Για το λαδι ξερω οτι απαγορευεται καποιες μερες σε αντιθεση με τους καρπους για το λογο οτι παραγεται με συνθλιψη του καρπου, ενα ειδος βιας δηλαδη.
Αν καποιος ειναι τοσο ανεβασμενος πνευματικα ωστε να ειναι φορεας θειας χαριτος κτλ ουτε ο αιματοκριτης θα επηρεαστει ουτε τιποτα αλλα αυτο το ξερει ο πνευματικος του βεβαια.
Η νηστεια δεν ειναι μονο θεμα τι δεν τρωμε αλλα και ποσοτητας και εκει ζοριζονται και οι χορτοφαγοι.
Αν παλι καποιοι ειναι και χορτοφαγοι και δεν τρωνε πολυ ολο το χρονο ασχετως πιστης τοτε αυτοι ειναι ηδη απαλλαγμενοι απο το παθος της γαστριμαργιας ακουσια και αυτο ειναι πολυ καλο!
Λάδι όχι! Ελιές ναι! Γιατί;
Συντονιστής: Συντονιστές
Re: Λάδι όχι! Ελιές ναι! Γιατί;
«Όπου έρως θείος ήψατο καρδίας, εκεί φόβος ρημάτων ουκ ίσχυσε».
Re: Λάδι όχι! Ελιές ναι! Γιατί;
Είδα πατέρες στο Άγιο Όρος να έχουν κόπωση απο τη νηστεία,ήταν Μ.Σαρακοστή.
Αν δεν υπάρχει κόπωση, αδυναμία μερικές φορές, σε αυτούς που ζούνε στον κόσμο , τότε μάλλον έχουν φτάσει σε ανώτερο επίπεδο απο τους Αγιορείτες.
Αν δεν υπάρχει κόπωση, αδυναμία μερικές φορές, σε αυτούς που ζούνε στον κόσμο , τότε μάλλον έχουν φτάσει σε ανώτερο επίπεδο απο τους Αγιορείτες.
Re: Λάδι όχι! Ελιές ναι! Γιατί;
Το μοναστηρι δεν ειναι εγγυηση για πνευματικη ανοδο. Ειναι απλως ενας αλλος τροπος / δρομος. Ο καθενας κανει τον αγωνα του ειτε σαν λαϊκός είτε σα μοναχός και ο καθενας εχει ισες πιθανοτητες να προχωρήσει ή όχι.Savas έγραψε:Είδα πατέρες στο Άγιο Όρος να έχουν κόπωση απο τη νηστεία,ήταν Μ.Σαρακοστή.
Αν δεν υπάρχει κόπωση, αδυναμία μερικές φορές, σε αυτούς που ζούνε στον κόσμο , τότε μάλλον έχουν φτάσει σε ανώτερο επίπεδο απο τους Αγιορείτες.
«Όπου έρως θείος ήψατο καρδίας, εκεί φόβος ρημάτων ουκ ίσχυσε».
Re: Λάδι όχι! Ελιές ναι! Γιατί;
To πιστεύω ότι όταν υπάρχει δυνατή πίστη και ευλογία Θεού και νηστεύουμε και σε όλα τα υπόλοιπα (κατάκριση αργολογία κτλπ) τότε ο η χάρις Του Θεού δεν θα αφήσει κάποιον που κάνει αυστηρή νηστεία να πάθει κάτι αλλά ας μην ξεχνάμε ότι ο σκοπός της νηστείας δεν είναι να κάνουμε κακό στην υγεία μας
Οποιος λοιπόν έχει προβλήματα υγείας ,ή έχει πχ έλειψη σιδήρου ,χαμηλό αιματοκρίτη ή όποιο άλλο πρόβλημα υγείας καλό θα'ναι να προσέχει
Βρήκα ένα άρθρο με κάποιες συμβουλές από διατροφολόγο ,το παραθέτω μήπως ενδιαφέρει κάποιον
Δεδομένου της αποχής από την κατανάλωση τροφίμων ζωικής προέλευσης για μεγάλο χρονικό διάστημα, αυτό στερεί από τον οργανισμό πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας (αυτές που περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα για τον οργανισμό, τα οποία δεν μπορεί να συνθέσει ο οργανισμός από μονός του και χρειάζεται να τα προσλάβει από την τροφή). Έτσι η στέρηση αυτή μπορεί να οδηγήσει σε αδυναμία, εξάντληση και αίσθημα κόπωσης. Ωστόσο ο συνδυασμός που προτείνουμε και αποδίδει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα στον οργανισμό :
