ELPIZO έγραψε:Αδέρφια μου χρόνια πολλά!θα ήθελα να με κατατοπίσει κάποιος για τους Παλαιοημερολογίτες,τί ακριβώς συμβαίνει?Έχουμε διαφορά μόνο ως προς το ημερολόγιο?Γιατί κάπου διάβασα ότι αποτελούν αίρεση.
Η αλήθεια είναι ότι έχω πάει στην Μονή της Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου στην Λυκόβρυση Αττικής η οποία είναι παλαιοημερολογίτικη και την ευλαβούμε πολύ.Δεν το έχω ψάξει κιόλας για διαφορές,υπάρχουν?
Φίλε/η ELPIZO σου αντεύχομαι χρόνια πολλά.
Η απάντηση στην ερώτηση που έθεσες είναι μία, όπως και η αλήθεια που την διατρέχει μία και μόνη.
Η Ορθόδοξη Μία Αγία και Αποστολική εκκλησία,μεσα στους κόλπους της οποίας Αγίασαν πλήθος Μάρτυρες, Οσιοι και Πατέρες,έφτιαξε ένα εορτολόγιο κοινό για όλους.
Αυτό το εορτολόγιο/ημερολόγιο όλων των ακινήτων εορτών του έτους, το άλλαξαν μονομερώς το Οικουμενικό Πατριαρχείο και η Εκκλησία της Ελλάδος στις 10/3/1924.
Ετσι ενώ ήταν 10/3, την επόμενη ημέρα χτύπησαν οι καμπάνες για την παραμονή της εορτής του Ευαγγελισμού, όχι μαζί με τις καμπάνες των απανταχού Ορθοδόξων, αλλά με τις καμπάνες των Παππικών.
Πρόσφατα σχετικά προσχώρησε στο Νέο εορτολόγιο το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, και η εκκλησία της Φιλανδίας, η οποία καινοτόμησε σε όλα αφού συνεορτάζει και το Πάσχα με τους Δυτικούς καταλύοντας το Πασχάλιο.
Καμμιά άλλη Δογματική και εκκλησιολογική διαφορά δεν υπάρχει εκτός της εκκοσμίκευσης της νεωτερίζουσας ημερολογιακά εκκλησίας.
Το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και το Άγιον Όρος πάνε με το παλαιό, αλλά είναι σε πλήρη κοινωνία και αποδοχή με την εκκλησία της Ελλάδας (η οποία είναι αυτή που ανήκουν κιόλας νομίζω) και όχι με τις 10-12 διασπασμένες ξεχωριστές μεταξύ τους, ομάδες των παλαιοημερολογιτών που τρώγονται (μεταξύ τους) και δεν έχουν κοινωνία με την εκκλησία της Ελλάδας.
Τα έχουν πεί και ο Πάτερ Παΐσιος και ο Πάτερ Πορφύριος για το θέμα αυτό, αλλά δεν τους ακούνε.
Η γνώμη τους είναι για μένα από άνωθεν.
Σε όλα τα θέματα δίνει ο Θεός τους εκπροσώπους του, να δώσουν σαφή απάντηση, εκτός και αν θέλουμε να εμμένουμε στη δικιά μας γνώμη...
Όσο για το θέμα του Οικουμενισμού, είναι σημείο των καιρών και όχι θέμα να αλλάξουμε σχήμα γιατί υπάρχουν Φαρισαίοι, έλεος.
Χαιρετίζω την αγαπητή Ζωή (romfaia) που επανεμφανίστηκε! Εύχομαι, αγαπητή μου αδελφή, κατά τη διάρκεια του 2008, να γίνεις (ακόμη) πιο πιστή, πιο δυνατή και πιο αγωνίστρια! Και το τέλος του έτους να μας βρει "σε μίαν (την ίδια) Αγίαν Καθολικήν και Αποστολικήν Εκκλησίαν".
Να 'μαστε πάλι στο ίδιο θέμα που μας ταλανίζει σαν τον μεταπολεμικό εμφύλιο!
Δεν θα πω τίποτε απλά παραθέτω τις απόψεις του μακαριστού Γέροντα Παϊσίου!
Απόσπασμα από το βιβλίο «ΒΙΟΣ ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΠΑΪΣΙΟΥ ΤΟΥ ΑΓΙΟΡΕΙΤΟΥ» του Ιερομονάχου Ισαάκ (ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ 2004).
