Ο nkope είναι ο τροχονόμος της περιοχής;
Συντονιστής: Συντονιστές
-
strumfi
- Κορυφαίος Αποστολέας

ΞΥΠΝΑ ΠΑΠΑ, ΞΥΠΝΑ ΛΑΕ!
Πατήρ Γεώργιος Πυρουνάκης
"O Xριστός είναι ο Επαναστάτης Μοναδικός και αναντικατάστατος. Η επανάστασή Του θα συνεχίζεται ως τη συντέλεια των αιώνων.
Ο Χριστός είναι εδώ πάνω στη γη, πάντα μαζί μας και θα μείνει ως το τέλος. Θα αγωνιά, θα βασανίζεται και θα ξαναθανατώνεται αναρίθμητες φορές σε κάθε τόπο, σε κάθε εποχή.
Ο ελεύθερος άνθρωπος που ποθεί την ελευθερία δεν καταδέχεται να ντροπιάζει τον εαυτό του με τυραννία ή με υποδούλωση. Αυτός είναι ο άνθρωπος του Θεού."
1928 Φοιτητής της Θεολογίας μπαίνει στους κοινωνικούς αγώνες με ασυμβίβαστο πάθος και ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα νιάτα. Γι,αυτά ιδρύει στον Πειραιά το πρώτο Νυκτερινό Γυμνάσιο της χώρας, τις κατασκηνώσεις των εργαζομένων, το πρώτο Λαϊκό Πανεπιστήμιο.
1940 Για το έργο του αυτό η Ακαδημία τον βραβεύει, ενώ η Δικτατορία του Μεταξά στα-ματά τη δραστηριότητά του.
1941-45 Στην Κατοχή με την οργάνωσή του “Φιλική Εταιρεία Νέων” σώζει από τον χαμό 5.000 παιδιά.
1949 Χειροτονείται Ιερέας στην εργατούπολη της Ελευσίνας όπου εγκαθίσταται με τη 10μελή οικογένειά του. Πίστης του είναι ότι μόνο μέσω της Εκκλησίας μπορεί να γίνει ριζική ανάπλαση της κοινωνίας και του ανθρώπου. Η πετυχημένη οργάνωση της Ενορίας του θεωρείται πρότυπο για τη λύση των κοινωνικών προβλημάτων και προβάλλεται προς μίμηση πανελλήνια. Όμως οι ηγεσίες της Εκκλησίας και της Πολιτείας θεωρούν κίνδυνο τον εκδημοκρατισμό της Εκκλησίας και το ξύπνημα του Λαού και τον καταδιώκουν έως το τέλος της ζωής του. Αποκορύφωμα:
1987 Η Ιεραρχία της Εκκλησίας τον τιμωρεί με τον “μικρό αφορισμό”. Παρά τις συνεχείς διώξεις, εξακολουθεί τον αγώνα του ασυμβίβαστος. Το σύνθημά του “Ξύπνα Παπά - Ξύπνα Λαέ” αγκαλιάζεται από ευρύτερα κοινωνικά στρώματα. Εκδίδει περιοδικά , συμμετέχει σε όλους τους κοινωνικούς αντιστασιακούς και Εθνικούς αγώνες. Προβαίνει σε διαβήματα αγωνίας για πυρηνικά, μόλυνση περιβάλλοντος κτλ.
1988 Μάρτιος. Ο αφορισμός λύεται, αλλά ο “Παπάς του Λαού” πεθαίνειμετά από ένα μήνα κυνηγημένος και πάμπτωχος. Έφυγε φορώντας τα λευκά άμφια της χειροτονίας του.
"O Xριστός είναι ο Επαναστάτης Μοναδικός και αναντικατάστατος. Η επανάστασή Του θα συνεχίζεται ως τη συντέλεια των αιώνων.
Ο Χριστός είναι εδώ πάνω στη γη, πάντα μαζί μας και θα μείνει ως το τέλος. Θα αγωνιά, θα βασανίζεται και θα ξαναθανατώνεται αναρίθμητες φορές σε κάθε τόπο, σε κάθε εποχή.
