Νά κατέβουν οι εικόνες από τα σχολεία;

Διάφορες σελίδες που ανακαλύψαμε εμείς, ή εσείς, και πιστεύουμε ότι ενδιαφέρουν και κάποιους άλλους.

Συντονιστής: Συντονιστές

vasilisalt
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Re: Νά κατέβουν οι εικόνες από τα σχολεία;

Δημοσίευση από vasilisalt »

orthodox_grnet έγραψε:Το ερώτημα είναι, με τι θα αντικατασταθούν οι εικόνες στα σχολεία; Ποιός θα είναι ο νέος άξονας παιδαγωγίας;
Πολύ ωραίο ερώτημα. Αυτοί όλοι που επιζητούν την σιωπή της χριστιανικής φωνής, με τι αλήθεια την αντιακαθιστούν; Με την αθεία; με τον αγνωστικισμό; με άλλη θρησκεία;
Με ποια ΄΄αλήθεια΄΄, τέλος πάντων;
Δεν έχουν καταλάβει οι δύσμοιροι πως χάνουν το δρόμο τους, τον προορισμό τους, τον προσανατολισμό τους.
Το γενικεύω, όταν σε ένα παιδί αποφασίσεις να του αποκόψεις, να του εκμηδενίσεις το ρόλο του Θεού, νομίζω πως είσαι υποχρεωμένος, με σοφία και τεκμηριωμένη άποψη, τουλάχιστον να του υποδείξεις το νέο δρόμο.
Ρώτησα τις προάλλες ΄΄μοδάτο΄΄ δάσκαλο ακριβώς το παραπάνω ερώτημα, όταν ανέφερε, πως στο σχολείο δεν έχει θέση η θρησκεία.
Για τα υπαρξιακά ερωτήματα, για τα καθημερινά ερωτήματα ψυχής, για τον ανθρώπινο πόνο, για τις ανθρώπινες σκέψεις, τι προτείνεις ΄΄έξυπνε΄΄ δάσκαλε;
(του υπενθύμισα ότι ο Νίτσε τελικά παρανόησε... καθώς και ότι ο Νανόπουλος δεν έχει απαντήσει ποιος έφτιαξε τους πρώτους κόκκους άμμου που δημιούργησαν τον κόσμο...)
Απάντηση, αλλα αντί άλλων.
Είναι πασίγνωστο πως το γκρέμισμα είναι σαφώς πιο εύκολο από το χτίσιμο.
Άβαταρ μέλους
panagiotisspy
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από panagiotisspy »

Να κατέβουν οι εικόνες.
Οι περισσότερες είναι δυτικού τύπου τεχνοτροπίας και αισθητικής. Θυμίζουν πιο πολύ, απλούς πίνακες ζωγραφικής.
Να αντικατασταθούν από βυζαντινές εικόνες.

Το άρθρο 3 του Συντάγματος, περιγράφει ρητώς την εν ελλάδι επικρατούσα θρησκεία.
Tο παραθέτω:

ΑΡΘΡΟ 3

1. Επικρατούσα Θρησκεία στην Ελλάδα είναι η Θρησκεία της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Χριστού. Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδας, που γνωρίζει κεφαλή της τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό, υπάρχει αναπόσπαστα ενωμένη δογματικά με τη Μεγάλη Εκκλησία της Κωνσταντινούπολης και με κάθε άλλη ομόδοξη Εκκλησία του Χριστού. Τηρεί απαρασάλευτα, όπως εκείνες, τους ιερούς αποστολικούς και συνοδικούς κανόνες και τις ιερές παραδόσεις. Είναι αυτοκέφαλη, διοικείται από την Ιερά Σύνοδο των εν ενεργεία Αρχιερέων και από τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο που προέρχεται από αυτή και συγκροτείται όπως ορίζει ο Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας, με τήρηση των διατάξεων του Πατριαρχικού Τόμου της κθ' (29) Ιουνίου 185Ο και της Συνοδικής Πράξης της 4nς Σεπτεμβρίου 1928.

2. Το εκκλησιαστικό καθεστώς που υπάρχει σε ορισμένες περιοχές του Κράτους δεν αντίκειται στις διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου.

3. Το κείμενο της Αγίας Γραφής τηρείται αναλλοίωτο. Η επίσημη μετάφραση του σε άλλο γλωσσικό τύπο απαγορεύεται χωρίς την έγκριση της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ελλάδας και της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας στην Κωνσταντινούπολη.

