"Όποιος έχει μέσα του την αγάπη, έχει Αυτόν τον Ίδιο τον Θεό. Ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος δεν είπε για τον Θεό ότι είναι σοφία ή δύναμις ή τίποτε άλλο, αλλά είπε: ''ὁ Θεὸς ἀγάπη ἐστίν''.
Όποια έχει αγάπη, μοιάζει με τον Θεό.
Έτσι λοιπόν η αγάπη είναι εκείνη που νοστιμίζει όλες μας τις πράξεις και όλη μας τη ζωή.
Όταν δεν προσπαθήσουμε ν' αποκτήσουμε την αγάπη, θα είμαστε χωρίς διαβατήριο για τη Βασιλεία των Ουρανών.
Πώς μπορούμε να γίνουμε δεκτοί στη Χώρα της Αγάπης χωρίς διαβατήριο;
Ας προσπαθήσουμε λοιπόν, αδελφές μου, ν' αποκτήσουμε αυτό το διαβατήριο που είναι η αγάπη.
Οι Άγιοι βρήκαν τη σκάλα του Ουρανού, μα εμείς δεν ξέρουμε να την βρούμε.
Η αγάπη είναι η σκάλα του Ουρανού.
Αγάπη στον Θεόν και στον πλησίον.
Όσον ο άνθρωπος αγαπά τον Θεό, τόσον έχει αγάπην και δια τους ανθρώπους.
Τους αγαπά ως εικόνες Θεού με σεβασμόν, λεπτότητα και αγιασμόν.
Όσιος Αμφιλόχιος Μακρής (☩ 19 Σεπτεμβρίου εορτή Ανακομιδής Ιερών Λειψάνων)
Ψυχοφελή μηνύματα...
Συντονιστής: Συντονιστές
-
toula
- Κορυφαίος Αποστολέας

Re: Ψυχοφελή μηνύματα...
Σας συκοφάντησαν. Δεν είστε ένοχος.
Οφείλετε, ωστόσο, να υπομείνετε τη συκοφαντία μεγαλόψυχα.
Και η υπομονή σας αυτή θα είναι ο κανόνας, το θεραπευτικό επιτίμιο, για παράπτωμα που διαπράξατε και για το οποίο είστε ένοχος.
Μέσα στη συκοφαντία, επομένως, είναι κρυμμένο το έλεος του Θεού…
Μολονότι δεν είναι εύκολο, πρέπει οπωσδήποτε να συμφιλιωθείτε με τους συκοφάντες σας.
Με μίσος στην καρδιά, δεν μπορεί να σωθεί κανείς.
Γι΄αυτό οφείλουμε να αντιδρούμε με αυταπάρνηση στα εμπαθή αισθήματά μας.
Έτσι εξαφανίζονται και οι θλίψεις.
Η εμπάθεια, βλέπετε, είναι που γεννάει τη θλίψη.
Γνωρίζω πόσο δύσκολα υποφέρεται η συκοφαντία. Είναι λάσπη -μα λάσπη ιαματική. Υπομονή! Αργά ή γρήγορα θα λήξει η δοκιμασία. Ο Γιατρός των ψυχών θα αφαιρέσει το τσουχτερό κατάπλασμα…
Συκοφαντούσαν και τον Κύριο:
«Ιδού άνθρωπος φάγος και οινοπότης, τελωνών φίλος και αμαρτωλών» (Ματθ. 11:19). «Δαιμόνιον έχει και μαίνεται» (Ιω. 10:20).
Τι μεγάλη δόξα, να μετέχουμε στα παθήματα του Χριστού!
Σηκώστε ταπεινά κι αγόγγυστα το σταυρό σας. Μη λιποψυχείτε.
Αν η συνείδησή σας δεν σας κατακρίνει, μπορείτε να υψώνετε πάντα με θάρρος το βλέμμα σας στο Θεό και να στέκεστε με παρρησία μπροστά Του.
Τί πιο σπουδαίο απ’ αυτό;…
Να ζείτε και να φέρεστε φυσιολογικά.Το πώς σας βλέπουν οι άλλοι να μην το λογαριάζετε.
Μόνο του Θεού η κρίση έχει βαρύτητα, ως αλάθητη.