Ο ελεύθερος άνθρωπος που ποθεί την ελευθερία δεν καταδέχεται να ντροπιάζει τον εαυτό του με τυραννία ή με υποδούλωση. Αυτός είναι ο άνθρωπος του Θεού."
1928 Φοιτητής της Θεολογίας μπαίνει στους κοινωνικούς αγώνες με ασυμβίβαστο πάθος και ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα νιάτα. Γι,αυτά ιδρύει στον Πειραιά το πρώτο Νυκτερινό Γυμνάσιο της χώρας, τις κατασκηνώσεις των εργαζομένων, το πρώτο Λαϊκό Πανεπιστήμιο.
1940 Για το έργο του αυτό η Ακαδημία τον βραβεύει, ενώ η Δικτατορία του Μεταξά στα-ματά τη δραστηριότητά του.
1941-45 Στην Κατοχή με την οργάνωσή του “Φιλική Εταιρεία Νέων” σώζει από τον χαμό 5.000 παιδιά.
1949 Χειροτονείται Ιερέας στην εργατούπολη της Ελευσίνας όπου εγκαθίσταται με τη 10μελή οικογένειά του. Πίστης του είναι ότι μόνο μέσω της Εκκλησίας μπορεί να γίνει ριζική ανάπλαση της κοινωνίας και του ανθρώπου. Η πετυχημένη οργάνωση της Ενορίας του θεωρείται πρότυπο για τη λύση των κοινωνικών προβλημάτων και προβάλλεται προς μίμηση πανελλήνια. Όμως οι ηγεσίες της Εκκλησίας και της Πολιτείας θεωρούν κίνδυνο τον εκδημοκρατισμό της Εκκλησίας και το ξύπνημα του Λαού και τον καταδιώκουν έως το τέλος της ζωής του. Αποκορύφωμα:
1987 Η Ιεραρχία της Εκκλησίας τον τιμωρεί με τον “μικρό αφορισμό”. Παρά τις συνεχείς διώξεις, εξακολουθεί τον αγώνα του ασυμβίβαστος. Το σύνθημά του “Ξύπνα Παπά - Ξύπνα Λαέ” αγκαλιάζεται από ευρύτερα κοινωνικά στρώματα. Εκδίδει περιοδικά , συμμετέχει σε όλους τους κοινωνικούς αντιστασιακούς και Εθνικούς αγώνες. Προβαίνει σε διαβήματα αγωνίας για πυρηνικά, μόλυνση περιβάλλοντος κτλ.
1988 Μάρτιος. Ο αφορισμός λύεται, αλλά ο “Παπάς του Λαού” πεθαίνειμετά από ένα μήνα κυνηγημένος και πάμπτωχος. Έφυγε φορώντας τα λευκά άμφια της χειροτονίας του.
ROMFAIA έγραψε:Μου είναι αδύνατο να καταλάβω για ποιό λόγο κάποια θέματα θεωρούνται πνευματικά και κάποια άλλα όχι.
Τι είναι τελικα πνευματικό ;
Τι είναι η πνευματικότητα ;
Δεν απτεται της καθημερινότητάς μας, των προβληματισμών μας ;
Στην καθημερινότητα μας δεν καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε το καθε τι με πνευματικό τρόπο ;
Ακόμα και το να μάθουμε να συνυπάρχουμε αγαπητικά με όλες τις διαφωνίες τις διαφορές και τις αντιπαραθέσεις μας δεν είναι πνευματικότητα; Ίσως η μεγαλύτερη.
Που είναι γραμμένο πως ο χριστιανοί οφείλουν να είναι ενα αβουλα πλάσματα, φωτοκόπιες ο ενας του άλλου , χωρίς απόψεις για την ζωή, χωρίς ενεργό συμμετοχή στην κοινωνία, χωρίς λάθη και πάθη, χωρίς ενταση;
Μέσα από όλα αυτά δεν προσπαθούμε να ανέβουμε την σκάλα που οδηγεί στην ανω Ιερουσαλήμ..?
Και αν πέσουμε, δεν θέλουμε το χερι δίπλα μας να μας σηκώσει ;
Και αν κάνουμε λάθος, δεν χρειαζόμαστε τον αδελφό να μας το πει για να το διορθώσουμε;
Εχει αρχίσει να με εκνευρίζει η όλη κατασταση εδω μέσα για τα καλά.
