Τι λέει η Αγία Γραφή:
- Για να πει την αλήθεια: "Εγώ γιʼ αυτό γεννήθηκα και γιʼ αυτό ήρθα στον κόσμο, για να φανερώσω την αλήθεια" (Ιωάν.ιη΄37)
- Για να είναι το φως του κόσμου: "Εγώ ήρθα στον κόσμο σαν φως, έτσι ώστε όποιος πιστεύει σε μένα να μη μείνει στο σκοτάδι" (Ιωάν.ιβ΄46, πρβλ. Ιωάν.η΄ 12, Λουκ.β΄31-32)
- Για να δώσει ζωή στους ανθρώπους: "Εγώ ήρθα για να έχουν (τα λογικά μου πρόβατα) ζωή, και μάλιστα περίσσια ζωή" (Ιωάν.ι΄10)
- Ας γίνουμε όπως ο Χριστός, εφόσον και ο Χριστός έγινε όπως εμείς. Ας γίνουμε θεοί γιʼ αυτόν κι Εκείνος έγινε άνθρωπος για μας. Πήρε το ειρότερο, για να δώσει τι καλύτερο. Φτώχεψε, για να πλουτίσουμε εμείς με τη δική Του φτώχεια. Έλαβε μορφή δούλου, για να απολαύσουμε εμείς την ελευθερία. Κατέβηκε για να υψωθούμε. Πειράσθηκε, για να νικήσουμε. (Γρηγόριος ο
Θεολόγος)
- Γιʼ αυτό γίνεται αληθινά άνθρωπος, για να μας κάνει κατά χάρη θεούς (Μάξιμος Ομολογητής)
- Αυτός ενανθρώπησε για να θεοποιηθούμε εμείς. (Μ. Αθανάσιος)
- Έγινε άνθρωπος για να μας θεοποιήσει στον εαυτό Του. (Μ. Αθανάσιος)
- Για να μας διδάξει την ταπείνωση: Έγινε λοιπόν ο Υιός του Θεού άνθρωπος, για να δείξει σε ποιο ύψος θα μας ανεβάσει... για να γίνει παράδειγμα ταπεινώσεως, και φάρμακο που θεραπεύει την υπερηφάνεια. (Γρηγόριος ο Παλαμάς)