Θα μπορουσε καποιος αν ειχε την ευγενη θεληση και μπορουσε να με διαφωτισει τι ακριβως παζαρευεται και διαπραγματευεται γιατι σε αυτο το θεμα εχω πληρη μεσανυχτα;panagiotisspy έγραψε:Υπάρχει και η "στενή" έννοια του οικουμενισμού.
Αυτή από κάποιους "διαβάζεται" ως προσπάθεια "ένωσης" άνευ όρων και με διάθεση "παζαριού" στις όποιες "διαπραγματεύσεις" μεταξύ των Εκκλησιών.
Για κάποιους άλλους πάλι, αυτό δεν συντελείται, απλά όλα γίνονται στα πλαίσια του διαρκούς "διαλόγου" προς την σωστή κατεύθυνση..
Ημερίδα: «Πρωτείον» Συνοδικότης και Ενότης της Εκκλησίας
Συντονιστής: Συντονιστές
Re: Ημερίδα: «Πρωτείον» Συνοδικότης και Ενότης της Εκκλησ
«Όπου έρως θείος ήψατο καρδίας, εκεί φόβος ρημάτων ουκ ίσχυσε».
- panagiotisspy
- Κορυφαίος Αποστολέας

Δεν γίνεται να λάβεις σαφή απάντηση σε αυτό.ψυχουλα έγραψε:Θα μπορουσε καποιος αν ειχε την ευγενη θεληση και μπορουσε να με διαφωτισει τι ακριβως παζαρευεται και διαπραγματευεται γιατι σε αυτο το θεμα εχω πληρη μεσανυχτα;panagiotisspy έγραψε:Υπάρχει και η "στενή" έννοια του οικουμενισμού.
Αυτή από κάποιους "διαβάζεται" ως προσπάθεια "ένωσης" άνευ όρων και με διάθεση "παζαριού" στις όποιες "διαπραγματεύσεις" μεταξύ των Εκκλησιών.
Για κάποιους άλλους πάλι, αυτό δεν συντελείται, απλά όλα γίνονται στα πλαίσια του διαρκούς "διαλόγου" προς την σωστή κατεύθυνση..
![]()
![]()
Αλλοι λένε ότι δεν γίνεται τίποτα μεμπτό και όλα υπάγονται σε έναν διάλογο ο οποίος διεξάγεται επί χρόνια προς την σωστή κατεύθυνση της ένωσης, κατά τις επιταγές του Συμβόλου της Πίστεως.
Και άλλοι λένε, ότι διακυβεύονται τα πάντα, ακόμα και σε δογματικό επίπεδο. Και μάλιστα με σοβαρότατη ευθύνη αυτού του ίδιου του Πατριαρχείου.
Εάν ταις γλώσσαις των ανθρώπων λαλώ και των αγγέλων,Αγάπην δε μη έχω,γέγονα χαλκός ηχών ή κύμβαλον αλαλάζον. Και εάν έχω προφητείαν και ειδώ τα μυστήρια πάντα και πάσαν την γνώσιν και έχω πάσαν την πίστιν,ώστε όρη μεθιστάνειν,Αγάπην δε μη έχω, ουδέν ειμί.
- filotas
- Κορυφαίος Αποστολέας