Δεν βλέπουμε πέρα από την μύτη μας και το παίζουμε όλοι μας "σοφοί"
Αντιγράφουμε τσιτατα και δεν κάνουμε κανένα πράξη.
Νεκρό γραμμα κοντευουμε να καταντήσουμε για τον ..φόβο των Ιουδαίων.
Μην μας παρεξηγήσει ο ενας, ό άλλος...
Γραβάτες και καθωσπρεπισμός, σοβαροφανεια χωρίς ίχνος σοβαρότητας...
Κομμένες γλώσσες, και λοβοτομημενα μυαλά...
Μην σηκώσει κανείς κεφάλι, θα του το κόψουμε.
Μην μιλήσει κανείς !!! Απαγορευεται !!!
...Ευρέθην εις εξορίαν, "διότι δεν συνεμμορφωθην, προς τας υποδείξεις".
Κρατιέμαι να μην δημοσιεύσω ξανα εκείνη την φωτό που τόσο είχε ενοχλήσει και είχε οδηγήσει στον αποκλεισμό μου τα "δίσεκτα χρόνια" της δικής μου "εξορίας" ...
σσσσσσς μην μιλάς ρομφαία !!!!! ξερίζωσε την γλώσσα σου και ΣΩΠΑ !!!!
Κατα την ταπεινη μου γνωμη, η πνευματικη αντιμετωπιση καποιου θεματος,
αποκλειει οργιλες και παθιασμενες εξαρσεις, προσωπικες επιθεσεις ,κοσμητικα επιθετα και χαρακτηρισμους ,κλαψουρες οταν η γνωμη μας αντικρουεται, επιφανειακους συναισθηματισμους και ελλειψη επιχειρηματων, μεροληψια και υποκειμενικοτητα.
Αν καποιο ,η ολα απο τα παραπανω εμφανιζονται κατα καιρους,τοτε ενας Παιδονομος ειναι απαραιτητος για τη υπαρξη καθε φορουμ.
...ΚΑΙ ΙΔΟΥ ΕΓΩ ΜΕΘ`ΥΜΩΝ ΕΙΜΙ ΠΑΣΑΣ ΤΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΕΩΣ ΤΗΣ ΣΥΝΤΕΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΙΩΝΟΣ. ΑΜΗΝ.
Ειλικρινα Μελπομενη δεν σε καταλαβαινω !Melpomeni έγραψε:Αν καποιο ,η ολα απο τα παραπανω εμφανιζονται κατα καιρους,τοτε ενας Παιδονομος ειναι απαραιτητος για τη υπαρξη καθε φορουμ.
Τα παραπανω που τονισες συμβαινουν επειδη γινονται αυτα που γινονται !
Για πες μας καλη μου Μελπομενη ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΙΜΟΥΝΤΑΙ ΣΤΑ ΦΑΝΕΡΑ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ Η ΣΤΑ ΚΡΥΦΑ ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΔΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΤΟ ΘΕΜΑ ΚΑΙ ΣΤΕΝΑΧΩΡΕΘΕΙ ;
Και ποιος ειναι αυτος θα κρινει αν καποιο θεμα ειναι πνευματικο
η δεν ειναι ;
Και δηλαδη μονο πνευματικα θεματα υπαρχουν στο φορουμ ;
Οι νεκροι απο τις φωτιες,απο το πολυτεχνειο και αλλα
θεματα που μας ενοχλουν στην καθημερινοτητα μας δεν ειναι
θεματα πνευματικα προς συζητηση ;
Και ποιος ξερει ο αλλος πως νοιωθει μεσα του ;
Γιναμε και κριτες ψυχων τωρα ;
Δηλαδη οι φτωχοι,οι αστεγοι,οι πυροπαθεις που ανηκουν στα
κοινωνικα θεματα δεν μπορουν να συζητηθουν πνευματικα ;
Τι να πω !
Στεναχωριεμαι ειλικρινα για την καταντια του φορουμ !
Τα'πα και χθες Μελπομενη τα'πα και σημερα !
Αν σας αρεσουν μονο τα κειμενα με γεια σας με χαρα σας !
