Εγωισμός.........

Γενικά Πνευματικά Θέματα

Συντονιστές: konstantinoupolitis, Συντονιστές

Άβαταρ μέλους
filotas
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Re: Εγωισμός.........

Δημοσίευση από filotas »

fosterer έγραψε:Σύμφωνα με πολλούς ψυχίατρους (και συμφωνώ με αυτούς) το να δίνουμε αγάπη το κάνουμε για να ικανοποιήσουμε τον εαυτό μας! Δίνουμε αγάπη ώστε να νιώσουμε όμορφα και να ικανοποιήσουμε το εγώ μας! Αγαπάμε τον εαυτό μας μέσω κάποιου άλλου!
Αυτή είναι μια εντελώς μη Χριστιανική άποψη. Απορώ πως την αναφέρεις σ' αυτό το forum.

Η αληθινή Αγάπη είναι το αντίθετο του εγωισμού. Κάνει τον άνθρωπο να βγαίνει έξω από τον εαυτό του και να προσεγγίζει τον άλλο.

Βεβαίως για να το καταλάβεις αυτό πρέπει να πιστεύεις. Αυτοί που δεν πιστεύουν θεωρούν την Χριστιανική Αγάπη ως παραλογισμό κι έξω από τα "ανθρώπινα" όρια, αφού η ψυχολογία τους βασίζεται αποκλειστικά στην ερμηνεία της λειτουργίας του ανθρώπου με βάση τα ένστικτα και την ικανοποίησή τους (Φρόϊντ κλπ). Κατ' ουσίαν έτσι υποβιβάζουν τον άνθρωπο στο επίπεδο του ζώου.
Άβαταρ μέλους
Dimitris39
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από Dimitris39 »

filotas έγραψε:
fosterer έγραψε:Σύμφωνα με πολλούς ψυχίατρους (και συμφωνώ με αυτούς) το να δίνουμε αγάπη το κάνουμε για να ικανοποιήσουμε τον εαυτό μας! Δίνουμε αγάπη ώστε να νιώσουμε όμορφα και να ικανοποιήσουμε το εγώ μας! Αγαπάμε τον εαυτό μας μέσω κάποιου άλλου!
Αυτή είναι μια εντελώς μη Χριστιανική άποψη. Απορώ πως την αναφέρεις σ' αυτό το forum.

Η αληθινή Αγάπη είναι το αντίθετο του εγωισμού. Κάνει τον άνθρωπο να βγαίνει έξω από τον εαυτό του και να προσεγγίζει τον άλλο.

Βεβαίως για να το καταλάβεις αυτό πρέπει να πιστεύεις. Αυτοί που δεν πιστεύουν θεωρούν την Χριστιανική Αγάπη ως παραλογισμό κι έξω από τα "ανθρώπινα" όρια, αφού η ψυχολογία τους βασίζεται αποκλειστικά στην ερμηνεία της λειτουργίας του ανθρώπου με βάση τα ένστικτα και την ικανοποίησή τους (Φρόϊντ κλπ). Κατ' ουσίαν έτσι υποβιβάζουν τον άνθρωπο στο επίπεδο του ζώου.
Αγαπητε αδελφε Fosterer να το εξομολογηθεις αυτο που ειπες στον Πνευματικο σου,
ειναι δυνατον να εχει διδαξη ο Χριστος την Αγαπη, Χριστος σημαινει αγαπη, εκεινος λεει αγαπατε αλληλους,
και εσυ να λες οτι αν αγαπησουμε τον συνανθρωπο μας ικανοποιουμε το εγω μας?

Δηλαδη και οι Αποστολοι ικανοποιουσανε το εγω τους οταν διδασκανε αγαπη?

η καταλαβα κατι λαθος
Συγνωμη αν ειπα κατι που σε θιγει
Κύριε,Θεέ μου,Νύμφιε της ψυχής μου, λυτρωτή μου.
Μνήσθητί μου εν τη βασιλεία σου

«Χαίροις μετά Θεόν ή Θεός, τα δευτερεία της Τριάδος ή έχουσα»

ἳνα ὦσιν ἓν, καθώς ἡμεῖς

Θεέ μου σ'αγαπώ
Άβαταρ μέλους
Dimitris39
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Α και κατι αλλο
η αγαπη η εν Χριστο αγαπη ,με την Πιστη ,θεραπευη τα παντα
φερνει τα πανω κατω και το αντιθετο

ο π.Παισιος ειχε και τα δυο σε μεγαλο βαθμο του τα χαρησε ο Θεος γιατι ειτανε ταπεινος
και γι'αυτο ενεργουσε η χαρη του Κυριου πανω του

με την αγαπη του προς τον συνανθρωπο του εκανε τις ατελειωτες προσευχες
και τωρα λες ο Ψυχιατρος ειπε
ασε να λενε Ψυχ -Ιατρος ειναι μονο ο Θεος

ἳνα ὦσιν ἓν, καθώς ἡμεῖς

Θεέ μου σ'αγαπώ
pan
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από pan »

XRHSTOS έγραψε:κρυφη εμπιστοσυνη στον εαυτο μας;; η φοβος καμουφλαρισμενος..
ολοι κατηγορουμε το εγω.. πως να ξεπερασουμε το εγω...
ΟΧΙ ΠΑΙΔΙΑ ΔΕΝ ΦΤΑΙΕΙ ΤΟ ΕΓΩ..
ΤΟ ΕΓΩ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΜΑΣ...
ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΩ ΕΓΩ ΤΟΤΕ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΩ.............

