Δόξα σοι ο Θεός...

Καθημερινά πνευματικά μηνύματα.

Συντονιστής: Συντονιστές

Melpomeni
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από Melpomeni »

NIKOSZ έγραψε:Συγνωμη αλλα δεν καταλαβα και παρακαλω [αφου δεν γνωριζω]
να μπυ εξηγησετε,η εικονα που βρισκεται στην Ι.Μ Βατοπεδιου
μεσα στο περιβολι της Παναγιας μας ειναι παπικη ;

Και αφου εχει καταδικαστεί απο το Πατριαρχείο μας πως
συνεχιζει και υπαρχει εκει ; Και πως ο γ.Εφραιμ ο Βατοπεδινος
δεν εχει επιληφθει επι του θεματος ;

Ευχαριστω πολυ !

Δόξα σοι ο Θεος ημων δοξα σοι !

Νικο, αρκετοι απο εσας πηγαινουν συχνα στο Αγιο Ορος.
Συζητηστε με τους Μοναχους εκει, και ρωτηστε τους.
...ΚΑΙ ΙΔΟΥ ΕΓΩ ΜΕΘ`ΥΜΩΝ ΕΙΜΙ ΠΑΣΑΣ ΤΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΕΩΣ ΤΗΣ ΣΥΝΤΕΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΙΩΝΟΣ. ΑΜΗΝ.
konstantinoupolitis
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από konstantinoupolitis »

Δυστυχώς αναφορικά με την εικόνα αυτή έχω παραδώσει μια σχετική μελέτη στο περιοδικό "Θεοδρομία" και έως τότε ηθικά δεν είναι σωστό να γράψω αναλυτικά γι΄αυτήν όπως με το πρόσφατο δημοσίευμά μου για την εικόνα της Γεννήσεως.

Τώρα επιμέρους έχω να πώ τα εξής:

Προς Nici-D:

Καλά θα είναι προτού με ελαφρά τη καρδία κατηγορήσεις αδελφό με λόγια όπως

"Arxisame na katakrinoume ta panta den eimaste Krites adelfe, ti deixnei auti i eikona, kati airetiko den pisteueis stin agia trias. Na allaksei ton Patera ton Yio kai to Agio Pneuma, giati???????????",

να κάτσεις να σκεφτείς αν γνωρίζεις Τριαδολογία(γιατί δεν αρκεί μόνο να λέμε ότι είμαστε Ορθόδοξοι αλλά να μάθουμε κάποια βασικά πράγματα που μας ξεχωρίζουν απο άλλους "Χριστιανούς" έστω και αν λίγο-πολύ όλοι είμαστε σχεδόν "Χριστιανοί"), να διαβάζεις σωστά αυτά που γράφει κάποιος αδελφός και αν σκεφτείς αν πάντα αυτά που νομίζεις για Ορθόδοξα είναι κιόλας.

Η εικόνα αυτή και οι διάφορες παραλλαγές της(γιατί έχει πολλές δεν είναι Ορθόδοξη) αλλά αποτελεί μια στρατευμένη εικόνα που χρησιμοποιήθηκε για να εκφράσει κατα κύριο λόγο το αιρετικό δόγμα του Filioque. Πιθανότατα έχει Καρολίνεια προέλευση, αφού η παλαιότερη προδρομική μορφή της φαίνεται ότι είναι ο Καρολίνειος Κώδιξ του Ψαλτηρίου της Ουτρέχτης(~820-840 μ.Χ.). Σημειωτέον πως ουσιαστικά Καρολίνειο έργο συνιστά η διάδοση της αιρέσεως του Filioque.

