Συνάντησ διαλόγου μεταξύ Ορθοδόξων-Ρωμαιοκαθολικών στη Κύπρο

Συντονιστής: Συντονιστές

Άβαταρ μέλους
panagiotisspy
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Re: Συνάντησ διαλόγου μεταξύ Ορθοδόξων-Ρωμαιοκαθολικών στη Κύπρο

Δημοσίευση από panagiotisspy »

Καλέ μου αδελφέ Ανδρέα.
Και εσύ και εγώ και ο Διονύσης και πολλοί άλλοι αδελφοί, εκφράζοντας την προαίρεση της καρδιάς τους και την βούληση που τους αναπαύει, έθεσαν τους λόγους, για τους οποίους υπογράφουν ή δεν υπογράφουν.
Ο,τι και αν αποφάσισε ο καθένας, είναι σωστό, τη στιγμή που αφετηρία της όποιας σκέψης τους, είναι το ίδιο ακριβώς πράγμα.
Η Πίστη δηλαδή, η αγωνία, ο προβληματισμός, η αγάπη, η αίσθηση της ασημαντότητας ενός εκάστου ως μονάδων.
Αυτό ήταν και το ζητούμενο.
Ας είναι λοιπόν ευλογημένο!
Εάν ταις γλώσσαις των ανθρώπων λαλώ και των αγγέλων,Αγάπην δε μη έχω,γέγονα χαλκός ηχών ή κύμβαλον αλαλάζον. Και εάν έχω προφητείαν και ειδώ τα μυστήρια πάντα και πάσαν την γνώσιν και έχω πάσαν την πίστιν,ώστε όρη μεθιστάνειν,Αγάπην δε μη έχω, ουδέν ειμί.
Andreasmas
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από Andreasmas »

panagiotisspy έγραψε:Καλέ μου αδελφέ Ανδρέα.
Και εσύ και εγώ και ο Διονύσης και πολλοί άλλοι αδελφοί, εκφράζοντας την προαίρεση της καρδιάς τους και την βούληση που τους αναπαύει, έθεσαν τους λόγους, για τους οποίους υπογράφουν ή δεν υπογράφουν.
Ο,τι και αν αποφάσισε ο καθένας, είναι σωστό, τη στιγμή που αφετηρία της όποιας σκέψης τους, είναι το ίδιο ακριβώς πράγμα.
Η Πίστη δηλαδή, η αγωνία, ο προβληματισμός, η αγάπη, η αίσθηση της ασημαντότητας ενός εκάστου ως μονάδων.
Αυτό ήταν και το ζητούμενο.
Ας είναι λοιπόν ευλογημένο!
Όλα αυτά που γράφεις ,αδελφέ μου Παναγιώτη,είναι αυτά που μας ενώνουν και που μας χαροποιούν και μας γεμίζουν τη ζωή μας και μας δίνουν ελπίδα και δυναμώνεται η πίστη μας .
Άντε να δούμε πότε θα έρθει και δείξει το ημερολόγιο 16 του Μάη,εκεί ξέρεις στο περιβόλι της Παναγίας μας ,και επιτέλους να γνωριστούμε από κοντά όλοι οι αδελφοί :105 :105 :105
Λογίζομαι γάρ ότι ουκ άξια τά παθήματα του νυν καιρού πρός τήν μέλλουσαν δόξαν αποκαλυφθήναι εις ημάς
efadamop
Συστηματικός Αποστολέας
Συστηματικός Αποστολέας

Δημοσίευση από efadamop »

Τα γλυκανάλατα σχόλια, οι αγαπολογίες και οι διστακτικές τοποθετήσεις μην τυχόν και θίξουμε κανένα αιρετικό, νομίζω ότι δεν ταιριάζουν σε χριστιανούς που καλούνται να δίνουν ομολογία πίστεως στην καθημερινή τους ζωή με τή στάση τους και το παράδειγμά τους. Ιδιαίτερα δε στις σημερινές δύσκολες εποχές και ακόμη περισσότερο όταν συντρέχει λόγος πίστεως. Το θέμα του οικουμενισμού δεν είχε ξαναϋπάρξει στην εκκλησία μας. Είναι πρόβλημα του τελευταίου μισού του 20ου αιώνα. Πρέπει να πάρουμε θέση, είναι θέμα πίστεως και σε αυτά τα θέματα δεν χωράνε ήξεις αφίξεις.

