Επιτίμιο ακοινωνησίας σε μοναχές επέβαλε ο Μεσσηνίας

Συντονιστής: Συντονιστές

vasilis_m21
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Re: Επιτίμιο ακοινωνησίας σε μοναχές επέβαλε ο Μεσσηνίας

Δημοσίευση από vasilis_m21 »

Εγράφη σε παραπανω μηνυμα οτι ο επισκοπος εχει παντα δικιο!! Μήπως εχει και το αλαθητο του Πάπα;

Αναφερθηκε και πιο πανω κατι που εχω ακουσει αλλα δεν ξερω περισσοτερα: ισχυει οτι ζητανε οι Επισκοποι χρηματα απο μοναστηρια; Το επιβαλει καποιος κανονας αυτο;

Οποτε πολυ πιθανον να ειναι αυτος ενας απτους λογους που υπαρχουν αυτες οι κοντρες : να θελει ο επισκοπος να εχει συν τοις αλλοις και τον οικονομικο ελεγχο απο μοναστηρια που , λογω προσκυνητων, έχουν καποια εσοδα.

Ωστοσο, ενα μοναστηρι εχει τα δικα του εξοδα. Καταρχας μια αδελφοτητα δεν εχει καποια μονιμη εργασια για μονιμο μισθο και συνταξη, αρα ζει κυριως απο τα λεφτα που αφηνουν οι προσκυνητες. Οποτε το να ζηταει ο Επισκοπος χρηματα αποσυντονιζει τον προυπολογισμο μιας Μονής, έτσι δεν ειναι;
dora gian
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από dora gian »

νομιζω οτι τα παιρνουν ολα και αφηνουν μονο τα απαραιτητα ,εκτος και αν η μονη εχει υδρυσει καποιο φιλανθρωπικο σωματειο και ετσι μπορου να περνουν τα χρηματα σε δικιες τους φιλανθρωπιες ,αλλιως τα χρησιμοποιει η μητροπολης για τα δικα της εργα.
vasilis_m21
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από vasilis_m21 »

Τα παιρνουν ολα και αφηνουν μονο τα απαραιτητα; Εμ ετσι εξηγουνται οι προστριβές. Γιατι, ο Δεσποτης τα δινει ολα σε κοινοφελη εργα και αφηνει για τον εαυτο του μονο τα απαραιτητα;
dora gian
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από dora gian »

:24 :24 :24 :24 :24 :24 :24 :24 :24 δεν το ξερω αυτο σιγουρα
petross
Συστηματικός Αποστολέας
Συστηματικός Αποστολέας

Δημοσίευση από petross »

avvas έγραψε:Mέχρι την στιγμή που έγινε «πρώην» είχε πάντα δίκαιο!
Ο Επίσκοπος είναι «εις τύπον και τόπον Χριστού» και δεν γίνεται να έχει άδικο.
Μέχρι την στιγμή που θα πάψει να είναι κανονικός Επίσκοπος έχει πάντα δίκαιο
Και η απολυτότητα σε κάποια θέματα είναι επιβεβλημένη. Πάντα κατά την γνώμη μου.

Εδώ νομίζω έχεις λάθος: Όταν ο Επίσκοπος κηρύττει αίρεση, μπορεί να είναι ακόμη επίσκοπος χωρίς να έχει καταδικαστεί από Σύνοδο. Ναί! έτσι είναι. Αλλά δίκαιο δέν έχει. Τουλάχιστον η Εκκλησιαστική μας ιστορία έτσι μας τα λέει.
Φαντάζεσαι όταν ο Μακεδόνιος Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως έλεγε ΟΤΙ ΤΟ ΑΓΙΟ ΠΝΕΥΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΘΕΟΣ, να έλεγαν όλοι ααα αφού το λέει ο Επίσκοπος έχει δίκαιο. Καταλαβαίνεις ότι αυτό που λες δεν στέκει σαν επιχείρημα!