Δημοκρατία δεν έχουμε?
Τελεία και παύλα.-
Εάν ταις γλώσσαις των ανθρώπων λαλώ και των αγγέλων,Αγάπην δε μη έχω,γέγονα χαλκός ηχών ή κύμβαλον αλαλάζον. Και εάν έχω προφητείαν και ειδώ τα μυστήρια πάντα και πάσαν την γνώσιν και έχω πάσαν την πίστιν,ώστε όρη μεθιστάνειν,Αγάπην δε μη έχω, ουδέν ειμί.
Άβαταρ μέλους
Σπάρτακος
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από Σπάρτακος »

panagiotisspy έγραψε:Να κατέβουν οι εικόνες.
Οι περισσότερες είναι δυτικού τύπου τεχνοτροπίας και αισθητικής. Θυμίζουν πιο πολύ, απλούς πίνακες ζωγραφικής.
Να αντικατασταθούν από βυζαντινές εικόνες.
Μην τρελαθούμε κιόλας, θα μας κωδικοποιήσεται το όποιο αισθητήριο μας έχει απομείνει;
Άλλο πράγμα η Βυζαντινή καλλιτεχνική αγιογραφία, άλλο πράγμα η μίμηση των Βυζαντινών εικόνων και αγιογραφίας του σήμερα, που κατά τη γνώμη μου, είναι η περισσότερη για τα σκουπίδια. Κάθε άτεχνος αποτυχημένος ζωγράφος δηλώνει και αγιογράφος, οι εκκλησίες γέμισαν με παιδικού τύπου ΄΄αγιογραφίες΄΄, λυπάμαι όταν τις βλέπω. Σε μία εκκλησία 10 αγίες στη σειρά, τοιχογραφία με το ίδιο ακριβώς άτεχνο πρόσωπο και στάση, άτεχνη ζωγραφιά, και η μόνη διαφορά στο χρώμα των ρούχων. Η κακής ποιότητας μαζική παραγωγή στις δόξες της.
Αλλού βλέπεις ο αγκώνας του αριστερού χεριού να έχει φτάσει στο γόνατο, ενώ αλλού το δεξί χέρι να είναι σαν ατροφικό σε σχέση με το αριστερό.
Την ασχετοσύνη και την ατεχνία τους, την βαφτίζουν Βυζαντινή αγιογραφία ( αφού αυτή δεν υπακούει σε αναλογίες κ.λ.π.)
Βλέπεις εικόνες με φούλια και άλλα πρόσθετα να πουλάνε οι γύφτοι, ( δήθεν επικάλυψη της εικόνας με ασήμι ή χρυσό – κακής ποιότητας τενεκές)
Και μετά μιλάμε για εικόνες δυτικής τεχνοτροπίας, που έχω δεί, και είναι υπέροχες, σε ναούς μας, στα νησιά κυρίως, είναι νατουραλιστικές, ( ο νατουραλισμός δεν επιδέχεται κακοτεχνία), και είναι να τρίβεις τα μάτια σου.
Ακούς εκεί………. να κατέβουν οι εικόνες που είναι……. Δυτικού Τύπου.
Αληθές είναι το πραγματικό, και η αλήθεια ο ίδιος ο Κύριος, μόνο Αυτός μπορεί να μας ελευθερώσει.
Άβαταρ μέλους
panagiotisspy
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Συγγνώμη αν φάνηκε κάπως υπερβολικό αυτό που είπα Σπάρτακε.

Γνώσεις αγιογραφίας δεν έχω.
Δεν έχω τίποτα με την δυτική τέχνη.
Απλά θυμάμαι στο σχολείο μια εικόνα του Χριστού, χωρίς φωτοστέφανο, σαν απλή ζωγραφιά δηλαδή, και κάνω μια αυθόρμητη σύγκριση για παράδειγμα με την βυζαντινή εικόνα της Θεοτόκου να κρατά το Θείο Βρέφος.

Σίγουρα ήταν προσωπική η γνώμη μου και ίσως ατεκμηρίωτη, τη στιγμή που δεν έχω γνώσεις επί του θέματος.
Εάν ταις γλώσσαις των ανθρώπων λαλώ και των αγγέλων,Αγάπην δε μη έχω,γέγονα χαλκός ηχών ή κύμβαλον αλαλάζον. Και εάν έχω προφητείαν και ειδώ τα μυστήρια πάντα και πάσαν την γνώσιν και έχω πάσαν την πίστιν,ώστε όρη μεθιστάνειν,Αγάπην δε μη έχω, ουδέν ειμί.
Άβαταρ μέλους
Σπάρτακος
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από Σπάρτακος »

Aδελφέ δεν χρειάζεται να ζητας συγνώμη αφού δεν έκανες κάτι κακό λέγοντας τη γνώμη σου. Εγώ πρέπει να ζητήσω συγνώμη για την οξύτητα του λογου μου.
Αληθές είναι το πραγματικό, και η αλήθεια ο ίδιος ο Κύριος, μόνο Αυτός μπορεί να μας ελευθερώσει.
Άβαταρ μέλους
panagiotisspy
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Σπάρτακος έγραψε:Aδελφέ δεν χρειάζεται να ζητας συγνώμη αφού δεν έκανες κάτι κακό λέγοντας τη γνώμη σου. Εγώ πρέπει να ζητήσω συγνώμη για την οξύτητα του λογου μου.

Νάσαι καλά αδελφέ.

