Συνάντησ διαλόγου μεταξύ Ορθοδόξων-Ρωμαιοκαθολικών στη Κύπρο

Συντονιστής: Συντονιστές

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
Dimitra79
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Συνάντησ διαλόγου μεταξύ Ορθοδόξων-Ρωμαιοκαθολικών στη Κύπρο

Δημοσίευση από Dimitra79 »

Αρχίζει την Παρασκευή στην Πάφο η συνάντηση του Θεολογικού Διαλόγου Ορθοδόξων - Ρωμαιοκαθολικών

«Ο ρόλος του επισκόπου Ρώμης εν τη κοινωνία όλων των Εκκλησιών» είναι το θέμα της 11ης συνάντησης της Μικτής Επιτροπής για το Θεολογικό Διάλογο μεταξύ Ορθοδόξων και Ρωμαιοκαθολικών, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Πάφο από τις 16 μέχρι τις 23 Οκτωβρίου. Της Μικτής Επιτροπής συμπροεδρεύουν ο μητροπολίτης Περγάμου Ιωάννης εκ μέρους των Ορθοδόξων και ο καρδινάλιος Βάλτερ Κάσπερ εκ μέρους των Ρωμαιοκαθολικών.

Ο Επίσκοπος Καρκαβίας, Δημήτριος Σαλάχας, Έξαρχος των Ελληνορρύθμων Καθολικών Ελλάδος, καθηγητής πανεπιστημίου και μέλος της Μικτής Επιτροπής για το Θεολογικό Διάλογο, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος», αναφέρει ότι οι Ορθόδοξοι αρχιερείς και θεολόγοι, οι οποίοι μετέχουν στο Θεολογικό Διάλογο «είναι στέρεα αφοσιωμένοι στην πίστη και στην Ιερά Παράδοση της Ορθοδοξίας, τις οποίες και θαρραλέα προβάλλουν».

Μεταξύ άλλων, ο Δημήτριος κάνει σαφές ότι οι δογματικές εξελίξεις στη Δύση κατά τη δεύτερη χιλιετία, ερήμην της Ορθοδοξίας, εξετάζονται ακριβώς υπό το φως της ιεράς παραδόσεως και των ιερών κανόνων της αρχαίας αδιαίρετης Εκκλησίας.

Επίσης, χαρακτηρίζει «εύλογες» τις ανησυχίες που εκδηλώνονται στην Ελλάδα για το διεξαγόμενο διάλογο και διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει καμιά περίπτωση «υπογραφής» της ένωσης των δύο Εκκλησιών, δεν υπάρχει η ελάχιστη πρόθεση ή επιδίωξη τέτοιας «υπογραφής κάποιου τετελεσμένου συμβολαίου ένωσης».

Εξηγεί ότι είναι πολύ μακρύς ακόμα ο δρόμος προς την ένωση και ότι θα χρειασθούν ακόμη αρκετές δεκαετίες διαλόγου, χωρίς να προδιαγράφεται ακόμα η μελλοντική έκβασή του.
Γνωρισόν μοι Κύριε, οδόν εν η πορεύσομαι, ότι προς σέ ήρα την ψυχήν μου..
nikolaos-9

Re: Συνάντησ διαλόγου μεταξύ Ορθοδόξων-Ρωμαιοκαθολικών στη Κύπρο

Δημοσίευση από nikolaos-9 »

"Ο ρόλος του επισκόπου Ρώμης εν τη κοινωνία όλων των Εκκλησιών"... Τρέχα γύρευε δηλαδή...

Εάν κι εμείς οι Ορθόδοξοι θεωρούμε τον Πάπα "επίσκοπο Ρώμης" και ότι μπορεί να παίξει ρόλο στην "κοινωνία" των "Εκκλησιών", τι άλλο να πούμε!