Εμενα ομως δεν με καλυπτει μονο αυτο !
Θελω και να μιλαω χωρις να φοβαμαι μη στεναχωρεσω κανενα !
Γιατι παντα ο Νικολακης στεναχωριοτανε που εκρυβε μεσα του
αυτα που ηθελε να πει και δεν τα'λεγε μεχρι που ματωσαν τα χειλη του!
Παλια αυτα !
Ουτε εβρισα ουτε εβαλα θεμα που να μην κανει
να μπει στο φορουμ !
Τους ΝΕΚΡΟΥΣ θελαμε να τιμησουμε !
Και γιατι καλη μου Μελπομενη δεν τα ελεγες αυτα οταν βριζοτανε ασυστολα ο Πατριαρχης μας και οι φωτογραφιες με τον παπα εμπαιναν συνεχως ;Melpomeni έγραψε:Κατα την ταπεινη μου γνωμη, η πνευματικη αντιμετωπιση καποιου θεματος,αποκλειει οργιλες και παθιασμενες εξαρσεις, προσωπικες επιθεσεις ,κοσμητικα επιθετα και χαρακτηρισμους ,κλαψουρες οταν η γνωμη μας αντικρουεται, επιφανειακους συναισθηματισμους και ελλειψη επιχειρηματων, μεροληψια και υποκειμενικοτητα.
Εσενα Μελπομενη μου αυτη η θεση σε εκφραζει ;
Με ειδες να γλεντησω ;nkope έγραψε:Νικόλαε εγώ δεν ξέχασα γιατί το έζησα αντίθετα με τους περισσότερους από σας και δεν έγιναν τα πράγματα καθόλου έτσι όπως τα περιγράφουν σήμερα.
Το Πολυτεχνείο έπρεπε να είναι ημέρα εθνικού πένθους και προβληματισμού γιατί Έλληνες σκότωσαν άλλους Έλληνες. Μπορεί τα θύματα να είναι ήρωες αλλά για τους θύτες πρέπει να ντρεπόμαστε ως λαός, γιατί από μας ήταν κι αυτοί.
Ας το λοιπόν το θέμα να κοιμάται. Να το θυμόμαστε μόνο για προβληματισμό κι όχι για γλέντια και χαρές.
Με ειδες να χαρω ;
Γιατι δεν καταλαβα καλα !
NIKOSZ έγραψε:ΓΙΑ ΝΑ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΤΙΜΟΥΜΕ !
Ολα μπορουμε να τα συζηταμε Νικο ,ολα τα θεματα αντιμετωπιζονται απο την
πνευματικη πλευρα,ολες οι γνωμες πρεπει να ακουωνται και να τους δινεται η προσοχη που πρεπει.
Ειναι ομως λυπηρο οταν σε ενα Χριστιανικο φορουμ, δημιουργειται εχθρικη σταση μεταξυ αδελφων,ενω βασικα συμφωνουμε στα περισσοτερα θεματα.
...ΚΑΙ ΙΔΟΥ ΕΓΩ ΜΕΘ`ΥΜΩΝ ΕΙΜΙ ΠΑΣΑΣ ΤΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΕΩΣ ΤΗΣ ΣΥΝΤΕΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΙΩΝΟΣ. ΑΜΗΝ.
-
nkope
- Κορυφαίος Αποστολέας

- Επικοινωνία:
Το forum για τα μέλη είναι ένας χώρος όπου συνεχίζεται η συζήτηση θεμάτων που μπορεί να οδηγήσουν σε λάθος εικόνα του βασικού στόχου αυτού του forum, ή συζητήσεων που μπορεί να δημιουργήσουν έντονες αντιπαραθέσεις.
Τα μέλη του forum όλα έχουν πρόσβαση στο χώρο των μελών και τα μέλη είναι περισσότερα από 2000. Επομένως το forum μελών δεν είναι χώρος που σταματά η συζήτηση, αλλά όπου διεξάγεται πιο ελεύθερη συζήτηση και με λιγότερους περιορισμούς.
Τα περί Γκουαντανάμο Νικόλα είναι δικές σου εκφράσεις, όπως κι η άποψη ότι όποιο θέμα πάει εκεί είναι διαγραμμένο.