Εμείς οι άνθρωποι δεν γνωρίζουμε καλά-καλά ούτε τον ίδιο μας τον εαυτό, πολύ περισσότερο τον πλησίον.
(Οσίου Θεοφάνους του Εγκλείστου, "Χειραγωγία στην Πνευματική Ζωή", Ι. Μ. Παρακλήτου, Εκδ. ε΄, 2005, σ. 18-19)
Οφείλετε, ωστόσο, να υπομείνετε τη συκοφαντία μεγαλόψυχα.
Και η υπομονή σας αυτή θα είναι ο κανόνας, το θεραπευτικό επιτίμιο, για παράπτωμα που διαπράξατε και για το οποίο είστε ένοχος.
Μέσα στη συκοφαντία, επομένως, είναι κρυμμένο το έλεος του Θεού…
Μολονότι δεν είναι εύκολο, πρέπει οπωσδήποτε να συμφιλιωθείτε με τους συκοφάντες σας.
Με μίσος στην καρδιά, δεν μπορεί να σωθεί κανείς.
Γι΄αυτό οφείλουμε να αντιδρούμε με αυταπάρνηση στα εμπαθή αισθήματά μας.
Έτσι εξαφανίζονται και οι θλίψεις.
Η εμπάθεια, βλέπετε, είναι που γεννάει τη θλίψη.
Γνωρίζω πόσο δύσκολα υποφέρεται η συκοφαντία. Είναι λάσπη -μα λάσπη ιαματική. Υπομονή! Αργά ή γρήγορα θα λήξει η δοκιμασία. Ο Γιατρός των ψυχών θα αφαιρέσει το τσουχτερό κατάπλασμα…
Συκοφαντούσαν και τον Κύριο:
«Ιδού άνθρωπος φάγος και οινοπότης, τελωνών φίλος και αμαρτωλών» (Ματθ. 11:19). «Δαιμόνιον έχει και μαίνεται» (Ιω. 10:20).
Τι μεγάλη δόξα, να μετέχουμε στα παθήματα του Χριστού!
Σηκώστε ταπεινά κι αγόγγυστα το σταυρό σας. Μη λιποψυχείτε.
Αν η συνείδησή σας δεν σας κατακρίνει, μπορείτε να υψώνετε πάντα με θάρρος το βλέμμα σας στο Θεό και να στέκεστε με παρρησία μπροστά Του.
Τί πιο σπουδαίο απ’ αυτό;…
Να ζείτε και να φέρεστε φυσιολογικά.Το πώς σας βλέπουν οι άλλοι να μην το λογαριάζετε.
Μόνο του Θεού η κρίση έχει βαρύτητα, ως αλάθητη.
Εμείς οι άνθρωποι δεν γνωρίζουμε καλά-καλά ούτε τον ίδιο μας τον εαυτό, πολύ περισσότερο τον πλησίον.
(Οσίου Θεοφάνους του Εγκλείστου, "Χειραγωγία στην Πνευματική Ζωή", Ι. Μ. Παρακλήτου, Εκδ. ε΄, 2005, σ. 18-19)
-
toula
- Κορυφαίος Αποστολέας

Ο Κύριος είναι λαμπρότερος από τον ήλιο και καθαρότερος από το κρύσταλλο, γι’ αυτό και μέσα Του δε χωρούσε υποκρισία.
Ο κόσμος δεν καρφώνει στον σταυρό εκείνον που συμφιλιώνει την αλήθεια με το ψέμα, το φως με το σκοτάδι και το καλό με το κακό.
Τον Χριστό όμως ο κόσμος Τον σταύρωσε επειδή δεν εξίσωσε, δεν ανακάτωσε, δεν έκανε πολιτική με την αλήθεια.
(Αγ. Νικολάου Βελιμίροβιτς, “Δρόμος δίχως Θεό δεν αντέχεται”, ιεραποστολικές επιστολές Α΄, Εκδόσεις Εν Πλω, σ. 113)
Ο κόσμος δεν καρφώνει στον σταυρό εκείνον που συμφιλιώνει την αλήθεια με το ψέμα, το φως με το σκοτάδι και το καλό με το κακό.
