Να πω και γω την ταπεινή μου άποψη.. Και ας σκανδαλίσω πολλούς, και ας θυμώσω άλλους..
123 έγραψε:Αν θα γίνει άγιος ή όχι, ο Θεός θα δίξει σημάδι...υπομονή...
Σε αυτή την πρόταση θά'θελα να σταθώ..
Υπήρχαν όντως κάποιοι άνθρωποι.. Από εκείνους που τώρα πια σπάνια συναντάς στο δρόμο σου. Από εκείνους που αποστασιοποιήθηκαν απο πολλά και απαρνήθηκαν ακόμα περισσότερα.. Λέτε συνεχώς για τους βίους τους. Ολα ωραία και καλά.. Μέχρι εκεί δηλαδή.. Γιατί απο εκεί και πέρα, αρχίζουμε να αγιοποιούμε καταστάσεις και φυσική συνέπεια αυτού, να αγιοποιούμε ανθρώπους. Ο Βησσαρίωνας, ο Παίσιος και άλλοι, δεν έχουν αγιποιηθεί.. Για ποιό λόγο τρέχουμε να τους κάνουμε εμείς ? Ναι, όντως, είχαν κάποια - μηδαμινή ίσως - Χάρη που για μας θα φαίνεται τεράστια γιατί είμαστε ο βούρκος που είμαστε (σε σχέση με εκείνους).. Απο κει και πέρα όμως.. Δεν έχουμε θέση.
Ενας παππούλης είχε πει: ''Ολα ωραία και καλά με τους βίους των αγίων..Εχεις κάτσει όμως να κοιτάξεις στον καθρέφτη σου και να δεις, να "διαβάσεις" τον δικό σου..?''
Αν κριθεί αναγκαίο το σβήσιμο αυτού του ποστ,παρακαλώ πολύ θα ήθελα να μάθω τον λόγο, πιθανώς μέσω pm / e-mail
"Ο μισθωτός δε, και ουκ ών ποιμήν, ου ουκ εισί τα πρόβατα ίδια, θεωρεί τον λύκον ερχόμενον και αφίησι τα πρόβατα και φεύγει"
Όταν λέμε υπομονή….και θα δείξει ο Θεός…δεν σημαίνει ότι περιμένουμε να δούμε την αγιότητα του γ.Βησσαρίωνα. Απλά δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τη σκέψη του Θεού κι ας οπλιστούμε με υπομονή (μεγάλη αρετή) και μην προτρέχουμε σε κρίση και τετελεσμένες αποφάσεις. Άλλο είναι να σχολιάζουμε το γεγονός κι άλλο να βγάζουμε συμπεράσματα.
Η ολιγοπιστία μας είναι που μας ταλανίζει και ζητάμε απεγνωσμένα ένα θαύμα για να πεισθούμε ότι καλά κάνουμε και είμαστε ορθόδοξοι.
Και να σου πω…δεν είναι κακό να θαυμάζεις κάποιους ενάρετους ανθρώπους και να τους έχεις πρότυπο στη ζωή σου.
Για να ανακηρυχθεί κάποιος άγιος, απ’ όσο ξέρω, πρέπει να περάσουν 100 χρόνια από την κοίμησή του. Κατά το χρονικό αυτό διάστημα το πλήρωμα της εκκλησίας μπορεί να τον αγιοποιήσει μετά από θαυμαστά σημεία (όπως τον Άγιο Νεκτάριο). Κι όταν λέω εκκλησία, εννοώ εσένα, εμένα κι όλους τους Χριστιανούς που την απαρτίζουμε.
Μη στεκόμαστε λοιπόν στο σκήνωμα και μάλιστα τόσο επιπόλαια. Είπανε οι ειδικοί, ξαναλένε πάλι τώρα… ε…και… άλλο να είναι κάποιος άγιος άνθρωπος κι άλλο να ανακηρυχθεί Άγιος της Εκκλησίας του Χριστού.
Ας μην παρασυρόμαστε από τα άκρως επικίνδυνα σχόλια που ακούγονται στην εμπορική τηλεόραση προς δόξαν του χρήματος….
Κατα την αποψη μου αιώνας ( αν και δεν ειναι δεσμευτικό ! )
Τι παραλαβα ???
Την εκκλησία νά αναμένει τήν ομολογία καί αποδοχή της αγιότητος από ολο τό πλήρωμα της εκκλησίας, μετά τήν παρέλευση ικανου χρονικου διαστήματος, οπως η Ιερή Παράδοσή Της διαχρονικά επιβάλει !!!
Το ικανό χρονοκό διασττημα ?
Απο αμέσως
Ο Αγιος Ιωάννης ο Καλυβίτης ,η Οσία Ειρήνη η Χρυσοβαλάντου ,Ο Αγιος Αρσένιος Κερκύρας ,ο Αγιος Φώτιος , ο Αγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς αμέσως μετά τόν θάνατό Και σχεδόν αμεσως ο Αγιος Νεκτάριος Πενταπόλεως στις μέρες μας !
