Επιτίμιο ακοινωνησίας σε μοναχές επέβαλε ο Μεσσηνίας

Συντονιστής: Συντονιστές

thomas25
Συστηματικός Αποστολέας
Συστηματικός Αποστολέας
Επικοινωνία:

Re: Επιτίμιο ακοινωνησίας σε μοναχές επέβαλε ο Μεσσηνίας

Δημοσίευση από thomas25 »

Ειδαμε μονο τι ειπε ο μητροπολίτης... οι ηγουμένη με την συνοδεία δεν εχει δώσει απάντηση??
Άβαταρ μέλους
kausokalivia
Συστηματικός Αποστολέας
Συστηματικός Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από kausokalivia »

Αυτό που θέλεις να πεις αγαπητέ avva είναι ότι οι μοναχοί η μοναχές οφείλουν να κάνουν υπακοή στον γέροντα ή επίσκοπο. Ανυπακοή γίνεται σε δύο λόγους όταν ο γέροντας σου πει να πορνεύσεις ή όταν γίνει αιρετικός. Τώρα επειδή δεν ξέρουμε ακριβός τη έγινε καλύτερα πιστεύω να μην τοποθετούμαστε γιατί όσα λέμε είναι υποθετικά και μόνο. Εμένα που ήρθε μια απορία αν για παράδειγμα ο γέροντας ενός μοναστηριού πει σε έναν μοναχό να κάνη υπακοή σε κάτι και ο επίσκοπος διαφωνήσει τότε ο απλός μοναχός σε ποιόν κάνει υπακοή;;; Μιλάω πάντα για μοναστήρια που υπάγονται στις επισκοπές
vasilis_m21
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από vasilis_m21 »

Εγράφη σε παραπανω μηνυμα οτι καλώς ο Δεσποτης παιρνει τα χρηματα απτο μοναστηρι και αφηνει τα απαραιτητα. Ναι, αλλα επιμενω στη σκεψη μου: ο Δεσποτης, ζει και αυτος με τα απαραιτητα μοναχά; Αν ναι, το καταλαβαινω. Αλλα αν εχει παραπανω πραγματα απο τα απαραιτητα, για μενα προσωπικα δεν εχει το ηθικο δικαιωμα να το κανει αυτο. Εξαλλου ενα μοναστηρι ειναι ελεγχομενος χώρος, δηλαδη δεν μπορει ενας μοναχος να κανει ο,τι θελει. Αντιθετα τον Δεσποτη ποιος θα τον ελέγξει; Εχει συγκεντρωμενη και εξουσια και οικονομικη δυναμη και αυτος αποφασιζει.

Δηλαδή, για να το πω ευθέως, πιο πολύ με ενοχλει να εχει τα λεφτα αυτα ενας επισκοπος παρα ενα μοναστηρι.

Επισης εγραφη οτι ενας μοναχός/μια μοναχη τι χρειαζεται; Ρασο, στεγη, φαι. Το ερωτημα μου ειναι: δηλαδη ενα μοναστηρι ειναι φυλακή, ή λεσχη σκλαβων; Εγω νομιζω οτι ενα μοναστήρι ειναι χωρος για πνευματικη καλλιεργεια, οχι μια αλλη εκδοχη φυλακης. Επισης, ''ουκ επ αρτω ζησεται μονο ανθρωπος.'' Χρειαζεται και πνευματικα ενδιαφεροντα, οπως να διαβασει κανα βιβλιο, να επισκεφτει κανα μερος, εστω και προσκυνημα. Αυτη η εκφραση ''ο μοναχος θελει ρασο, στεγη, φαι'' κατα την γνωμη μου υποβιβαζει τον μοναχό -και μην παρεξηγηθειτε απο αυτο που θα πω, δεν το λεω χιουμοριστικά- σε επιπεδο κατοικιδίου.