- Επικοινωνία:
Εγώ ο ταλαίπωρος έχω απορίες κι όποτε προσπαθώ να τις εκφράσω δέχομαι επιθέσεις, χωρίς να έχω πάρει θέσεις.
Πάντως Διονύση, η συμπεριφορά σου σπρώχνει το συνομιλητή σου στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση απ' αυτή που υποστηρίζεις, μόνο και μόνο εξ αιτίας του φανατισμού, που διακρίνει τις απαντήσεις σου.
Εγώ έτυχε να παρακολουθώ τα εκκλησιαστικά δρώμενα και ναι είμαι ενημερωμένος για όλα αυτά και βέβαια δεν είναι ακριβώς όπως τα περιγράφεις, όμως ο πολύς κόσμος που δεν παρακολουθεί δεν ενημερώθηκε, όχι γιατί δεν υπήρχαν ανταποκρίσεις για το θέμα, αλλά επειδή δεν το τοποθετεί ανάμεσα στις άμεσες προτεραιότητές του.
Με τέτοιες συμπεριφορές σαν τη δική σου, μάλλον θα το βάλει στα πόδια και δεν θα ξανασχοληθεί, παρά θα προβληματιστεί και θα σε πάρει στα σοβαρά.
Χρειάζεται ψυχραιμία και διάκριση στη συμπεριφορά μας, για να πείσουμε τον μη επαΐοντα ότι υπάρχει πράγματι σοβαρό θέμα με τον διαχριστιανικό διάλογο κι ότι πρέπει ν' ασχοληθεί και να πάρει θέση.
Πάντως Διονύση, η συμπεριφορά σου σπρώχνει το συνομιλητή σου στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση απ' αυτή που υποστηρίζεις, μόνο και μόνο εξ αιτίας του φανατισμού, που διακρίνει τις απαντήσεις σου.
Εγώ έτυχε να παρακολουθώ τα εκκλησιαστικά δρώμενα και ναι είμαι ενημερωμένος για όλα αυτά και βέβαια δεν είναι ακριβώς όπως τα περιγράφεις, όμως ο πολύς κόσμος που δεν παρακολουθεί δεν ενημερώθηκε, όχι γιατί δεν υπήρχαν ανταποκρίσεις για το θέμα, αλλά επειδή δεν το τοποθετεί ανάμεσα στις άμεσες προτεραιότητές του.
Με τέτοιες συμπεριφορές σαν τη δική σου, μάλλον θα το βάλει στα πόδια και δεν θα ξανασχοληθεί, παρά θα προβληματιστεί και θα σε πάρει στα σοβαρά.
Χρειάζεται ψυχραιμία και διάκριση στη συμπεριφορά μας, για να πείσουμε τον μη επαΐοντα ότι υπάρχει πράγματι σοβαρό θέμα με τον διαχριστιανικό διάλογο κι ότι πρέπει ν' ασχοληθεί και να πάρει θέση.
δηλαδη αν καταλαβα καλα δεν ξερουμε τι γινεται και ετσι ο καθενας εχει μια θεωρια; γιατι δεν ξερουμε τι γινεται ειναι μυστικοί οι διάλογοι;panagiotisspy έγραψε:Δεν γίνεται να λάβεις σαφή απάντηση σε αυτό.ψυχουλα έγραψε:Θα μπορουσε καποιος αν ειχε την ευγενη θεληση και μπορουσε να με διαφωτισει τι ακριβως παζαρευεται και διαπραγματευεται γιατι σε αυτο το θεμα εχω πληρη μεσανυχτα;panagiotisspy έγραψε:Υπάρχει και η "στενή" έννοια του οικουμενισμού.
![]()
![]()
Αλλοι λένε ότι δεν γίνεται τίποτα μεμπτό και όλα υπάγονται σε έναν διάλογο ο οποίος διεξάγεται επί χρόνια προς την σωστή κατεύθυνση της ένωσης, κατά τις επιταγές του Συμβόλου της Πίστεως.
Και άλλοι λένε, ότι διακυβεύονται τα πάντα, ακόμα και σε δογματικό επίπεδο. Και μάλιστα με σοβαρότατη ευθύνη αυτού του ίδιου του Πατριαρχείου.
- dionysisgr
- Κορυφαίος Αποστολέας

Μαλλον εισαι επηρεασμενος απο αλλα θεματα, που οντως οξυνθηκαν, αλλα δικαια Νικολαε.filotas έγραψε:Εγώ ο ταλαίπωρος έχω απορίες κι όποτε προσπαθώ να τις εκφράσω δέχομαι επιθέσεις, χωρίς να έχω πάρει θέσεις.
Ποιος σου εκανε επιθεση; Σε ρωτησα, εαν εννοεις εμενα, να μου πεις, σχετικα με το τι διαλεγεται στους "οικουμενικους" διαλογους, και που εχει κανει Ιεραρχες, Ηγουμενους, Ιερεις, Μοναχους, εγκριτους Καθηγητες θεολογιας, δογματικης, Λαϊκους, να ενιστανται και να ανησυχουν, εντονως,
με αυτα που διαδραματιζονται εδω και δεκαετιες, στις τραπεζες των διαλογων του Π.Σ.Ε.,
και των υπολοιπων διεθνων φαιδρων πανηγυρεων,
οπου παιζεται στα ζαρια η Πιστη των Πατερων μας,
η μαλλον με σημαδεμενη τραπουλα, εκ του βατικανου,
η Ορθοδοξη θεολογικη - δογματικη - λειτουργικη - εκκλησιολογικη υποσταση.
Ολοι αυτοι ειναι φανατικοι, και μισαλλοδοξοι; Υιοθετεις την τακτικη των οικουμενιστων, που κατακεραυνωνουν ως φονταμενταλιστες, και μισανθρωπους, και μονολιθικους δογματιστες, αλλα ακομα ακομα και ως συγχρονους.. φαρισαιους, οσους επιμενουν ακομα να αντιστεκονται στην λαιλαπα του ισοπεδωτικου οικουμενισμου;
Εγω λεω, καλυτερα φαρισαιος, παρα ιουδας παντως, σε καθε περιπτωση.
Αφου ξερω οτι εισαι απο την ορθη πλευρα, αλλα και εισαι ενημερωμενος, γιατι λες αυτο το πραγμα;
Κανεις δεν σου επιτεθηκε, καθε αλλο μαλιστα, μιλαω ετσι μαζι σου, ξεκαθαρα,
γιατι εχω μια παρρησια, καθως εχουμε ανταλλαξει και καποιες χιλιαδες γραμμες μεταξυ μας,
τι θελεις δηλαδη, να ντρεπομαι να σε ρωτησω κατι σαν αδελφος;
Δεν σε καταλαβαινω ειλικρινα.
"ἰδοὺ ἐγὼ μεθ᾿ ὑμῶν εἰμι πάσας τὰς ἡμέρας ἕως τῆς συντελείας τοῦ αἰῶνος. ᾿Αμήν."
- panagiotisspy
- Κορυφαίος Αποστολέας