Μεχρι αιωνες μετά ...
Ο Αγιος Κοσμας πχ πριν λίγα χρόνια αναγνωριστικε απο το Πατριαρχειο αν και ο Θεος τον ανεδειξε θαυματουργό αμέσως !
Μερικές φορές για αιωνες ο ιδιος ο Θεος ' κρίβει ΄τους Αγιους του πχ Αγ. Ραφαηλ ....
Το ικανό χρονοκό διασττημα = ο χρόνος που απαιτηται ωστε να εχουμε ομολογία καί αποδοχή της αγιότητος από ολο τό πλήρωμα της εκκλησίας !
Τότε γιατι λέω ΑΙΩΝ ? ( Αιων =100 ετη , Τρεις γενιες + ... μα αιων = 1000 ετη μα αιων τουτος το διαστημα μεχρι την Δευτέρα Παρουσια .... )
Ετσι το παρέλαβα σαν προφορική παράδοση μαζί με την γνώση των εξαιρεσεων .... οτι πρέπει να λέω για να αποθαρρύνω τους Θερμοκέφαλους που εκ μόδας βιάζονται για τους " δικους " τους και να αποφεύγω την συζήτηση που οδηγει στην καταλαλιά και να αφήνω τον Θεό να το δήξει !Οι Αγιοι είναι διαχρονικοί προβαλόμενοι εκ Θεου και οχι απο ανθρώπινη προσπάθεια ....
Σε καιρό Εκλησιαστικής κρίσεως ειναι και λίγο ύποπτο να προβάλεται με ανθρώπινα μέσα (με σκοπιμη διαφημηση σε στυλ κοκα - κολας , εκδόσεις κτλ) η αγιότης και " αυθεντία " εν ζωή και προσφάτως κοιμηθέντων καινοτόμων !!! Ο καθένας βάζει στο στόμα τους οτι θέλει κατά το συνφέρον του ..
Η αναγνώριση των αγίων γινόταν ανέκαθεν, από τούς αρχαίους χρόνους, μέ πάνδημες καί αυθόρμητες εκδηλώσεις του Λαου του Θεου, δηλαδή μέ εκτίμηση του Μαρτυρίου, της αγιότητας της οσιότητάς τους, χωρίς η αναγνώριση αυτή νά εξαρταται από τήν εκ των προτέρων πρωτοβουλία της Διοικούσης Εκκλησιαστικης αρχης, καί χωρίς νά αναμένεται επίσημη επικύρωσή της. Σύσσωμος η εκκλησία, δηλαδή Κληρικοί, Μοναχοί καί Λαϊκοί, χωρίς ειδικό Τελετουργικό, αναγνώριζαν τήν αγιότητα των τιμωμένων καί η πάνδημη αυτή αναγνώριση αποτελουσε ως ενα σημειο τήν επικύρωση καί τήν καθιερωτική Πράξη της ανακηρύξεως των Μαρτύρων η αγίων η οσίων στήν Εκκλησία.
Βλέπεις εμείς είμαστε Ορθοδοξία ! Ο Λαός του Θεού Κυριαρχος !
Αντίθετα απο οτι συμβαίνει στους Παπικούς ! Εκει αποφασιζει ο Πάπας !
Η θεμελίωση της άποψης (οχι της προσωπικής κατηγορίας ) στην ορθοδοξία φίλε μου δεν είναι μια δικανική διαδικασία που πρέπει να παραθέτει κανείς την γνώμη αυθεντιών και εμπειρογνωμόνων !Και όταν τις παραθέτουμε ενδεικτικά και όχι αποδεικτικά το κάνουμε !
Εκ πίστεως , εκ συνειδήσεως η θεμελίωση της γνώμης μου !
Ναι αν θέλω ενδεικτικά και όχι αποδεικτικά παραθέτω χωρία της Άγιας Γραφής και γνώμες Αγίων . Στα κείμενα των Αγίων υπάρχουν μερικές φορές αναφορές , μα όχι πάντα !
Αυθεντία και αλάνθαστο άνθρωπο δεν αναγνωρίζουμε άλλον από τον Κύριο μας Ιησού Χριστό ! ! Ούτε αναμάρτητοι ούτε αλάνθαστοι οι Άγιοι μας .. Και οι Άγιοι μας ( πχ Άγιος Αυγουστίνος και απόλυτος προορισμός ) κάνουν λάθη ...Μετρά η γνώμη των Αγίων και όχι του Αγίου !Ακόμα και στην Αγία Γραφή το να απομονώσει κανείς ένα χωριό δεν αποδεικνύει τίποτα και είναι μάλλον επικίνδυνο !
Το σύνολο μετρά .....Η μαρτύρια της κοινής συνείδησης της εκκλησίας (και ειδικά της Θριαμβεύβουσας ) μετρά ....Και κατά μαρτυρία της κοινής συνείδησης της εκκλησίας η αναγνώριση των αγίων γινόταν ανέκαθεν, από τούς αρχαίους χρόνους, μέ πάνδημες καί αυθόρμητες εκδηλώσεις του Λαου του Θεου, δηλαδή μέ εκτίμηση του Μαρτυρίου, της αγιότητας της οσιότητάς τους, χωρίς η αναγνώριση αυτή νά εξαρταται από τήν εκ των προτέρων πρωτοβουλία της Διοικούσης Εκκλησιαστικης αρχης, καί χωρίς νά αναμένεται επίσημη επικύρωσή της.