Ποιών "Εκκλησιών", από τη στιγμή που η Εκκλησία είναι ΜΙΑ και ποιά "κοινωνία" από τη στιγμή που οι άλλες εκκλησίες βρίσκονται σε αίρεση;

Καλή η αγαπολογία και οι δημόσιες σχέσεις, αλλά ποιός "επίσκοπος Ρώμης";

Θα τρελλαθούμε εντελώς;;;;

http://unews.pathfinder.gr/society/epis ... gidhs.html
petross
Συστηματικός Αποστολέας
Συστηματικός Αποστολέας

Δημοσίευση από petross »

Είναι η γλώσσα της διπλωματίας. Άλλα λένε σε μας, άλλα υπογράφουν άλλα λένε στον Τύπο, άλλα συζητάνε μεταξύ τους, και το σχέδιό τους προχωράει μια χαρά!...
cloaca
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από cloaca »

Εγώ πάλι δεν μπορώ να καταλάβω κάτι.
Λένε ότι πρέπει να γίνεται ο διάλογος μεταξύ των Ορθοδόξων και των άλλων Χριστιανικών θρησκειών όπως οι Καθολικοί ,για να δούνε το λάθος τους και ίσως έτσι τους βοηθήσουμε να επιστρέψουν στην Ορθοδοξία.
Καλά μέχρι εδώ.Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι ,δηλαδή τι λένε?
Προσπαθούν να τους πείσουν να γίνουν Ορθόδοξοι?
Δεν ξέρουν αυτοί τις διαφορές τους με την Ορθόδοξία?
Μου θυμίζει το Μακεδονικό, που όλος ο κόσμος ξέρει ότι η Μακεδονία είναι Ελληνική και ότι ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν Έλληνας που μέχρι και οι ίδιοι οι Σκοπιανοί βαθιά μέσα τους το γνωρίζουν και εμείς προσπαθούμε να κάνουμε διάλογο για να τους πείσουμε.Αφού γνωρίζουν ότι αυτά που υποστηρίζουν είναι παραμύθια και ψέματα και δεν παραδέχονται την αλήθεια γιατί δεν τους συμφέρει ,τότε μήπως είναι μάταιο και επικίνδυνο για μας στην προσπάθεια να τους "πείσουμε" να κάνουμε πίσω σε πράγματα που δεν γίνεται να κάνουμε πίσω.
Όποιος θέλει να γίνει Ορθόδοξος δεν νομίζω να τον εμποδίζει κανείς να γίνει.
ΚΥΡΙΕ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΕ ΕΛΕΗΣΟΝ ΜΕ ΤΟΝ ΑΜΑΡΤΩΛΟΝ
aposal
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από aposal »

Ο διάλογος δεν είναι κατ' ανάγκην κακός. Κακές θα είναι τυχόν υποχωρήσεις, αν γίνουν. Ας μην ξορκίζουμε λοιπόν τους διαλόγους, αλλά μόνο την προδοσία.
Μελίζεται και διαμερίζεται ο Αμνός του Θεού, ο μελιζόμενος και μη διαιρούμενος, ο πάντοτε εσθιόμενος και μηδέποτε δαπανόμενος, αλλά τους μετέχοντας αγιάζων.
petross
Συστηματικός Αποστολέας
Συστηματικός Αποστολέας

Δημοσίευση από petross »

Βεβαίως ο Διάλογος είναι καλός ... Από αυτόν τον διάλογο (κρατάει επίσημα σχεδόν 50 χρόνια!!!), Τί καλό είδαμε; Το να φτάνουμε στο σημείο να συζητούμε για το πρωτείο του Πάπα στην ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ λέει νομίζω πολλά.

