Επιτίμιο ακοινωνησίας σε μοναχές επέβαλε ο Μεσσηνίας

Συντονιστής: Συντονιστές

Απάντηση
eortologio_gr
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Re: Επιτίμιο ακοινωνησίας σε μοναχές επέβαλε ο Μεσσηνίας

Δημοσίευση από eortologio_gr »

aposal έγραψε:Το ότι επιβλήθηκε το επιτίμο της ακοινωνησίας είναι μια - θλιβερή - είδηση, αλλά θα κάνουμε μεγάλο λάθος, εμείς οι λαίκοί, αν πάρουμε θέση για το ποιός έχει δίκιο και ποιός άδικο. Υπάρχουν τα όργανα της Εκκλησίας να επιληφθούν για τέτοια ζητήματα.
Ας δούμε τα δικά μας τεράστια χάλια, ας δώσουμε τον αγώνα μας με περισσότερο ζήλο και ας αφήσουμε τα "του Θεού τω Θεώ".
Υπενθυμίζω αυτό που είπε ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος:
Δεν έλαβες εντολή να κατηγορείς τον τεμπέλη, ούτε να ελέγχεις την κακία, ούτε να ονειδίζεις την οκνηρία, αλλά να ανακουφίζεις την πτωχεία, να ιατρεύεις την συμφορά, να απλώνεις το χέρι σου και να σηκώνεις εκείνους που έχουν πέσει.
Μήπως η θέση αυτή ισοδυναμεί με απόσυρση στον εαυτό μας και αποστασιοποίηση απο τα κοινά ?

Δεν παύουμε να είμαστε ζωντανα μέλη της κοινωνίας που πρέπει να ζούμε στο γιγνεσθαι.

Λείπει δυστυχώς η δημόσια φωνή της Εκκλησίας που θα μπορούσε να απαντά σε όλα τα θέματα που είτε καλοπροαίρετα είτε κακοπροαίρετα, εκφράζονται απο συνανθρώπους μας.

Οι ευρισκόμενοι εντός Εκκλησίας μιλούν μέσα στην Εκκλησία. Οι ευρισκόμενοι εκτός αυτής μιλούν στο ιντερνετ...

Χρ.
στα εύκολα ξέρω τι να κάνω - στα δύσκολα σε θέλω ...
Εικόνα
gavriil
Τακτικό Μέλος
Τακτικό Μέλος

Δημοσίευση από gavriil »