Επισης, σε καποια μοναστηρια φτιαχνουν καποια εργοχειρα και πουλανε , όπως εν προκειμενω στο μοναστηρι αυτο στην Καλαματα πουλανε μαντηλια. Λοιπον, το να φτιαχνεις πραγματα και να τα πουλας ειναι εργασια, δηλαδη κατι ιερο. Με τα λεφτα που θα βγουν μπορει ενα μοναστηρι να τα διαθεσει σε αγαθους σκοπους, πχ να βοηθησει απορους, να αναγειρει μια καινουρια πτερυγα. Το να ερθει ο Δεσποτης και να οικειοποιηθει αυτα τα λεφτα που προηλθαν απο εργασια, και να αφαιρεσει ετσι το δικαιωμα της ελευθερης επιλογης απτο μοναστηρι του να διαθεσει τα χρηματα σε αγαθοεργιες και κοινοφελεις σκοπους ειναι για μενα κατι ανεντιμο, ενα ειδος σκλαβοπαζαρου.

Εξαλλου στην παραδοση της εκκλησιας ο Δεσποτης πρεπει να υπηρετει τους παντες, να ειναι ο πρωτος διδαξας στην ταπεινωση και στην υπηρεσια των αλλων, και οχι αφεντης. Λοιπον πρακτικα ετσι που μου τα περιγραφετε μου δινετε την εντυπωση οχι απλα αφεντη αλλα Πασά.
PRETORIAN
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από PRETORIAN »

vasilis_m21 έγραψε:Εγράφη σε παραπανω μηνυμα οτι καλώς ο Δεσποτης παιρνει τα χρηματα απτο μοναστηρι και αφηνει τα απαραιτητα. Ναι, αλλα επιμενω στη σκεψη μου: ο Δεσποτης, ζει και αυτος με τα απαραιτητα μοναχά; Αν ναι, το καταλαβαινω. Αλλα αν εχει παραπανω πραγματα απο τα απαραιτητα, για μενα προσωπικα δεν εχει το ηθικο δικαιωμα να το κανει αυτο. Εξαλλου ενα μοναστηρι ειναι ελεγχομενος χώρος, δηλαδη δεν μπορει ενας μοναχος να κανει ο,τι θελει. Αντιθετα τον Δεσποτη ποιος θα τον ελέγξει; Εχει συγκεντρωμενη και εξουσια και οικονομικη δυναμη και αυτος αποφασιζει.

Δηλαδή, για να το πω ευθέως, πιο πολύ με ενοχλει να εχει τα λεφτα αυτα ενας επισκοπος παρα ενα μοναστηρι.

Επισης εγραφη οτι ενας μοναχός/μια μοναχη τι χρειαζεται; Ρασο, στεγη, φαι. Το ερωτημα μου ειναι: δηλαδη ενα μοναστηρι ειναι φυλακή, ή λεσχη σκλαβων; Εγω νομιζω οτι ενα μοναστήρι ειναι χωρος για πνευματικη καλλιεργεια, οχι μια αλλη εκδοχη φυλακης. Επισης, ''ουκ επ αρτω ζησεται μονο ανθρωπος.'' Χρειαζεται και πνευματικα ενδιαφεροντα, οπως να διαβασει κανα βιβλιο, να επισκεφτει κανα μερος, εστω και προσκυνημα. Αυτη η εκφραση ''ο μοναχος θελει ρασο, στεγη, φαι'' κατα την γνωμη μου υποβιβαζει τον μοναχό -και μην παρεξηγηθειτε απο αυτο που θα πω, δεν το λεω χιουμοριστικά- σε επιπεδο κατοικιδίου.