Τον Χριστό όμως ο κόσμος Τον σταύρωσε επειδή δεν εξίσωσε, δεν ανακάτωσε, δεν έκανε πολιτική με την αλήθεια.
(Αγ. Νικολάου Βελιμίροβιτς, “Δρόμος δίχως Θεό δεν αντέχεται”, ιεραποστολικές επιστολές Α΄, Εκδόσεις Εν Πλω, σ. 113)
-
toula
- Κορυφαίος Αποστολέας

"Σέ φιλῶ πολύ γλυκά , Πατερούλη μου."
Ἡ νύχτα μέ τήν κατ᾽ ἰδίαν προσευχή στό κελλάκι , χαρίζει τίς πιό καλλίτερες ὧρες συντροφιᾶς.
Μέ τήν Εὐχούλα , μέ τόν Ἀόρατο Θεό καί τά δάκρυα πού τρέχουν , πραγματικά ποτίζουν τό δένδρο τῆς ψυχῆς , καί κάνει καρπούς θεοπρεπεῖς , πού τόσον ἀρέσουν στόν Θεό.
Καρποί τοῦ ποτισμένου δένδρου τῆς ψυχῆς μέ δάκρυα , ἐκ τῆς θείας ἐπαφῆς , εἶναι οἱ θεωρίες , πού χαρίζονται μόνον ἀπό τόν Θεό καί ὄχι ἀπό τήν προσπάθεια τοῦ φθηνοῦ ἀνθρώπου.
Μέσα στίς ὧρες τῆς νύχτας , μέ τήν ζωογόνο προσευχή , ἡ ψυχή θάλλει , γεμίζει δροσιά θεϊκή , τρέφεται ἀνερμήνευτα καί προσθέτει ἐλπίδα πάνω στήν ἐλπίδα , ἕως ὅτου ἀκουμπήσῃ ἀναπαυτικά τήν σωτηρία της στήν γλυκειά ἀγκαλιά τοῦ Οὐράνιου Πατέρα , πού χαρίζει δωρεάν στόν ταλαίπωρο ἄνθρωπο ἀπό τόν ἄπειρο ( κατά φύσιν ) πλοῦτόν Του , ὅποτε κρίνει καί ὅσον θέλει.
Πατέρα μου γλυκύτατε , Σ᾿ ἀφήνω γιά ἀπόψε καί μή μέ λησμονήσῃς στήν αυριανή νύχτα , νά μοῦ ρίξῃς βλέμμα πατρικό , στοργικό στήν πτωχή καρδούλα μου , πού Σέ κοιτάζει « ὡς παιδίσκη εἰς χεῖρας τῆς κυρίας αὐτῆς ».
Σέ φιλῶ πολύ γλυκά , Πατερούλη μου.
Από το βιβλίο: «Μέθεξις Θεού – Ημερολόγιο Προσευχής Γέροντος Εφραίμ Φιλοθεΐτη»
Ἡ νύχτα μέ τήν κατ᾽ ἰδίαν προσευχή στό κελλάκι , χαρίζει τίς πιό καλλίτερες ὧρες συντροφιᾶς.
Μέ τήν Εὐχούλα , μέ τόν Ἀόρατο Θεό καί τά δάκρυα πού τρέχουν , πραγματικά ποτίζουν τό δένδρο τῆς ψυχῆς , καί κάνει καρπούς θεοπρεπεῖς , πού τόσον ἀρέσουν στόν Θεό.
Καρποί τοῦ ποτισμένου δένδρου τῆς ψυχῆς μέ δάκρυα , ἐκ τῆς θείας ἐπαφῆς , εἶναι οἱ θεωρίες , πού χαρίζονται μόνον ἀπό τόν Θεό καί ὄχι ἀπό τήν προσπάθεια τοῦ φθηνοῦ ἀνθρώπου.
Μέσα στίς ὧρες τῆς νύχτας , μέ τήν ζωογόνο προσευχή , ἡ ψυχή θάλλει , γεμίζει δροσιά θεϊκή , τρέφεται ἀνερμήνευτα καί προσθέτει ἐλπίδα πάνω στήν ἐλπίδα , ἕως ὅτου ἀκουμπήσῃ ἀναπαυτικά τήν σωτηρία της στήν γλυκειά ἀγκαλιά τοῦ Οὐράνιου Πατέρα , πού χαρίζει δωρεάν στόν ταλαίπωρο ἄνθρωπο ἀπό τόν ἄπειρο ( κατά φύσιν ) πλοῦτόν Του , ὅποτε κρίνει καί ὅσον θέλει.