Στον παπισμό ίσως!!! Εκεί ο πάπας έχει δικαίωμα να διορθώνει και την Αγία Γραφή.
Εδώ όμως είμαστε ορθόδοξοι! Και όλοι κάνουμε λάθοι!!!
avvas
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από avvas »

fotios έγραψε:Αυτά που λες δεν είναι σωστά και αληθινά,δηλαδή το "'εχει πάντα δίκιο".
Σου υπενθυμίζω πως εδώ συζητάμε ένα επιτίμιο που έθεσε κανονικός Επίσκοπος στις μοναχές που βρίσκονται υπό την δικαιοδοσία του. Είναι ποτέ δυνατόν μοναχός ή μοναχή να φέρει αντίρρηση σε Επίσκοπο;;;; Με μόνη εξαίρεση - μόνη εξαίρεση επαναλαμβάνω - εάν ο Επίσκοπος έδινε εντολές που θα οδηγούσαν τις μοναχές σε αίρεση δεν νοείται μοναχή να φέρει αντίρρηση σε Επίσκοπο!!
Μοναχός = Υπακοή!
Άρα στην συγκεκριμένη αλλά και σε κάθε άλλη παρόμοια περίπτωση και με την προϋπόθεση πως ο Επίσκοπος δεν βρίσκεται σε αργία ή δεν έχει υποπέσει σε αίρεση άρα δεν είναι κανονικός Επίσκοπος - σαφώς και έχει πάντα δίκαιο!
fotios έγραψε:Το αλάθητο,αναμάρτητο του Χριστού δεν μεταβιβάζεται στους Επισκόπους, αλλά μόνο στο σύνολο
της Εκκλησίας,δια μιας Οικουμενικής Συνόδου από φωτισμένους πατέρες!
Δεν είναι πάπας ο Επίσκοπος!!!"Εχει πάντα δίκιο." Τι σκέψεις και απόψεις εκφράζεις....
Δεν έγραψα πουθενά για αλάθητο! Πουθενά!
Ούτε έγραψα πως ο Επίσκοπος έχει το αναμάρτητο! Πουθενά!
Αν το είδες γραμμένο δείξε μου που το είδες!
Διαφορετικά μου αποδίδεις ότι έγραψα πράγματα που δεν έγραψα.
Ο γραπτός λόγος μένει. Δείξε μου που τα έγραψα αυτά που λές!

Επίσης εκφράζω ακριβώς τις σκέψεις και τις απόψεις που έγραψα
Ακριβώς αυτές και ούτε τελεία ούτε οξεία παραπάνω ή παρακάτω.,
Ακριβώς ότι έγραψα!

fotios έγραψε:Δηλαδή ο Άρειος,Βέκκος,Διόσκορος,Πύρρος....Πατριάρχες και Ιεράρχες είχαν δίκιο μέχρι την καταδίκη τους ως αιρετικοί;Τι είναι αυτά που λες αγαπητέ;Μήπως έπρεπε οι ευσεβείς Χριστιανοί να τους ακούνε;
Να κάνουν υπακοή;Ε τότε δεν θα τους καταδίκαζαν ποτέ!!!.
Πρώτον).
Δεν έγραψα πουθενά για Άρειους. Βέκκους Διόσκορους κλπ κλπ.
Αυτά τα έγραψες εσύ και μπορείς να εξηγήσεις στον εαυτό σου γιατί ένοιωσες την ανάγκη να τα γράψεις.

Δεύτερον) .. μιάς και το θέτεις το θέμα..
Κάνω ερώτηση εντελώς θεωρητικά.. έτσι κουβέντα να γίνεται:
πριν την καταδίκη τους απ τις Οικουμενικές Συνόδους ήταν κανονικοί Επίσκοποι ναί ή όχι;
Σαφώς και ναί.
Αν έλεγαν σε πέντε μοναχές που βρίσκονταν υπό την δικαιοδοσία τους κάνε το "χ" πράγμα όφειλαν οι μοναχές να υπακουσουν ναί ή όχι;
Σαφώς και ναί.
Μπορούσαν να θέσουν επιτίμια; Σαφώς και ναί.
Έπρεπε να γίνουν σεβαστά τα επιτίμιά τους; Σαφώς.
Άρα ως προς την συγκεκριμένη περίπτωση του επιτιμίου έχει ο επίσκοπος πάντα δίκαιο.
Απ την στιγμή που είναι κανονικός επίσκοπος - και δεν έχει καθαιρεθεί - τα επιτιμιά του οφείλουν να γίνονται σεβαστά απ' όλους!
fotios έγραψε:Οι άνθρωποι κάνουν λάθη,αμαρτίες,αδικίες,έχουν αδυναμίες...μεταξύ αυτών τυγχάνει να είναι άνθρωποι και οι Επίσκοποι,αλλά οι τελευταίοι κρίνονται σκληρότατα από τον Θεό!!!αλλά και τα έργα τους λόγω θέσης φανερώνονται σε όλους!.
Πουθενά δεν έγραψα ότι οι Επίσκοποι δεν έχουν αμαρτίες ή δεν έχουν αδυναμίες και τέτοια πράγματα
Πουθενά!