Συνοδικά έχει καταδικασθεί:

1) απο την Σύνοδο της Μόσχας του 1666-7:

ΜΓ΄ Κεφάλαιό(παραθέτουμε αποσπασματικά):

«Εντελλόμεθα να μην ζωγραφίζεται στο εξής η εικόνα του Κυρίου Σαβαώθ
σύμφωνα με μη λογοκριμένες οράσεις και ανάρμοστες διότι κανείς δεν έχει δει τον Κύριο Σαβαώθ(δηλαδή τον Θεό Πατέρα) ενσαρκωμένο;

Είναι εντελώς παράλογο να εικονογραφούν τον Κύριο Σαβαώθ με άσπρα γένεια.. ..διότι κανείς δεν είδε τον Πατέρα μέσα στην Θεότητά Του.
Ο Πατήρ πράγματι δεν έχει σάρκα και ο Υιός δεν εγεννήθη κατά σάρκα από τον Πατέρα προ αιώνων. Κι΄αν ο Προφήτης Δαυίδ λέει «Εκ γαστρός προ Εωσφόρου εγέννησά Σε» αυτή η Γέννηση δεν είναι σωματική, είναι ανέκφραστη και απερινόητη. Διότι ο ίδιος ο Χριστός λέγει στο Άγιο Ευαγγέλιο: «Ουδείς γινώσκει τον Πατέρα ει μη ο Υιός».

Και ο Προφήτης Ησαΐας ζητά στο Μ΄ Κεφάλαιο: «Τίνι ωμοιώσατε Κύριον και τίνι ομοιώματι ωμοιώσατε Αυτόν; Μη εικόνα εποίησε τέκτων ή χρυσοχόος χωνεύσας χρυσίον περιεχρύσωσεν Αυτόν ομοίωμα κατασκεύασε Αυτόν;»

Να γιατί ο Κύριος Σαβαώθ που είναι η Θεότητα και η Γέννηση του Μονογενούς Υιού προ των αιώνων γίνονται αντιληπτοί μόνο από το πνεύμα μας. Όσο για την αναπαράσταση τους σε εικόνα, δεν αρμόζει σε καμία περίπτωση ούτε είναι δυνατή.

Και το Άγιο Πνεύμα δεν είναι από τη Φύση Του περιστερά αλλά Θεός
Και εάν ο Προφήτης Δανιήλ μαρτυρεί ότι είδε τον «Παλαιό των Ημερών» ..με αυτό δεν εννοεί τον Πατέρα αλλά τον Υιο...
Να γιατί παραγγέλνουμε να σταματήσουν στο εξής οι μεταφερμένες από αλλού εικονογραφίες που η ματαία γνώση γέννησε
»

2) Απο την εν Κωνσταντινουπόλει Σύνοδο του 1776:

Πραγματοποιήθηκε επί Πατριάρχου Σωφρονίου του Β΄. Κατεδίκασε χωρίς δισταγμό την απευθείας απεικόνιση της Αγίας Τριάδος, θεσπίζοντας ότι «η εικόνα αυτή, υποτίθεται της «Αγίας Τριάδος», είναι μια καινοτομία. Είναι ξένη προς την Καθολική, Αποστολική και Ορθόδοξη Εκκλησία, η οποία δεν την δέχεται. Έχει εισδύσει στην Ορθόδοξη Εκκλησία από τους Λατίνους».

Συνεπώς όντως έχουμε μάθει, χωρίς να μαθαίνουμε, να κατακρίνουμε τα πάντα ακόμα και τις Ορθόδοξες Συνοδικές Αποφάσεις.

Προς ΝΙΚΟΖ:

Μέχρι και τον ΙΣΤ΄ αιώνα η εικόνα αυτή δεν εμφανίζεται σε εικονογραφικό πρόγραμμα περιοχής του Ελληνισμού εκτός των Λατίνων. Απο αυτό και μόνο το γεγονός μπορείς να καταλάβεις πολλά πράγματα.

Την εν λόγω εποχή οι Αγιορείτικές Μονές είναι πλέον αυτές που είναι και σήμερα σε αριθμό, ενώ μόλις λίγα χρόνια πριν είχαν ανακαινισθεί πολλά από τα προγράμματά τους(π.χ. Τράπεζα Ξενοφώντος 1496–7, τμήματα του Πρωτάτου 1512 & 1526, Καθολικό Λαύρας 1535, Κελί Μολυβοκκλησιάς παρά τις Καρυές 1536, Κελί Προκοπίου παρά το Βατοπαίδι 1537, Παρεκκλήσι Κοιμήσεως Παντοκράτορος 1538, Τράπεζα Λαύρας 1536 έως 1540, Καθολικό Κουτλουμουσίου 1540–49, Παλαιό Καθολικό Ξενοφώντος 1544, Καθολικό και Τράπεζα Σταυρονικήτα 1545–6, Καθολικό Διονυσίου 1547, Παρεκκλήσι Αγίου Γεωργίου Μονής Αγίου Παύλου 1552). Έτσι είμαστε σε θέση να έχουμε σαφή εικόνα του Αγίου Όρους κατά το 1554. Σε κανένα από τα παραπάνω Ιερά καθιδρύματα, δεν διασώζεται τοιχογραφία ή φορητή των παραλλαγών της Αγίας Τριάδος τουλάχιστον τον ΙΣΤ΄ αιών(αν όχι και τον ΙΖ΄).