Θα καταλάβαινα την αντίδρασή σου αν είχα διαγράψει τις δημοσιεύσεις σου. Τώρα λυπάμαι αλλά θεωρώ ότι η αντίδρασή σου είναι ακατανόητη.
Το ποια θέματα θα μένουν στο ανοιχτό forum και ποια θα πηγαίνουν στο κλειστό θα το αποφασίζει η συντονιστική ομάδα με βάση το περιεχόμενο του θέματος και την εξέλιξη της συζήτησης. Εδώ υπάρχουν άλλα forums όπως αυτό του Misha που δεν επιτρέπεται πουθενά η πρόσβαση στα μη μέλη, κι εδώ σας πείραξε το ότι μερικά θέματα πηγαίνουν εκεί;
Τα μέλη του forum όλα έχουν πρόσβαση στο χώρο των μελών και τα μέλη είναι περισσότερα από 2000. Επομένως το forum μελών δεν είναι χώρος που σταματά η συζήτηση, αλλά όπου διεξάγεται πιο ελεύθερη συζήτηση και με λιγότερους περιορισμούς.
Τα περί Γκουαντανάμο Νικόλα είναι δικές σου εκφράσεις, όπως κι η άποψη ότι όποιο θέμα πάει εκεί είναι διαγραμμένο.
Θα καταλάβαινα την αντίδρασή σου αν είχα διαγράψει τις δημοσιεύσεις σου. Τώρα λυπάμαι αλλά θεωρώ ότι η αντίδρασή σου είναι ακατανόητη.
Το ποια θέματα θα μένουν στο ανοιχτό forum και ποια θα πηγαίνουν στο κλειστό θα το αποφασίζει η συντονιστική ομάδα με βάση το περιεχόμενο του θέματος και την εξέλιξη της συζήτησης. Εδώ υπάρχουν άλλα forums όπως αυτό του Misha που δεν επιτρέπεται πουθενά η πρόσβαση στα μη μέλη, κι εδώ σας πείραξε το ότι μερικά θέματα πηγαίνουν εκεί;
-
eortologio_gr
- Κορυφαίος Αποστολέας

- Επικοινωνία:
Δεν είδα ποτέ και πουθενά εχθρική στάση στο παρόν φόρουμ. Διαφορά προσέγγισης ναι. Αλλα εχθρική στάση ποτέ.Melpomeni έγραψε:...Ειναι ομως λυπηρο οταν σε ενα Χριστιανικο φορουμ, δημιουργειται εχθρικη σταση μεταξυ αδελφων,ενω βασικα συμφωνουμε στα περισσοτερα θεματα...
Χρ.
στα εύκολα ξέρω τι να κάνω - στα δύσκολα σε θέλω ...

-
eortologio_gr
- Κορυφαίος Αποστολέας

- Επικοινωνία:
Σε εκ βαθέων συζήτηση με ψυχολόγο της μεθόδου Γκεστάλτ που είχα πριν καναδυό μέρες, ένα απο τα δείγματα ανασφάλειας που συζητήσαμε είναι και αυτό της σύγκρισης.nkope έγραψε:...Εδώ υπάρχουν άλλα forums όπως αυτό του Misha που δεν επιτρέπεται πουθενά η πρόσβαση στα μη μέλη, κι εδώ σας πείραξε το ότι μερικά θέματα πηγαίνουν εκεί;
Αυτός που έχει ανάγκη για σύκγριση έχει ανασφάλεια. Και αυτό σημαίνει θολή πορεία.
Η δικιά μου άποψη είναι να παρακολουθούμε το γίγνεσθαι γύρω μας αλλά να χαράζουμε δικιά μας πορεία. Ποτέ δεν θα είχε ανακαλυφτεί η Αμερική αν ο Κολόβος δεν άνοιγε καινούργιους δρόμους που όλοι οι άλλοι ακολούθησαν. Το ίδιο θα συνέβαινε και με τις διάφορες επιστημονικές ανακαλύψεις.
Πάμε μπροστά χωρίς σύγκριση του τύπου είμαι καλός γιατί ο άλλος είναι χειρότερος.
Ας το κάνουμε ...
Αν μη τι άλλο, είναι δείγμα ενηλικίωσης ...