Άλλο η ταπείνωση και άλλο το να γίνονται όλα κουρκούτι επειδή δεν θέλουμε να θίξουμε κανένα! Δεν μπορεί να είναι σωστό το να υπογράφεις και να είναι επίσης σωστό το να μην υπογράφεις. Όταν υπογράφεις καταθέτεις ομολογία. Όταν γνωρίζεις και δεν υπογράφεις, αποδέχεσαι την πλάνη. Έτσι απλά, τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο. Ο καθένας δίνει την ομολογία του από το πόστο του και όλοι μαζί σε θέματα πίστεως.

πχ ο καθηγητής Βιολογίας, φέτος στην Γ΄Λυκείου πρέπει να διδάξει στο πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα Βιολογία Γενικής Παιδείας, για πρώτη φορά, την θεωρία-φιλοσοφία-θρησκεία της εξελίξεως. Πως θα το διδάξει ο χριστιανός; Θα πει τι λέει το βιβλίο, αλλά θα πρέπει να πει και τι πιστεύει σε σχέση με αυτή τη θεωρία. Πρέπει να μείνει εκεί; Δεν πρέπει μαζί με άλλους χριστιανούς καθηγητές να συντάξει και μια επιστολή διαμαρτυρίας; Δεν πρέπει να φωνάξει για αυτή την αλλοίωση του φρονήματος που πάει να γίνει στους μαθητές της Γ΄Λυκείου; Δεν δίνει έτσι την ομολογία του στο συγκεκριμένο τομέα;

Άπειρα τα καθημερινά παραδείγματα που καλούμαστε να ομολογήσουμε! Πόσο μάλλον όταν εκ των έσω γίνεται προσπάθεια αλλοίωσης του φρονήματος (οικουμενισμός).
Άβαταρ μέλους
panagiotisspy
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Efadamop, έχω πολλάκις εξηγήσει γιατί δεν υπογράφω.
Το ό,τι δεν υπογράφω δεν σημαίνει ότι είμαι οικουμενιστής, ούτε ότι χαϊδεύω τους αιρετικούς.
Οπως επίσης δεν σημαίνει, ότι θεωρώ τους υπογράφοντες την ομολογία, υποστηρικτές του αντίθετου στρατοπέδου.
Εδώ υπάρχει μια παγίδα κατά τη γνώμη μου, υπάρχει κίνδυνος να διαιρεθούμε ακόμα και μεταξύ μας, αυτό αποδεικνύεται πως είναι τελικά το μείζον θέμα, σε αυτές τις περιπτώσεις.
Οσο για το γλυκανάλατο ύφος που αναφέρεις, καμμιά φορά όντως με χαρακτηρίζει, δεν το λέω ειρωνικά!
Εάν ταις γλώσσαις των ανθρώπων λαλώ και των αγγέλων,Αγάπην δε μη έχω,γέγονα χαλκός ηχών ή κύμβαλον αλαλάζον. Και εάν έχω προφητείαν και ειδώ τα μυστήρια πάντα και πάσαν την γνώσιν και έχω πάσαν την πίστιν,ώστε όρη μεθιστάνειν,Αγάπην δε μη έχω, ουδέν ειμί.
petross
Συστηματικός Αποστολέας
Συστηματικός Αποστολέας

Δημοσίευση από petross »

Για ποια παγίδα μιλάς... εγώ γιατί δεν καταλαβαίνω τίποτα';;
Για ποιο λόγο να διαιρεθούμε υπογράφοντας ένα ορθοδοξότατο κείμενο... σε ποιο σημείο του κειμένου υπάρχει λόγος για σχίσμα... και διαίρεση.

6 μητροπολίτες
5 σύσσωμα αγιορείτικα μοναστήρια
πάνω από 70 μοναστικές αδελφότητες.
Δεκάδες αγιορείτικα κελιά
εκατοντάδες ιερείς
πολύ γνωστή ενάρετοι πνευματικοί με βίωμα και καλή μαρτυρία.

Με λίγα λόγια ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΑΝΟΗΤΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΝ ΟΙ ΤΑΛΑΙΠΩΡΟΙ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΑΒΑΜΕ ΕΜΕΙΣ!!!!
Οι Πλήρης αγάπης πεπλησμένοι!!!

Τουλάχιστον να είμαστε ειλικρινείς!
Φοβάμαι, δεν τολμώ, είμαι αδύναμος, δεν ξέρω, δεν το μελετησα...........

