Δόξα σοι ο Θεός...
Συντονιστής: Συντονιστές
Δόξα σοι ο Θεός...
Γέροντα, πρέπει να λέμε «δόξα Σοι ο Θεός», όταν όλα πηγαίνουν καλά;
- Μα, αν δεν λέμε το «δόξα Σοι ο Θεός» στις χαρές, πως θα το πούμε στις θλίψεις; Εσύ το λες στις θλίψεις και δεν θέλεις να το πης στις χαρές; Αλλά, όταν είναι αχάριστος κανείς, δεν γνωρίζει την αγάπη του Θεού. Η αχαριστία είναι μεγάλη αμαρτία. Για μένα είναι θανάσιμο αμάρτημα. Ο αχάριστος με τίποτε δεν ευχαριστιέται Για όλα γκρινιάζει, όλα του φταίνε. Στην πατρίδα μου, τα Φάρασα, χρησιμοποιούσαν πολύ το πετιμέζι.
Ένα βράδυ μια κοπέλα έκλαιγε, γιατί ήθελε πετιμέζι. Η μάνα της – τι να κάνη; - πήγε και ζήτησε από την γειτονιά. Αυτή, μόλις πήρε το πετιμέζι, έβαλε πάλι τα κλάματα. Χτυπούσε τα πόδια της κάτω και φώναζε: «Μαμά, θέλω και γιαούρτι». «Τέτοια ώρα, παιδάκι μου, που να βρω γιαούρτι;» της λέει η μάνα της. «Όχι, θέλω γιαούρτι». Πήγε, υποχρεώθηκε η καημένη σε μια γειτόνισσα, της έφερε και γιαούρτι. Το παίρνει η κόρη και βάζει πάλι τα κλάματα. «Τώρα γιατί κλαις;», την ρωτάει η μάνα της. «Μαμά, τα θέλω ανακατεμένα». Τα παίρνει η μάνα, τα ανακατεύει. Αυτή βάζει πάλι τα κλάματα. «Μαμά δεν μπορώ να τα φάω έτσι. Θέλω να τα ξεχωρίσω!». Οπότε την περιέλαβε στα σκαμπίλια η μάνα της, και ... ξεχωρίσθηκε το πετιμέζι από το γιαούρτι!
Έτσι, θέλω να πω, κάνουν μερικές φορές πολλοί άνθρωποι, και τότε έρχεται η παιδαγωγία του Θεού. Τουλάχιστον να αναγνωρίζουμε την αχαριστία μας και να ευχαριστούμε τον Θεό μέρα-νύχτα για τις ευλογίες που μας δίνει. Με αυτόν τον τρόπο θα πάρουμε καταπόδι τον δειλό διάβολο, ο οποίος θα συμμαζέψη τα ταγκαλάκια του και θα γίνη μαύρο καπνός, γιατί θα του έχουμε βρει πια το αδύνατο σημείο.
Πατήρ Παϊσίος
- Μα, αν δεν λέμε το «δόξα Σοι ο Θεός» στις χαρές, πως θα το πούμε στις θλίψεις; Εσύ το λες στις θλίψεις και δεν θέλεις να το πης στις χαρές; Αλλά, όταν είναι αχάριστος κανείς, δεν γνωρίζει την αγάπη του Θεού. Η αχαριστία είναι μεγάλη αμαρτία. Για μένα είναι θανάσιμο αμάρτημα. Ο αχάριστος με τίποτε δεν ευχαριστιέται Για όλα γκρινιάζει, όλα του φταίνε. Στην πατρίδα μου, τα Φάρασα, χρησιμοποιούσαν πολύ το πετιμέζι.
Ένα βράδυ μια κοπέλα έκλαιγε, γιατί ήθελε πετιμέζι. Η μάνα της – τι να κάνη; - πήγε και ζήτησε από την γειτονιά. Αυτή, μόλις πήρε το πετιμέζι, έβαλε πάλι τα κλάματα. Χτυπούσε τα πόδια της κάτω και φώναζε: «Μαμά, θέλω και γιαούρτι». «Τέτοια ώρα, παιδάκι μου, που να βρω γιαούρτι;» της λέει η μάνα της. «Όχι, θέλω γιαούρτι». Πήγε, υποχρεώθηκε η καημένη σε μια γειτόνισσα, της έφερε και γιαούρτι. Το παίρνει η κόρη και βάζει πάλι τα κλάματα. «Τώρα γιατί κλαις;», την ρωτάει η μάνα της. «Μαμά, τα θέλω ανακατεμένα». Τα παίρνει η μάνα, τα ανακατεύει. Αυτή βάζει πάλι τα κλάματα. «Μαμά δεν μπορώ να τα φάω έτσι. Θέλω να τα ξεχωρίσω!». Οπότε την περιέλαβε στα σκαμπίλια η μάνα της, και ... ξεχωρίσθηκε το πετιμέζι από το γιαούρτι!