Αλλα ποια ειναι η ουσια του εγωισμου;; η βασικοτερη ειναι ο φοβος του Θανατου! τοσο σωματικου οσο κ ψυχικου κυριως το δευτερο..
οσο απομακρυνομαστε απο τον Θεο τοσο νιωθουμε ενα κενο μεσα μας.. αυτο πρεπει να γεμισει με κατι.. πρωτογενως στρεφομαστε στον εγωισμο... θελουμε ενα στηριγμα κατι οτιδηποτε αρκει να μας ησυχαζει κ να μας αναπαυει στα πουπουλα μας...

αρα η ουσια του ξεκινα απο το γεγονος της εκ του μη οντος δημιουργιας! ο Θεος ειναι ο μονος Ων ο μονος υπαρχων εμεις κατα Χαρην ειμαστε οντα.. αν συναισθανθουμε αυτο το τσο απλο κ αφεθουμε στα χερια του Πατερα ο εγωισμος παιρνει την ευγενη μορφη του.
ναι εχει και ευγενη μορφη γινεται μια συνεργασια μεταξυ ημων και Αυτου!
ευγενη μορφή ο εγωισμος;
Μάλλον τα εχεις μπερδέψει αδελφε.!!!!!!!
Βαλε αλλη λεξη αδελφε πήρες Χ
vasilisalt
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από vasilisalt »

Έφαγα πολλά χρόνια από τη ζωή μου μελετώντας τον άνθρωπο από
ψυχοτεχνικής, ψυχολογικής, ψυχιατρικής πλευράς.
Ένα τεράστιο ταξίδι, εντυπωσιακό μεν που πάντα όμως μετά από λίγο καιρό με
έφερνε πάλι στην αρχη, ενώ θεωρούσα πως ήμουν λίγο πριν το τέλος.
Κάποια στιγμή έπεσε στα χέρια μου ένα βιβλίο του π. Φιλόθεου Φάρου, και
μια Καινή Διαθήκη. Συγχρόνως το βιβλίο του Κ. Μαρκίδη.
Ένιωσα σαν το παιδάκι στη Α δημοτικού που καταλαβαίνει τη σημασία των μαθηματικών!

Θα μου επιτρέψετε να μη μιλήσω επί της ουσίας στο παρόν θέμα.
Γιατί θεωρώ πως οι αμπελοφιλοσοφίες είναι καλές για κανένα φραπεδάκι στο ιντερνετικό καφέ και μέχρι εκεί.
Προτιμώ τη συμμετοχή στο αρχονταρίκι για ορίτζιναλ καφέ.
Η εισαγωγή του Χρήστου μου φαίνεται σωστή αλλά αυτονόητη.
Τα υπόλοιπα σχόλια ρηχες ΄΄ψευτοαμερικιανιές΄΄.

Εννοείται ως συνήθως πως filotas όλα τα λεφτά!
Και Μίτσος41 ομοίως.
Άβαταρ μέλους
XRHSTOS
Έμπειρος Αποστολέας
Έμπειρος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από XRHSTOS »

pan έγραψε:
XRHSTOS έγραψε:κρυφη εμπιστοσυνη στον εαυτο μας;; η φοβος καμουφλαρισμενος..
ολοι κατηγορουμε το εγω.. πως να ξεπερασουμε το εγω...
ΟΧΙ ΠΑΙΔΙΑ ΔΕΝ ΦΤΑΙΕΙ ΤΟ ΕΓΩ..
ΤΟ ΕΓΩ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΜΑΣ...
ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΩ ΕΓΩ ΤΟΤΕ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΩ.............

Αλλα ποια ειναι η ουσια του εγωισμου;; η βασικοτερη ειναι ο φοβος του Θανατου! τοσο σωματικου οσο κ ψυχικου κυριως το δευτερο..
οσο απομακρυνομαστε απο τον Θεο τοσο νιωθουμε ενα κενο μεσα μας.. αυτο πρεπει να γεμισει με κατι.. πρωτογενως στρεφομαστε στον εγωισμο... θελουμε ενα στηριγμα κατι οτιδηποτε αρκει να μας ησυχαζει κ να μας αναπαυει στα πουπουλα μας...