Απο τον ΙΖ΄ αιώνα και στο Άγιον Όρος εισέρχονται διάφορες καινοτομίες, όχι απαραίτητα συνειδητά αλλά συχνά απο αμάθια και λόγω της ελλείψεως θεολογικής παιδείας στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Ήδη στον ΙΗ΄ αιώνα είναι αρκετές αυτές οι καινοτομίες, πράγμα που οδηγεί σε ένα κίνημα προς επιστροφή σε Ορθόδοξες πρακτικές και παραδόσεις με επικεφαλής τον Άγιο Νικόδημο.

Στην ίδια την Μονή Βατοπαιδίου για παράδειγμα, εντοπίζεις στον προαύλειο χώρο μαρμαροθετήματα σε σχήμα πεντάλφας. Η πεντάλφα ορίζει στον πνευματισμό τον κύκλο εντός του οποίου τελούνται οι επικλήσεις.

Η εικόνα της "Αγίας Τριάδος" που δημοσίευσες, εξιστορήθηκε στον τρούλο της εισόδου του όλου συγκροτήματος αν θυμάμαι καλά. Είναι σχετικά νεότερη, εκτελεσμένη κατα τον ΙΗ΄ ή τον ΙΘ΄ αιώνα. Νομίζω ότι υπάρχει ακριβής χρονολόγηση την οποία όμως δεν θυμάμαι απ΄έξω.

Οι ηγούμενοι και οι γεροντάδες, την ευχή τους να έχουμε, δεν γνωρίζουν τα πάντα. Ούτε το σχήμα που φέρουν τους οδηγεί στο αλάθητο, έτσι ώστε να οδηγηθούμε στην απλοποίηση που συχνά ακούω "μα αν ήταν έτσι είναι δυνατόν ο π. τάδε να την άφηνε".

Και να το γνωρίζει ο π. Εφραίμ δεν έχει δικαίωμα να επέμβει σε έργα υποκείμενα στον ισχύοντα Αρχαιολογικό Νόμο και την Τοπική Εφορεία Βυζαντίνών Αρχαιοτήτων.

Όσο για την δευτέρα εικόνα που μου παρέθεσες, δηλαδή για την Φιλιοκβική παραλλαγή της παραστάσεως της Θείας Λειτουργίας ας ειπωθούν τα εξής απο την προς δημοσίευση μελέτη μου:

Η «Κρητική» αντικανονική εικόνα
της Θείας Λειτουργίας
και η ενδεχόμενη στράτευσή της
στις διαμάχες περί της Εκπορεύσεως
του ΙΣΤ΄ αιώνος:

Η δευτέρα και σπανιοτέρα παραλλαγή της εγκαρσίας διατάξεως, είναι η «Ουράνια Θεία Λειτουργία»(σήμερα δεν συνηθίζεται να εξιστορείται ίσως γιατί είναι πιο πολύπλοκη και ενέχει σαφώς μεγαλύτερο κόστος). Φυσικά όπως ανορθόδοξα εκφράστηκε, κυρίως, από την Κρητική Σχολή. Βέβαια η «Θεία Λειτουργία» που εμπεριέχει την φιλοσοφία του Filioque, έχει προειπωθεί πως απαντάται, ήδη, στο Μυστρά και την Παλαιολόγεια Τέχνη. Και αναμφίβολα κλώνο της, συνιστά η «Κρητική» παραλλαγή της. Οι όποιες διαφοροποιήσεις προκύπτουν στα ανθίβολα των δύο Σχολών εύλογα μπορούν να θεωρηθούν, ως μια προσαρμογή στην επιφάνεια και την ιδιαιτερότητα της φορητής εικόνος.

