Σηκώνετε σταυρό αυτές τις ημέρες;

Συντονιστής: Συντονιστές

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
Byzantine_Spirit
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Re: ΣΗΚΩΝΕΤΕ ΣΤΑΥΡΟ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΗΜΕΡΕΣ;

Δημοσίευση από Byzantine_Spirit »

ψυχουλα έγραψε:πιστευω οτι για καποιους ανθρωπους ο Σταυρός τους είναι πραγματι Σταυρός θλίψεως, δηλαδη ειναι μια στενοχωρη ψυχικα κατασταση που ξερουν οτι θα την υπομενουν σε ολοκληρη τη ζωη τους και εφοσον αφορα ολοκληρη τη ζωη τους ειναι λιγο δυσκολο να θυμουνται παντα οτι αυτο το προβλημα ειναι Σταυρος και αρα να χαιρονται για τη δοκιμασια. ανθρωποι ειμαστε και θα βαρυγκομησουμε και ολα μεσα στο προγραμμα ειναι. Αλλωστε αν δεν ηταν Σταυρος θλιψεως αλλα χαρας τοτε δε θα ηταν Σταυρος!

αυτο το θεμα το σκεφτομουν μολις χτες και θυμομουν οτι και ο Χριστος δε σηκωσε το Σταυρο του χαμογελωντας αλλα εδειξε τη θλιψη Του και επισης καποιος ανθρωπος τον ξαλαφρωσε για λιγο κουβαλωντας τον για χαρη Του. Αραγε τι σημαινει αυτο για εμας; μπορουμε κι εμεις να κουβαλησουμε για λιγο το Σταυρο των αλλων και να τους ξαλαφρωσουμε;

το τελευταιο δεν το καταλαβα για το αν υπαρχει Σταυρος μεσα σε ευχαριστες καταστασεις, μπορεις να μου εξηγησεις σε παρακαλω τι εννοείς;
Πολύ καλές όλες οι απόψεις των παιδιών που διάβασα.
Αλλά αυτή εδώ της ψυχούλας πάει και το θέμα παραπέρα.
Ιδίως η τελευταία παραγράφος είναι πολύ καλή.
Αυτό σίγουρα πρέπει να είναι ευλογία.
Το να παραμερίζουμε το πρόβλημα μας λίγο, σκεφτόμενοι και το πρόβλημα του άλλου.
Πολύ καλό ψυχούλα εύγε.
Όσο για το ποιός το κάνει αυτό....είναι ένα άλλο θέμα..
«Ο λύχνος του σώματος εστίν ο οφθαλμός· εάν ουν ο οφθαλμός σου απλούς η, όλον το σώμα σου φωτεινόν έσται.»
max1
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από max1 »

Συγνώμη που επεμβαίνω αλλά νομίζω (μπορεί να κάνω και λάθος) ότι για να σηκώσεις το σταυρό του άλλου χρειάζεται και λίγη διάκριση.
Τι εννοώ; Να σας πω ένα παράδειγμα. Έχω μια φίλη που τελευταία (μετά το γάμο της) άρχισε να έχει πολλά προβλήματα υγείας (κυρίως το ένα της παιδί). Όλο μπαινοβγαίνει σε νοσοκομεία, της κάνουν και πόλεμο στη δουλειά γιατί αναγκάζεται ν' απουσιάσει συχνά...
Προσπαθώ όσο μπορώ να της δίνω κουράγιο, της είπα να αγνοεί τις σπόντες των συναδέλφων, να τις δέχεται χωρίς κακία, να κοινωνεί συχνά τα παιδιά της κτλ. Μέχρι ένα βαθμό έχω κατορθώσει να τη βάλω στο δρόμο του Θεού, άρχισε να βλέπει τα πράγματα με άλλο μάτι, να αντέχει περισσότερα. Καταλαβαίνω ότι νοιώθει ανακούφιση που έχει κάποιον να του λέει τον πόνο της. Όμως κάθε μέρα παρουσιάζονται προβλήματα με το παιδί κτλ. σε σημείο που πολλές φορές να λυγίζει. Και το κακό είναι πως πιάνω τον εαυτό μου να μην ξέρω πια της να της πω. Όλο "κάνε υπομονή, κάνε κουράγιο", κάπου νοιώθεις ότι μόνο αυτά δε βοηθάνε, χρειάζεται και κάτι ακόμα αλλά δεν ξέρω πως να φερθώ ώστε να μην απογοητευτεί εντελώς και γυρίσει στην αρχή.
Γι αυτό σας λέω, δεν είναι εύκολο να βοηθάς τον άλλο, θέλει να ξέρεις καμιά φορά και τον τρόπο.
Άβαταρ μέλους
ψυχουλα
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από ψυχουλα »

