνωμίλησε μαζί τους.

- Ποιό είναι το έργο σας, αδελφοί; Τους ρώτησε.

- Εμείς δεν ασχολούμεθα με καμμιά υλική εργασία, αποκρίθησαν εκείνοι. Ακολουθούμε τη σύστασι του θείου Παύλου: αδιαλείπτως προσευχόμεθα.

- Δεν τρώτε καθόλου;

- Τρώμε.

- Δεν κοιμάσθε;

- Κοιμώμεθα λίγο.

- Όταν κοιμάσθε, ποιός προσεύχεται για σας;

- ...

- Μα τότε, αδελφοί μου, είπε ο Αββάς Λούκιος, δεν κάνετε ακριβώς αυτό που λέτε. Εμείς εδώ κάνομε εργόχειρο για να μη ζούμε εις βάρος άλλων και να πως τηρούμε το «αδιαλείπτως προσεύχεσθε»:

Όταν αρχίζωμε το πρωί τη δουλειά μας, λέγει ο καθένας μας: « ελέησον με, ο Θεός, κατά το μέγα έλεος σου και κατά το πλήθος των οικτιρμών σου εξάλειψον το ανόμημα μου». Δεν είναι τούτο προσευχή;

Όταν με το νου προσεύχωμαι, τα χέρια μου πλέκουν. Από την εργασία μου αυτή κερδίζω δεκαέξι νομίσματα. Ξοδεύω ελάχιστα για το καθημερινό μου ψωμί και τα υπόλοιπα τα δίνω ελεημοσύνη στους πτωχούς και αρρώστους αδελφούς μου, που δεν μπορούν να εργασθούν. Το ίδιο κάνουν και οι άλλοι αδελφοί. Όταν λοιπόν εμείς τρώμε ή κοιμώμεθα, οι πτωχοί προσεύχονται για μας και η καρδιά μας μας πληροφορεί πως έτσι εφαρμόζομε τη σύστασι του Αποστόλου.
NIKOSZ
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από NIKOSZ »

Στη Παλαιά Διαθήκη η Εκκλησία παριστάνεται με βασίλισσα που φορά ποικιλμένο και διάχρυσο ιμάτιο.

Μ' αυτό το ιμάτιο εννοείται ο βίος των τέκνων της, που είναι ποικίλος. Μέσα στην Εκκλησία δεν ακολουθούμε όλοι τον ίδιο τρόπο ζωής (άγαμοι, έγγαμοι, λαϊκοί, κλήρος). Γι' αυτό το Πνεύμα παριστάνει την Εκκλησία με χρυσοποίκιλτο ιμάτιο.

Χρυσοποίκιλτο σημαίνει όχι ολόχρυσο. Αλλού χρυσαφένιο, αλλού μεταξωτό, αλλού πορφύρα.

Δεν μπορείς να είναι χρυσός; Γίνε μετάξινος.

Δεν μπορείς να είσαι μετάξινος. Γίνες προφυρός.

Σε δέχομαι - λέει ο Κύριος - μόνο να είσαι κομμάτι αυτού του ιματίου.
NIKOSZ
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από NIKOSZ »

Η αργία της Κυριακής στο Άγιον Όρος

Η σκήτη όπου ασκήτευε ο π. Μηνάς, ετοιμαζόταν για το πανηγύρι της και δεν είχε ψάρια.

- Παπά Μηνά, έχω φρέσκα ολοζώντανα ψάρια. Θέλεις για το πανηγύρι σου; Τον ρώτησε ένας ψαράς.

-Πότε τα ψάρεψες;

- Τα ξημερώματα της Κυριακής.

- Όχι, είναι καταραμένα, είπε ο π. Μηνάς. Και για να του το αποδείξει, έδωσε ένα στον γάτο. Το μύρισε και έφυγε το ζώο. Βλέπεις; Έχει οργή Θεού πάνω του. Ούτε ο γάτος το τρώει.