Ξέρει κανείς τι διαλέγεται στους διαλόγους αυτούς?
Δεν νομίζω ότι ξέρει.
Και ακριβώς επειδή κανείς δεν ξέρει, δημιουργείται όλος αυτός ο σκεπτικισμός και η "αμφιβολία" και δικαίως δημιουργείται.
Αυτό που πρέπει επομένως να γίνει τουλάχιστον σε πρώτη φάση, είναι να ζητηθεί ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ για το περιεχόμενο του διαλόγου, τουλάχιστον σε ένα βαθμό.
Εκεί ΥΠΑΡΧΕΙ κατά την ταπεινή μου (πιθανόν λανθασμένη) άποψη, κάποια ευθύνη κυρίως του Πατριαρχείου.
Μέχρις εκεί όμως.
Δεν μπορώ και ούτε αισθάνομαι πως δικαιούμαι να πω, τίποτα παραπάνω, γιατί δεν μπορώ να πάρω θέση βάσει πραγμάτων τα οποία δεν τα ξέρω, αλλά απλώς ίσως να τα εικάζω.
Δεν νομίζω ότι ξέρει.
Και ακριβώς επειδή κανείς δεν ξέρει, δημιουργείται όλος αυτός ο σκεπτικισμός και η "αμφιβολία" και δικαίως δημιουργείται.
Αυτό που πρέπει επομένως να γίνει τουλάχιστον σε πρώτη φάση, είναι να ζητηθεί ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ για το περιεχόμενο του διαλόγου, τουλάχιστον σε ένα βαθμό.
Εκεί ΥΠΑΡΧΕΙ κατά την ταπεινή μου (πιθανόν λανθασμένη) άποψη, κάποια ευθύνη κυρίως του Πατριαρχείου.
Μέχρις εκεί όμως.
Δεν μπορώ και ούτε αισθάνομαι πως δικαιούμαι να πω, τίποτα παραπάνω, γιατί δεν μπορώ να πάρω θέση βάσει πραγμάτων τα οποία δεν τα ξέρω, αλλά απλώς ίσως να τα εικάζω.
Εάν ταις γλώσσαις των ανθρώπων λαλώ και των αγγέλων,Αγάπην δε μη έχω,γέγονα χαλκός ηχών ή κύμβαλον αλαλάζον. Και εάν έχω προφητείαν και ειδώ τα μυστήρια πάντα και πάσαν την γνώσιν και έχω πάσαν την πίστιν,ώστε όρη μεθιστάνειν,Αγάπην δε μη έχω, ουδέν ειμί.
με ολη μου την αγαπη και χωρις παρεξηγηση υπαρχει και η λυση του πμ!
- panagiotisspy
- Κορυφαίος Αποστολέας

Δεν το έγραψα μόνο για σένα καλή μου αδελφή, αλλά γενικότερα, γιατί βοηθά και στα προηγούμενα που έγραψε ο Διονύσης, αλλά και όλη τη συζήτηση περί του θέματος.ψυχουλα έγραψε:με ολη μου την αγαπη και χωρις παρεξηγηση υπαρχει και η λυση του πμ!
Οσο για π.μ., θα σου στείλω ένα σε λίγο, στα πλαίσια της γενικότερης αδελφικότητας, που έχει αναπτυχθεί με τις μεταξύ μας συζητήσεις!
μα ουτε εγω το εγραψα για σενα αδελφε! στο Διονύση και τον κυριο Filota απευθυνομουν και ελπιζω να μη με παρεξηγησουν!panagiotisspy έγραψε:Δεν το έγραψα μόνο για σένα καλή μου αδελφή, αλλά γενικότερα, γιατί βοηθά και στα προηγούμενα που έγραψε ο Διονύσης, αλλά και όλη τη συζήτηση περί του θέματος.ψυχουλα έγραψε:με ολη μου την αγαπη και χωρις παρεξηγηση υπαρχει και η λυση του πμ!
Οσο για π.μ., θα σου στείλω ένα σε λίγο, στα πλαίσια της γενικότερης αδελφικότητας, που έχει αναπτυχθεί με τις μεταξύ μας συζητήσεις!
Ασφαλώς ξέρουν αυτοί που αντιδρούν, μερικοί απ' αυτούς ήταν εκπρόσωποι των διαλόγων και γνωρίζουν!Ξέρει κανείς τι διαλέγεται στους διαλόγους αυτούς?
Δεν νομίζω ότι ξέρει.