Όσπρια + σιτηρά : φακές + ρύζι, ρεβίθια + ρύζι. Φασόλια + καλαμπόκι
Όσπρια + ξηροί καρποί ( σε μορφή σαλάτας )
Γαλακτοκομικά + σιτηρά (γάλα ή γιαούρτι με δημητριακά, ρυζόγαλο) *αυτό για όσους δεν κρατούν τα γαλακτοκομικά (δική μου υποσημείωση)
Ακόμα είναι δυνατό να μειωθούν τα αποθέματα σιδήρου, καθώς ο σίδηρος των φυτικών τροφίμων (όσπρια, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, ξηροί καρποί) απορροφάται σε πολύ μικρό ποσοστό από τον οργανισμό εξαιτίας ορισμένων συστατικών (π.χ φυτικό οξύ, τανίνες, οξαλικό οξύ) που υπάρχουν στις τροφές αυτές. Έτσι, για παράδειγμα τροφές όπως τα φασόλια και οι φακές, ενώ περιέχουν ικανοποιητική ποσότητα σιδήρου, αυτός είναι ελάχιστα εκμεταλλεύσιμος από τον οργανισμό μας. Τα συμπτώματα έλλειψης σιδήρου είναι αδυναμία, ζαλάδα, εύκολη κόπωση και υπνηλία.
Επιπρόσθετα είναι πιθανό να παρατηρηθούν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Β12 η οποία βρίσκεται κυρίως στα τρόφιμα ζωικής προέλευσης και παίζει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή των ερυθροκυττάρων (μεταφέρουν το οξυγόνο στα κύτταρα μας δίνοντας ζωή και ενέργεια).
Τρόφιμα φυτικής προέλευσης πλούσια σε σίδηρο και βιταμίνη Β12 :
Όσπρια
Ξηροί καρποί
Οστρακοειδή
Ταχίνι, σουσάμι
Εμπλουτισμένα δημητριακά
Για να ενισχύσουμε την απορρόφηση του σιδήρου συνδυάζουμε τις τροφές αυτές με τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C (χυμό πορτοκάλι, ακτινίδιο, ντομάτα, πιπεριά).
Ειδικότερα για τις γυναίκες, λοιπόν, που νηστεύουν για μεγάλο χρονικό διάστημα και για να αποφευχθούν η κόπωση, οι ζαλάδες και η αδυναμία, θα πρέπει να καταναλώνονται όσπρια, θαλασσινά αλλά και τρόφιμα εμπλουτισμένα με σίδηρο όπως δημητριακά και φυσικοί χυμοί.
Επίσης η μη κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να προκαλέσει χαμηλά επίπεδα ασβεστίου, επιβαρύνοντας την υγεία των οστών, ιδιαίτερα σε άτομα με οστεοπενία (χαμηλή οστική πυκνότητα) ή οστεοπόρωση.
Συνεπώς το ασβέστιο και ο ψευδάργυρος είναι στοιχεία που θα πρέπει να προσεχθούν κατά τη νηστεία. Περισσότερο από το 70% του απαιτούμενου ασβεστίου ημερησίως προέρχεται από τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα οποία και αποκλείονται κατά τη διάρκεια της νηστείας. Οι φυτικές πηγές ασβεστίου, όπως το σπανάκι και τα φασόλια εκτός από ασβέστιο περιέχουν και οξαλικά οξέα, συστατικά που εμποδίζουν σημαντικά την απορρόφησή του.
Όσον αφορά τον ψευδάργυρο, η συμβολή του στο ανοσοποιητικό σύστημα είναι μεγάλη. Η έλλειψη ψευδαργύρου μειώνει την παραγωγή αντισωμάτων με αποτέλεσμα να εξασθενεί το αμυντικό σύστημα του οργανισμού.