Αγαπητέ αδεελφέ aposal, δεν πήρα το μέρος των μοναχών για να πω ότι έχουν δίκιο. Ούτε ότι έχει άδικο ο μητροπολίτης. Δεν είναι αυτή η θέση μας. Δεν γνωρίζουμε τα πράγματα, ούτε είναι εύκολο να τα μάθουμε μέσα από το διαδίκτυο. Είναι όμως άκρως αναγκαίο να τηρούνται οι εκκλησιαστικές διαδικασίες. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν τηρήθηκαν.
Παρατηρώ στη συζήτηση ότι εκτός από μια δυο εξαιρέσεις κανένας δεν μιλάει με βάση την εκκλησιαστική δικαιοσύνη. Ίσως δεν γνωρίζουν (πράγμα ανθρώπινο), όμως η φωνή μου και η άποψή μου ήταν σαφής, να τηρηθούν οι διαδικασίες του νόμου. Για το κανονικό δίκαιο δεν γίνεται λόγος, αφού ακόμα και ο υπάρχων νόμος για την απονομή της εκκλησιαστικής δικαιοσύνης κινείται σε πολλά σημεία εκτός του πνεύματος των ιερών κανόνων.
Ο eortologio μάλλον θα πρέπει να ανοίξει πολλές φορές και να διαβάσει κανονικό δίκαιο και εκκλησιαστική νομοθεσία. Χρειάζεται πολλή προσοχή για να μη γράφονται στο διαδίκτυο πράγματα που δεν στέκονται με τα κριτήρια της εκκλησιαστικής δικαιοσύνης, του κανονικού δικαίου και της πνευματικής ζωής.
Δεν θέλω να γράψω για το σύγχρονο Γολγοθά πολλών μοναστηριών από την εκκλησιαστική διοίκηση. Σας παρακαλώ όμως να διαβάσετε όσα γράφει ο π. Γεώργιος Μεταλληνός για όσα έγιναν από τους επισκόπους και την Ιερά Σύνοδο κατά των Ιερών Μονών κατά τη βαυαροκρατία. Τότε έφτασαν μητροπολίτες να σπρώξουν μοναχούς και μοναχές να φύγουν από τα μοναστήρια τους και να οδηγηθούν στο γάμο.
Είναι σεβαστός και απαραίτητος ο θεσμός του επισκόπου. Χρειάζεται όμως να ανοίγουμε τα μάτια μας και να βλέπουμε τι γίνεται. Μην ξεχνάμε ότι η θέση του επισκόπου για την ορθόδοξη παράδοση δεν είναι ούτε ΔΕΣΠΟΤΗΣ, ούτε ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ, ούτε ΑΡΧΗΓΟΣ ή οτιδήποτε άλλο, αλλά ΠΑΤΕΡΑΣ.
Ας αναλογισθούν όσοι έγραψαν στη συζήτηση αν υπάρχει πατρική αγάπη σε κάθε τέτοιο επιτίμιο ακοινωνησίας. Και μην αναφέρει κανείς οτιδήποτε περί σφάλματος και τιμωρίας, διότι αυτή η δικανική άποψη δεν είναι δεκτή στον ορθόδοξο χώρο. Στην ορθοδοξία κάνουμε το παν για να σώσουμε ψυχές όχι για να τις στείλλουμε στο πυρ το εξώτερον όπως ο σεβ. Μεσσηνίας.
eortologio_gr
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

gavriil έγραψε:Ο eortologio μάλλον θα πρέπει να ανοίξει πολλές φορές και να διαβάσει κανονικό δίκαιο και εκκλησιαστική νομοθεσία. Χρειάζεται πολλή προσοχή για να μη γράφονται στο διαδίκτυο πράγματα που δεν στέκονται με τα κριτήρια της εκκλησιαστικής δικαιοσύνης, του κανονικού δικαίου και της πνευματικής ζωής.
Δεν θέλω να γράψω για το σύγχρονο Γολγοθά πολλών μοναστηριών από την εκκλησιαστική διοίκηση. Σας παρακαλώ όμως να διαβάσετε όσα γράφει ο π. Γεώργιος Μεταλληνός για όσα έγιναν από τους επισκόπους και την Ιερά Σύνοδο κατά των Ιερών Μονών κατά τη βαυαροκρατία. Τότε έφτασαν μητροπολίτες να σπρώξουν μοναχούς και μοναχές να φύγουν από τα μοναστήρια τους και να οδηγηθούν στο γάμο.
Τι σχέση εχει η Βαυαροκρατία με τις εξελίξεις του 2009 ???

Βαζεις μια αναλογία σκέψης και δράσης που συνέβη πολλά χρόνια πριν για να αιτολογήσεις τις θέσεις σου.

Αν θέλεις να σταθείς σε νομοκανονικά ζητήματα παρέθεσε νομολογιακές αποφάσεις και/ή νόμους που ασχολούνται με το θέμα.

Απο κει και πέρα ο Μεταλληνός έχει γίνει σημαία σε ορισμένους την οποία σηκώνουν όποτε θέλουν να στηρίξουν απόψεις τους.

Για ποιό λόγο είσαι τόσο σίγουροις ότι ο Επίσκοπος δεν εξάντλησε πρώτα όλα τα περιθώρια νουθεσίας και πατερική στήριξης και αφού είδε ότι τίποτε δεν έχει αποτέλεσμα , αποφάσισε αυτό που αποφάσισε.

Εισαι προκατηλλειμένος απο τα γραφόμενα για το παρελθόν και δεν εξετάζεις την υπόθεση σαν μια ξεχωριστή υπόθεση με δικά της χαρακτηριστικά. Για σένα, κάποιος που έχει παρανομήσει μία φορά στο παρελθόν σημαίνει ότι θα παρανομεί πάντα.