max1 έγραψε:Συγνώμη που επεμβαίνω αλλά νομίζω (μπορεί να κάνω και λάθος) ότι για να σηκώσεις το σταυρό του άλλου χρειάζεται και λίγη διάκριση.
Τι εννοώ; Να σας πω ένα παράδειγμα. Έχω μια φίλη που τελευταία (μετά το γάμο της) άρχισε να έχει πολλά προβλήματα υγείας (κυρίως το ένα της παιδί). Όλο μπαινοβγαίνει σε νοσοκομεία, της κάνουν και πόλεμο στη δουλειά γιατί αναγκάζεται ν' απουσιάσει συχνά...
Προσπαθώ όσο μπορώ να της δίνω κουράγιο, της είπα να αγνοεί τις σπόντες των συναδέλφων, να τις δέχεται χωρίς κακία, να κοινωνεί συχνά τα παιδιά της κτλ. Μέχρι ένα βαθμό έχω κατορθώσει να τη βάλω στο δρόμο του Θεού, άρχισε να βλέπει τα πράγματα με άλλο μάτι, να αντέχει περισσότερα. Καταλαβαίνω ότι νοιώθει ανακούφιση που έχει κάποιον να του λέει τον πόνο της. Όμως κάθε μέρα παρουσιάζονται προβλήματα με το παιδί κτλ. σε σημείο που πολλές φορές να λυγίζει. Και το κακό είναι πως πιάνω τον εαυτό μου να μην ξέρω πια της να της πω. Όλο "κάνε υπομονή, κάνε κουράγιο", κάπου νοιώθεις ότι μόνο αυτά δε βοηθάνε, χρειάζεται και κάτι ακόμα αλλά δεν ξέρω πως να φερθώ ώστε να μην απογοητευτεί εντελώς και γυρίσει στην αρχή.
Γι αυτό σας λέω, δεν είναι εύκολο να βοηθάς τον άλλο, θέλει να ξέρεις καμιά φορά και τον τρόπο.
συγνωμη αλλα νομιζω οτι οταν λεμε σηκωνω λιγο το σταυρο του αλλου σημαινει να παιρνουμε ενα βαρος του οχι απλως να συμβουλευουμε και να παρηγορουμε. Δηλαδη βλεπεις οτι η γειτονισσα σου ειναι μια γριουλα που μενει μονη της και εχει προβληματα υγειας , τη μεση της τα αρθριτικα της κτλ αλλα πρεπει να κανει το νοικοκυριο της. δεν ωφελει να της πεις κουραγιο αλλα να της παρεις π.χ. τη σκουπα απο τα χερια
για μενα αυτο σημαινει σηκωνω το σταυρο του αλλου
«Όπου έρως θείος ήψατο καρδίας, εκεί φόβος ρημάτων ουκ ίσχυσε».
max1
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από max1 »

Αναλόγως την περίπτωση. Στο παράδειγμα που έγραψα τι να κάνω; Να υιοθετήσω εγώ το άρρωστο παιδί; Γι' αυτό μίλησα για κάποιες περιπτώσεις, όχι για όλες. Δεν ξέρω αν κατάλαβα καλά τι θες να πεις.
Άβαταρ μέλους
ψυχουλα
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από ψυχουλα »

max1 έγραψε:Αναλόγως την περίπτωση. Στο παράδειγμα που έγραψα τι να κάνω; Να υιοθετήσω εγώ το άρρωστο παιδί; Γι' αυτό μίλησα για κάποιες περιπτώσεις, όχι για όλες. Δεν ξέρω αν κατάλαβα καλά τι θες να πεις.
δεν ξερω πως ακριβως εχει η περιπτωση που περιγραφεις αν ηξερα θα απαντουσα, σιγουρα κατι θα υπαρχει π.χ. αφου ειναι συναδελφος να την ξεκουρασεις λιγο στη δουλεια να αναλαβεις κατι δικο της, δεν ξερω αν γινεται και δεν το λεω για να σου κανω υποδειξη απλως θελω να πω τι σημαινει σηκωνω το σταυρο του αλλου ειναι διαφορετικο απο το συμπαραστεκομαι οπου εκει ναι, αρκουν οι παρηγορητικοι λογοι και οι συμβουλες, σηκωνω το σταυρο του πλησιον μου ομως ειναι κατι διαφορετικο. δεν ξερω αν εφαρμοζεται σε ολες τις περιπτωσεις ουτε εχω μελετησει το θεμα απο χθες αρχισα κι εγω να το σκεφτομαι. παντως οταν ο Χριστος σηκωνε το Σταυρο Του υπηρχαν ανθρωποι γυρω Του που Τον αγαπουσαν και εκλαιγαν και σιγουρα Του ελεγαν κουραγιο κτλ αλλα υπηρχε κι εκεινος ο ανθρωπος που σηκωσε το Σταυρο Του ειναι διαφορετικο.
επισης πιστευω οτι οταν ενας ανθρωπος ειναι περηφανος και αξιοπρεπης δε θα σου πει μηπως μπορεις να κανεις αυτο για μενα γιατι εγω δεν αντεχω αλλo, και γι αυτο ενα τετοιο ανθρωπο δεν τον ρωτας απλως κανεις χωρις να ρωτησεις.
«Όπου έρως θείος ήψατο καρδίας, εκεί φόβος ρημάτων ουκ ίσχυσε».
Άβαταρ μέλους
vasilikirimp
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από vasilikirimp »