Επισης, σε καποια μοναστηρια φτιαχνουν καποια εργοχειρα και πουλανε , όπως εν προκειμενω στο μοναστηρι αυτο στην Καλαματα πουλανε μαντηλια. Λοιπον, το να φτιαχνεις πραγματα και να τα πουλας ειναι εργασια, δηλαδη κατι ιερο. Με τα λεφτα που θα βγουν μπορει ενα μοναστηρι να τα διαθεσει σε αγαθους σκοπους, πχ να βοηθησει απορους, να αναγειρει μια καινουρια πτερυγα. Το να ερθει ο Δεσποτης και να οικειοποιηθει αυτα τα λεφτα που προηλθαν απο εργασια, και να αφαιρεσει ετσι το δικαιωμα της ελευθερης επιλογης απτο μοναστηρι του να διαθεσει τα χρηματα σε αγαθοεργιες και κοινοφελεις σκοπους ειναι για μενα κατι ανεντιμο, ενα ειδος σκλαβοπαζαρου.

Εξαλλου στην παραδοση της εκκλησιας ο Δεσποτης πρεπει να υπηρετει τους παντες, να ειναι ο πρωτος διδαξας στην ταπεινωση και στην υπηρεσια των αλλων, και οχι αφεντης. Λοιπον πρακτικα ετσι που μου τα περιγραφετε μου δινετε την εντυπωση οχι απλα αφεντη αλλα Πασά.
Δυστυχως την σημερινη εποχη ο δεσποτης(= τυρρανος) επιβεβαιβαιωνει την ιδιοτητα που του εχουν προσδωσει και οχι την ιδιοτητα επισκοπος(= επι σκοπόν).εχουν γινει καποιοι φεουδαρχες αφιλομοναχοι που στραγγαλιζουν μοναστηρια μονο και μονο για διαχειριστουν τους οποιους πορους τους. μαλλον θα το κανουν για τα γεραμματα τους....κυνηγουν τα μοναστηρια χωρις οι ιδιοι σαν μητροπολεις να προσφερουν κοινωνικο, οικονομικο και πνευματικο εργο. πρεπει ολοι να γινουν οσφυοκαμπτες! σε ολα ναι στον δεσποτη γιατι ετσι προσταζει η χριστιανικη μας πιστη. Ε, οχι ο χριστιανος πρεπει να εχει λογο στην καθε αποφαση του μητροπολιτη, ιερεα, μοναχου. η εκκλησια μας ειναι ζωντανος φορεας. Η διοικούσα αρχη της εκκλησιας δεν ''χτυπαει'' και δεν πρεπει ,τους αξιωματικους της σε καιρο πολεμου
-Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησόν με τον αμαρτωλό και ανάξιο δούλο σου.
-Γνώρισόν μοι, Κύριε, οδόν, εν ή πορεύσομαι, ότι πρός σέ ήρα τήν ψυχήν μου.
-Εξομολογήσομαί σοι είς τον αιώνα, ότι εποίησας και υπομενώ το όνομά σου ότι χρηστόν εναντίον των οσίων σου.
petross
Συστηματικός Αποστολέας
Συστηματικός Αποστολέας

Δημοσίευση από petross »

avvas έγραψε:
petross έγραψε: Εδώ νομίζω έχεις λάθος: Όταν ο Επίσκοπος κηρύττει αίρεση, μπορεί να είναι ακόμη επίσκοπος χωρίς να έχει καταδικαστεί από Σύνοδο. Ναί! έτσι είναι. Αλλά δίκαιο δέν έχει. Τουλάχιστον η Εκκλησιαστική μας ιστορία έτσι μας τα λέει.
Φαντάζεσαι όταν ο Μακεδόνιος Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως έλεγε ΟΤΙ ΤΟ ΑΓΙΟ ΠΝΕΥΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΘΕΟΣ, να έλεγαν όλοι ααα αφού το λέει ο Επίσκοπος έχει δίκαιο. Καταλαβαίνεις ότι αυτό που λες δεν στέκει σαν επιχείρημα!

Στον παπισμό ίσως!!! Εκεί ο πάπας έχει δικαίωμα να διορθώνει και την Αγία Γραφή.
Εδώ όμως είμαστε ορθόδοξοι! Και όλοι κάνουμε λάθοι!!!
Με συγχωρείς.. διάβασες τον τίτλο του θέματος;
Μάλλον όχι.

Εξ ού και οι απαντήσεις σου.