Ανέφερες τις ανοησίες "για το ποδάρι του Δεσπότη και το χορτάρι". Είναι αντιμετώπιση αυτή απο έναν ανθρωπο που θέλει να δείχνει όιτι έχει σώας τα φρένας ? τι πράγματα είναι αυτά ? τι προκατάληψη είναι αυτή που έχεις ?

Ελεος πιά. Αποδεικνύεις για μια ακόμα φορά ότι το ιντερνετ και το δωρεάν βήμα που προσφέρει έγινε η καταφυγή καθε πικραμένου που νομίζει ότι αν γίνει πρωθυπουργός για μια μέρα θα λύσει όλα τα προβλήματα της Ελλάδος.

Μηπως είσαι απο εκείνους που όταν βλέπεις Ράσο φτύσεις τον κόρφο σου τρεις φορές ???

Χρ.
Εικόνα
gavriil
Τακτικό Μέλος
Τακτικό Μέλος

Δημοσίευση από gavriil »

Αγαπητέ eortologio_gr, προσπάθησε να δεις ψύχραιμα το θέμα. Η ένταση, δείγμα της οποίας είναι τα τεράστια γράμματα, δεν προσφέρει λύση. Ούτε φυσικά το να με τοποθετείς εκτός Εκκλησίας. Αυτό δείχνει ότι κινείσαι χωρίς επιχειρήματα για το συγκεκριμένο θέμα. Ίσως σε άλλα να είσαι πολύ καλός.
Προτείνω, λοιπόν, να διαβάσεις έστω και μια φορά το νόμο 5383/1932 «Περί Εκκλησιαστικών Δικαστηρίων και της προ αυτών διαδικασίας», για το θέμα της ακοινωνησίας. Δεν υπάρχει πουθενά. Είναι εφεύρημα του νομικού συμβούλου παλαιοτέρων συνόδων του μακαρίτη πλέον κ. Λιλαίου.
Όσο για τη σχέση του μητροπολίτη με τα μοναστήρια μπορώ να πω ότι πολλά πράγματα μπαίνουν σε καλή βάση με τον νόμο 590/1997 και τον κανονισμό 39/1972.
Εάν δεν μπορείς να τους βρεις μπορώ να ψάξω να σου τους βρω. Οι απαντήσεις μου είναι εντός της υπαρχούσης ελλαδικής καταστάσεως. Γνωρίζω αρκετά και τι γίνεται σε μοναστήρια και μητροπόλεις και τι ισχύει νομικά. Αν κάποιες εκφράσεις μου ήταν σκληρές είναι γιατί (χωρίς φανατισμό), με πονάει το άδικο και το αντορθόδοξο.
Σε παρακαλώ, λοιπόν, θερμά οι απαντήσεις να είναι με περισσότερα πειστήρια και επιχειρήματα.
Άβαταρ μέλους
panagiotisspy
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από panagiotisspy »