απλως κανεις χωρις να ρωτησεις

παίρνω δανεική αυτή τη τελευταία φράση

λόγια....λόγια....λόγια......απο αυτά ξέρουμε όλοι μας !!!!

ΠΡΑΞΕΙΣ ::::: :7 :7 :7 :7
aposal
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από aposal »

Είναι πολύ όμορφο να μπορείς να πεις δυό - τρεις κουβέντες και να παρηγορήσεις τον αδελφό σου που πονάει! Δεν είναι σταυρός αυτός, αλλά είναι μια πολύ καλή πράξη! Μερικές φορές ο αδελφός μας δεν χρειάζεται υλική (ή σωματική) βοήθεια, αλλά μόνο πνευματική ανάπαυση! Και όμως αυτή είναι πιο δύσκολο να την βρει κανείς απ' ότι η υλική βοήθεια!
Για να μπορέσει όμως κάποιος να βρει τα σωστά παρηγορητικά λόγια, έχω την άποψη πως θα πρέπει πρώτα ο ίδιος να σηκώσει τον δικό του Σταυρό, να αντιμετωπίσει δηλαδή τις δυσκολίες που θα του παρουσιαστούν Χριστιανικά, και μετά να χρησιμοποιήσει αυτή του την εμπειρία βοηθώντας τον αδελφό του.
Πάντως δεν θεωρώ σαν Σταυρό τις λάθος επιλογές μας, για τις οποίες νιώθουμε όμορφα όταν τις κάνουμε, γιατί τότε απομακρυνόμαστε παρά πλησιάζουμε τον Θεό. Σηκώνω τον σταυρό μου θεωρώ την αντιμετώπιση των συνεπειών των λάθος επιλογών μας, Χριστιανικά, την προσπάθεια δηλαδή επαναπροσέγγισης του Δημιουργού μας.
Μελίζεται και διαμερίζεται ο Αμνός του Θεού, ο μελιζόμενος και μη διαιρούμενος, ο πάντοτε εσθιόμενος και μηδέποτε δαπανόμενος, αλλά τους μετέχοντας αγιάζων.
inaapp
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από inaapp »

Συγγνώμη που παρεμβαίνω πάλι. Συμφωνώ μ`αυτά που λέει ο aposal.
Στην ουσία άρση σταυρού σημαίνει εγκοπή του θελήματος.
Όλες οι καλές πράξεις που κάνουμε, η υπομονή που δείχνουμε, η βοήθεια που παρέχουμε και που εντάσσονται στην καθημερινή μας χριστιανική ζωή, σκοπό έχουν να μαλακώσουν την καρδιά μας, να νοήσουμε την μηδαμινότητά μας και σιγά-σιγά να κατανοήσουμε την ματαιότητα. Όλα αυτά όμως σε συνάρτηση με την παράλληλη πνευματική ζωή που έχουμε.
Υπ`αυτές τις προϋποθέσεις καλλιεργούμε γόνιμο χωράφι στην καρδιά μας, ώστε να γίνει κατοικητήριο του Αγίου Πνεύματος. Έτσι, ο άνθρωπος ''γονατίζει'' την καρδιά του και προσφέρεται ολόψυχα, έχοντας επίγνωση της αναξιότητάς του, Σ`αυτόν που θα τον βγάλει από τον βούρκο των παθών του. Αυτό είναι άρση του σταυρού. Διαφορετικά υπάρχει περίπτωση, όπως ανέφερα στην αρχή, να ηθικολογούμε και να θεωρούμε ως αυτοσκοπό τα καλά έργα και την υπομονή που ενδεχομένως να δείχνουμε σε κάποιες φάσεις της ζωής μας.
Κάτι τέτοιο, επίσης, θα σήμαινε ότι και άνθρωποι αλλόθρησκοι που δεν αντιμετωπίζουν λιγότερες δοκιμασίες από εμάς, συμμετέχουν εξίσου μ`εμάς τους χριστιανούς στην άρση του σταυρού.
Γι`αυτό τονίζω ιδιαίτερα την εσωτερική μας καθαρότητα, την ταπείνωση και μετάνοια, κάτι εξάλλου που στερούνται μη χριστιανοί.