Λυπόταν για τις παρατάξεις των παλαιοημερολογιτών που είναι ξεκομμένες, σαν τα κλήματα από την Άμπελο και δεν έχουν κοινωνία με τα Ορθόδοξα Πατριαρχεία και τις κατά τόπους αυτοκέφαλες Ορθόδοξες Εκκλησίες. Μερικές τέτοιες ενορίες στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη ενώθηκαν καθ’ υπόδειξή του με την Εκκλησία κρατώντας το παλαιό εορτολόγιο.
Έλεγε : «Καλό ήταν να μην υπήρχε αυτή η εορτολογική διαφορά, αλλά δεν είναι θέμα πίστεως». Στις ενστάσεις ότι το νέο ημερολόγιο το έκανε Πάπας, απαντούσε : «Το νέο ημερολόγιο το έκανε Πάπας και το παλιό ειδωλολάτρης, εννοώντας τον Ιούλιο Καίσαρα.
Ορθόδοξος Έλληνας με την οικογένειά του ζούσε χρόνια στην Αμερική. Ήταν όμως παλαιοημερολογίτης, ενώ η γυναίκα και τα παιδιά του ήταν με το νέο ημερολόγιο. Πέρα από το ότι δεν μπορούσαν να γιορτάσουν μια γιορτή όλοι μαζί, οι μεν έλεγαν για τους δε ότι είναι αιρετικοί και ότι θα κολασθούν.
«Ώρες συζητούσαμε με τη γυναίκα μου αλλά άκρη δεν βρίσκαμε. Για να πω την αλήθεια κάτι δεν μου άρεσε και στους παλαιοημερολογίτες. Ιδίως όταν έρχονταν κάποιοι δεσποτάδες να μας μιλήσουν. Δεν μιλούσαν με αγάπη και πόνο για τους πλανεμένους (όπως τους θεωρούσαν) νεοημερολογίτες. Αλλά θαρρείς πως είχαν ένα μίσος και χαίρονταν όταν έλεγαν ότι θα κολασθούν. Ήταν πολύ φανατικοί. Όταν τέλειωνε η ομιλία τους, ένιωθα μέσα μου μια ταραχή. Ούτε σκέψη όμως να φύγω από την παράδοσή μας.
Σ’ ένα ταξίδι μου στην Ελλάδα είπα τον προβληματισμό μου στον ξάδελφό μου τον Γιάννη. Εκείνος μου μίλησε για κάποιον Γέροντα Παΐσιο. Αποφασίσαμε να πάμε στον Άγιον Όρος για να τον συναντήσω. Φθάσαμε στην Παναγούδα. Ο Γέροντας μας κέρασε με γελαστό πρόσωπο και μ’ έβαλε να καθίσω δίπλα του.
Τα είχα χαμένα. Ένιωθα, όπως μου συμπεριφερόταν, σαν να με γνώριζε χρόνια, ότι ήξερε τα πάντα για μένα.
-Πώς τα πας με τα αυτοκίνητα εκεί στην Αμερική; Ήταν η πρώτη του κουβέντα.
Σάστισα. Ξέχασα να αναφέρω ότι η δουλειά μου ήταν σε χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων και φυσικά όλο με αυτοκίνητα ασχολούμουν.
-Καλά τα πάω, ήταν το μόνο που μπόρεσα να ψελλίσω, κοιτώντας σαν χαμένος τον Γέροντα
-Πόσες εκκλησίες έχετε εκεί που μένεις;
-Τέσσερις απάντησα και δεύτερο κύμα έκπληξης με κατέλαβε.
-Με το παλιό ή με το νέο;
Ήρθε ο τρίτος κεραυνός, που όμως αντί να μεγαλώσει τη σαστιμάρα μου, κάπως με εξοικείωσε, με «προσγείωσε» θα έλεγα, με το χάρισμα του Γέροντα.
-Δύο με το παλιό και δύο με το νέο!
-Εσύ που πας;
-Εγώ με το παλιό και η γυναίκα μου με το νέο.
-Κοίτα. Να πας κι εσύ εκεί που πηγαίνει και η γυναίκα σου, μου είπε με μια αυθεντικότητα και ετοιμαζόταν να μου δώσεις εξηγήσεις. Αλλά για μένα το θέμα είχε τελειώσει. Δεν χρειαζόμουν εξηγήσεις και επιχειρήματα. Κάτι το ανεξήγητο συνέβη μέσα μου. Κάτι το θεϊκό. Ένα βάρος έφυγε και τινάχτηκε μακριά μου. Όλα τα επιχειρήματα, όλες οι απειλές και όλοι οι αφορισμοί για τους νεοημερολογίτες, που χρόνια τώρα άκουγα, εξανεμίστηκαν. Ένιωθα τη χάρη του Θεού, που μέσω του Αγίου Του δρούσε επάνω μου και με πλημμύριζε με μια ειρήνη που χρόνια αναζητούσα. Η κατάσταση που ζούσα θα εκδηλώθηκε στο πρόσωπό μου…Εκείνο που θυμάμαι είναι ότι αυτό μάλλον έκανε τον Γέροντα να σταματήσει για λίγο. Αλλά έπειτα συνέχισε με μερικές εξηγήσεις. Ίσως για να τις λέω σε άλλους. Ίσως για να τις χρησιμοποιήσω για τον εαυτό μου, σε καιρό πειρασμού, όταν θα περνούσε εκείνη η ουράνια κατάσταση.