Πουθενά δεν αναφέρθηκα σε αιρέσεις, παππισμό, Μακεδόνιο, και δεν ξέρω τι άλλες μπούρδες μου αραδιάζετε εδώ πέρα.

Το θέμα μας είναι πολύ συγκεκριμένο: αφορά επιτίμιο Κανονικού Επισκόπου σε μοναχές που βρίσκονται υπό την δικαιολοσία του. Τέλος!

Που το φτάσατε εσείς σε Οικουμενικές Συνόδους σε αιρετικούς και δεν συμμαζεύεται..

Μήπως κάποιος διαχειριστής θάπρεπε να διαγράψει τις εντελώς offtopic παραθέσεις σας;;;;
Mέχρι την στιγμή που έγινε «πρώην» είχε πάντα δίκαιο!
Ο Επίσκοπος είναι «εις τύπον και τόπον Χριστού» και δεν γίνεται να έχει άδικο.
Μέχρι την στιγμή που θα πάψει να είναι κανονικός Επίσκοπος έχει πάντα δίκαιο
Και η απολυτότητα σε κάποια θέματα είναι επιβεβλημένη. Πάντα κατά την γνώμη μου.
Λες "πάντα κατά την γνώμη μου". Δηλαδή αν κάποιος δεν συμφωνεί με την γνώμη σου επικαλείσαι τον διαχειριστή να διαγράψει τα γραφόμενά του;;;
Κατά τα άλλα σε άλλα θέματα κάνουμε και τον ΑΒΒΆ και δίνουμε και πνευματικές συμβουλές, αλλά αν κάποιος μας πει το αντίθετο από "την γνώμη μας" γινόμαστε θηρία!!! Αυτή είναι η κατάντια μας!
Λοιπόν στο θέμα μας.
Στα ακριβώς παραπάνω που γράφεις, δεν αναφέρεσαι στην περίπτωση την συγκεκριμένη των μοναζουσών και του Επισκόπου που έβαλε το επιτίμιο αλλά αναφέρεσαι γενικώς ότι ο Επίσκοπος ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΑΔΙΚΟ. Σ' αυτό το σημείο σου απάντησα! Ότι έχεις λάθος!!! Και σου ανέφερα το παράδειγμα το Μακεδονίου αν και είναι αναρίθμητα τα παραδείγματα των Επισκόπων που και λάθος έκαναν και Αγίους καταδίκασαν σε εξορίες και πολλά άλλα. Και μάλιστα μερικοί ήταν Άγιοι επίσκοποι. Ο Άγιος Επιφάνιος δεν καταδίκασε και αυτός τον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο;; Με αποτέλεσμα να εξοριστεί;;; Σου διαφεύγουν αυτά;;

Λοιπόν άλλο κάνουμε υπακοή και άλλο ο Επίσκοπος έχει πάντα δίκαιο!
vasilis_m21
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Συμφωνω με τον Pretorian. Ο επισκοπος συμφωνα με την παραδοση της εκκλησιας ειναι ο υπηρετης και διακονος των παντων, και οχι φυσικα ενας αφεντης Ανατολικου τυπου , του οποιου τυφλα να χουν οι Πασσαδες και οι Κεχαγιάδες.
Καταλαβαινω οτι ενα ποσοστο επι των εσοδων των μονων θα πρεπει να καταληγει στην Μητροπολη, ενα προκαθορισμενο ποσοστο ομως, και οχι να εχει το ελευθερο ο Δεσποτης να παιρνει οτι θελει απτα χρηματα που εβγαλε μια μονη απτο εργόχειρό της. Ανθρωποι που δουλεψαν εβγαλαν αυτα τα χρηματα, και πρεπει να εχουν το ελευθερο να επιλεξουν πώς θα τα διαχειριστουν. Αλλιώς προκειται για σκλαβοπάζαρο.
Andreasmas
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από Andreasmas »

