Ανοιχτή επιστολή στους Επισκόπους της Ορθοδοξίας μας.

Συντονιστής: Συντονιστές

pilotos
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Ανοιχτή επιστολή στους Επισκόπους της Ορθοδοξίας μας.

Δημοσίευση από pilotos »

Την ώρα που καίγονται τα σπίτια μας, εμείς ΤΡΑΓΟΥΔΑΜΕ! Ανοιχτή επιστολή προς τους Επισκόπους της Ορθόδοξης Εκκλησίας!

( http://ierapostoli.wordpress.com/2010/0 ... tragoudia/ )

Χειροτονία Αφρικανού Διακόνου στην Αλεξάνδρεια
( http://ierapostoli.wordpress.com/2010/0 ... BD-%CE%B1/ )

O πρώτος Aφρικανός αρχιμανδρίτης που ορκίσθηκε διδάκτορας Θεολογίας.
( http://ierapostoli.wordpress.com/2010/0 ... xtheology/ )
Και πάνω σε αυτή την πέτρα θα οικοδομήσω την Εκκλησία μου και δεν θα την κατανικήσουν ΠΟΤΕ οι δυνάμεις του Άδη ( Ματθ, 16:18 )
( http://clubs.pathfinder.gr/xristianos )
Άβαταρ μέλους
babisgr
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Re: Ανοιχτή επιστολή στους Επισκόπους της Ορθοδοξίας μας.

Δημοσίευση από babisgr »

pilotos έγραψε:Την ώρα που καίγονται τα σπίτια μας, εμείς ΤΡΑΓΟΥΔΑΜΕ! Ανοιχτή επιστολή προς τους Επισκόπους της Ορθόδοξης Εκκλησίας!
( http://ierapostoli.wordpress.com/2010/0 ... tragoudia/ )
Ποιανού είναι η επιστολή; Μήπως εννοούμε ανοιχτή τη επιστολή χωρίς αποδέκτη και δε το ξέρω; :7 :wink:

ΥΓ: pilote το ierapostoli είναι δικό σου; Αν ναι, τότε γιατί δε γράφεις πηγές;
Καθεῖλε δυνάστας ἀπό θρόνων καί ὕψωσε ταπεινούς...
Άβαταρ μέλους
dionysisgr
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από dionysisgr »

«Ουκ επ' άρτω μόνω ζήσεται άνθρωπος, αλλ' επί παντί ρήματι εκπορευομένω δια στόματος Θεού» (Ματθ. 4,4)

Προφανως ο αποστολεας της εν λογω επιστολης, εχει μπερδεψει την Εκκλησια του Χριστου,
με καποιο κοσμικου τυπου "Ιδρυμα Αποκαταστασεως Κοινωνικης Ευημεριας",
η αλλιως: Ι.Α.Κ.Ε.
θα μπορουσαμε να το πουμε με την ακρωνυμια του, υποθετικα εαν υπηρχε.. Ελα ομως που δεν υπαρχει, ουτε θα υπαρξει ποτε..

Αυτο το υποτιθεμενο ιδρυμα ΔΕΝ ειναι η Μια Αγια Αποστολικη και Καθολικη Εκκλησια, η Ορθοδοξια.

Αυτην την ευθυνη την εχει η κοσμικη εξουσια, να διασφαλισει στους πολιτες της το ελαχιστο ανθρωπινο δικαιωμα στην αξιοπρεπεια, την εργασια, την υγεια, την με ενα λογο ανθρωπινη υποφερτη ζωη. Εαν απετυχε αυτη, δεν ειναι προβλημα ουτε ευθυνη της Εκκλησιας, ας προσεχαν ολοι αυτοι που στηριξαν τις ελπιδες τους "επι τους υιους των ανθρωπων.."

Δεν ειναι αυτο εργο της Εκκλησιας, εκτος και εαν ποθουμε εκ νεου ενα θεοκρατικο καθεστως, βυζαντινου τυπου και αιγλης,
πραγμα που προσωπικα δεν θα με χαλουσε καθολου, μα καθολου σας λεω εαν γινοταν πραγματικοτητα.

Γιατι σιγουρα το Βυζαντιο ειχε πολυ καλυτερη κοινωνικη προνοια απο οτι οι.. συγχρονες "δημοκρατιες" μας.

Ομως εως τοτε, ας εχουμε ΠΑΝΤΑ στο μυαλο μας, οτι η Εκκλησια, δεν εχει σκοπο να μας στειλει στην ευημερια, αλλα στον Παραδεισο!

