Ψυχοφελή μηνύματα...

Καθημερινά πνευματικά μηνύματα.

Συντονιστής: Συντονιστές

Απάντηση
NIKOSZ
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από NIKOSZ »

Ουδέποτε πλάγιασα να κοιμηθώ, έχοντας λύπη στην καρδιά μου για τον πλησίον μου. Και όσο πάλι εξαρτάτο από μένα, δεν άφησα άνθρωπο να κοιμηθεί στενοχωρημένος μαζί μου.

Αββάς Αγάθων
Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησον με τον αμαρτωλό
NIKOSZ
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από NIKOSZ »

Είναι αδύνατον ο Θεός να περιφρονήσει τα δάκρυα μιας μητέρας που ικετεύει όχι για άργυρο και χρυσό, αλλά για τη σωτηρία της ψυχής του παιδιού της.

Ιερός Αυγουστίνος
NIKOSZ
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από NIKOSZ »

Το προνόμιο της αποτυχίας

Πρέπει ν΄ αποδεχτούμε την αποτυχία μας αντί να προσπαθούμε να την παρακάμψουμε.

Μέσα από την αποτυχία ωριμάζουμε, κι αν θελήσουμε να παρακάμψουμε το πρώτο, θα χάσουμε το δεύτερο. ΄Οποιος δε θέλει ν΄ αντιμετωπίσει την αποτυχία δεν θα ωριμάσει ποτέ. Τί είναι αυτό που μας ελκύει στον Ιησού Χριστό; Δεν είναι ότι πόνεσε και πειράστηκε σαν άνθρωπος; Δεν είναι αυτό που μας ενθαρρύνει, για να καταφεύγουμε σ΄ Αυτόν στις αποτυχίες μας; Εκείνοι που αρχίζουν να ωριμάζουν ως προς το χαρακτήρα ελκύονται ιδιαίτερα από τους ανθρώπους, που στο πρόσωπό τους μπορούν να διακρίνουν τα σημάδια των αγώνων τους, τις ρυτίδες που τους άφησαν οι στενοχώριες και τα ίχνη από τα δάκρυα που έχουν χύσει. Μπορεί κανείς να εμπιστευθεί στη συμβουλή τους περισσότερο παρά στα λόγια εκείνων, που έχουν ατσαλάκωτο πρόσωπο, επειδή ποτέ δεν έχουν αποτύχει, γιατί ποτέ δεν έχουν ζήσει πραγματικά.

Από το βιβλίο «Όρια Ζωής»
NIKOSZ
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από NIKOSZ »

Ανεξικακία

Μερικοί ευλαβείς νέοι ανέβηκαν στη σκήτη να επισκεφθούν ένα πνευματικό Γέροντα. ΄Εξω από την καλύβη του βρήκαν κάτι τσομπανόπουλα, που έβοσκαν τα κοπάδια τους. ΄Εκαναν όμως τόση φασαρία με τα παιχνίδια και τις φωνές τους, που απόρησαν οι επισκέπται.

- Πώς ανέχεσαι αυτά τα παλιόπαιδα, Πάτερ και δεν τα διώχνεις; ρώτησαν τον Γέροντα.

- Είναι καιρός τώρα, τέκνα μου, απεκρίθη ο αγαθός Γέρων, που έχω αποφασίσει να τα μαλώσω και να τα διώξω. Κάθε φορά όμως αναβάλλω, λέγοντας στον εαυτό μου. αν τόσο μικρή ενόχλησι δεν ανέχεσαι, πώς θα σηκώσης ένα πιο μεγάλο πειρασμό; ΄Ετσι συνηθίζω να δέχωμαι ευχαρίστως τις μικροδοκιμασίες, που μου στέλνει ο Κύριός μου.

Από το Γεροντικό
NIKOSZ
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από NIKOSZ »

Συγχωρητικότητα

Κάποιος Χριστιανός πήγε να συμβουλευθή τον Αββά Σιλουανό.

- Έχω ένα θανάσιμο εχθρό, Πάτερ, του εξωμολογήθη. Τα κακά που μου έχει προξενήσει αυτός ο άνθρωπος είναι αναρίθμητα. Προ καιρού κέρδισε με απάτη ένα μεγάλο κομμάτι από το χωράφι μου. Με συκοφαντεί, όπου βρεθή, κακολογεί κι εμένα και την οικογένειά μου. Μου έχει κάνει το βίο αβίωτο. Τώρα τελευταία μάλιστα επιβουλεύεται και την ζωή μου. Πριν λίγες ημέρες έμαθα πως αποπειράθηκε να με δηλητηριάση. Δεν παίρνει άλλο λοιπόν. Είμαι αποφασισμένος να τον παραδώσω στη δικαιοσύνη.