Πατέρα μου γλυκύτατε , Σ᾿ ἀφήνω γιά ἀπόψε καί μή μέ λησμονήσῃς στήν αυριανή νύχτα , νά μοῦ ρίξῃς βλέμμα πατρικό , στοργικό στήν πτωχή καρδούλα μου , πού Σέ κοιτάζει « ὡς παιδίσκη εἰς χεῖρας τῆς κυρίας αὐτῆς ».
Σέ φιλῶ πολύ γλυκά , Πατερούλη μου.
Από το βιβλίο: «Μέθεξις Θεού – Ημερολόγιο Προσευχής Γέροντος Εφραίμ Φιλοθεΐτη»
-
toula
- Κορυφαίος Αποστολέας

Κι αν ακόμα αργήσουν να γίνουν τα πράγματα, όπως πιθανόν πρέπει να γίνουν, κι αν ακόμα φανεί ότι ο Θεός σιωπα και δεν ενεργεί και παραμείνει ο άνθρωπος μέσα στην εμπιστοσύνη του Θεού, τότε ο Θεός αποκαλύπτει πράγματι με θαυμαστό τρόπο τον εαυτό Του.
Κανένας, λέγει η Γραφή, κανένας δεν ήλπισε επί Κύριον και καταισχύνθηκε.
Λέει ο Δαβίδ ένα ωραίο λόγο:
«Εμβλέψετε, κοιτάξετε στις αρχαίες γενεές, βρέστε μου ένα άνθρωπο ο οποίος ήλπισε επί Κύριον και εντράπηκε.
Ένας άνθρωπος να βρεθεί που να πει ότι εγώ, είχα την ελπίδα μου στον Χριστό κι ο Χριστός δεν ανταποκρίθηκε.
Δεν με βοήθησε. Μ’ εγκατέλειψε!»
Κανένας!
Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανασιος.
Κανένας, λέγει η Γραφή, κανένας δεν ήλπισε επί Κύριον και καταισχύνθηκε.
Λέει ο Δαβίδ ένα ωραίο λόγο:
«Εμβλέψετε, κοιτάξετε στις αρχαίες γενεές, βρέστε μου ένα άνθρωπο ο οποίος ήλπισε επί Κύριον και εντράπηκε.
Ένας άνθρωπος να βρεθεί που να πει ότι εγώ, είχα την ελπίδα μου στον Χριστό κι ο Χριστός δεν ανταποκρίθηκε.
Δεν με βοήθησε. Μ’ εγκατέλειψε!»
Κανένας!
Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανασιος.
-
toula
- Κορυφαίος Αποστολέας

Το ευαγγέλιο έχει θησαυρούς και λύει όλα τα προβλήματα.
Είναι φιλοσοφία, όντως φιλοσοφία.
Είναι φιλοσοφία, εξ αποκαλύψεως φιλοσοφία. Είναι η ανωτάτη φιλοσοφία.
Άσε ο κόσμος τώρα που προσπαθεί να ριχτεί προς την ύλη.
Να περιφρονήσει το πνεύμα, να περιφρονήσει τις αξίες.
Όλες αυτές τις αξίες σιγά-σιγά, με την Χάρη τού Θεού, τις έφτιαξε ο άνθρωπος, τις έφτιαξε ο άνθρωπος με την βοήθεια τού Θεού.
Την οικογένεια και όλα αυτά τα καλά και ωραία.
Άμα τα περιφρονήσουμε η γη εδώ, η ζωή μας, γίνεται χάος. Γίνεται κόλασις, με ναρκωτικά, μ’ αυτό…
Αρχίζει ο άνθρωπος να κοιτάζει την ηδονή, να θέλει να ικανοποιείται έτσι..
Να! Δεν βλέπεις τα παιδιά που αυτοκτονούν και τρελαίνονται;
Δεν πας στα ψυχιατρεία να δεις παιδάκια, 15-16-20 χρονών, 25 – 30, που βασανίζονται!