Πριν μερικά χρόνια ο σοφότατος Γέροντας Επιφάνιος Θεοδωρόπουλος (και λέω σοφότατος διότι γνωρίζουμε ότι η Ιεραρχία της Ελλάδος και πολύ Επίσκοποι μεμονωμένα σε πολλά Κανονικά θέματα της Εκκλησίας αυτόν τον Γέροντα συμβουλεύονταν. Ο οποίος έλεγξε και τις ακρότητες των λεγομένων ζηλωτών) σε επιστολή του προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη Αθηναγόρα γράφει τα εξής:

Πώς είναι δυνατόν ο αιρετικός Πάπας να είναι ο Πρώτος Επίσκοπος της Χριστιανοσύνης και Υμείς ο δεύτερος; Πότε η Εκκλησία ημών συνηρίθμησεν ομού μετά των Ορθοδόξων Επισκόπων τους Επισκόπους των αιρετικών; Δογματικής και κανονικής ακριβείας γλώσσαν ομιλείτε ή ευελίκτου διπλωματικής υποκρισίας; Επίσκοπος είσθε ή διπλωμάτης; Πώς δ' ακόμη είναι δυνατόν να αίρωνται αι κανονικαί της Εκκλησίας ποιναί, όταν το αντικείμενον αυτών (η αίρεσις) ου μόνον εξακολουθή να υπάρχει, αλλά και αισίως αύξεται και μεγενθύνεται και γαυριά;
cloaca
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από cloaca »

Συμφωνώ ότι ότι ο διάλογος είναι καλό.
Αλλά θα μπορούσε να μου πει κάποιος ποιο μπορεί να είναι το θέμα του διαλόγου που έχει κοινά στοιχεία μεταξύ των?
Δηλαδή τι μπορεί να συζητούν?
Εγώ νομίζω ότι ένας διάλογος για να είναι εποικοδομητικός πρέπει να υπάρχει κάποιος σκοπός και στόχος και από τις δυο μεριές για να γίνει ο διάλογος και να μην είναι δυο μονόλογοι.
Αλλιώς νομίζω ότι είναι μάταιος και άσκοπος.
Δηλαδή ποιος ο λόγος να βρίσκονται συνέχεια σε διάλογο και να καταθέτουν ο καθένας τις θέσεις του χωρίς να υπάρχει κάποιο αποτέλεσμα και μετά ξανά τα ίδια και ξανά τα ίδια?
ΚΥΡΙΕ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΕ ΕΛΕΗΣΟΝ ΜΕ ΤΟΝ ΑΜΑΡΤΩΛΟΝ
petross
Συστηματικός Αποστολέας
Συστηματικός Αποστολέας

Δημοσίευση από petross »

Σ' αυτόν τον διάλογο δεν νομίζω να βγήκε μέχρι τώρα τίποτε καλό (για τους Ορθοδόξους μιλάω). Για την παπική διπλωματία ναι!!! όλη αυτή η διχόνοια σχίσματα κτλ. στην πατρίδα μας την ευλογημένη είναι κατόρθωμά τους!!!
Άβαταρ μέλους
panagiotisspy
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από panagiotisspy »

Πρέπει όμως και να προτείνουμε κάτι. Τι?
Να μην ξαναμιλήσουμε ποτέ και για τίποτα?
Να τους κόψουμε την καλημέρα?
Εάν ταις γλώσσαις των ανθρώπων λαλώ και των αγγέλων,Αγάπην δε μη έχω,γέγονα χαλκός ηχών ή κύμβαλον αλαλάζον. Και εάν έχω προφητείαν και ειδώ τα μυστήρια πάντα και πάσαν την γνώσιν και έχω πάσαν την πίστιν,ώστε όρη μεθιστάνειν,Αγάπην δε μη έχω, ουδέν ειμί.
petross
Συστηματικός Αποστολέας
Συστηματικός Αποστολέας

Δημοσίευση από petross »

Φυσικά και δεν πρέπει να τους κόψουμε την καλημέρα. Άλλο η καλημέρα και άλλο η αποδοχή αιρετικών θέσεων.
Αν ο διάλογος γίνει έτσι όπως τον θέτουν οι άγιοί μας - δόξα τω Θεώ, πολλούς έχουμε απ' αυτούς- δηλαδή στην επανένωση του Παπισμού μετά της Εκκλησίας (έτσι μας τα λένε οι άγιοι) κανένα πρόβλημα.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Εκκλησιαστική Επικαιρότητα”