Καλές πηγές ασβεστίου :
Ξηροί καρποί (αμύγδαλα)
Μπρόκολο
Χαλβάς
Σουσάμι, ταχίνι
Γάλα σόγιας
Πράσινα φυλλώδη λαχανικά (λάχανο)
Εμπλουτισμένοι χυμοί σε ασβέστιο
Συμπερασματικά, όταν η νηστεία γίνεται για μικρό χρονικό διάστημα (1-3 βδομάδες) αποτοξινώνει τον οργανισμό και προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα για την υγεία. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται αλλά και την γνώμη ειδικού όταν γίνεται για μεγάλο χρονικό διάστημα (αυστηρή για > 40 μέρες) εξαιτίας του γεγονότος ότι στερούμε από τον οργανισμό μας ορισμένα δυσαναπλήρωτα θρεπτικά συστατικά που κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις μπορεί να αποβεί επικίνδυνο.
Νίκη Βουλγαράκη
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Οποιος λοιπόν έχει προβλήματα υγείας ,ή έχει πχ έλειψη σιδήρου ,χαμηλό αιματοκρίτη ή όποιο άλλο πρόβλημα υγείας καλό θα'ναι να προσέχει
Βρήκα ένα άρθρο με κάποιες συμβουλές από διατροφολόγο ,το παραθέτω μήπως ενδιαφέρει κάποιον
Δεδομένου της αποχής από την κατανάλωση τροφίμων ζωικής προέλευσης για μεγάλο χρονικό διάστημα, αυτό στερεί από τον οργανισμό πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας (αυτές που περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα για τον οργανισμό, τα οποία δεν μπορεί να συνθέσει ο οργανισμός από μονός του και χρειάζεται να τα προσλάβει από την τροφή). Έτσι η στέρηση αυτή μπορεί να οδηγήσει σε αδυναμία, εξάντληση και αίσθημα κόπωσης. Ωστόσο ο συνδυασμός που προτείνουμε και αποδίδει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα στον οργανισμό :
Όσπρια + σιτηρά : φακές + ρύζι, ρεβίθια + ρύζι. Φασόλια + καλαμπόκι
Όσπρια + ξηροί καρποί ( σε μορφή σαλάτας )
Γαλακτοκομικά + σιτηρά (γάλα ή γιαούρτι με δημητριακά, ρυζόγαλο) *αυτό για όσους δεν κρατούν τα γαλακτοκομικά (δική μου υποσημείωση)
Ακόμα είναι δυνατό να μειωθούν τα αποθέματα σιδήρου, καθώς ο σίδηρος των φυτικών τροφίμων (όσπρια, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, ξηροί καρποί) απορροφάται σε πολύ μικρό ποσοστό από τον οργανισμό εξαιτίας ορισμένων συστατικών (π.χ φυτικό οξύ, τανίνες, οξαλικό οξύ) που υπάρχουν στις τροφές αυτές. Έτσι, για παράδειγμα τροφές όπως τα φασόλια και οι φακές, ενώ περιέχουν ικανοποιητική ποσότητα σιδήρου, αυτός είναι ελάχιστα εκμεταλλεύσιμος από τον οργανισμό μας. Τα συμπτώματα έλλειψης σιδήρου είναι αδυναμία, ζαλάδα, εύκολη κόπωση και υπνηλία.
Επιπρόσθετα είναι πιθανό να παρατηρηθούν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Β12 η οποία βρίσκεται κυρίως στα τρόφιμα ζωικής προέλευσης και παίζει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή των ερυθροκυττάρων (μεταφέρουν το οξυγόνο στα κύτταρα μας δίνοντας ζωή και ενέργεια).
Τρόφιμα φυτικής προέλευσης πλούσια σε σίδηρο και βιταμίνη Β12 :
Όσπρια
Ξηροί καρποί
Οστρακοειδή
Ταχίνι, σουσάμι
Εμπλουτισμένα δημητριακά
Για να ενισχύσουμε την απορρόφηση του σιδήρου συνδυάζουμε τις τροφές αυτές με τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C (χυμό πορτοκάλι, ακτινίδιο, ντομάτα, πιπεριά).
Ειδικότερα για τις γυναίκες, λοιπόν, που νηστεύουν για μεγάλο χρονικό διάστημα και για να αποφευχθούν η κόπωση, οι ζαλάδες και η αδυναμία, θα πρέπει να καταναλώνονται όσπρια, θαλασσινά αλλά και τρόφιμα εμπλουτισμένα με σίδηρο όπως δημητριακά και φυσικοί χυμοί.