Θα μου πεις να: «Γιατί δεν τα βλέπει ο Θεός;»
Μα αυτά είναι, τα βλέπει ο Θεός.
Αλλά ο Θεός δεν μπορεί να επέμβει.
Μπορεί όμως, με το σχέδιο τού Θεού, να έρθει, να έρθει ώστε οι άνθρωποι ν’ αποκτήσουν μία επίγνωση, να ιδούνε το χάος ολοζώντανο μπροστά τους, να πούνε:
Έεε! !!
Πέφτουμε στο χάος, χανόμαστε. Όλοι πίσω, όλοι πίσω, γυρίστε πίσω, πλανηθήκαμε.
Και να έρθουνε πάλι στο δρόμο τού Θεού και να λάμψει η Ορθόδοξος πίστις.
Αυτό εμείς επιδιώκουμε και έτσι θέλουμε τα πράγματα σιγά-σιγά να γίνουνε με την χάρη του Θεού.
Ο Θεός εργάζεται μυστικά, δεν θέλει να επηρεάσει του ανθρώπου την ελευθερία, τα φέρνει έτσι και σιγά-σιγά-σιγά πάει ο άνθρωπος εκεί που πρέπει. …
πηγή: Το Πνεύμα το Ορθόδοξον είναι το αληθές, Έκδοσις Ιερού Γυναικείου Ησυχαστηρίου “Η Μεταμόρφωσις του Σωτήρος” Μήλεσι
Είναι φιλοσοφία, όντως φιλοσοφία.
Είναι φιλοσοφία, εξ αποκαλύψεως φιλοσοφία. Είναι η ανωτάτη φιλοσοφία.
Άσε ο κόσμος τώρα που προσπαθεί να ριχτεί προς την ύλη.
Να περιφρονήσει το πνεύμα, να περιφρονήσει τις αξίες.
Όλες αυτές τις αξίες σιγά-σιγά, με την Χάρη τού Θεού, τις έφτιαξε ο άνθρωπος, τις έφτιαξε ο άνθρωπος με την βοήθεια τού Θεού.
Την οικογένεια και όλα αυτά τα καλά και ωραία.
Άμα τα περιφρονήσουμε η γη εδώ, η ζωή μας, γίνεται χάος. Γίνεται κόλασις, με ναρκωτικά, μ’ αυτό…
Αρχίζει ο άνθρωπος να κοιτάζει την ηδονή, να θέλει να ικανοποιείται έτσι..
Να! Δεν βλέπεις τα παιδιά που αυτοκτονούν και τρελαίνονται;
Δεν πας στα ψυχιατρεία να δεις παιδάκια, 15-16-20 χρονών, 25 – 30, που βασανίζονται!
Θα μου πεις να: «Γιατί δεν τα βλέπει ο Θεός;»
Μα αυτά είναι, τα βλέπει ο Θεός.
Αλλά ο Θεός δεν μπορεί να επέμβει.
Μπορεί όμως, με το σχέδιο τού Θεού, να έρθει, να έρθει ώστε οι άνθρωποι ν’ αποκτήσουν μία επίγνωση, να ιδούνε το χάος ολοζώντανο μπροστά τους, να πούνε:
Έεε! !!
Πέφτουμε στο χάος, χανόμαστε. Όλοι πίσω, όλοι πίσω, γυρίστε πίσω, πλανηθήκαμε.
Και να έρθουνε πάλι στο δρόμο τού Θεού και να λάμψει η Ορθόδοξος πίστις.
Αυτό εμείς επιδιώκουμε και έτσι θέλουμε τα πράγματα σιγά-σιγά να γίνουνε με την χάρη του Θεού.
Ο Θεός εργάζεται μυστικά, δεν θέλει να επηρεάσει του ανθρώπου την ελευθερία, τα φέρνει έτσι και σιγά-σιγά-σιγά πάει ο άνθρωπος εκεί που πρέπει. …
πηγή: Το Πνεύμα το Ορθόδοξον είναι το αληθές, Έκδοσις Ιερού Γυναικείου Ησυχαστηρίου “Η Μεταμόρφωσις του Σωτήρος” Μήλεσι