- Κάνε όπως θέλεις, του είπε με αδιαφορία ο Αββάς Σιλουανός.
- Κάνε ό,τι σε αναπαύει, εξακολουθούσε να λέγη με το ίδιο ύφος ο ΄Οσιος.
- Πηγαίνω, λοιπόν, στον δικαστή κατ΄ ευθείαν, είπε ο χριστιανός κι εσηκώθηκε να φύγη.
- Μη βιάζεσαι τόσο, του είπε με ηρεμία ο ΄Οσιος. Ας προσευχηθούμε πρώτα να κατευοδώση ο Θεός την πράξιν σου.

Άρχισε το “Πάτερ ημών”.
«Και μη αφίης ημίν τα οφειλήματα ημών, ως ουδέ ημείς αφίεμεν τοις οφειλέταις ημών», ακούστηκε να λέγη μεγαλοφώνως ο Όσιος, σαν έφτασε σ΄ αυτόν το στίχο.

- Λάθος, Αββά, δε λέγει έτσι η Κυριακή Προσευχή, έσπευσε να διορθώση ο χριστιανός.
- Έτσι όμως είναι, απεκρίθη μ΄ όλη του την απάθεια ο Γέρων. Αφού αποφάσισες να παραδώσης τον αδελφό σου στο δικαστή, ο Σιλουανός δεν κάνει άλλη προσευχή για σένα.

Από το Γεροντικό
NIKOSZ
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από NIKOSZ »

Εκείνος που είναι ο άρτος της ζωής άρχισε το έργο του, αφού «επείνασε».

Εκείνος που προσφέρει το ύδωρ της ζωής ετελείωσε το έργο του με την κραυγή «Διψώ»!

Εκείνος που υπέφερε κούραση είναι η δική μας γαλήνη και ξεκούραση.

Εκείνος εσύρθη ως αρνίον στη σφαγή.

Έγινε όμως ο καλός Ποιμήν όλων μας.

Εκείνος απέθανε. Αλλά με το θάνατό του επάτησε τον θάνατο και χάρισε ζωή σε όλους μας.
NIKOSZ
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από NIKOSZ »

Δέηση

Δεν θέλω, δεν επιθυμώ να ζήσω πολύ. Θέλω να ζήσω με Σένα. Το πολύ, το ζωντανό και ατέλειωτο είσαι Εσύ.

΄Ελα και κάμε το θέλημά Σου σε μένα.

΄Ελα όπως θέλεις και όταν κρίνεις.

΄Ελα σαν αύρα, σαν ευλογία, αν το νομίζεις σωστό.

΄Ελα σαν κεραυνός δοκιμασίας και κατάσκαψέ μου το είναι, αν νομίζεις ότι έτσι πρέπει.

Ξέρω ότι αυτό που θα ακολουθήσει την επίσκεψή Σου, μ΄ οποιοδήποτε τρόπο κι αν έλθεις, θα είναι αυτό το βαθύτατο που επιθυμώ και δεν μπορώ να το εκφράσω, και δεν μπορώ να το βρω πουθενά, έξω από Σένα. Γι΄ αυτό Εσένα ζητώ και περιμένω.

΄Εχω απογοητευθεί από τον εαυτό μου. Μόνο Εσύ μένεις. Και έρχομαι προς Σε τον ιατρό, το φωτισμό και τον αγιασμό των ψυχών και των σωμάτων. ΄Ερχομαι άρρωστος όπως είμαι και εγκαταλείπω σε Σένα τη ζωή μου άπασα και την ελπίδα.

Αρχιμ. Βασίλειος Ιβηρίτης
NIKOSZ
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από NIKOSZ »

Γιατί οι διακρίσεις του Θεού

Σκανδαλίζονται πολλές φορές οι πιστοί από την ευτυχία των ασεβών και των απίστων. Πραγματικά, όταν ρίξωμε ένα βλέμμα γύρω μας, θα δούμε ότι ο Θεός, κατά την ανθρώπινη λογική, πολύ άδικα μοιράζει τα αγαθά του. Εκεί, όπου θα έπρεπε να δίνη ευτυχίες δίνει δυστυχίες. Εκεί, όπου θα έπρεπε να δίνη πλούτον, δίνει φτώχεια και εκεί, όπου θα έπρεπε να δώση φτώχεια, δίνει πλούτο. ΄Οταν περιμένωμε να μας ευλογήση, τότε μας δίνει ένα χτύπημα δυνατό, ενώ ταυτοχρόνως άλλους τους διατηρεί σ΄ ένα διαρκές χαμόγελο. Θα λέγαμε, χρησιμοποιώντας μια σύγχρονη φράση, ότι ο Θεός διαρκώς κάνει διακρίσεις. Σκανδαλιζόμαστε από αυτό. Γιατί άραγε;