Πρόσεχε άλλοτε, μην ψαρεύεις Κυριακή πρωί!
NIKOSZ
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από NIKOSZ »

Όπως τα μικρά παιδιά τρομάζουν από τα φοβερά θεάματα, και τρέχουν και πιάνονται από τα ρούχα των γονέων τους, και ζητούν τη βοήθειά τους, έτσι και η ψυχή: όσο στενοχωριέται και θλίβεται από το φόβο των πειρασμών, προστρέχει και κολλάει στο Θεό, και τον παρακαλεί με ακατάπαυστες δεήσεις. Και όσο οι πειρασμοί πέφτουν επάνω της, ο ένας μετά τον άλλο, τόσο και παρακαλεί περισσότερο. Αλλά όταν σταματήσουν και ξαναβρεί την ανάπαυσή της, συνήθως χάνει την επαφή της με την πραγματικότητα και απομακρύνεται από το Θεό.

Άγιος Ισαάκ ο Σύρος
NIKOSZ
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από NIKOSZ »

Ζηλεύω Κύριε, τον "πώλον" που χρησιμοποίησες να σε πάει στα Ιεροσόλυμα, "καθήμενον επί πώλου όνου". Είπες: χρειάζομαι αυτό το ζωντανό (Λουκ.ιθ΄34).

Ω να μπορούσα να Σ΄ακούσω να πεις το ίδιο και για μένα, Κύριε!

Εδώ στο σταυροδρόμι, στέκομαι περιμένοντας κάποιο σκοπό άξιο να γεμίσει την ψυχή μου. Χρειάζεσαι πολλά πράγματα και πρόσωπα στο έργο Σου. Βάρκα να διασχίσεις την λίμνη. Δίχτυ να πιάσεις τα ψάρια. Ψωμί να θρέψεις τα πλήθη. Καλάθια για να μαζέψεις τα κομμάτια. Πηλό για τα μάτια του τυφλού. Αποστόλους να κηρύξουν το Ευαγγέλιό Σου. Δεν μπορείς να βρεις και για μένα ένα έργο ή μια γωνιά;

Σε παρακαλώ Κύριε!

Κων/νος Κούρκουλας
"Σκηνές από το Πάθος"
NIKOSZ
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από NIKOSZ »

Έλα Μόνε στον κόσμο
Έλα γιατί συ ο ίδιος είσαι η επιθυμία που βρίσκεται μέσα μου
Έλα αναπνοή μου και ζωή μου
Έλα παρηγοριά της ταπεινής μου ζωής
Έλα χαρά μου, δόξα μου, ατελείωτή μου απόλαυση.

Άγιος Συμεών ο ν. Θεολόγος
NIKOSZ
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από NIKOSZ »

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΘΕΟΥ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΥ

Στην προσευχή υπάρχουν δυο άκρα. Ο άνθρωπος από τη μια και ο Θεός από την άλλη. Είναι μία σχέση μεταξύ προσώπων διαφορετικών που προχωρούν σε αμοιβαία συνάντηση. Γιʼ αυτό το αν θα προκόψει κανείς την ευχή, αν θα προχωρήσει κανείς γρηγορότερα ή βραδύτερα εξαρτάται από την ελεύθερη προαίρεση του ανθρώπου, αλλά και από το Θεό. Έχουμε να κάνουμε με ελεύθερα πρόσωπα. Αυτή η ελευθερία δεν παραβιάζεται από καμία μεριά. Ο άνθρωπος από τη μεριά του βάζει την καλή του προαίρεση, τους κόπους του, την επιθυμία του να πλησιάσει. Ο Θεός βάζει τη Χάρη Του. Όλα αυτά που προσφέρει ο άνθρωπος όσο μεγάλοι κι αν φαίνονται οι ασκητικοί του αγώνες στα μάτια των ανθρώπων, τόσο μικροί, λίγοι, ασήμαντοι, ανύπαρκτοι φαίνονται αν τους συγκρίνουμε με τις προσφορές του Θεού. Ο άνθρωπος κάνει ένα βήμα και ο Θεός απαντάει με χίλια, για να μικραίνει την μεταξύ του απόσταση.