Η Λειτουργική αυτή σύνθεση παρουσιάζεται ως εξής: Στην μέση η γνωστή και εγκάρσια «Αγία Τριάς». Ο Κύριος ακολουθεί τον τύπο του «Μεγάλου Αρχιερέως» και ο Πατήρ του εν λευκώ «Παλαιού των Ημερών». Περιμετρικά οι διακονούντες Άγγελοι σχηματίζουνε πομπικό κύκλο, που παραπέμπει στον Χερουβικό Ύμνο και την Προσκομιδή.

Το γνωστότερο δείγμα αυτής της «Θείας Λειτουργίας», είναι η φορητή της Αγίας Αικατερίνης των Σιναϊτών Ηρακλείου(σ.σ. αν θυμάμαι καλά αυτή είναι η δεύτερη εικόνα που δημοσίευσες εσύ). Αποδίδεται στον περίφημο Μιχαήλ Δαμασκηνό(βλ. Εικόνες της Κρητικής Τέχνης εικ. 99 σ. 455–457).

Πρέπει να σημειωθεί πως η εν λόγω δημιουργία, ακολουθήθηκε ως πρότυπο για τους μετέπειτα ζωγράφους. Επιπλέον, η έρευνα για παλαιότερα και αντίστοιχα έργα στην Κρητική Σχολή είναι αρνητική. Άρα δεν αποκλείεται να
έχουμε να κάνουμε με έργο, το οποίο εισήγαγε εικονογραφικό πρότυπο και παράλληλα ως πρωτότυπο να συνιστά κατεξοχήν παραγγελία προς εξυπηρέτηση δόλου. Την τελευταία υπόθεση, είχε εκφράσει εμμέσως και φυσικά πολύ πριν από τον υποφαινόμενο η Κωνσταντουδάκη, η οποία συσχέτισε το έργο με παραγγελία του Λαυρεντίου Μαρίνου, ηγουμένου της Ιεράς Μονής Βροντησίου Κρήτης και προσωπικού φίλου του Μαξίμου Μαργουνίου.

Το θέμα της Εκπορεύσεως του Αγίου Πνεύματος, ούτως ή άλλως δεν κατέστη ανενεργό, όσο, τουλάχιστον, υπήρχαν Ελληνικές κοινότητες υπό Λατινική Κατοχή. Μοιραία, λοιπόν, γνώρισε έναν ακόμη κύκλο συζητήσεων, αφορμή για τον οποίο υπήρξαν οι συμβιβαστικές απόπειρες του Μαξίμου Μαργουνίου(τύποις επισκόπου Κυθήρων). Ο εκ Χάνδακος και γνωστός λόγιος ιερωμένος(†1602), συνέγραψε τρεις πραγματείες «Περί Εκπορεύσεως του Αγίου Πνεύματος», στις οποίες ταύτιζε το «δι΄ Υιού» με το «και εκ του Υιού». Γλίτωσε τελευταία στιγμή την καθαίρεσή του από Σύνοδο της Πόλης, ύστερα από παρέμβαση του Κωνσταντινουπόλεως Ιερεμίου του Β΄.

Εικόνα
Φιλοξενία Αβραάμ Άγιου Ανδρέα Rublev(†1430), Πινακοθήκη Tretyakov 1425-1428;
tinios
Έμπειρος Αποστολέας
Έμπειρος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από tinios »

konstantinoupolitis έγραψε
Και το Άγιο Πνεύμα δεν είναι από τη Φύση Του περιστερά αλλά Θεός
'και το Πνεύμα εν είδει Περιστεράς"

Αγαπητέ αδελφέ konstantinoupoliti.
Είνια σαφές ότι οι θεολογικές σου γνώσεις, υπερβαίνουν παρασάγγας, τις δικές μας.
Μήπως όμως, διυλίζουμε τον κώνωπα και καταπίνουμε την κάμηλο;
Κανείς μας, πιστεύω, δεν φαντάζεται το Άγιο Πνεύμα ως Περιστέρι.
Δεν παύει όμως να δίνει η συγκεκριμένη παρομοίωση, μιά πολύ ωραία εικόνα στούς λιγότερο καταρτισμένους πιστούς.
Και προς Θεού!
Μην "πυροβολείς¨", τον NIKOZ!
Είναι η ψυχή του forum!
Ο Κύριος εβασίλευσεν, ευπρέπειαν ενεδύσατο.
NIKOSZ
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από NIKOSZ »