Τί να πω ...... απελπισία τίποτε άλλο Χριστιανοί των εσχάτων καιρών. Φοβούντε να πουν είμαι Ορθόδοξος.
Μην αρχίζετε το δεν κατάλαβες...
Άβαταρ μέλους
panagiotisspy
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Αδελφέ Πέτρο καλημέρα.
Δεν θα διαιρεθούμε υπογράφοντας ή όχι, αλλά με το να αντιπαρατιθέμεθα διαφωνώντας για το σωστό ή λάθος της υπογραφής.
Αυτή τη στιγμή για παράδειγμα, εγώ κι'εσύ, βρισκόμαστε σε μια μικρή ένταση μεταξύ μας, αν και επί της ουσίας της Πίστεως δεν διαφωνούμε.
Αυτό το πράγμα είναι μια μικρή κατ'αρχήν νίκη του εχθρού. Για να αποφύγουμε τα περαιτέρω άσχημα ενδεχόμενα, τηρώ όποια στάση τηρώ, αυτή είναι η γνώμη μου.

Μιλάς για 6 Μητροπολίτες και 5 μονές του Αγίου Ορους.
Και οι άλλοι 70 Μητροπολίτες? Τα άλλα 15 μοναστήρια του Ορους?
Κανένας εξ όλων αυτών δεν είναι ούτε ανόητος, ούτε πλανημένος, ούτε κόπτεται περισσότερο ή λιγότερο για τα θέματα της Πίστεως. Η και αν δεν είναι έτσι, εγώ πάντως, δεν έχω κάποιο στοιχείο περί του αντιθέτου.
Πλειοδοσία θα κάνουμε τώρα? Που είναι οι περισσότεροι θα κοιτάμε?

petross έγραψε:Τουλάχιστον να είμαστε ειλικρινείς!
Φοβάμαι, δεν τολμώ, είμαι αδύναμος, δεν ξέρω, δεν το μελετησα...........
Ειλκρινής αισθάνομαι πως είμαι.
Για τα υπόλοιπα, πιθανότατα έχεις δίκιο. Οσο για την κάποιου βαθμού άγνοιά μου, αυτή είναι αυτονόητη.
aposal
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από aposal »

efadamop έγραψε:Τα γλυκανάλατα σχόλια, οι αγαπολογίες και οι διστακτικές τοποθετήσεις μην τυχόν και θίξουμε κανένα αιρετικό, νομίζω ότι δεν ταιριάζουν σε χριστιανούς που καλούνται να δίνουν ομολογία πίστεως στην καθημερινή τους ζωή με τή στάση τους και το παράδειγμά τους.
Ποιός είναι ο αιρετικός, τον οποίο δεν θέλουμε να θίξουμε;
Προσωπικά δεν συμμετέχω σε κρίσεις ανθρώπων σε κακούς ή καλούς, αιρετικούς, ή νομιμόφρονες. Δεν είναι η δουλειά μου να τους κρίνω. Υπάρχουν άλλοι αρμόδιοι.
Πιστεύω σ' αυτό που είπε ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος:
Δεν έλαβες εντολή να κατηγορείς τον τεμπέλη, ούτε να ελέγχεις την κακία, ούτε να ονειδίζεις την οκνηρία, αλλά να ανακουφίζεις την πτωχεία, να ιατρεύεις την συμφορά, να απλώνεις το χέρι σου και να σηκώνεις εκείνους που έχουν πέσει.
Μελίζεται και διαμερίζεται ο Αμνός του Θεού, ο μελιζόμενος και μη διαιρούμενος, ο πάντοτε εσθιόμενος και μηδέποτε δαπανόμενος, αλλά τους μετέχοντας αγιάζων.
vasilisalt
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από vasilisalt »

petross έγραψε: 6 μητροπολίτες
5 σύσσωμα αγιορείτικα μοναστήρια
πάνω από 70 μοναστικές αδελφότητες.
Δεκάδες αγιορείτικα κελιά
εκατοντάδες ιερείς
πολύ γνωστή ενάρετοι πνευματικοί με βίωμα και καλή μαρτυρία.

Με λίγα λόγια ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΑΝΟΗΤΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΝ ΟΙ ΤΑΛΑΙΠΩΡΟΙ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΑΒΑΜΕ ΕΜΕΙΣ!!!!

Βρε Πέτρο υπάρχουν ΑΛΛΟΙ
1006 μητροπολίτες
15 αγιορείτικα μοναστήρια
εκατοντάδες αγιορείτικα κελιά
χιλιάδες ιερείς
και δεκάδες γνωστοί και άγνωστοι ενάρετοι πνευματικοί με βίωμα και καλή μαρτυρία
ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ.