Όμως αυτό το ένα, το μικρό, το ασήμαντο βηματάκι που θα κάνει ο άνθρωπος προς τη μεριά του θεού είναι εντελώς απαραίτητο. Γιατί μʼ αυτό δείχνει τη διάθεσή του, την καλή του προαίρεση, γιατί μʼ αυτό δίνει το «δικαίωμα» στο Θεό να τον πλησιάσει χωρίς να παραβιάσει την πνευματική του ελευθερία. Ο Θεός, αντίθετα από το διάβολο, σέβεται πολύ την ελευθερία του ανθρώπου. Δεν την παραβιάζει ποτέ, γιατί αγαπάει τον άνθρωπο, θέλει να έχει μαζί του μια σχέση αγάπης και η αγάπη υπάρχει μόνο μέσα στην ελευθερία των προσώπων. Όπου δεν υπάρχει ελευθερία, δεν υπάρχει αγάπη. Ο διάβολος είναι τύραννος, επειδή μισεί.

Διονύσιος Φαρασιώτης
NIKOSZ
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από NIKOSZ »

Ο Θεός είναι

Πιο στοργικός από κάθε φίλο,
Πιο δίκαιος από κάθε κυβερνήτη,
Πιο τρυφερός από κάθε πατέρα,
Πιο πολύ μέλος δικό μας από όσο τα ίδιά μας τα μέλη,
Πιο αναγκαίος σε μας από την ίδια την καρδιά μας.

Άγιος Νικόλαος Καβάσιλας
NIKOSZ
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από NIKOSZ »

«ΈΡΧΟΥ ΚΑΙ IΔΕ»

Έρχου και άκουσε με προσοχή, χωρίς προκατάληψη, την προσωπική πείρα μυριάδων ψυχών, που βρήκαν τη λύτρωση κοντά στο Χριστό.

Δοκίμασε να Τον προσεγγίσεις· όχι ψυχρά, με το κρύο μυαλό, αλλά με όλη την ύπαρξή σου. Αν σταθής από μακρυά, σαν παρατηρητής, δεν πρόκειται ποτέ να απολαύσεις και να γευθής τη νέα ζωή, που μεταδίδει ο Κύριος.

• Μπορεί ποτέ κανείς να χαρεί τη γλυκύτητα που έχει το μέλι παρατηρώντας το χρώμα του σε μια ωραία διαφήμιση ή έστω θωπεύοντας ένα δοχείο με μέλι;

• Μπορεί κανείς νʼ απολαύσει μια μελωδία μουσική ξεφυλλίζοντας τα χαρτιά με τα μουσικά σημεία, που ελάχιστα γνωρίζει;

Μη στέκεις λοιπόν μακρυά, αγγίζοντας διστακτικά με τη σκέψη σου τις χριστιανικές αλήθειες. Ο Χριστιανισμός δεν είναι μια διδασκαλία περί ζωής. Είναι ζωή. Εν Χριστώ ζωή. Λυτρωμένη, γεμάτη θεία γεύση και φως.
Μέσα στο «έρχου και ίδε», δεν υπάρχει μόνο μια κλήση για όσους δεν γνωρίζουν καθόλου τον Ιησού. Υπάρχει επίσης μια υπόμνηση· και για όλους εμάς, που δεν τον γνωρίσαμε καλά· και ίσως διατηρούμε στην ψυχή μας δισταγμούς και επιφυλάξεις.

Δεν φθάνει, ότι ακούσαμε κηρύγματα και διαβάσαμε χριστιανικά έντυπα. Κάθε μέρα πρέπει να πλησιάζουμε τον Χριστό, με περισσότερο πόθο, διάθεση μαθητείας, με ειλικρίνεια και άδολη καρδιά.

Και τότε, απʼ την προσωπική μας πια εμπειρία, θα αναδύεται πασίχαρη η κραυγή του Ναθαναήλ: «Ραββί, σύ εί ο Υιός του Θεού»· ο Λυτρωτής· η ζωή μου!

Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος
Απάντηση

Επιστροφή στο “Πνευματικά Μηνύματα”