Σκέψεις.....

Ότι έχει σχέση με την Ορθοδοξία γενικότερα.

Συντονιστές: konstantinoupolitis, Συντονιστές

Απάντηση
ix8ys
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Σκέψεις.....

Δημοσίευση από ix8ys »

Ένα από τα πιο μεστά σε νοήματα αποσπάσματα της Καινής Διαθήκης είναι εκείνο που ο γλυκύτατος Ιησούς συγχωράει την αμαρτωλή γυναίκα αντί να την λιθοβολήσει. Θα ήθελα να σας το παρουσιάσω, μαζί με κάποιες δικές μου σκέψεις.... Το πρωτότυπο κείμενο μπορείτε να το διαβάσετε στο Κατά Ιωάννη, κεφάλαιο Η, στίχοι 1 έως 11. Εγώ εδώ θα χρησιμοποιήσω την μετάφραση\απόδοση του Ν. Τρεμπέλα.
1. Ο Ιησούς όμως επήγεν εις το όρος των Ελαιών, όπου εσυνήθιζε να περνά την νύκτα του. 2. Πολύ πρωί δε ήλθε πάλιν εις τον ιερόν περίβολον του ναού και όλος ο λαός ήρχετο προς αυτόν. Και αφού εκάθησε ,τους εδίδασκε.
Όπως και σε άλλα χωρία της Καινής Διαθήκης, έτσι κι εδώ βλέπουμε τον Ιησού να διδάσκει τον λαό του Ισραήλ. Μια απορία που πάντα είχα (και έχω ακόμα) είναι: Που «πήγαν» όλοι αυτοί που άκουγαν τον σωτήριο λόγο του Ιησού; Μια απάντηση μπορούμε να βρούμε στην wikipedia:
«A great paradox about the areas of Israel and its surroundings is that even though according to Christian teachings it is where Jesus was born, lived, and died (according to Roman Catholic tradition, the Church of the Holy Sepulchre in Jerusalem is the place where Jesus died and was eventually buried -- making Jerusalem one of Christianity's holiest sites), there are nevertheless very few Christians living in the area compared to Muslims and Jews. This is because: (1) the rise of Islam displaced Christianity in almost all of the Middle East and beyond, and (2) since the rise of modern Zionism, including changes in the geopolitical balance between the world's powers, millions of Jews have flocked to the newly-established State of Israel.»
Ωστόσο, δεν είναι, τουλάχιστον, για μένα τόσο ικανοποιητική αυτή η τοποθέτηση. Κάτι άλλο πρέπει να έγινε για να «χαθούν» αυτοί οι πρώτοι Χριστιανοί.
3. Εν τω μεταξύ δε οι γραμματείς και οι Φαρισαίοι φέρουν εκεί μια γυναίκα έγγαμον, η οποία είχε συλληφθή επάνω εις την πράξιν της μοιχείας, και αφού την έστησαν εις το μέσον του συνηγμένου πλήθους, 4. είπαν εις αυτόν• Διδάσκαλε, αυτή η γυναίκα έχει συλληφθή κατʼ αυτήν ακριβώς την ώραν, που ατιμάζετο. 5. Και εις τον νόμον μας ο Μωυσής μας εδίδαξεν αι τοιαυται γυναίκες να λιθοβολούνται.
Ως γνωστό, μια από τις Δέκα Εντολές είναι το «ου μοιχεύσεις» - μια εντολή που είναι πάρα πολύ σημαντική για μας τους Χριστιανούς. Ο ίδιος ο Ιησούς στην «Επί του Όρους ομιλία» του, όχι μόνο μας την υπενθυμίζει αλλά και την επεκτείνει. Βαρύτατο λοιπόν το αμάρτημα της γυναίκας και όπως διαβάζουμε στο Δευτερονόμιο κβ, στίχους 22-24 η τιμωρία είναι ο λιθοβολισμός• μόνο που πρέπει να θανατωθούν και οι δύο, και η γυναίκα και ο άντρας. Για κάποιον λόγο όμως, οι γραμματείς και οι Φαρισαίοι, φέρνουν στον Ιησού μόνο την γυναίκα. Ίσως αυτό να συμβαίνει επειδή θεωρούσαν την γυναίκα κατώτερη του άντρα ή επειδή ο μοναδικός τους σκοπός ήταν να παγιδεύσουν τον Ιησού. Ότι από τα δύο και να συμβαίνει, είναι κατακριτέα.