Christos έγραψε:
Επιτίμιο ακοινωνησίας σε μοναχές επέβαλε ο Μεσσηνίας

22:01 30.10.09

Πηγή: Romfea.gr

Μήπως γνωρίζει κάποιος περισσότερες πληροφορίες για το παραπάνω θέμα;

Θέλω να σας γνωρίσω ότι το ερώτημα του παρόντος θέματος ,είναι αν υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες περί αυτού.
Απάντηση μέχρι τώρα δε δόθηκε.
Εκπλήσσομαι για άλλη μια φορά ,διότι χρησιμοποιείται το forym αυτό για διενέξεις και διαπληκτισμούς ,από Χριστιανούς Ορθόδοξους ,χωρίς να υπάρχει ουσιαστικό νόημα και αιτία.
Λογίζομαι γάρ ότι ουκ άξια τά παθήματα του νυν καιρού πρός τήν μέλλουσαν δόξαν αποκαλυφθήναι εις ημάς
vasilis_m21
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Εκπλήσσομαι για άλλη μια φορά ,διότι χρησιμοποιείται το forym αυτό για διενέξεις και διαπληκτισμούς ,από Χριστιανούς Ορθόδοξους ,χωρίς να υπάρχει ουσιαστικό νόημα και αιτία.
Δεν βλεπω καποιον διαπληκτισμό. Μια συζητηση κανουμε. Ενα forum σαν σκοπο του τις συζητησεις δεν εχει; Εξαλλου απτη στιγμή που υπαρχουν διαφορετικες αποψεις, θα υπαρχει καποια ενταση, αλλα και παλι νομιζω η συζητηση κρατιεται σε πολυ πολιτισμενα και νορμαλ επιπεδα, αν δειτε σε ολες τις εκφανσεις του καθημερινου βιου του συγχρονου Ελληνα πόσο επιθετικοι ειναι οι διαλογοι και τι υβρεις ακουγονται, θεωρω πολυ νορμάλ την διεξαγωγη του διαλογου εδω.

Ουτε θα συμφωνησω οτι ''δεν υπαρχει ουσιαστικο νοημα και αιτια''. Μιλαμε για υπαρκτα θεματα και προβληματα, οχι για θεωρίες ή μυθευματα. Εκτος αν θελουμε να τηρούμε ''ομερτα'' οποτε να προσπερναμε αυτα που βλεπουμε γυρω μας και μας προβληματιζουν.
Andreasmas
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από Andreasmas »

Και το ερώτημα παραμένει!...... :aiwebs_023 :argue
Λογίζομαι γάρ ότι ουκ άξια τά παθήματα του νυν καιρού πρός τήν μέλλουσαν δόξαν αποκαλυφθήναι εις ημάς
eortologio_gr
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από eortologio_gr »

Αμα βλέπω άμεση και δρυμεία κριτική σε αποφάσεις προκαθημένων της Εκκλησίας της Ελλάδος καταλαβαίνω αμέσως τα κίνητρα.

Τα κινητρα αυτά είναι ένα και μοναδικό : "διαρκής κριτική στην Εκκλησία της Ελλάδος ώστε οι συμπλέοντες με τους ασκούντες την κριτική να αλαξοπιστίσουν προς τους ΓΟΧ παλιοημερολογίτες"...

Απορώ με την προσέλευση τόσων ΓΟΧ στο παρόν φόρουμ. :angryfire :angryfire :angryfire

Οπως φαίνεται είτε η υπόθεση διαρκούς κριτικής έχει ψωμί ή έχει "μέλι"...

Πάντως "άρτο και όινο" δεν έχει για σας όσο και αν σκούζετε.

Και προσοχή εεεεε. Εμείς είμαστε οι ιμιτασιόν. Αλλοι είναι οι Γνησιοι !!!! :25 :25 :25

Χρ.
στα εύκολα ξέρω τι να κάνω - στα δύσκολα σε θέλω ...
Εικόνα
Απάντηση

Επιστροφή στο “Εκκλησιαστική Επικαιρότητα”