Δεν μπορεί τα πράγματα να λειτουργήσουν διαφορετικά, παρά μόνο ιεραρχικά.
Δεν έχει σημασία ποιός έχει δίκιο. Γιατί το δίκαιο είναι υποκειμενική έννοια συνήθως.
Αν είχε σημασία ποιός έχει δίκιο, τότε θα ήταν άχρηστη η ιεραρχία. Dura lex, sed lex (σκληρός νόμος, αλλά νόμος). Μπορεί κάποιος να προτείνει κάτι διαφορετικό? Δεν νομίζω ότι είναι δυνατόν.
Βέβαια πολύ σωστά ετέθη, ως απαραίτητη προϋπόθεση η αγάπη, εκ των άνω προς τα κάτω, αλλά και αντιστρόφως.
Αλλά ποιός ξέρει ποιός αγαπά και ποιός όχι? Αυτό είναι εντελώς αμφιλεγόμενο.
Ζούμε σε μια κοινωνία ανθρώπων, αμαρτωλών κατά τεκμήριο.
Οταν φτάσουμε στο επίπεδο της ειλικρινούς αγάπης όλων προς όλους, τότε δεν θα χρειάζονται πια ούτε αρχές, ούτε εξουσίες, ούτε νόμοι.
Ως τότε θα πορευθούμε αναγκαστικά με τα ανθρώπινα κατασκευάσματά μας, τους νόμους μας και τις εξουσίες μας.
Αυτό συμφέρει να κάνουμε, για να αυξήσουμε τις όποιες πιθανότητές μας, να αποκτήσουμε κάποτε αυτά για τα οποία παλεύουμε.
Και ως πολίτες, αλλά (κυρίως) και ως πιστοί.
Εάν ταις γλώσσαις των ανθρώπων λαλώ και των αγγέλων,Αγάπην δε μη έχω,γέγονα χαλκός ηχών ή κύμβαλον αλαλάζον. Και εάν έχω προφητείαν και ειδώ τα μυστήρια πάντα και πάσαν την γνώσιν και έχω πάσαν την πίστιν,ώστε όρη μεθιστάνειν,Αγάπην δε μη έχω, ουδέν ειμί.
eortologio_gr
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

gavriil έγραψε:Αγαπητέ eortologio_gr, προσπάθησε να δεις ψύχραιμα το θέμα. Η ένταση, δείγμα της οποίας είναι τα τεράστια γράμματα, δεν προσφέρει λύση. Ούτε φυσικά το να με τοποθετείς εκτός Εκκλησίας. Αυτό δείχνει ότι κινείσαι χωρίς επιχειρήματα για το συγκεκριμένο θέμα. Ίσως σε άλλα να είσαι πολύ καλός.
Προτείνω, λοιπόν, να διαβάσεις έστω και μια φορά το νόμο 5383/1932 «Περί Εκκλησιαστικών Δικαστηρίων και της προ αυτών διαδικασίας», για το θέμα της ακοινωνησίας. Δεν υπάρχει πουθενά. Είναι εφεύρημα του νομικού συμβούλου παλαιοτέρων συνόδων του μακαρίτη πλέον κ. Λιλαίου.
Όσο για τη σχέση του μητροπολίτη με τα μοναστήρια μπορώ να πω ότι πολλά πράγματα μπαίνουν σε καλή βάση με τον νόμο 590/1997 και τον κανονισμό 39/1972.
Εάν δεν μπορείς να τους βρεις μπορώ να ψάξω να σου τους βρω. Οι απαντήσεις μου είναι εντός της υπαρχούσης ελλαδικής καταστάσεως. Γνωρίζω αρκετά και τι γίνεται σε μοναστήρια και μητροπόλεις και τι ισχύει νομικά. Αν κάποιες εκφράσεις μου ήταν σκληρές είναι γιατί (χωρίς φανατισμό), με πονάει το άδικο και το αντορθόδοξο.
Σε παρακαλώ, λοιπόν, θερμά οι απαντήσεις να είναι με περισσότερα πειστήρια και επιχειρήματα.
Το θέμα το βλέπω απολύτως ψύχραιμα. Σου θυμίζω ότι ογκώδη γράμματα πρώτος χρησιμοποίησες εσύ και εγώ απάντησα στον ιδιο τόνο :
gavriil έγραψε:Μην ξεχνάμε ότι η θέση του επισκόπου για την ορθόδοξη παράδοση δεν είναι ούτε ΔΕΣΠΟΤΗΣ, ούτε ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ, ούτε ΑΡΧΗΓΟΣ ή οτιδήποτε άλλο, αλλά ΠΑΤΕΡΑΣ
Οσο για τα νομοκανονικα, έχω άμεση δυνατότητα αναζήτησης των κειμένων που αναφέρεις.

Οι Μοναχές εάν έχουν θιχτεί απο την απόφαση, δεν θα έπρεπε ΑΥΤΕΣ να απευθυνθούν σε εξειδικευμένο γνώστη των διαδικασιών ?