6. Τι λέγεις λοιπόν συ δια την περίπτωσιν αυτήν; Είπον δε αυτό με τον σκοπόν να τον παγιδεύσουν και να του δημιουργήσουν πειρασμόν, δια να έχουν εναντίον του κατηγορίαν ή ότι είναι επιεικής αντιθέτως προς τας διατάξεις του νόμου ή ότι συνέστησε τον λιθοβολισμόν και δεν εσεβάσθη την ρωμαϊκήν εξουσίαν. Ο Ιησούς όμως δια να τους αποφύγη, έσκυψε κάτω και επροσποιείτο, ότι έγραφεν εις το χώμα, χωρίς να τους προσέχη. 7. Επειδή δε επέμεναν να τον ερωτούν, εσήκωσε την κεφαλήν του και είπεν• Ο αναμάρτητος από σας ας κάμη την αρχήν και ας ρίψη πρώτος τον λίθον κατʼ αυτής. 8. Και αφού έσκυψε πάλιν κάτω, έγραφεν εις την γην δια να τους δόση καιρόν να φύγουν.
Ο Ιησούς δίνει την εξουσία στους ανθρώπους να κρίνουν την γυναίκα και να πράξουν αυτά που προστάζει ο νόμος και οι Άγιες Γραφές (δεν λέει π.χ. ο αναμάρτητος να παραδώσει την γυναίκα στον ρωμαίο δικαστή) μόνο που τους θέτει έναν πολύ λογικό κανόνα: Αυτός που θα την κρίνει, πρέπει να έχει καθαρή συνείδηση και να έχει ζήσει όπως λένε οι γραφές. Αλήθεια, για σκεφτείτε το λίγο αυτό! Συνέχεια κρίνουμε τους γύρω μας χωρίς να κοιτάμε την δική μας καμπούρα. Εγώ προσωπικά έχω το θάρρος να πω ότι το έχω κάνει, και το κάνω, μόνο που τώρα που έχω έρθει κοντύτερα στον Χριστό μας, προσπαθώ να το καταπολεμήσω και να μην παρασύρομαι. Και δυστυχώς δεν το καταφέρνω πάντα.... :(
9. Οι γραμματείς δε και οι Φαρισαίοι, όταν ήκουσαν τους λόγους αυτούς και επειδή ηλέγχοντο από την συνείδησιν τους, διότι δεν ήσαν αναμάρτητοι, ήρχισαν να βγαίνουν ένας – ένας, αρχίσαντες από τους γεροντότερους μέχρι των τελευταίων. Και έτσι έμεινε μονάχος ο Ιησούς και η γυναίκα έστεκε εν μέσω των άλλων άνθρώπων, που ήκουσαν την διδασκαλίαν του.
Το παραπάνω πιστεύω πως έγινε καθαρά από θέμα Θείας Οικονομίας, αφού δεν μπορώ να φανταστώ ότι δεν υπήρξε ούτε ένας Φαρισαίος που να πιστεύει ότι δεν είναι τέλειος και ότι δεν εφαρμόζει πλήρως τους νόμους της Γραφής. Εξάλλου είναι κάτι που το συναντάμε συχνά γύρω μας: σκεφτείτε ποιοι σταύρωσαν τον Ιησού - οι «τέλειοι» Ιουδαίοι, σκεφτείτε πως λιθοβόλησαν τον πρωτομάρτυρα Στέφανο -οι «τέλειοι» Ιουδαίοι, σκεφτείτε τους «τέλειους» Διοκλητιανό και Δέκιο και τους διωγμούς τους, σκεφτείτε τέλος τον «τέλειο» Χίτλερ με την «τέλεια» φυλή του.
10. Εσήκωσε δε τότε την κεφαλήν του ο Ιησούς και της είπε• Γυναίκα, που είναι οι κατήγοροι σου; Κανείς δεν σε κατέκρινεν ως άξιαν τιμωρίας; 11. Αυτή δε είπεν• Κανένας, Κύριε. Είπε δε προς αυτήν ο Ιησούς• Ούτε εγώ, που είμαι αναμάρτητος και μπορώ να ρίψω τον πρώτον λίθον κατά σου, δε σε καταδικάζω. Πήγαινε και από τώρα και εις το εξής μη αμαρτάνης πλέον.
Και στο σημείο αυτό έχουμε την ΑΠΟΛΥΤΗ απόδειξη της ΑΓΑΠΗΣ! Εκείνος που θα μπορούσε να την κατακρίνει και να πετάξει την πέτρα, όχι μόνο δεν το κάνει, αλλά της συγχωράει και το μέγα αυτό αμάρτημα! Μάλιστα, σταυρώνετε για να μας σώσει από αυτές τις αμαρτίες μας!

Φίλοι μου, πραγματικά, αγαπάτε τον πλησίον σας, δείξτε κατανόηση και υπομονή με τους ανθρώπους γύρω σας. Μόνο έτσι θα μπορέσετε να ξαπλώσετε το βράδυ για ύπνο και να έχετε έναν ήρεμο ύπνο....
Απάντηση

Επιστροφή στο “Ορθοδοξία”