Επίσης η μη κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να προκαλέσει χαμηλά επίπεδα ασβεστίου, επιβαρύνοντας την υγεία των οστών, ιδιαίτερα σε άτομα με οστεοπενία (χαμηλή οστική πυκνότητα) ή οστεοπόρωση.
Συνεπώς το ασβέστιο και ο ψευδάργυρος είναι στοιχεία που θα πρέπει να προσεχθούν κατά τη νηστεία. Περισσότερο από το 70% του απαιτούμενου ασβεστίου ημερησίως προέρχεται από τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα οποία και αποκλείονται κατά τη διάρκεια της νηστείας. Οι φυτικές πηγές ασβεστίου, όπως το σπανάκι και τα φασόλια εκτός από ασβέστιο περιέχουν και οξαλικά οξέα, συστατικά που εμποδίζουν σημαντικά την απορρόφησή του.
Όσον αφορά τον ψευδάργυρο, η συμβολή του στο ανοσοποιητικό σύστημα είναι μεγάλη. Η έλλειψη ψευδαργύρου μειώνει την παραγωγή αντισωμάτων με αποτέλεσμα να εξασθενεί το αμυντικό σύστημα του οργανισμού.
Καλές πηγές ασβεστίου :
Ξηροί καρποί (αμύγδαλα)
Μπρόκολο
Χαλβάς
Σουσάμι, ταχίνι
Γάλα σόγιας
Πράσινα φυλλώδη λαχανικά (λάχανο)
Εμπλουτισμένοι χυμοί σε ασβέστιο
Συμπερασματικά, όταν η νηστεία γίνεται για μικρό χρονικό διάστημα (1-3 βδομάδες) αποτοξινώνει τον οργανισμό και προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα για την υγεία. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται αλλά και την γνώμη ειδικού όταν γίνεται για μεγάλο χρονικό διάστημα (αυστηρή για > 40 μέρες) εξαιτίας του γεγονότος ότι στερούμε από τον οργανισμό μας ορισμένα δυσαναπλήρωτα θρεπτικά συστατικά που κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις μπορεί να αποβεί επικίνδυνο.
Νίκη Βουλγαράκη
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Καλή Σαρακοστή
Re: Λάδι όχι! Ελιές ναι! Γιατί;
εγω κρεας δε τρωω αλλα πειραζει που τσακισημερα 2 κιλα γιαουρτι?... μου το φερνανε δωρο κ ηταν κ φρεσκο απο παραγωγο βεβαια εχω υποσχεθει να νηστεψω κοντα κοντα..
:-)
- nickzark
- Κορυφαίος Αποστολέας
- Δημοσιεύσεις: 4507
- Εγγραφή: Τετ Μαρ 02, 2011 10:19 am
- Τοποθεσία: Νικόλαος@θεσσαλονίκη
Re: Λάδι όχι! Ελιές ναι! Γιατί;
Ε βασικα ηθελα να πω οταν καποιος με δικη του θεληση , χωρις να τον αναγκασει καποιος, νηστεψει απο κρεας και γαλα δεν θα του ληψουν καθολου.Δεν το σκεφτεται καθολου.Φυσικα αν δεν εχει προβλημα υγειας.lovethink έγραψε:Οταν την κάνουμε "σωστά" εννοείς και ανάλογα με τα μέτρα του καθενός και τις συμβουλές του πνευματικού του έτσι δεν είναι ;aposal έγραψε:Όταν τη νηστεία την κάνουμε συνειδητά και με την ευλογία του πνευματικού μας, δεν υπάρχει περίπτωση κόπωσης!
Αν κάποιος προσεύχεται όλη μέρα και έχει την χάρη Του Αγίου πνεύματος και νερό μόνο να πιει ,κόπωση δεν έχει γιατί έχει περάσει σ'άλλο επίπεδο
Αν όμως κάποιος κάνει νηστεία εξαντλητική ενώ έχει πρόβλημα πχ υγείας (έλειψη σιδήρου,χαμηλός αιματοκρίτης,ή παίρνει πχ φάρμακα για κάποιο λόγο ή ότι άλλο) δεν θα έρθει η κόπωση ,ζαλάδα, αδυναμία ;
Αρα νομίζω ότι "δεν υπάρχει περίπτωση" όταν δεν "συντρέχουν λόγοι" να συμβεί αυτό