Αδερφε μου Κωνσταντινε σ'ευχαριστω μεσα απο την καρδια μου
για οσα σημαντικα ανεφερες και σου ζητω συγνωμη αν
σε στεναχωρεσα με την εικονα !

Η Παναγια μαζι σου !
Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησον με τον αμαρτωλό
konstantinoupolitis
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από konstantinoupolitis »

Νίκο ούτε για αστείο δεν με στεναχώρησες και ζητώ εγώ συγνώμη αν σου έδωσα μια τέτοια εντύπωση.

Το θέμα με την αντικανονικότητα της εικόνος αυτής είναι μεγάλο και υπάρχουν πολλοί λόγιοι που δεν γνωρίζουν περι της θεολογίας της. Δεν είχα απαίτηση να γνωρίζεις τα της θεολογίας της, άσε που βασικά η πλειοψηφία των αδελφών αλλά και γενικά ο εκκλησιαστικός χώρος έχει άγνοια γι΄αυτήν.

Εδώ είναι χώρος ανταλλαγής απόψεων με επίκεντρο βέβαια την Ορθοδοξία και ότι μπορεί ο καθένας να καταθέσει πρέπει να το καταθέτει. Σε ότι διαφωνούμε δεν δίνουμε χαρακτήρα προσωπικό, πολύ περισσότερο που τί προσωπικό να πω για τον Νίκο. Τον πάω και το ξέρει !

Είσαι ψυχή όντως του forum και η Παναγιά είναι μαζί σου.

Προς tinios: Η Εκκλησία έχει Συνοδισμό και αποφάσεις Συνοδικές δογματίζουν για τα θέματά της και εν προκειμένω για τις εικόνες.

Η εικόνα της λεγομένης "Αγίας Τριάδος" έχει ως κύριο θέμα την απο κοινού εκπόρευση του Παρακλήτου, δηλαδή το filioque. Σε κάποιες μάλιστα εικόνες ο Υιός κρατά εκπορεύοντας το Πνεύμα, κάνοντας ολοφάνερη την πραγματικότητα αυτή. Πέραν αυτού, όταν υπάρχουν Συνοδικές σχετικές καταδικαστικές αποφάσεις, η παράσταση αυτή δεν εμπίπτει στο κατ΄οικονομίαν, δεν είναι στη διάκρισή μας να την δεχτούμε και να την φιλοτεχνούμε.

Αδελφικά Κωνσταντίνος
NIKOSZ
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από NIKOSZ »

Ειλικρινα ντρεπομαι παρα πολυ με τα καλα σας λογια
εσενα και του τηνιου αλλα πιστεψε με αδερφε δεν το νοιωθω
αυτο που λετε !

Ορθοδοξα κανονια [οπως ειπε και καποιος αγαπητος μου φιλος]
υπαρχουν παρα πολλα σε αυτο το φορουμ !

Εγω νοιωθω οτι κραταω σφεντονα ακομη
που και αυτη μου πεφτει πολλες φορες απο τα χερια !

Σας ευχαριστω μεσα απο την ψυχη μου για οτι
εχω διαβασει εδω μεσα !

Με εχετε βοηθησει απιστευτα !