-Κι εμείς βέβαια εδώ, στο Άγιον Όρος με το παλιό πάμε, αλλά είναι άλλη περίπτωση. Είμαστε ενωμένοι με την Εκκλησία, με όλα τα Πατριαρχεία και μ’ αυτά που έχουν το νέο ημερολόγιο και μ’ αυτά που έχουν το παλιό ημερολόγιο. Αναγνωρίζουμε τα μυστήριά τους και αυτοί τα δικά μας. Οι ιερείς τους συλλειτουργούν με τους δικούς μας. Ενώ αυτοί οι καημένοι ξεκόπηκαν. Οι περισσότεροι και ευλάβεια έχουν και ακρίβεια και αγωνιστικότητα και ζήλο Θεού. Μόνο που είναι αδιάκριτος, «ου κατ’ επίγνωσιν». Άλλοι από απλότητα άλλοι από αμάθεια, άλλοι από εγωισμό, παρασύρθηκαν. Θεώρησαν τις 13 ημέρες θέμα δογματικό και όλους εμάς πλανεμένους και έφυγαν από την Εκκλησία. Δεν έχουν Κοινωνία ούτε με τα Πατριαρχεία και τις Εκκλησίες που πάνε με το νέο, αλλά ούτε με τα Πατριαρχεία και τις Εκκλησίες που πάνε με το παλιό, γιατί δήθεν μολύνθηκαν από την επικοινωνία με τους νεοημερολογίτες. Και όχι μόνο αυτό. Και αυτοί οι λίγοι που έμειναν, έγιναν ένα σωρό κομμάτια. Και όλο κομματιάζονται, αλληλοαναθεματίζονται, αλληλοαφορίζονται και αλληλοκαθαιρούνται. Δεν ξέρεις πόσο έχω πονέσει και πόσο έχω προσευχηθεί γι’ αυτό το θέμα. Χρειάζεται να τους αγαπάμε και να τους πονάμε και όχι να τους κατακρίνουμε. Πιο πολύ, να προσευχόμαστε να τους φωτίσει ο Θεός και αν τύχη και μας ζητήσει κανείς, με καλή διάθεση, βοήθεια, να λέμε και καμιά κουβέντα.
Μελίζεται και διαμερίζεται ο Αμνός του Θεού, ο μελιζόμενος και μη διαιρούμενος, ο πάντοτε εσθιόμενος και μηδέποτε δαπανόμενος, αλλά τους μετέχοντας αγιάζων.
ΜΗΤΣΑΚΟ, αν δεις μπροστα σου τον Πατριαρχη μας και τον Βενεδικτο, ποιανου το χερι θα ασπαστεις πρωτο;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ; Το χερι του Βενεδικτου γιατι εχει το πρωτειο και ειναι πρωτος μεταξυ ισων. Ετσι λεει αυτος.
MHTSAKOS έγραψε:Το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και το Άγιον Όρος πάνε με το παλαιό, αλλά είναι σε πλήρη κοινωνία και αποδοχή με την εκκλησία της Ελλάδας (η οποία είναι αυτή που ανήκουν κιόλας νομίζω) και όχι με τις 10-12 διασπασμένες ξεχωριστές μεταξύ τους, ομάδες των παλαιοημερολογιτών που τρώγονται (μεταξύ τους) και δεν έχουν κοινωνία με την εκκλησία της Ελλάδας.
Τα έχουν πεί και ο Πάτερ Παΐσιος και ο Πάτερ Πορφύριος για το θέμα αυτό, αλλά δεν τους ακούνε.
Η γνώμη τους είναι για μένα από άνωθεν.
Σε όλα τα θέματα δίνει ο Θεός τους εκπροσώπους του, να δώσουν σαφή απάντηση, εκτός και αν θέλουμε να εμμένουμε στη δικιά μας γνώμη...
Όσο για το θέμα του Οικουμενισμού, είναι σημείο των καιρών και όχι θέμα να αλλάξουμε σχήμα γιατί υπάρχουν Φαρισαίοι, έλεος.