Έτσι, θέλω να πω, κάνουν μερικές φορές πολλοί άνθρωποι, και τότε έρχεται η παιδαγωγία του Θεού. Τουλάχιστον να αναγνωρίζουμε την αχαριστία μας και να ευχαριστούμε τον Θεό μέρα-νύχτα για τις ευλογίες που μας δίνει. Με αυτόν τον τρόπο θα πάρουμε καταπόδι τον δειλό διάβολο, ο οποίος θα συμμαζέψη τα ταγκαλάκια του και θα γίνη μαύρο καπνός, γιατί θα του έχουμε βρει πια το αδύνατο σημείο.
Πατήρ Παϊσίος
Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησον με τον αμαρτωλό
Στην ασπίδα της οροφής του προστώου της εισόδου της Μονής Βατοπεδίου του Αγίου Όρους εμφανίζεται η παράσταση της Αγίας Τριάδος περιστοιχισμένη από πλήθος αγγέλων.
Ευχή εις την Αγία Τριάδα
Δόξα σοι ο Θεός ημών δόξα σοι. Δόξα σοι Κύριος ο Θεός ημών, ο αεί παρορών τας αμαρτίας ημών. Δόξα σοι Κύριε ο Θεός ημών, ο καταξίωσας με και την σήμερον θεάσασθαι. Δόξα Σοί Παναγία Τριάς ο Θεός ημών.
Προσκυνώ την αγαθότητά σου την ανεκδιήγητον, Υμνώ την μακροθυμία σου την ανεξιχνίαστον. Ευχαριστώ και δοξολογώ το αμέτρητον σου έλεος, ότι μυρίων κολάσεων και τιμωριών όντα άξιον, ελεείς και ευεργετείς με μυρίαις ευεργεσίαις. Δόξα σοι Κύριε ο Θεός ημών πάντων ένεκα.
Ο εξαποστέλων το φώς και πορεύεται, ο ανατέλλων τον ήλιον επι δικαίους και αδίκους, πονηρούς τε και αγαθούς, ο ποιόν όρθρων και φωτίζων πάσαν την οικουμένην, φώτισον και ημών τας καρδίας, Δέσποτα, των απάντων, χάρισαι ημίν εν τη παρούση ημέρα ευαρεστείν Σοί, διαφυλάττων ημάς απο πάσης αμαρτίας, και πάσης πονηράς πράξεως, ρυόμενος ημάς απο παντός βέλους πετομένου ημέρας, και πάσης αντικειμένης δυνάμεως. Πρεσβείαις της Παναχράντου Δεσποίνης ημών Θεοτόκου, των αυλον σου λειτουργών και επουρανίων Δυνάμεων, και πάντων των αγίων των απ' αιώνος Σοί ευαρεστησάντων. Σόν γαρ εστί το ελεείν, και σώζειν ημάς, ο Θεός ημών, και Σοί την δόξαν αναπέμπομεν, τω Πατρί, και τω Υιώ και τω αγίω Πνεύματι, νύν και αεί και εις τους αιώνας των αιώνων. Αμήν.
-
konstantinoupolitis
- Κορυφαίος Αποστολέας

Μόνο που αυτή η εικόνα αν και έχει επικρατήσει σε πολλά μέρη δεν είναι Ορθόδοξη αλλά στρατευμένα Παπική, εκφράζοντας κατα κύριο λόγο το Λατινικό δόγμα του Filioque ενώ έχει καταδικαστεί συνοδικά στη Ρωσία αλλά και το Πατριαρχείο μας το 1776.
Είμαι βέβαιος ότι δεν το γνωρίζεις.
Εν πάσει περιπτώσει βάλε μια "Φιλοξενία του Αβραάμ" ή την Εικόνα της Βαπτίσεως.
Με εκτίμηση
Κωνσταντίνος
Με εκτίμηση
Κωνσταντίνος

Η ΜΕΓΑΛΗ ΔΟΞΟΛΟΓΙΑ
Δόξα σοι τω δείξαντι το φως.
Δόξα εν υψίστοις Θεώ και επί γης ειρήνη, εν ανθρώποις ευδοκία.
Υμνούμεν σε, ευλογούμεν σε, προσκυνούμεν σε, δοξολογούμεν σε, ευχαριστούμεν σοι δια την μεγάλην σου δόξαν.
Κύριε βασιλεύ, επουράνιε Θεέ, Πάτερ Παντοκράτορ. Κύριε Υιέ μονογενές, Ιησού Χριστέ και Άγιον Πνεύμα.
Κύριε ο Θεός, ο αμνός του Θεού, ο Υιός του Πατρός, ο αίρων την αμαρτίαν του κόσμου ,ελέησον ημάς ο αίρων τας αμαρτίας του κόσμου.
Πρόσδεξαι την δέησιν ημών , ο καθήμενος εν δεξιά του Πατρός, και ελέησον ημάς.
Ότι συ ει μόνος άγιος, συ ει μόνος Κύριος , Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού πατρός. Αμήν.
Καθ ʼ εκάστην ημέραν ευλογήσω σε και αινέσω το όνομά σου εις τον αιώνα και εις τον αιώνα του αιώνος.