Στην διαμάχη - ανεπίτρεπτο και να υπάρχει τέτοιο πράγμα - ανάμεσα σε επίσκοπο και μοναχούς / μοναχές ο Επίσκοπος έχει πάντα δίκαιο! Ο μοναχός οφείλει υπακοή! Ούτε κάν συζητάει τις εντολές του επισκόπου. Αν έγινε μοναχός για να κρίνει την καταλληλότητα ή όχι των όσων εντέλλεται ο Επίσκοπος ας κάθονταν σπίτι του. Με μόνη εξαίρεση επαναλαμβάνω την περίπτωση που ο επίσκοπος τους ορίζει αιρετικά πράματα.
fotios έγραψε:Τώρα μπορεί και να σκότωσαν οι μοναχούλες,μπορεί να μην έδωσαν το παραδάκι,πολλά μπορεί...
Ο Θεός να τις δίνει δύναμη και υπομονή,και φώτιση στον Επίσκοπο.
Οι «μοναχούλες» δεν είναι μοναχούλες.. είναι μοναχές!
Και μοναχός κυρίως και πάνω απ όλα σημαίνει Υπακοή!
.. και άρνηση του ιδίου θελήματος.

Και επειδή και βέβαια καταλαβαίνω πως στην συγκεκριμένη περίπτωση ΔΕΝ τίθεται ζήτημα αιρέσεων και δογματικών ζητημάτων αλλά - το πιθανότερο - ζήτημα «διαχείρισης» της Μονής, μιάς και για τέτοια θέματα γίνονται αυτές οι συγκρούσεις, είναι εκ των ούκ άνευ δεδομένο πως ο επιτόπιος Επίσκοπος έχει την απόλυτη εξουσία επί όλων των Ιερών Μονών και κάνει ότι θέλει σε αυτές και μάλιστα κανονικότατα!
Αυτό ΔΕΝ υπάρχει μοναχός ή μοναχή που να μην το γνωρίζει. Όλοι το ξέρουν.
Ακόμα και κτήτωρ να είμαι στην Μονή έρχεται ο Επίσκοπος και με στέλνει σε άλλη αν θέλει.
Άρα μιάς και ο καυγάς γίνεται για τι «φιλέτο».. ο Επίσκοπος έχει νομοκανονικά δίκαιο!

Αν δεν είχε δεν θα τον έστελνε σπίτι του η Ιερά Σύνοδος;
Ούτε κάν καταγγέλθηκε κάποια παρατυπία του μέχρι σήμερα. Σωστά;
Άρα πως κρίνουμε το επιτίμιο ενός Επισκόπου;
Έτσι νομίζουμε. έτσι μας βολεύει, έτσι γουστάρουμε..
Μόνο που ΔΕΝ είναι έτσι τα πράγματα! Δεν είναι.

...«σύ ούν κακοπάθησον ως καλός στρατιώτης του Χριστού.»

Διαβάζω μόνον τις παραθέσεις που επιλέγω να διαβάσω και αγνοώ τις υπόλοιπες
Μην θεωρείς λοιπόν ως δεδομένο πως ότι γράφεις εσύ το διαβάζω και εγώ..
avvas
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από avvas »

vasilis_m21 έγραψε:Εγράφη σε παραπανω μηνυμα οτι ο επισκοπος εχει παντα δικιο!!
Μήπως εχει και το αλαθητο του Πάπα;
Έχω κατ' επανάληψιν τονίσει πως .. ότι ακριβώς γράφω - κατά λέξη, κατά γράμμα, κατά οξεία, κατά τελεία και κατά κόμμα, - αυτό ακριβώς και τίποτε άλλο ΔΕΝ εννοώ!.
Αν ήθελα να γράψω ότι έχει το αλάθητο θα το έγραφα.. την λέξη την γνωρίζω.
Το έγραψα; Όχι! Όποιος το έγραψε ας αιτιολογήσει το γιατί κάνει αναφορά σε αλάθητο.