Αγαπητέ μου, οι Αγιοι δημιούργησαν το εορτολόγιο, γι' αυτό λέγεται και Πάτριο.
Οι Πατέρες που το συνέταξαν με κόπους πολλούς, εξασφαλίζοντας αρμονία και ευρυθμία στην Ορθόδοξη εκκλησία,δεν αλλάζουν ανάλογα με τις τάσεις της εποχής.
Ο π. Παίσιος ήταν ένας αναχωρητής γέροντας, και όχι ταγός για να είναι στο χέρι του η αλλαγή ή όχι.
Μέλημά του ήταν η συσπείρωση των πιστών, και οι Λόγοι του ήταν νουθετικοί.
Δεν έχει καμμιά σχέση η μόνιμη επωδός κάποιων στους γέροντες Πορφύριο και Παίσιο, σαν να μην υπήρξε ποτέ Πατερική συνέχεια.
Το Παλαιό εορτολόγιο είναι αυτό που άφησαν οι Αγιοί μας, και αυτό εκφράζει την Αγία Παράδοσή μας.
Ολα τα άλλα είναι σοφιστείες λόγιων καινοτομούντων.
Και επίσης κουβαλάμε και μία κολλητική ασθένεια (σαν λέπρα ενα πράγμα), ξέχασες να το πείς αυτό....Εκτός βέβαια του ότι είμαστε "φανατικοί", "φονταμενταλιστές", "ταλιμπαν", μουτζαχεντιν", "τρομοκράτες", και ό,τι άλλο βάλει ο νους σου.
Romfaia
ανθρωποι που βαζουν διπλα στην ορθοδοξια τον θανατο για μενα ειναι ολα τα υπολοιπα προσωπικα και λογω κακης πειρας που για μια υποτροφια μου ζητησαν να φιλισω και χερι καθολικου επισκοπου δεν ειμαι και τοσο οικουμενιστης ασχετα αν προερχομαι απο καθολικο σοι οπως εχω πει σε αλλη φαση .....
αντιθετα εχω εκφραστει και δημοσια κατα πολλων δυτικοφερτων κακων και εχω κατηγορηθει γι αυτο αλλα οπως και να εχει αν ειναι να επιλεξω μεταξυ ορθοδοξιας η θανατου
επιλεγω την ορθοδοξια και αφηνω τον θανατο .....
η αναλυση σκοτωνει την αγαπη
(αγιος νικολαος βελιμιροβιτς)
Αγαπητε Aposal, και καποιος αλλος μπορει να γραψει ενα βιβλιο και να λεει οτι ο Γεροντας υποστηριζε τους παλαιοημερολογιτες , οτι ειναι οι πιο σωστοι κ.α. Η anny εδωσε την απαντηση. Οι Αγιοι Πατερες της εκκλησιας μας.
Το χέρι του Πατριάρχη το ασπάζομαι, το χέρι του Πάπα ποτέ και ας με παρακαλούσε κιόλας...
ΔΕΝ είμαι καθολικός!
Γιατί πρέπει να μας συσχετίζετε με την Παπική εκκλησία δεν έχω καταλάβει.
Τα λόγια του Πάτερ Παΐσιου με καλύπτουν απόλυτα!
Είναι και πεντακάθαρα!
Για την φίλη anny έχω να ρωτήσω κάτι πολύ σημαντικό:
Με ποια από όλες τις αποσχιστικές παλαιοημερολογίτικες εκκλησίες να πάω;
Αφού δεν υπάρχει μια ενιαία παλαιοημερολογίτικη εκκλησία της Ελλάδος...
Και κάτι τελευταίο για τους Άγιους...
Όταν ανακηρυχθεί Άγιος (Όσιος) ο Πάτερ Πορφύριος και ο Πάτερ Παΐσιος τότε θα πρέπει να τους θεωρήσω ότι πρέπει να τους ακούω ως Αγίους;
Αυτοί δεν είναι οι Άγιοι που εκφράζουν την Άγια παράδοσή μας;
Αγαπητε Aposal, και καποιος αλλος μπορει να γραψει ενα βιβλιο και να λεει οτι ο Γεροντας υποστηριζε τους παλαιοημερολογιτες , οτι ειναι οι πιο σωστοι κ.α. Η anny εδωσε την απαντηση. Οι Αγιοι Πατερες της εκκλησιας μας.
Δεν μπορεί να παραβλέπετε το ΓΕΓΟΝΟΣ ότι ολόκληρος Πάτερ Πορφύριος όταν κατέβηκε στην Αθήνα πήγε με το νέο!!!
Αυτό είναι γεγονός!