Οικουμενική Σύνοδος

Συντονιστής: Συντονιστές

Απάντηση
aposal
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από aposal »

Thomas15n έγραψε:Μία ερώτηση προς όλους, ο γέροντας Παϊσιος όταν ήταν στην μονή Σταυρονικήτα και όλο το Όρος τότε που έκοψε το μνημόσυνο στον Πατριάρχη Αθηναγόρα εξαιτίας των επαφών του με τον τότε Πάπα, ήταν Ιεροκατήγοροι; Τότε έκοψαν το μνημόσυνο του Πατριάρχη και έστελναν επιστολές και έβγαζαν ανακοινώσεις στον τύπο της εποχής κατά του Αθηναγόρα που ήταν Οικουμενικός Πατριάρχης. Άρα εφ'όσον ο Πατριάρχης Αθηναγόρας έκανε ότι έκανε ήταν θεμιτό από τον Θεό, και όλο το Άγιο Όρος υπήρξε Ιεροκατήγορο κατά την ίδια λογική με όσα λέγωνται και εδώ.
Έτσι δεν είναι; ή η Ιεροκατηγορία περιορίζεται αποκλειστικά σε λαϊκούς και όχι σε κληρικούς;
Είπα ότι, κατά τη γνώμη μου, οι μόνοι αρμόδιοι είναι οι ομοιόβαθμοι κληρικοί και οι πεφωτισμένοι! Ο Γέροντας ανήκει στην β΄ κατηγορία! Όποιος άλλος θεωρεί ότι ανήκει στην ίδια κατηγορία ας ξεκινήσει τον αγώνα!
Μελίζεται και διαμερίζεται ο Αμνός του Θεού, ο μελιζόμενος και μη διαιρούμενος, ο πάντοτε εσθιόμενος και μηδέποτε δαπανόμενος, αλλά τους μετέχοντας αγιάζων.
Άβαταρ μέλους
filotas
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από filotas »

Θωμά τα έχουμε πει χιλιάδες φορές. Νομίζω o aposal έκανε λάθος εκ παραδρομής.

Ο ιερός κλήρος εκπροσωπεί τους ανθρώπους στο Θεό και όχι το αντίθετο. Επίσης ο ιερός κλήρος διοικεί την Εκκλησία ως οργανισμό.

Οι Επίσκοποι όμως έχουν λάβει από τον ίδιο τον Κύριο κάποιες εξουσίες, που προέρχονται από τη χειροτονία τους. Οι εξουσίες αυτές είναι πνευματικές και αφορούν την τέλεση των Μυστηρίων. Την τέλεση ορισμένων Μυστηρίων οι Επίσκοποι παραχωρούν και στους Πρεσβυτέρους.

Επειδή, λοιπόν, οι Επίσκοποι έχουν την εξουσία αυτή, κατά την τέλεση των Μυστηρίων είναι "εις τύπον και τόπον Χριστού" κι έτσι εξηγούνται τα πολυτελή άμφια και τα σύμβολα της εξουσίας, κορώνα και ράβδος, του Βασιλέως των Ουρανών.

Ξαναλέω ότι ο Επίσκοπος ή ο ιερέας που τελεί το Μυστήριο, προσφέρει το σώμα του στον Κύριο, ο οποίος τελεί ο ίδιος τα Μυστήρια ως Μέγας Αρχιερεύς. Γι' αυτό η ποιότητα του ίδιου κληρικού δεν επηρεάζει την εγκυρότητα του Μυστηρίου, αφού ο ίδιος δεν είναι παρά αγωγός της Χάριτος.

Επομένως ο Επίσκοπος έχει πνευματικές εξουσίες πάνω στο ποίμνιό του, που είναι οι εξουσίες του Πνευματικού Πατέρα. Διοικεί την τοπική Εκκλησία, χειροτονεί ιερείς, εγκαινιάζει ναούς, ορίζει Πνευματικούς, προσδιορίζει τον τρόπο με τον οποίο θα γίνεται το έργο της τοπικής Εκκλησίας.

Όλα αυτά δεν τον καθιστούν εκπρόσωπο του Θεού επί της γης, αλλά σίγουρα των καθιστούν σημαντικό παράγοντα της σωτηρίας ή μη του πληρώματος της τοπικής Εκκλησίας.
Thomas15n
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από Thomas15n »

Διονύση μην φοβάσαι δεν προτίθεμαι να κρεμάσω κανέναν, και τώρα αν έχω σεληνιαστεί δεν νομίζω ημέρα είναι δεν και είναι πανσέληνος.
Εγώ όπως έγραψα είχα όλη την καλή θέληση να το σταματήσω αλλά με προκαλέσατε πάλι, και το σταματάω εδώ το συγκεκριμένο άπαξ διά παντός.
Δεν θα ξαναγράψω γιά το συγκεκριμένο θέμα. Δεν θα ξαναγράψω γιά τον Οικουμενισμό, έτσι να ηρεμήσουν και κάποιοι να μην έχουν τον φόβο ότι θα τους ξαναενοχλήσω.
aposal
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από aposal »

Thomas15n έγραψε:Διονύση μην φοβάσαι δεν προτίθεμαι να κρεμάσω κανέναν, και τώρα αν έχω σεληνιαστεί δεν νομίζω ημέρα είναι δεν και είναι πανσέληνος.
Εγώ όπως έγραψα είχα όλη την καλή θέληση να το σταματήσω αλλά με προκαλέσατε πάλι, και το σταματάω εδώ το συγκεκριμένο άπαξ διά παντός.
Δεν θα ξαναγράψω γιά το συγκεκριμένο θέμα. Δεν θα ξαναγράψω γιά τον Οικουμενισμό, έτσι να ηρεμήσουν και κάποιοι να μην έχουν τον φόβο ότι θα τους ξαναενοχλήσω.
Επίτρεψέ μου να σου πω (χωρίς να θέλω να φανώ καλύτερός σου, γιατί δεν είμαι) ότι δεν ενοχλείς κανέναν (όχι εμένα πάντως) και κανείς εδώ δεν φοβάται γι' αυτό. Να έχεις όμως υπ' όψη σου αυτό που σου είπα να συζητήσεις με τον πενυματικό σου!
Καλή δύναμη!
Ο filotas με διορθώνει (ευτυχώς) σε αρκετές γκέλες που κάνω! Ευχαριστώ αδελφέ Νικόλα.
Μελίζεται και διαμερίζεται ο Αμνός του Θεού, ο μελιζόμενος και μη διαιρούμενος, ο πάντοτε εσθιόμενος και μηδέποτε δαπανόμενος, αλλά τους μετέχοντας αγιάζων.
Άβαταρ μέλους
dionysisgr
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από dionysisgr »

Ενταξει, Thomas15n, ολα καλα, να γραφεις οτι θελεις και για τον οικουμενισμο, που προσωπικα τον απεχθανομαι και εγω (οταν πανε να μας τον πασαρουν, και με την κακη του εννοια εννοειται).

Απλα, να μην κυνηγιομαστε μεταξυ μας, δεν θελω, αρκετους εχθρους εχουμε εμεις οι Ορθοδοξοι, να μην τρωγομαστε και μεταξυ μας.

Αυτο ειναι ολο.
"ἰδοὺ ἐγὼ μεθ᾿ ὑμῶν εἰμι πάσας τὰς ἡμέρας ἕως τῆς συντελείας τοῦ αἰῶνος. ᾿Αμήν."
Απάντηση

Επιστροφή στο “Εκκλησιαστική Επικαιρότητα”