Η Παναγια να ειναι σκεπη σας !
Melpomeni
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

tinios έγραψε:
Αγαπητέ αδελφέ konstantinoupoliti.
Είνια σαφές ότι οι θεολογικές σου γνώσεις, υπερβαίνουν παρασάγγας, τις δικές μας.
Ετσι τα οικονομησε ο Θεος,να μαθαινουμε ο ενας απο τον αλλον.
Να και ενα καλο αυτου του φορουμ !
...ΚΑΙ ΙΔΟΥ ΕΓΩ ΜΕΘ`ΥΜΩΝ ΕΙΜΙ ΠΑΣΑΣ ΤΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΕΩΣ ΤΗΣ ΣΥΝΤΕΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΙΩΝΟΣ. ΑΜΗΝ.
NIKOSZ
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από NIKOSZ »

Εικόνα

Δοξολογία Θεού

Λέει ο Γέροντας στον υποτακτικό: «Εξεγερθέντες του ύπνου προσπίπτομέν Σοι, αγαθέ, και των αγγέλων τον ύμνον βοώμεν Σοι, δυνατέ· άγιος, άγιος» κτλ. «Κουά, κουά, κουά, κουά» τα βατράχια, κοάζουν, πώς λέγεται, ξεχάσαμε και τα ελληνικά τώρα.

-Βρε παιδί μου, λέει, πήγαινε στα βατράχια και πές τα: Α, να σας πω, ο Γέροντας λέει, σταματήστε τώρα γιατί θέλουμε να διαβάσουμε εμείς την ακολουθία.

-Νά 'ναι ευλογημένο, Γέροντα.

Αυτός ήταν υποτακτικός! Βλέπεις; Δεν είπε, «ε, Γέροντα, τα βατράχια θα πάω να πω εγώ;» Όχι υπακοή.

-Ακούστε εδώ, βατράχια, είπε ο Γέροντας να σταματήσετε τώρα, γιατί θέλουμε να διαβάσουμε εμείς την ακολουθία.

Μίλησε το βατράχι εκεί! Λέει:

-Πες του Γέροντα, τώρα τελειώνουμε κι εμείς την δοξολογία του Θεού και θα πάμε κι εμείς να ξεκουραστούμε.

Και τα βατράχια υμνολογούν το Θεό! Όλη η φύση, να πούμε, υμνολογεί, δοξολογεί τον Θεό, και κατά την καθαρότητά μας ακούμε κι εμείς αυτήν τη μυστική δοξολογία, τη μυστική, την άφωνο υμνολογία που κάνουνε και οι πέτρες ακόμη. Αυτό πώς το λένε, κάτι στίχους που έχει η μεγάλη δοξολογία, δεν ξέρω πώς τα λένε, γιατί εγώ έχω χρόνια να πάω πάνω στην ακολουθία.

Μοναχοί: Πυρ, χάλαζα, χιών, πνεύμα καταιγίδος...

Γεροντας: Πυρ, χάλαζα, πυρ καταιγίδος κτλ., όλα, τότε αρχίζει η μεγάλη δοξολογία. Βλέπετε; Και τα όρη και τα βουνά και τα δέντρα και η θάλασσα και τα ψάρια, όλα υμνολογούν τον Θεό. Αλλά εμείς, επειδή έχουμε αμαυρώσει, δηλαδή, το νοερόν της ψυχής μας, γι' αυτό λίγο το καταλαμβάνουμε, λίγο. Όσο καθαρίζεσαι μέσα σου, τόσο και περισσότερο λαμβάνεις έναν φωτισμό, λαμβάνεις μιαν αίσθηση ότι κανένα κτίσμα του Θεού δεν μένει αργό, αλλά όλα δοξολογούν τον Θεό. Και η μύγα και το κουνούπι, και το βόδι και το ζώο, όλα δοξολογούν τον Θεό. Όταν καθαριστείς μέσα σου, θα την δεις αυτήν τη μυστική δοξολογία του Θεού. Όσο καθαρίζεσαι μέσα σου, θα το δεις και λές: Ταλαίπωρε άνθρωπε, εσύ μόνο δεν δοξολογείς τον Θεό. Όλα δοξολογούν τον Θεό!

Γέροντας Εφραίμ Κατουνακιώτης
Melpomeni
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

=D> =D> =D> Πολυ ωραιο ! Τετοια να διβαζω το πρωι να πηγαινει καλα η ημερα μου !
IOANNISBATATZHS
Βασικός Αποστολέας
Βασικός Αποστολέας

Δημοσίευση από IOANNISBATATZHS »

τα συχαρίκια μου στον Κωνσταντινουπολίτη δια το εύρος των γνώσεων του !
Απάντηση

Επιστροφή στο “Πνευματικά Μηνύματα”