Οπότε αν επιθυμείτε συζήτηση και αντιπαραθέσεις μαζί μου θα μένετε ακριβώς στο γράμμα των όσων γράφω και σε τίποτε περισσότερο ούτε λιγότερο απ όσα έγραψα.Γιατί με φαντασιώσεις συζήτηση δεν γίνεται.

avvas
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από avvas »

petross έγραψε: Εδώ νομίζω έχεις λάθος: Όταν ο Επίσκοπος κηρύττει αίρεση, μπορεί να είναι ακόμη επίσκοπος χωρίς να έχει καταδικαστεί από Σύνοδο. Ναί! έτσι είναι. Αλλά δίκαιο δέν έχει. Τουλάχιστον η Εκκλησιαστική μας ιστορία έτσι μας τα λέει.
Φαντάζεσαι όταν ο Μακεδόνιος Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως έλεγε ΟΤΙ ΤΟ ΑΓΙΟ ΠΝΕΥΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΘΕΟΣ, να έλεγαν όλοι ααα αφού το λέει ο Επίσκοπος έχει δίκαιο. Καταλαβαίνεις ότι αυτό που λες δεν στέκει σαν επιχείρημα!

Στον παπισμό ίσως!!! Εκεί ο πάπας έχει δικαίωμα να διορθώνει και την Αγία Γραφή.
Εδώ όμως είμαστε ορθόδοξοι! Και όλοι κάνουμε λάθοι!!!
Με συγχωρείς.. διάβασες τον τίτλο του θέματος;
Μάλλον όχι.

Εξ ού και οι απαντήσεις σου.

Πουθενά δεν αναφέρθηκα σε αιρέσεις, παππισμό, Μακεδόνιο, και δεν ξέρω τι άλλες μπούρδες μου αραδιάζετε εδώ πέρα.

Το θέμα μας είναι πολύ συγκεκριμένο: αφορά επιτίμιο Κανονικού Επισκόπου σε μοναχές που βρίσκονται υπό την δικαιολοσία του. Τέλος!

Που το φτάσατε εσείς σε Οικουμενικές Συνόδους σε αιρετικούς και δεν συμμαζεύεται..

Μήπως κάποιος διαχειριστής θάπρεπε να διαγράψει τις εντελώς offtopic παραθέσεις σας;;;;

avvas
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από avvas »

dora gian έγραψε:νομιζω οτι τα παιρνουν ολα και αφηνουν μονο τα απαραιτητα ,εκτος και αν η μονη εχει υδρυσει καποιο φιλανθρωπικο σωματειο και ετσι μπορου να περνουν τα χρηματα σε δικιες τους φιλανθρωπιες ,αλλιως τα χρησιμοποιει η μητροπολης για τα δικα της εργα.
Αποτελεί δικαίωμα του Επισκόπου να διαχειρίζεται τα των Ιερών Μονών της Επισκοπής του.
Δεν είναι παρατυπία αυτό του Επισκόπου
Η άρνηση των μοναχών να δώσουν ότι ζητάει η Μητρόπολη - νόμιμα - είναι το πρόβλημα
Είναι δηλαδή παρατυπία των μοναχών και όχι του Επισκόπου
Τα έσοδα των Μονών σαφώς και ανήκουν στην Μητρόπολη
Και οι μοναχοί δεν πάνε για να γίνουν επιχειρηματίες.. για να μονάσουν πάνε..
Την ακτημοσύνη την έχετε κατά νού σας; περί αυτού πρόκειται
Και ο Επίσκοπος σαφώς και αφήνει μόνο τα απαραίτητα για την επιβίωση των μοναχών.
Τα παραπάνω τι να τα κάνουν οι μοναχές; να πληρώσουν τα φροντισηρια;
ή μήπως ν' αγοράσουν καλύτερο αυτοκίνητο;;;; μοναχοί και μοναχές είναι!

avvas
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από avvas »

vasilis_m21 έγραψε:Τα παιρνουν ολα και αφηνουν μονο τα απαραιτητα; Εμ ετσι εξηγουνται οι προστριβές. Γιατι, ο Δεσποτης τα δινει ολα σε κοινοφελη εργα και αφηνει για τον εαυτο του μονο τα απαραιτητα;
Και καλώς πράττουν οι Επίσκοποι! Κάλιστα!
Ο μοναχός χρειάζεται στέγη, τροφή, ράσο. Τέλος!
Τα παρέχει όλα αυτά η Μονή; σαφώς.
Τίποτε άλλο δεν χρειάζεται ο μοναχός ή η μοναχή.
Τα υπόλοιπα τα διαχειρίζεται η Μητρόπολη όπως νομίζει καλύτερα.

Απάντηση

Επιστροφή στο “Εκκλησιαστική Επικαιρότητα”