Προς τι η διασπορά θέσεων αντικανονικότητας λειτουργίας όταν είμαστε έξω απο τον χορό ?

Χρ.
Εικόνα
avvas
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από avvas »

Επειδή η Εκκλησία βασίζεται στους Ιερούς Κανόνες και όχι στο τί εγώ, εσύ, ο α' μοναχός ή μοναχή ή ο ά ή ο β' Επίσκοπος κάθε φορά νομίζουν σαν σωστό καλό είναι να γνωρίζουμε και τι λένε οι Ιεροί Κανόνες σχετικά με τις εξουσίες των Επισκόπων, των Ποιμένων δλδ αλλά και πως εμείς οι λαϊκοί και κληρικοί οφείλουμε να στεκόμαστε μπροστά στους Επισκόπους.

ΚΑΝΩΝ Η' ΤΗΣ Δ' ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ

«Οι Κληρικοί*(1) των πτωχείων και μοναστηρίων και μαρτυρίων, υπό την εξουσίαν τών εν εκάστη πόλει Επισκόπων, κατά την των αγίων Πατέρων παράδοσιν, διαμενέτωσαν, καί μή κατά αυθάδειαν αφηνιάτωσαν του ιδίου Επισκόπου. Οι δέ τολμώντες ανατρέπειν την τοιαύτην διατύπωσιν, καθ' οίον δήποτε τρόπον, καί μή υποταττόμενοι τώ ιδίω Επισκόπω, εί μέν είεν Κληρικοί, τοίς τών Κανόνων υποκείσθωσαν επιτιμοίοις, εί δέ μονάζοντες ή λαϊκοί, έστωσαν ακοινώνητοι.»

«Ο γάρ λαϊκός κάν είναι γεμάτος από κάθε σοφίαν και ευλάβειαν, όμως λαϊκός πάλιν είναι, και πρόβατον, αλλ' όχι και ποιμήν, ο δέ Αρχιερεύς, κάν και δείχνη κάθε ανευλάβειαν, αλλ' όμως Ποιμήν είναι, έως οπού ευρίσκεται εις τον τόπον των Αρχιερέων· όθεν δεν πρέπει τα πρόβατα να αντιφέρωνται κατά των ποιμένων τους»

Πηδάλιον εκδόσεις Παπαδημητρίου σελ 191

Ο Επίσκοπος λοιπόν έως οπού είναι Επίσκοπός είναι Ποιμήν κάν δείχνη κάθε ανευλάβειαν,
και οι υπό τον Επίσκοπον είναι τα πρόβατα του Ποιμένος και δεν έχουν δικαίωμα να αντιφέρωνται στον Ποιμένα. Για όσο ο Επίσκοπος είναι στην θέση του Επισκόπου άπαντες οφείλουν Υπακοή! Επειδή είναι Επίσκοπος!

*(1)
Ο δε Βαλσαμών εις τον να' του Βασιλ. λέγει ότι και οι Μοναχοί κληρικοί ονομάζονται.
Πηδάλιον σελ.4 (σημείωσις)

Υγ.
Κάποιος με ρώτησε τι πρεσβεύω αν θυμάμαι σωστά.
Την ακρίβειαν της Ορθοδόξου Πίστεως πρεσβεύω!
Και όχι όπως ο καθένας την φαντασιώνεται
αλλ' ώς οι Ιεροί Κανόνες σαφέστατα την προσδιοορίζουν.

...«σύ ούν κακοπάθησον ως καλός στρατιώτης του Χριστού.»