αρα η ουσια του ξεκινα απο το γεγονος της εκ του μη οντος δημιουργιας! ο Θεος ειναι ο μονος Ων ο μονος υπαρχων εμεις κατα Χαρην ειμαστε οντα.. αν συναισθανθουμε αυτο το τσο απλο κ αφεθουμε στα χερια του Πατερα ο εγωισμος παιρνει την ευγενη μορφη του.
ναι εχει και ευγενη μορφη γινεται μια συνεργασια μεταξυ ημων και Αυτου!
ευγενη μορφή ο εγωισμος;
Μάλλον τα εχεις μπερδέψει αδελφε.!!!!!!!
Βαλε αλλη λεξη αδελφε πήρες Χ
ναι αγαπητε... ευγενης μορφή, όπως και τα πάθη έχουν ευγενη ροπη οταν στρεφονται στον Θεό!
και τότε τα παθη ειναι οι υγιεις δυναμεις...
αν δεν σαρεσε η εκφραση λυπαμαι... εμενα μαρεσε πολυ κ αυτο χρησιμοποιω... για να δειξουμε οτι ο εγωισμος οταν ταυτιζεται με το πραττω το θελημα του Θεου συνιστα την υγιη μας κατασταση
Άβαταρ μέλους
Captain Yiannis
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από Captain Yiannis »

Προσέξατε

Λόγος Όγδοος Αγ Ιωάννου του Σιναίτου.

2. Αοργησία σημαίνει, ακόρεστη επιθυμία για ατιμία, όμοια με την απέραντη επιθυμία των κενοδόξων για έπαινο. Αοργησία σημαίνει νίκη κατά της ανθρώπινης φύσεως, πού φαίνεται με την αναισθησία απέναντι στις ύβρεις και πού αποκτάται με αγώνας και ιδρώτας.

3. Πραότης σημαίνει να παραμένη ακίνητη και ατάραχη η ψυχή, τόσο στις ατιμίες όσο και στους επαίνους.
Κανείς δεν είναι τέλειος και κανείς δεν θα πρέπει να απαιτεί από τους άλλους τελειότητα.
Όλοι ως ατελείς πορευόμαστε και με ατέλειες συμπορευόμαστε.
Η τελειότητα δεν ανήκει στους ανθρώπους παρά μονάχα στον Θεό.
Άβαταρ μέλους
Dimitris39
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Εικόνα

ἳνα ὦσιν ἓν, καθώς ἡμεῖς

Θεέ μου σ'αγαπώ
Άβαταρ μέλους
ψυχουλα
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από ψυχουλα »

Captain Yiannis έγραψε:Προσέξατε

Λόγος Όγδοος Αγ Ιωάννου του Σιναίτου.

2. Αοργησία σημαίνει, ακόρεστη επιθυμία για ατιμία, όμοια με την απέραντη επιθυμία των κενοδόξων για έπαινο. Αοργησία σημαίνει νίκη κατά της ανθρώπινης φύσεως, πού φαίνεται με την αναισθησία απέναντι στις ύβρεις και πού αποκτάται με αγώνας και ιδρώτας.

3. Πραότης σημαίνει να παραμένη ακίνητη και ατάραχη η ψυχή, τόσο στις ατιμίες όσο και στους επαίνους.
αν καποιος δε μενει αταραχος στους επαινους αλλα ντρεπεται και δυσφορει σημαινει οτι καπου βαδιζει λαθος και που οφειλεται αυτο; (αν ξερει κανεις να απαντησει βεβαια!)

Δημήτρη έγραψες παλι!

τη ψυχολογια μπορεις να τη χρησιμοποιησεις ή για να ανακαλυψεις ειλικρινα τον εαυτο σου ή για να τον μπλεξεις. Εμενα παντως με βοηθησε πολυ να διαβαζω βιβλια ψυχολογιας ως προς το να καταλαβω καποιους μηχανισμους εσωτερικους που οδηγουσαν σε αντιστοιχες συμπεριφορες. Οταν καταλαβαινεις τους λογους, τα αίτια ελεγχεις καλυτερα τη συμπεριφορα σου και μπορεις ακομη και να αλλαξεις σε καποιο βαθμο το τροπο που λειτουργεις και αντιδρας στα ερεθισματα.
απλως η ψυχολογια σταματα εκει στην αυτογνωσια. Στην αλλαγη ομως, στη μεταστροφη, η ψυχολογια δε μπορει να σε παει πολυ μακρια. Μονο η προσευχη μπορει να φερει εκπληκτικες αλλαγες.
«Όπου έρως θείος ήψατο καρδίας, εκεί φόβος ρημάτων ουκ ίσχυσε».
pan
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από pan »

XRHSTOS έγραψε:
pan έγραψε:
XRHSTOS έγραψε:ναι αγαπητε... ευγενης μορφή, όπως και τα πάθη έχουν ευγενη ροπη οταν στρεφονται στον Θεό!
και τότε τα παθη ειναι οι υγιεις δυναμεις...
αν δεν σαρεσε η εκφραση λυπαμαι... εμενα μαρεσε πολυ κ αυτο χρησιμοποιω... για να δειξουμε οτι ο εγωισμος οταν ταυτιζεται με το πραττω το θελημα του Θεου συνιστα την υγιη μας κατασταση
Όπως το πάθος της μέθης δηλαδη, πεινης για να κανης καλό, να εχει ο ταβερνιαρης δουλειά.
Πεζουμε με τις λέξεις μου φένετε.!!
Απάντηση

Επιστροφή στο “Πνευματικά Θέματα”