Καταξίωσον Κύριε, εν τη ημέρα ταύτη αναμαρτήτους φυλαχθήναι ημάς.
Ευλογητός ει, Κύριε, ο Θεός των πατέρων ημών,και αινετόν και δεδοξασμένον το όνομά σου εις τους αιώνας. Αμήν.
Γένοιτο Κύριε το έλεός σου εφ ʼ ημάς ,καθάπερ ελπίσαμεν επί σε.
Ευλογητός ει, Κύριε, δίδαξον με τα δικαιώματά σου.
Κύριε, καταφυγή εγενήθης ημίν εν γενεά και γενεά.
Εγώ είπα. Κύριε , ελέησόν με. Ίασαι την ψυχήν μου, ότι ήμαρτόν σοι.
Κύριε, προς σε κατέφυγον. Δίδαξόν με του ποιείν το θέλημά σου ,ότι συ ει ο Θεός μου.
Ότι παρά σοι πηγή ζωής. Εν τω φωτί σου οψόμεθα φως.
Παράτεινον το έλεός σου τοις γινώσκουσί σε.
Άγιος ο Θεός, Άγιος Ισχυρός, Άγιος Αθάνατος, ελέησον ημάς.
-
Nici-D
- Συστηματικός Αποστολέας

Einai Xristianikoi omos adelfe, loipon symfono oti auti tin stigmi me auta pou upostireizei o Pappas den mporoume na ennothoume parola auta upirksan kai Agioi Pappes min to ksexname auto prin ginei ti ginei.konstantinoupolitis έγραψε:Μόνο που αυτή η εικόνα αν και έχει επικρατήσει σε πολλά μέρη δεν είναι Ορθόδοξη αλλά στρατευμένα Παπική, εκφράζοντας κατα κύριο λόγο το Λατινικό δόγμα του Filioque ενώ έχει καταδικαστεί συνοδικά στη Ρωσία αλλά και το Πατριαρχείο μας το 1776.
Με εκτίμηση
Κωνσταντίνος
Arxisame na katakrinoume ta panta den eimaste Krites adelfe, ti deixnei auti i eikona, kati airetiko den pisteueis stin agia trias. Na allaksei ton Patera ton Yio kai to Agio Pneuma, giati???????????
Tin proseuxi tin diabases, ta omorfa auta logia pros tin Agia Triada
Nici-D έγραψε:Einai Xristianikoi omos adelfe, loipon symfono oti auti tin stigmi me auta pou upostireizei o Pappas den mporoume na ennothoume parola auta upirksan kai Agioi Pappes min to ksexname auto prin ginei ti ginei.konstantinoupolitis έγραψε:Μόνο που αυτή η εικόνα αν και έχει επικρατήσει σε πολλά μέρη δεν είναι Ορθόδοξη αλλά στρατευμένα Παπική, εκφράζοντας κατα κύριο λόγο το Λατινικό δόγμα του Filioque ενώ έχει καταδικαστεί συνοδικά στη Ρωσία αλλά και το Πατριαρχείο μας το 1776.
Με εκτίμηση
Κωνσταντίνος
Arxisame na katakrinoume ta panta den eimaste Krites adelfe, ti deixnei auti i eikona, kati airetiko den pisteueis stin agia trias. Na allaksei ton Patera ton Yio kai to Agio Pneuma, giati???????????
Tin proseuxi tin diabases, ta omorfa auta logia pros tin Agia Triada
Η τοποθετηση του Κωνσταντινου ειναι σωστη. Η εικονογραφια ειναι Θεολογια ,οχι απλη τεχνη.
Απεικονησεις της Αγιας Τριαδος σαν την παραπανω ,δεν εκφραζουν Ορθοδοξη Θεολογια.
...ΚΑΙ ΙΔΟΥ ΕΓΩ ΜΕΘ`ΥΜΩΝ ΕΙΜΙ ΠΑΣΑΣ ΤΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΕΩΣ ΤΗΣ ΣΥΝΤΕΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΙΩΝΟΣ. ΑΜΗΝ.
Συγνωμη αλλα δεν καταλαβα και παρακαλω [αφου δεν γνωριζω]
να μπυ εξηγησετε,η εικονα που βρισκεται στην Ι.Μ Βατοπεδιου
μεσα στο περιβολι της Παναγιας μας ειναι παπικη ;
Και αφου εχει καταδικαστεί απο το Πατριαρχείο μας πως
συνεχιζει και υπαρχει εκει ; Και πως ο γ.Εφραιμ ο Βατοπεδινος
δεν εχει επιληφθει επι του θεματος ;
Ευχαριστω πολυ !
Δόξα σοι ο Θεος ημων δοξα σοι !
να μπυ εξηγησετε,η εικονα που βρισκεται στην Ι.Μ Βατοπεδιου
μεσα στο περιβολι της Παναγιας μας ειναι παπικη ;
Και αφου εχει καταδικαστεί απο το Πατριαρχείο μας πως
συνεχιζει και υπαρχει εκει ; Και πως ο γ.Εφραιμ ο Βατοπεδινος