Διαβάζω μόνον τις παραθέσεις που επιλέγω να διαβάσω και αγνοώ τις υπόλοιπες
Μην θεωρείς λοιπόν ως δεδομένο πως ότι γράφεις εσύ το διαβάζω και εγώ..
Andreasmas
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από Andreasmas »

Πολλή κατάκριση βρε παιδιά ,πολλή κατάκριση.Ο καθένας έχει και τη γνώμη του.
Κολαζόμαστε δεν το καταλαβαίνετε;
Ας αφήσουμε να κρίνει και να επανορθώσει τα κακώς κείμενα ,αν υπαρχουν, ο ίδιος ο Θεός.
Είναι βαρύτατο αμάρτημα η κατάκριση του λειτουργού του Θεού ,και ιδίως Επισκόπου.
Και αν πληγωνόμαστε γι` αυτά που γίνονται ή δεν γίνονται στην Εκκλησία μας ,ο κρυφός αναστεναγμός μας
φτάνει αμέσως στον Θεό και είναι πολύ πολύ ευπρόσδεκτος όταν συνοδεύεται από ταπείνωσηκαι υπακοή.
Με την ευκαιρία αυτή θέλω να προσθέσω και κάτι άλλο παρεμφερή. Και το να επαινούμε κάποιον δικαιολογημένα ,και αυτό δεν είναι καθόλου καλό . Αντί να ωφελήσει η <<αγάπη μας >>,μπορεί να καταστρέψει. :27 :27 :27
Πόσον μάλλον η κατάκριση!!!
Λογίζομαι γάρ ότι ουκ άξια τά παθήματα του νυν καιρού πρός τήν μέλλουσαν δόξαν αποκαλυφθήναι εις ημάς
PRETORIAN
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από PRETORIAN »

Ευχολόγια και ξερό ψωμι! Τελικα αν δεν συμβει και στο δικο μας σπιτι κατι αναλογο δεν θα μπορεσουμε ποτε να καταλαβουμε τον αλλον και στην προκειμενη περιπτωση τα μοναστηρια! ποσο μας βολευει να τα αφηνουμε ολα στον Θεο για να καλυψουμε την δικη μας ανυπαρξια και πνευματικη καταπτωση στα δρωμενα της εκκλησιας μας. Οσοι θα υπαρχουν πιστοι εκκλησιαστικα ανυπαρκτοι που θα χαβουν την καθε απαραδεκτη αποφαση του 'Δεσποτη' τους, αλλο τοσο θα υπαρχουν Δεσποταδες- Φεουδάρχες του γλυκου νερου και τζαμπα μαγκες που θα θεωρουν την εκκλησια τσιφλικι τους!

Με τις υγειες μας.....
-Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησόν με τον αμαρτωλό και ανάξιο δούλο σου.
-Γνώρισόν μοι, Κύριε, οδόν, εν ή πορεύσομαι, ότι πρός σέ ήρα τήν ψυχήν μου.
-Εξομολογήσομαί σοι είς τον αιώνα, ότι εποίησας και υπομενώ το όνομά σου ότι χρηστόν εναντίον των οσίων σου.
Andreasmas
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από Andreasmas »

PRETORIAN έγραψε:Ευχολόγια και ξερό ψωμι! Τελικα αν δεν συμβει και στο δικο μας σπιτι κατι αναλογο δεν θα μπορεσουμε ποτε να καταλαβουμε τον αλλον και στην προκειμενη περιπτωση τα μοναστηρια! ποσο μας βολευει να τα αφηνουμε ολα στον Θεο για να καλυψουμε την δικη μας ανυπαρξια και πνευματικη καταπτωση στα δρωμενα της εκκλησιας μας. Οσοι θα υπαρχουν πιστοι εκκλησιαστικα ανυπαρκτοι που θα χαβουν την καθε απαραδεκτη αποφαση του 'Δεσποτη' τους, αλλο τοσο θα υπαρχουν Δεσποταδες- Φεουδάρχες του γλυκου νερου και τζαμπα μαγκες που θα θεωρουν την εκκλησια τσιφλικι τους!

Με τις υγειες μας.....
Φαίνεται να διαφωνείς σε πολλά σημεία μαζί μου ,αγαπητέ αδελφέ .
Μπορείς να μου πεις ποια είναι αυτά;
Λογίζομαι γάρ ότι ουκ άξια τά παθήματα του νυν καιρού πρός τήν μέλλουσαν δόξαν αποκαλυφθήναι εις ημάς
Απάντηση

Επιστροφή στο “Εκκλησιαστική Επικαιρότητα”