Πάντως σε αυτό που έλεγες(βγαίνουμε λίγο εκτός θέματος βέβαια), έχει πράγματι γεμίσει ο τόπος αγιογράφους.
Οι μισοί σπουδαστές της Σχολής ΤΕΙ, συντήρησης έργων τέχνης και αρχαιοτήτων, ακολουθούν τον κλάδο της αγιογραφίας, πολλοί από τους οποίους (τόχω διαπιστώσει αυτό), δεν έχουν καμμία σχέση με την Πίστη και την Εκκλησία.

Από την άλλη ίσως νάναι και καλό αυτό. Μπορεί μέσα από αυτή την ενασχόληση, κάποτε να αντιληφθούν την αλήθεια.
Άβαταρ μέλους
constantinosa.gr
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από constantinosa.gr »

Γνώσεις αγιογραφίας ούτε εγώ έχω. Αλλα το θέμα της αγιογραφίας είναι κατεξοχήν θεολογικό. Το θέμα δεν είναι μικρής σημασίας, ούτε ευκολο κατανόησης. Χρειάζεται έρευνα και θεολογική σκέψη.
Επειδή είναι τεράστιο το θέμα θα δωσω μόνο κάποια σημεια.

Δεν είναι ζήτημα εθνικό, είναι θεολογικο. Μια αγιογραφία είναι πετυχημένη όχι οταν σου θυμίζει κάποιο πρόσωπο, και αποτπώνει με ακρίβεια τα χαρακτηριστικά. Αλλά έχει σαν στόχο , να σου δείξει την εικονιζόμενη μορφή σαν αγία μορφή. Να σε μεταφέρει κατακόρυφα, και όχι οριζόντια. Άσχετα αν ο Θεός μπορεί να ενεργήσει και μέσω και αυτών των εικόνων

Δεύτερον. Η πίστη δημιουργεί πολιτισμό. Μπορεί λανθασμένη πίστη να παράγει σωστό πολιτισμό; Οι δυτικοί με τα ρεύματα του διαφωτισμού, του ρομαντισμού, παράγουν τις αντίστοιχες εικόνες. Την Παναγία σαν μια κόρη νεαρή με κόκκινα μάγουλα. Ή τον Χριστο σαν ένα παλικάρι να μιλάαει στα λιβάδια. Και τους Αποστόλους να σου θυμίζουν κάποιους μπαρμπάδες της γειτονιάς.

Ο Κόντογλου ευτύχως στα μέσα του αιώνα επανέφερε την εκκλησιολογική αγιογραφία. Για να αγιογραφίσει κανείς όμως, προυποθέτει, ασκηση, προσευχή, εκκλησιαστική ζωή. Αν λείπουν οι όμορφες αγιογραφίες δεν έγκειται στην βυζαντινή τέχνη αλλά επειδή λείπουν και ξεχάσαμε αυτά τα μεγέθη. Άν ξαναβρούμε την εκκλησιαστική ζωή και τους αληθινούς αγιογράφους τότε θα είναι αξιοθαύμαστες και οι αγιογραφίες, όπως στον ναό της Αγίας Σοφίας
Φωτογραφία γάμου http://www.imaginestudio.gr
Επιλεγμένα Ορθόδοξα κείμενα http://www.ambelosalithini.gr
aposal
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από aposal »

Όσο είμαστε δούλοι του χρήματος (= του διαβόλου) και όσο πιστεύουμε εις μίαν ευημερούσαν πολιτικώς και πνευματικώς Ευρωπαϊκήν Ένωσιν, θα υπακούμε στις εντολές αυτών που λαμβάνουν τις αποφάσεις, οι οποίοι, κατά την άποψή μου, είναι εχθροί του Χριστιανισμού.
Δεν μας δίνουν τα ωραία τους λεφτουδάκια χωρίς αντάλλαγμα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες! Αφού πρώτα απέτυχαν με το μαστίγιο, τώρα επιχειρούν με το καρότο!
Αγώνας! Αγώνας διαρκείας!
Μελίζεται και διαμερίζεται ο Αμνός του Θεού, ο μελιζόμενος και μη διαιρούμενος, ο πάντοτε εσθιόμενος και μηδέποτε δαπανόμενος, αλλά τους μετέχοντας αγιάζων.
Άβαταρ μέλους
dionysisgr
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από dionysisgr »

".. Αγώνας! Αγώνας διαρκείας! .."

Αχ, βρέ Απόστολε, λαοπλάνε, με τα συνθήματα σου!

Εαν ήσουν Πνευματικός μου Ηγέτης, θα σε ακολουθούσα ακόμα και στήν.. κόλαση. :angryfire :angryfire
"ἰδοὺ ἐγὼ μεθ᾿ ὑμῶν εἰμι πάσας τὰς ἡμέρας ἕως τῆς συντελείας τοῦ αἰῶνος. ᾿Αμήν."
aposal
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από aposal »

Σίγουρα εκεί θα καταλήγαμε!
Μελίζεται και διαμερίζεται ο Αμνός του Θεού, ο μελιζόμενος και μη διαιρούμενος, ο πάντοτε εσθιόμενος και μηδέποτε δαπανόμενος, αλλά τους μετέχοντας αγιάζων.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Σελίδες που ανακαλύψαμε και ίσως σας ενδιαφέρουν”