Και οσο τα μπερδευουμε αυτα, τοσο το χειροτερο, για εμας, αλλα και για την Εκκλησια οπως την φανταζομαστε.

Φυσικα, δεν συμφωνω με το υφος, το νοημα και το πνευμα της επιστολης, που μου θυμιζει την εποχη των Ιουδαιων οι οποιοι αστοχησαν εντελως και τραγικα, αφου περιμεναν εναν κοσμικου τυπου επαναστατη μεσσια, για να τους απαλλαξει απο τους κακους κυβερνητες και απο τα προσωρινα βασανα της ζωης,
και οχι εναν Θεανθρωπο Σωτηρα και Λυτρωτη των ψυχων τους, απο το κρατος του θανατου και του διαβολου.

Και ειναι κριμα τον 21ο αιωνα με 2.000 χρονια ορθοδοξη θεολογια και παραδοση, να σκεφτομαστε ακομα.. Ιουδαϊκα. Ειναι πραγματι λυπηρο και μας αδικει.

Pilote, δεν θεωρω φυσικα οτι εισαι ο συντακτης της επιστολης, αλλα θα ενδιαφερομουν και εγω να μαθω πως μας προεκυψε και που αποσκοπει πραγματι.

Εαν μπορεις ενημερωσε μας.
"ἰδοὺ ἐγὼ μεθ᾿ ὑμῶν εἰμι πάσας τὰς ἡμέρας ἕως τῆς συντελείας τοῦ αἰῶνος. ᾿Αμήν."
Άβαταρ μέλους
babisgr
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από babisgr »

Αυτό που λέω να αναφέρεις πηγές, το λέω σοβαρά, διότι βρήκα την επιστολή προτού ανεβάσεις στη δικιά σου σελίδα σε άλλο blog με το τίτλο σου μετεφρασμένο από το blog το οποίο είδα..
Δηλαδή αν το παίρνετε από κάπου δεν πειράζει να γράφετε και από που...
Καθεῖλε δυνάστας ἀπό θρόνων καί ὕψωσε ταπεινούς...
pilotos
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από pilotos »

Προφανώς και είμαι εγώ ο συγγραφέας της επιστολής.Ξεκάθαρα.
Και είναι φωνή αγωνίας για να σταθεί η Εκκλησία κοντά στους ανθρώπους που βρίσκονται σε απελπισία.
Δεν ξέρω εάν έχετε τέτοιους ανθρώπους στο περιβάλλον σας.
Εγώ, όμως, έχω πολλούς ανθρώπους που έχουν ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΕΙ και ψάχνουν κάποια ελπίδα.
Στον άνθρωπο που υποφέρει, που πάσχει, που χάνει τη δουλειά του, που δεν μπορεί να θρέψει τα παιδιά του,πρέπει να ΔΩΣΟΥΜΕ μια ΕΛΠΙΔΑ.

Και την ελπίδα μόνο η Εκκλησία μπορεί να δώσει. Αλλά πριν μιλήσει για Χριστό, πρέπει να δώσει αγάπη.
Αν και τώρα η Εκκλησία δεν βρεθεί κοντά στον πονεμένο και απελπισμένο άνθρωπο, τότε - να είστε σίγουροι- θα γεμίσουν οι συνάξεις των αιρέσεων και των παραθρησκειών ( εάν δεν έχουν ήδη γεμίσει - και σας το λέω από διάφορες πληροφορίες που έρχονται )

Το νόημα της 1ης επιστολής είναι η ΑΓΑΠΗ προς τους ανθρώπους που χάνονται. Καθημερινά κάποιοι αυτοκτονούν.Αυτό δεν μας αφορά ως Χριστιανούς ; Καθημερινά άνθρωποι χάνονται στα ναρκωτικά και στον αλκοολισμό, λόγω οικονομικής κρίσης. Αυτό δεν μας αφορά ως Χριστιανούς ; Η φιλανθρωπία της Εκκλησίας δεν έχει καμία σχέση με το κοσμικό κράτος, δεν έχει καμία σχέση με την Θεοκρατία, ούτε με το Ιουδαϊκό κράτος.Έχει σχέση με το ότι βλέπεις στον απελπισμένο ( και έχω δει πολλά τέτοια παραδείγματα το τελευταίο καιρό ) ένα χέρι βοηθείας,αγάπης,στοργής και ΕΛΠΙΔΑΣ. Ο Πολύτεκνος,ο άνεργος,ο κάθε εμπερίστατος αδελφός δεν έχει ανάγκη από λόγια,αλλά από βοήθεια για να μην χάσει και τη ζωή του και την ΑΙΩΝΙΑ ΖΩΗ. Προσωπικά, έτσι το νοιώθω,έτσι το ακούω από ανθρώπους που είναι μακριά από την Εκκλησία.Τη δική τους φωνή και τη δική τους αγωνία.Εγώ απλά έχω χρέος να τη μεταφέρω στους Πνευματικούς μας ηγέτες και εκείνοι ας πράξουν σύμφωνα με τη φωνή της συνείδησής τους και τις "επιταγές" του Ευαγγελίου.Ούτε εκπροσωπώ την Εκκλησία,ούτε έχω κάποιο αξίωμα,απλά εκφράζω την αγωνία μου.
Και πάνω σε αυτή την πέτρα θα οικοδομήσω την Εκκλησία μου και δεν θα την κατανικήσουν ΠΟΤΕ οι δυνάμεις του Άδη ( Ματθ, 16:18 )
Άβαταρ μέλους
dionysisgr
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από dionysisgr »