Υ.Γ Πιστεύω, το τελευταίο που έγραψα, θα δημιουργήσει νέο θέμα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ
Τακτικό Μέλος
Τακτικό Μέλος
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από ΒΑΣΙΛΙΚΗ »

ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΣΙΓΟΥΡΗ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΕΥΛΟΓΙΑ ΝΑ ΣΗΚΩΝΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΤΟ ΣΤΑΥΡΟ ΤΟΥ ΤΙΣ ΑΓΙΕΣ ΑΥΤΕΣ ΗΜΕΡΕΣ Η ΟΠΟΙΕΣΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΕΣ ΠΑΝΤΩΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΣΕ ΣΚΟΤΩΝΕΙ ΣΕ ΚΑΝΕΙ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΟ. ΙΣΩΣ Η ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΝΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΠΟΛΥΤΙΜΗ ΓΙΑ ΜΑΣ ΟΤΑΝ ΠΕΡΝΑΜΕ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΜΑΣ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΑΚΑΤΟΡΘΩΤΕΣ. ΓΙΑ ΜΕΡΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΟΛΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΜΕΤΑ ΚΟΠΩΝ ΚΑΙ ΒΑΣΑΝΩΝ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΖΩΗ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΟΥ ΚΑΙ ΕΜΟΥ. ΜΟΝΟ Ο ΘΕΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΔΩΣΕΙ ΣΩΣΤΗ ΚΡΙΣΗ.
ΥΠΟΜΟΝΗ ΚΑΙ ΚΟΥΡΑΓΙΟ ΣΕ ΟΛΟΥΣ.
ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ.
Άβαταρ μέλους
Byzantine_Spirit
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από Byzantine_Spirit »

ΒΑΣΙΛΙΚΗ έγραψε:ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΣΙΓΟΥΡΗ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΕΥΛΟΓΙΑ ΝΑ ΣΗΚΩΝΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΤΟ ΣΤΑΥΡΟ ΤΟΥ ΤΙΣ ΑΓΙΕΣ ΑΥΤΕΣ ΗΜΕΡΕΣ Η ΟΠΟΙΕΣΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΕΣ ΠΑΝΤΩΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΣΕ ΣΚΟΤΩΝΕΙ ΣΕ ΚΑΝΕΙ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΟ. ΙΣΩΣ Η ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΝΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΠΟΛΥΤΙΜΗ ΓΙΑ ΜΑΣ ΟΤΑΝ ΠΕΡΝΑΜΕ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΜΑΣ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΑΚΑΤΟΡΘΩΤΕΣ. ΓΙΑ ΜΕΡΙΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΟΛΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΜΕΤΑ ΚΟΠΩΝ ΚΑΙ ΒΑΣΑΝΩΝ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΖΩΗ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΟΥ ΚΑΙ ΕΜΟΥ. ΜΟΝΟ Ο ΘΕΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΔΩΣΕΙ ΣΩΣΤΗ ΚΡΙΣΗ.
ΥΠΟΜΟΝΗ ΚΑΙ ΚΟΥΡΑΓΙΟ ΣΕ ΟΛΟΥΣ.
ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ.
Εξαρτάται ίσως, απο το πως σηκώνει κανείς το σταυρό του..
Άλλος με γογγυσμούς, άλλος πρόθυμα και με υπομονή.
Αλλά όπως είπε και η ψυχούλα πρωτύτερα, οι δοκιμασίες
διανύονται πάντα μέσα σε θλίψη γιατί είναι ανθρώπινο.
Σου εύχομαι ότι καλύτερο και ο Θεός βοηθός.
«Ο λύχνος του σώματος εστίν ο οφθαλμός· εάν ουν ο οφθαλμός σου απλούς η, όλον το σώμα σου φωτεινόν έσται.»
Απάντηση

Επιστροφή στο “Εκκλησιαστική Επικαιρότητα”