Απλούστατα, διότι η καρδιά μας στρέφεται εις όλα αυτά, είναι καθηλωμένη εις αυτά, τα αγαπά, τα αποζητεί. ΄Ομως η λύσις του δράματος αλλού θα πρέπη να αναζητηθή. Δεν θα πρέπη να ζητούμε την κατάργηση αυτής της φαινομένης διακρίσεως, της φαινομένης αδικίας. Η αλλαγή θα πρέπη να γίνη μέσα μας. Πρέπει να γίνωμε εντελώς ξένοι προς παν το ανθρώπινον, προς πάσαν ανθρωπίνην λογική, ανθρωπίνην σκέψιν και προς παν αγαθόν. Να είμεθα αδιάφοροι προς πάντα. ΄Οταν αποξενωθούμε από όλα, τότε ο Θεός θα μπορή να είναι το παν για μας, να μένη σε μας μόνος ο Θεός. Αυτό θα μας δώση την ουσιαστική γαλήνη. Αλλοιώς, αν υπάρχη έστω και κάτι μέσα στην καρδιά μας που δεν είναι της άλλης ζωής αλλά αυτής, να ηξεύρωμε ότι συχνά θα βασανιζόμαστε.

Αρχιμανδρίτης Αιμιλιανός
NIKOSZ
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από NIKOSZ »

Η δεύτερη γέννα

Ερώτησαν κάποτε την Αγία Συγκλητική. τί διαφέρει ο άλλος κόσμος από τούτον εδώ οπού ζούμε τώρα; Και η μακαρία η Συγκλητική αποκρίθηκε: Το παιδί ενόσω βρίσκεται μέσα στην κοιλιά της μάνας του ζει πολύ στενοχωρημένο, όντας ανακατωμένο μέσα στη λάσπη της μήτρας, ωσάν τυφλό. ΄Οταν όμως έλθη η ώρα του και γεννηθή, λευτερώνεται από τη στενοχώριαν εκείνη, όπου ήτανε σαν κλειδωμένο, και χωρίς να το καταλάβη έρχεται σε ένα καινούργιο κόσμο γεμάτον φως, ευρυχωρία και απόλαυσι.

΄Ενα τέτοιο πράμα γίνεται και με την ψυχή του ανθρώπου. Στενοχωριέται μέσα στην κοιλιά τουτουνού του ψεύτικου κόσμου, έως ότου έβγη απ΄ αυτόν και πάη στην άλλη ζωήν την αιώνιο, όπου, αντί ήλιος βλέπει ν΄ αστράφτη η όψη του Χριστού, αντί αέρα αναπνέει το ΄Αγιο Πνεύμα και αντί θροφή γεύεται την Δόξα του Θεού. Η πρώτη γέννα μας έχει και πείνα. Η δεύτερη γέννα είναι Ανάστασις και Χόρτασις.

«Χορτασθήσομαι εν τω οφθήναι μοι την δόξαν Σου».

Αρχιμ. Χρυσόστομος Μουστάκας
NIKOSZ
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από NIKOSZ »

Είπεν ο Κύριος:

Φανταστείτε πως κάποιος από σας πάει τα μεσάνυχτα στο σπίτι του φίλου του και του λεει: «Φίλε, δάνεισε μου τρία ψωμιά, γιατί κάποιος φίλος μου ταξιδιώτης ήρθε σπίτι μου κι εγώ δεν έχω τίποτα να του δώσω να φάει». Κι εκείνος από μέσα σου απαντάει: «Μη μ΄ ενοχλείς έχω πια κλειδώσει την πόρτα, και τα παιδιά μου κι εγώ είμαστε στο κρεβάτι, δεν μπορώ να σηκωθώ για να σου δώσω». Σας βεβαιώνω πως κι αν ακόμη δεν τον εξυπηρετήσει επειδή είναι φίλος του, για την αναίδεια του θα σηκωθεί και θα του δώσει ότι χρειάζεται.

Σας λεω λοιπόν: ζητάτε και θα σας δοθεί, ψάχνετε και θα βρείτε, χτυπάτε την πόρτα και θα σας ανοιχτεί. Όποιος ζητάει παίρνει, όποιος ψάχνει βρίσκει, κι όποιος κτυπάει του ανοίγεται. Γιατί ποιος πατέρας από σας, όταν του ζητήσει ο γιος του ψωμί, θα του δώσει πέτρα; Ή όταν του ζητήσει ψάρι, θα του δώσει φίδι αντί για ψάρι; Ή αν του ζητήσει αυγό θα του δώσει σκορπιό; Αν λοιπόν εσείς παρόλο που είστε αμαρτωλοί, ξέρετε να δίνετε καλά πράγματα στα παιδιά σας, πολύ περισσότερο ο ουράνιος Πατέρας θα δώσει το Άγιο Πνεύμα σε όσους του το ζητούν.

Από το Ευαγγέλιο
Απάντηση

Επιστροφή στο “Πνευματικά Μηνύματα”