Με συγχωρεις Pilote, ξερεις ποσο σε αγαπω και σε εκτιμω για τον αγωνα σου, και σου συμπαραστεκομαι οπως μπορω,
αλλα εδω θα με βρεις απεναντι σου.

Αδικεις την Εκκλησια, που τα ΚΑΝΕΙ, ολα αυτα που λες, εδω και πολλους αιωνες,
πολυ πριν καν γεννηθουν ολοι αυτοι που αναφερεις, καθως και οι "υπευθυνοι πολιτικοι", υποτιθεται καθ'υλην αρμοδιοι γιαυτα τα θεματα.

Ετσι που το θετεις, θα μπορουσε καποιος να σχηματισει την αποψη, οτι η Εκκλησια, αγρον ηγοραζει, και δεν κανει.. τιποτα.

Ομως ΔΕΝ ειναι ετσι. Επειδη δεν διαφημιζεται η Εκκλησια,
σαν τον καθε νεοπλουτο καραγκιοζη, που κανει μια φιλανθρωπια, μπας και ισοφαρισει στην νεκρη απο καιρο συνειδηση του,
οποιες βρωμιες και ανομιες εχει κανει,
δεν σημαινει οτι θα την βγαλουμε και υπολογο εναντι αυτων που ποτε δεν ενδιαφερθηκαν,
για το τι,πρεσβευει πραγματικα η Εκκλησια,
αλλα τους επιασε ο πονος, μονο οταν στραβωσε η ζωη τους.. και την εχουν για καβατζα, και εαν αλλαξει το πραγμα την ξεχνανε.

Εαν θυμομαστε την Εκκλησια οταν ολα δεν μας πανε καλα, η οπως τα θελαμε, δυο πραγματα συμβαινουν:

Η, τα καναμε στραβα εως τωρα, και ειχαμε λαθος ζωη και στοχευση,
Η, αποδιδει η παιδαγωγια του Θεου, και ξεστραβωνομαστε λιγο λιγο εστω και με τον "βουρδουλα".

Ομως απο εκει, μεχρι να φτανεις ουτε λιγο ουτε πολυ σχεδον να ακυρωνεις το καθημερινο γιγαντιαιο εργο της Εκκλησιας,
περαν του Πνευματικου, μιλαω για το ανθρωπιστικο τωρα, ειναι μεγαλη αποσταση.

Ειναι λαθος το μυνημα που περνας.

Διακρινω εναν πανικο, μια απογνωση στο κειμενο σου, που δεν συναδει με την Χριστιανικη ελπιδα, Pilote. Γιατι; Δεν χαθηκαν ολα. Εχουμε τον Χριστο!

Οι γονεις μας, και οι παππουδες μας, οχι μονο πεινασανε, αλλα σκυλοπεινασανε, και κρυωσανε, και βασανιστηκανε,
και ειτε εφυγαν, ειτε ζουνε, με το Δοξα σοι ο Θεος στα χειλη το εκαναν.

Εμεις, στην πρωτη δυσκολια, τιναζουμε τα πεταλα; Γιατι; Που ειναι οι αντοχες μας; Που ειναι η Πιστη μας; Που ειναι ο Σταυρος μας;

Tι περιμενουμε απο αυτην την ζωη και τον Θεο τελος παντων;

Και εγω που σου μιλαω τωρα και εχω πεινασει,
και ανεργος εχω μεινει, και δυσκολιες εχω περασει,
και δεν θελω να το πω με αλλο νοημα, η να το παιξω "κατι", η "καποιος", ενα συνηθισμενο ανθρωπακι ειμαι,
αλλα και μεσα στην μαυριλα Pilote, ελεγα με την καρδια μου: Εχει ο Θεος, ολα θα γινουν, οτι ειναι το θελημα Του, ας γινει, δεν με νοιαζει τιποτα.