Χρ.
στα εύκολα ξέρω τι να κάνω - στα δύσκολα σε θέλω ...

Δηλαδη θελεις να πεις οτι τι ειναι στο κλειστο φορουμ μελων τι ειναι ελευθερο ειναι το ιδιο πραγμα ;nkope έγραψε:Το forum για τα μέλη είναι ένας χώρος όπου συνεχίζεται η συζήτηση θεμάτων που μπορεί να οδηγήσουν σε λάθος εικόνα του βασικού στόχου αυτού του forum, ή συζητήσεων που μπορεί να δημιουργήσουν έντονες αντιπαραθέσεις.
Καταχωνιασμενο ειπα οχι διαγραμμένο !nkope έγραψε:Τα περί Γκουαντανάμο Νικόλα είναι δικές σου εκφράσεις, όπως κι η άποψη ότι όποιο θέμα πάει εκεί είναι διαγραμμένο.
Γιατι αραγε ;
Και η σταση οσων αντεδρασαν ακατανοητη ;nkope έγραψε:Θα καταλάβαινα την αντίδρασή σου αν είχα διαγράψει τις δημοσιεύσεις σου. Τώρα λυπάμαι αλλά θεωρώ ότι η αντίδρασή σου είναι ακατανόητη.
O κοσμος βλεπει και κρινει !
Τι ειχε δλδ το περιεχομενο του θεματος για το Πολυτεχνειο ;nkope έγραψε:Το ποια θέματα θα μένουν στο ανοιχτό forum και ποια θα πηγαίνουν στο κλειστό θα το αποφασίζει η συντονιστική ομάδα με βάση το περιεχόμενο του θέματος και την εξέλιξη της συζήτησης. Εδώ υπάρχουν άλλα forums όπως αυτό του Misha που δεν επιτρέπεται πουθενά η πρόσβαση στα μη μέλη, κι εδώ σας πείραξε το ότι μερικά θέματα πηγαίνουν εκεί;
Ηταν υβριστικο ;
Και ποια εξελιξη ειχε το θεμα που επρεπε να καταχωνιαστει ;
Ειλικρινα δεν σε καταλαβαινω αν και προσπαθησα !
Δεν με ενδιαφερει αγαπητε τι κανουν σε αλλα σαιτ !
Εδω ειμαι ενα χρονο !
Ναι μας πειραζει οταν θελουμε να τιμησουμε τους ΝΕΚΡΟΥΣ και μας
κρυβουν το θεμα !
Δεν μου απαντησατε ομως !
Με ειδατε να γλεντησω ;
Με ειδατε να χαρω ;
Πως λες τοτε οτι δεν ειναι το θεμα για γλεντια και χαρες ;
Με θελετε μονο για τα κειμενα τελικα;
Για να ξερω !
Οτι και να λεμε το θεμα δεν εππρεπε να ειναι γκουανταναμο !
Αλλα ξεχασα σσσσσσ ΣΩΠΑ !
http://www.youtube.com/watch?v=tXUNanrJ29k
-
strumfi
- Κορυφαίος Αποστολέας

Τα παλικάρια έδωσαν τη ζωή τους για να μπορούμε σήμερα εμείς να λέμε ελεύθερα τη γνώμη μας παντού.
Ας μη φανούμε αχάριστοι στη θυσία τους!
Και όσο για την κατά καιρούς εκμετάλλευση των γεγονότων, νομίζω δεν μας αφορά.
Η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ όλους τους σκεπάζει και για όλους προσεύχεται και διακρίσεις δεν κάνει και αυτό είναι το βασικό της σημείο που την κάνει να διακρίνει από τον ΠΑΠΙΣΜΟ, αν το θέλετε κι έτσι.
Ας μη φανούμε αχάριστοι στη θυσία τους!
Και όσο για την κατά καιρούς εκμετάλλευση των γεγονότων, νομίζω δεν μας αφορά.
Η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ όλους τους σκεπάζει και για όλους προσεύχεται και διακρίσεις δεν κάνει και αυτό είναι το βασικό της σημείο που την κάνει να διακρίνει από τον ΠΑΠΙΣΜΟ, αν το θέλετε κι έτσι.