Οπως μαρτυρά η συνείδηση μου και ΔΕΝ ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΘΕΣΩ ΓΝΩΜΕΣ ΠΑΤΕΡΩΝ !
Γνώρισα άνθρωπο που μόνο λόγια της Γραφής είχε στα χείλη του και Γνώμες Αγίων
Έναν ! Χαρά Θεού !Και χάρισμα Θεού ! Δεν το έχω ...
Δεν διδάσκω φίλε μου , ούτε επιδεικνύω τις γνώσεις μου !Συζητώ απλά ....
Απλά σαν αδελφός σε αδελφούς λέω έτσι το βλέπω εσείς πως το βλέπεται ? Οι γύρω σας πως το βλέπουν ? Και φυσικά ενδιαφέρομαι και για την γνώμη των Αγίων . Και μερικές φορές ζητώ πχ Από τον Misha πέρα από την γνώμη του να με πληροφόρηση και για την γνώμη των Αγίων η τους Κανόνες και ο άνθρωπος από αγάπη το κάνει! Με χαρά διαβάζω όσους παραθέτουν γνώμες Αγίων ..Μα αν θέλουν το κάνουν ! Όχι από υποχρέωση !
Βλέπεις εμείς είμαστε Ορθοδοξία ! Ο Λαός του Θεού Κυριαρχος !
Αντίθετα απο οτι συμβαίνει στους Παπικούς ! Εκει αποφασιζει ο Πάπας !
lovethink έγραψε:Καλημέρα
Είμαι ενοχλημένος και νευριασμένος μπορώ να πω με τον τρόπο που βλασφημούν στα κανάλια το θέμα του Βησσαρίωνα
Πρωί πρωί είδα τον Καμπουράκη να φωνάζει να χτυπιέτε και να φωνάζει λέγοντας πράγματα που δεν θέλω καν να επαναλάβω
Ανεξαρτήτως αν τελικά ήταν το σώμα του Αγίου αυτού ανθρώπου άφθαρτο ή όχι θα πρέπει να δείχνουμε σεβασμό
Εγώ πιστεύω κάτι ακραίο
Οτι ήταν να γίνει Αγιος και ο Θεός μας στέρησε τη χάρη του , μας πήρε πίσω αυτό το δώρο για να καταλάβουμε ότι δεν είμαστε άξιοι ενός τέτοιου θαύματος
Και αντί εμείς να το καταλάβουμε ότι έφυγε από εμάς η χάρη από πάνω βρίζουμε και κοροιδεύουμε τις πρώτες μέρες του θαύματος αυτού
Απλά μια σκέψη είπα
Οτι και να συμβαίνει όμως δεν πρέπει ούτε να σιωπάμε γιατί έτσι δείχνουμε ότι κάνουμε τις πάπιες ούτε να λέμε άλλαντάλλων
Ολοι μαρτυρούν ότι ήταν ένας άγιος άνθρωπος
Δεν υπάρχει λόγος να σκανδαλίζουμε όμως το κόσμο ούτε να πέφτουμε σε ύβρεις για ότι αλλόκοτο
Εσείς τι πιστεύετε ?
Οτι δεν μας άξιζε τέτοια χάρη στο σύγχρονο κόσμο ?
Οτι βιαστήκαν κάποιοι και τον αγιοποίησαν ?
Πρέπει να θαφτεί το σκήνωμα ή όχι ?
Εγώ δεν τολμώ να πάρω θέση γιατί δεν γνωρίζω και δεν πήγα καν από κοντά να δω αλλά με ενοχλεί όλη αυτή η επίθεση
Είναι τυχαίο φίλε μου, μήπως, που οι δημοσιογράφοι τύπου Καμπουράκη δεν αποτολμούν να αγγίξουν τον π.Παΐσιο ή τον Πορφύριο ή τον Ιάκωβο Τσαλίκη ή τον Γ. Σωφρόνιο; Εξάλλου δείγμα αγιότητος (χωρίς να αμφισβητώ την αγιότητα βίου του Βησσαρίωνα) είναι η μυροβλισία και τα θαύματα. Όχι τόσο η αφθαρσία....Ευθύνη έχουν όσοι πρόλαβαν να "μιλήσουν" πριν από το Θεό και εξ ονόματος του Θεού. Αλλά όπως έλεγε και ο μακαριστός π.Επιφάνιος "πολλοί από τους ιερείς αντί να ακολουθήσουν το Χριστό, τρέχουν να σταθούν δίθπλα του και πολλές φορές τον προσπερνάνε κι όλας".... Οπότε σε λάθος άνθρωπο ξεσπά η οργή σου φίλε μου....