λοιπον, πως θα γινει. Δεν μπορουμε να πορευομαστε ετσι, με την Εκκλησια απεναντι μας, στα πνευματικα και στην φιλοσοφια για την ζωη μας,
αλλα να την θελουμε, να μας λυσει τα προβληματα μας, που ειτε τα δημιουργησαμε μονοι μας, με τις πλασματικες μας αναγκες,
ειτε μας τα δημιουργησαν οι "πλαστικοι ηγετες" μιας χρησης, που πολλοι τους αποθεωναν οταν ολα πηγαιναν "καλα".

Η Εκκλησια κανει οτι μπορει και ειναι ανθρωπινως δυνατον, και με ελαχιστο ανθρωπινο δυναμικο κανει εργο σε ολο τον πλανητη. Και εσυ το ξερεις πολυ καλα αυτο. Ειδικα εσυ. Πως λοιπον την αδικεις ετσι, με ατυχεις φρασεις περι χλιδης, και δεν ξερω τι αλλα;

Τα μειζονα και τα μεγιστα και τα ακαταληπτα τα κανει ο Κυριος. Εμεις θα κανουμε αυτα που μπορουμε. Αλλα ταχυδακτυλουργικα κολπα η Εκκλησια δεν μπορει να κανει, γιατι εχει καποιες δυνατοτητες και εχει να αντιμετωπισει και τον πολεμο με το γαντι που της κανουν.

Αυτο που πρεπει ειναι να αλλαξουμε νοοτροπια και οχι να αλλαξει η Εκκλησια αυτο που ειναι και αυτο που καλειται να κανει.

Να σωσει δηλαδη την ψυχοσωματικη μας οντοτητα, και οχι να διασφαλισει την κοσμικη μας ομαλοτητα.

Μην παρασυρεσαι συναισθηματικα, ερχονται χειροτερες καταστασεις και πνευματικα και ανθρωπιστικα, τι θα κανεις τοτε;

Για πες μου..

Πιστη και ελπιδα να εχουμε και δεν θα μας αφησει ο Κυριος. Κανενα δεν αφηνει που Τον επικαλειται. Αποκλειεται αυτο! Κατηγορηματικα!!
"ἰδοὺ ἐγὼ μεθ᾿ ὑμῶν εἰμι πάσας τὰς ἡμέρας ἕως τῆς συντελείας τοῦ αἰῶνος. ᾿Αμήν."
pilotos
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από pilotos »

Αγαπητέ Διονύση,
μονο δύο σημειώσεις στα όσα αναφέρεις.
1) Μέσα στο άρθρο σημειώνω τη τεράστια προσφορά της Εκκλησίας, την οποία ξέρουμε εμείς και εμείς ( ή όσοι τη διάβασαν στη Ρομφαία, 1000 ή 2000 )... Όλο το μπλογκ της Ορθόδοξης Ιεραποστολής σε αυτή τη τεράστια προσφορά της Εκκλησίας αναφέρεται. Νομίζω ότι δεν μπορεί κάποιος να βγάλει το συμπέρασμα ότι ακυρώνω το τεράστιο ανθρωπιστικό έργο της Εκκλησίας. Απλά ζήτησα ( και μετέφερα αυτό που ακούω από ανθρώπους της Εκκλησίας και μη - και μιλάω για δεκάδες ανθρώπους - δες και το κεντρικό θέμα της εφημερίδας ΠΑΡΟΝ ) ότι περιμένουν μια πιο οργανωμένη παρέμβαση.

Προσωπικά και εμένα δεν με αναπαύει να βλέπω καθημερινά ανθρώπους να αυτοκτονούν και να συγκαλείται η Ιερά Σύνοδος μόνο για εκλογές επισκόπων ή για κανονισμούς οικονομικούς, όπως είναι η σημερινή έκτακτη συνεδρίαση. Φαντάσου τι σκέφτονται όσοι είναι μακριά από την Εκκλησία,εάν το ακούσουν.Ούτε με αναπαύει η σκέψη ότι πρέπει αυτοί να ψάξουν να βρουν την αλήθεια. Οι Απόστολοι έτρεξαν σε όλη τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και έξω από αυτήν για να δείξουν την Εκκλησία,με λόγο και έργο.