Εσύ σε προηγούμενο μύνημα μίλησες νομίζω για συκοφάντες...
Πρόσεχε γιατί και εσύ χαρακτηρίζεις ανθρώπους, π.χ. ανόητους (και άλλα)
Και τέλος πάντων ο φανατισμός τι χρειάζεται;
Κατέθεσες την αποψή σου, που είναι σεβαστή (τουλάχιστον από εμένα).
Υπάρχουν και άλλες απόψεις (όπως οι δικές σου) που έχουν ειπωθεί και ξαναειπωθεί και ξαναειπωθεί και σε άλλο θέμα και σε άλλο θέμα και σε άλλο θέμα και............
Και τέλος πάντων εγώ δηλώνω πως δεν ξανασυζητάω το ίδιο θέμα.
Έχω το παπα Αντώνη, έχω αιμοδοσία και τώρα που έρχονται Χριστούγεννα έχω πάρα πολλά να κάνω, για να κάνω κάποιους ευτυχισμένους αλλά και τελικά τον ίδιο μου τον εαυτό.....
plagiaskepsi
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από plagiaskepsi »

ΑΔΕΡΦΙΑ ΑΣ ΣΤΑΜΑΤΙΣΟΥΜΕ ΝΑ ΖΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΙΤΑ ΜΑΣ.
ΩΣ ΕΔΩ. ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ.
Γίνετε λέει ταχα μου μια συνάντηση διαλόγου μεταξύ Ορθοδόξων και Ρωμαιοκαθολικών στη Κύπρο.
Μα καλά δεν βλέπετε που είναι ο ΜΥΘΟΣ από αυτό;;;
Η Ορθοδοξία επειδή είναι Ορθοδοξία δεν είναι κάτι το ενοιαίο... δεν υπάρχη μια εξουσία να διαπραγματευτή η να συζητήσει..... ολοί εχούν γνώμη και μάλιστα ισοδύναμη γνώμη....
ΘΥΜΑΣΤΕ ΤΙ ΕΙΧΑΙ ΠΕΙ Ο ΚΙΣΙΓΓΕΡ;;;
ΝΑΙ ΕΙΧΑΙ ΔΙΚΙΟ.....
Δεν είναι απλό να διοικείσης τους Ελλήνες...γιατί απλα δεν διοικούνται..ειναι απείθαρχει .......
ΝΑ ΘΥΜΗΣΩ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΕΔΩ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΑΤΑΞΥ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΚΑΙ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ
((και ειναι υπεροχο αυτο και ομορφο...που να το καταλάβουν οι Δυτικοί αυτο ... αυτό ειναι ο πολιτισμός μας))
ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΝΑ ΕΓΙΝΑΝ ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ ΔΙΛΟΓΟΙ...ΚΑΙ ΤΙ ΕΓΙΝΕ;;;
ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΕΓΙΝΑΝ....ΑΛΟΙΜΟΝΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΙ ΕΙΜΕΘΑ.
ΕΝΑΣ ΠΑΠΑΣ ΑΠΟ ΜΙΚΡΑΣΙΑ ΔΕΝ ΥΠΕΓΡΑΨΕ ΣΕ ΜΙΑ ΣΥΝΟΔΟ (ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΚΑΘΟΛΟΚΩΝ) ΟΤΑΝ ΠΑΛΙΑ ΕΙΧΑΜΕ ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ....ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΟΛΟΙ ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ....ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ.
ΚΑΙ ΕΙΠΑΝ ΟΙ ΔΥΤΙΚΟΙ ΑΦΟΥ ΑΥΤΟΣ ΔΕΝ ΥΠΕΓΡΑΨΕ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΚΑΝΑΜΕ........
ΚΑΙ ΞΑΝΑΛΕΩ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ.
Να και μεταξύ μας συζητάμε και δειτε ποσο ομορφα διαφονούμε....
ολοι πιστευούν στο δικεο και στην αλήθεια αλλα διαφωνούν.
ΚΑΤΑΛΑΒΑΤΕ ΤΩΡΑ ΤΙ ΕΝΟΟ ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ.
ΔΕΚΑ ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΚΑ ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ ΓΝΩΜΕΣ ΚΑΙ ΥΠΕΡΟΧΕΣ ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ.
Αιντε καλες διαφωνίες...και προσεξτέ με δεν κρίνο ποιο΄ς εχει δικιο και ποιος αδικο.....
δεν με ενδιαφερει σήμερα αυτο. :8 :8 :8
Andreasmas
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από Andreasmas »

Αδελφέ μου plagiaskepsi,
Θα στο επαναλάβω .Πρέπει να μετονομαστείς.Το ορθό είναι :Ορθή σκέψη.
Μη με παρεξηγείς το λέω με αγάπη και εκτίμηση. :8
Συνέχισε.
Λογίζομαι γάρ ότι ουκ άξια τά παθήματα του νυν καιρού πρός τήν μέλλουσαν δόξαν αποκαλυφθήναι εις ημάς
Απάντηση

Επιστροφή στο “Εκκλησιαστική Επικαιρότητα”