2)Μα, φυσικά, συμφωνούμε ότι το κυριότερο εργο της Εκκλησίας είναι ο Χριστός, η πίστη, η ΑΙΩΝΙΟΤΗΤΑ. Αλλά κάνουμε όσα πρέπει ( όλοι μας ) για να έρθει ο κόσμος κοντά στην Εκκλησία, για να γνωρίσει την Ορθόδοξη πίστη ; Να κάνω μια σημείωση : στη νήσο Σαχαλίνι της Ρωσίας οι Μορμόνοι έχουν στείλει 100 "ιεραποστόλους" για να αλλάξουν την Ορθόδοξη πίστη των κατοίκων της ( και αναφέρομαι σε μία μόνο αίρεση ). Σε όλο το κόσμο έχουν στείλει 600.000 τέτοιους μισσιονάριους. Οι Ορθόδοξοι ιεραπόστολοι σε όλο το κόσμο ΠΟΣΟΙ είναι ; Αλλά αυτό θα είναι το θέμα της δεύτερης επιστολής μου, που καθυστερεί γιατί προέκυψε άλλο ζήτημα.

Και στο κάτω κάτω συζήτηση και προτάσεις κάνουμε προς την Ιεραρχία. Αν δεν θέλει, δεν τις εφαρμόζει. Αυτοί έχουν και το μαχαίρι και το πεπόνι, αλλά και την πνευματική ευθύνη, ως διάδοχοι των Αποστόλων.
pilotos
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από pilotos »

Α, και κάτι άλλο. Η απόγνωση, η απελπισία δεν είναι δική μου. Είναι φωνή άλλων που άκουσα. Μπορεί να μην έχουν τη πίστη που έχουν κάποιοι άλλοι ή να μην πιστεύουν ή να μην έρχονται στην Εκκλησία, όντας βαπτισμένοι Ορθ. Χριστιανοί. Το είπα, τη δική τους αγωνία μετέφερα. Και τη δική μου αγωνία μήπως βρουν ψεύτικη ελπίδα στις αιρέσεις και στις παραθρησκείες. Και τότε ποιον θα βαρύνει η ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ της απώλειάς τους ;
Άβαταρ μέλους
ψυχουλα
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από ψυχουλα »

η Εκκλησια πρεπει να δημοσιοποιει το εργο που κανει και πρεπει να ακουγεται αυτο.
και βεβαια οσο πιο οργανωμενα δρα τοσο το καλυτερο.
ομως μη φτασουμε και στο σημειο να ερχονται ανθρωποι στην Εκκλησια μονο και μονο για να επωφεληθουν γιατι στο τελος θα κατηγορηθει κιολας οτι κουναει χαρτονομισματα σα δολωμα για να μαζεψει κοσμο.
η Εκκλησια δεν ειναι φιλανθρωπικο ιδρυμα αλλα απο την αλλη πρεπει να δινει πρωτη το παραδειγμα.
το προβλημα ομως ειναι αλλου.
η Εκκλησια ειμαστε ολοι εμεις. Εμεις που εχουμε 2-3 σπιτια ενω υπαρχουν αστεγοι, εμεις που εχουμε μια επιχειρηση και κοιταμε να βγαλουμε εκατομμυρια αντι να μεινουμε με λιγοτερα και να φτιαξουμε 100 θεσεις εργασιας παραπανω, εμεις που εχουμε πληθωρα υλικων αγαθων και ολα τα εχουμε διπλα και τριδιπλα.
ο Χριστος ειπε ο εχων δυο χιτωνας να δινει τον ενα και το ειπε για ολους μας για καθε ανθρωπο ξεχωριστα, δεν ειπε μη κανετε τιποτα φτιαξτε ενα ιδρυμα να τα κανει για σας.
να δινει η Εκκλησια αλλα να δινουμε κι εμεις, ο καθενας σα μοναδα, εκει ειναι το ζουμι.
«Όπου έρως θείος ήψατο καρδίας, εκεί φόβος ρημάτων ουκ ίσχυσε».
pilotos
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από pilotos »

Πολύ ωραία ιδέα.
Θα μπορούσε να βγάλει εγκύκλιο η Ιερά Σύνοδος που να τονίζει ότι δεν είναι χριστιανικό να γίνονται μαζικές απολύσεις ανθρώπων για το κέρδος. Θα μπορούσε να καλέσει τους πιστούς να προσφέρουν διαμερίσματα ή μαγαζιά με χαμηλότερες τιμές ενοικίου σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη, όπως ανέργους, χαμηλοσυνταξιούχους,πολύτεκνους κλπ.
Πολλές ιδέες αλληλεγγύης μπορούμε να προτείνουμε και να δούμε στη πορεία τι μπορεί να εφαρμοστεί...
Απάντηση

Επιστροφή στο “Εκκλησιαστική Επικαιρότητα”