Κοστίζουν περί τα 8 ευρώ και υπάρχουν παντού
Τα κομποσκοίνια ιερό αξεσουάρ μόδας, ακόμη και για το πόδι!
Αρκετοί νέοι κυκλοφορούν και στα Γιάννινα
Στους δρόμους των Ιωαννίνων βλέπει κανείς πολλά άτομα, κυρίως νεαρής ηλικίας και των δύο φύλων, να κυκλοφορούν με ιερά… αξεσουάρ μόδας, ακόμη και για το πόδι!
Κοστίζουν περίπου 8 ευρώ και μπορεί να τα αγοράσει κανείς σε μπλε, κόκκινο, τιρκουάζ χρώμα. Ακόμα και σε ροζ. Πρόκειται για τα κομποσκοίνια! Πωλούνται στα καταστήματα εκκλησιαστικών ειδών, από πλανόδιους, αλλά και μέσω Ίντερνετ.
Παλαιότερα το κομποσκοίνι χρησίμευε μόνο στους μοναχούς οι οποίοι προσεύχονταν μετρώντας τους κόμπους. Όπως αποδεικνύεται όμως, κομποσκοίνι στο χέρι δεν έχουν μόνο οι καλόγεροι.
Τα κομποσκοίνια έχουν μετατραπεί σε καταναλωτικά είδη, που ακολουθούν τους νόμους της αγοράς και της μόδας.
Από το «ιερό» εμπόριο δεν έχει γλιτώσει ούτε το κατ’ εξοχήν σύμβολο της χριστιανικής πίστης, ο σταυρός δηλαδή. Τόσο στα καταστήματα όσο και στο Ίντερνετ οι ενδιαφερόμενοι μπορεί να αγοράσουν σταυρούς και σταυρουδάκια για διάφορες χρήσεις.
Για παράδειγμα υπάρχουν σταυρουδάκια κρεμαστά για το κινητό τηλέφωνο ή τα πιο συνηθισμένα για το αυτοκίνητο. Η «βιομηχανία» της αγίας μόδας έχει σκαρφιστεί τρόπους για να μη μένει πίσω. Επιχειρούν δηλαδή να προσελκύσουν νεανικό κοινό.
Τα κομποσκοίνια είναι τα μικρά λατρευτικά αντικείμενα που έχουν μεγαλύτερη ζήτηση στα Γιάννινα. Όσοι τα προτιμούν, τα αγοράζουν περισσότερο για ομορφιά.
Σημειώνεται ότι πολλά από τα αντικείμενα «διαφημίζονται» στην περιοχή μας ως ιερά, ευλογημένα και αγιορείτικα, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις αποτελούν προϊόντα μαζικής παραγωγής.
Η.
Πηγή: http://www.proinoslogos.gr/pn/index.php ... 1&pid=6510
Συντονιστής: Συντονιστές
- babisgr
- Κορυφαίος Αποστολέας

Re: Τα κομποσκοίνια ιερό αξεσουάρ μόδας, ακόμη και για το πόδι!
Νομίζω πως ξέρω για αυτά που αναφέρει, αλλά δεν είναι κομποσχοίνια της προσευχής. Είναι ένα από τα διαφορα αξεσουάρ που υπαρχουν. Μοίζει σαν κομπσχοίνι αλλά επί της ουσίας είναι εντελός άλλο πράγμα.
Καθεῖλε δυνάστας ἀπό θρόνων καί ὕψωσε ταπεινούς...
-
theodosis79
- Κορυφαίος Αποστολέας

- Επικοινωνία:
Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι πάντως που αν τους ρωτήσεις για ποιο λόγο φοράνε κομποσχοίνι, θα σου πουν είτε οτι το φοράνε για γούρι
, είτε γιατί τους το έχει χαρίσει κάποιο αγαπημένο τους πρόσωπο.
- panagiotisspy
- Κορυφαίος Αποστολέας

Εντάξει αδελφοί, μην ξεχνάμε ότι και ο σταυρός ακόμα έχει αποκτήσει για κάποιους θέση αξεσουάρ και στολιδιού κατά κάποιο τρόπο. Δεν είναι τόσο σημαντικό αυτό.
Βέβαια είναι κατά τη γνώμη μου λάθος. Πολλές φορές διάφορα σύμβολα θρησκειών ή και άλλων ιδεολογιών γενικότερα, μπαίνουν στην "μόδα" δυστυχώς. Να πω για παράδειγμα, ότι όταν ήμουν φοιτητής, τα περισσότερα φοιτητικά σπίτια -και όχι μόνο-, είχαν αφίσσες του Τσε Γκεβάρα, χωρίς να αποτελεί αυτό κάτι αξιοσημείωτο, χωρίς να χαρακτηρίζει πολιτικά αυτούς που έμεναν σε αυτά τα σπίτια. Τίποτα δεν ξεφεύγει από τους εμπόρους, όλα τα εκμεταλλεύονται.
Πάντως προσωπικά χαίρομαι όταν βλέπω να φορούν σταυρό, ακόμα και όταν δεν αντιπροσωπεύει ακριβώς αυτό που θάπρεπε.
Οσο και για το κομποσχοίνι, όταν κάποιος το φορά, αυξάνονται οι πιθανότητες να καταλάβει ποιός είναι ο πραγματικός προορισμός του. Κάποιος θα του το πει. Κάποιος ίσως του πει και για την "ευχή". Και- που ξέρεις-, ίσως αυτό κάποτε να οδηγήσει στον σωστό δρόμο, αυτόν που το φόρεσε χάριν "μόδας και γούστου".
Βέβαια είναι κατά τη γνώμη μου λάθος. Πολλές φορές διάφορα σύμβολα θρησκειών ή και άλλων ιδεολογιών γενικότερα, μπαίνουν στην "μόδα" δυστυχώς. Να πω για παράδειγμα, ότι όταν ήμουν φοιτητής, τα περισσότερα φοιτητικά σπίτια -και όχι μόνο-, είχαν αφίσσες του Τσε Γκεβάρα, χωρίς να αποτελεί αυτό κάτι αξιοσημείωτο, χωρίς να χαρακτηρίζει πολιτικά αυτούς που έμεναν σε αυτά τα σπίτια. Τίποτα δεν ξεφεύγει από τους εμπόρους, όλα τα εκμεταλλεύονται.
Πάντως προσωπικά χαίρομαι όταν βλέπω να φορούν σταυρό, ακόμα και όταν δεν αντιπροσωπεύει ακριβώς αυτό που θάπρεπε.
Οσο και για το κομποσχοίνι, όταν κάποιος το φορά, αυξάνονται οι πιθανότητες να καταλάβει ποιός είναι ο πραγματικός προορισμός του. Κάποιος θα του το πει. Κάποιος ίσως του πει και για την "ευχή". Και- που ξέρεις-, ίσως αυτό κάποτε να οδηγήσει στον σωστό δρόμο, αυτόν που το φόρεσε χάριν "μόδας και γούστου".
Εάν ταις γλώσσαις των ανθρώπων λαλώ και των αγγέλων,Αγάπην δε μη έχω,γέγονα χαλκός ηχών ή κύμβαλον αλαλάζον. Και εάν έχω προφητείαν και ειδώ τα μυστήρια πάντα και πάσαν την γνώσιν και έχω πάσαν την πίστιν,ώστε όρη μεθιστάνειν,Αγάπην δε μη έχω, ουδέν ειμί.
Συμφωνώpanagiotisspy έγραψε: Οσο και για το κομποσχοίνι, όταν κάποιος το φορά, αυξάνονται οι πιθανότητες να καταλάβει ποιός είναι ο πραγματικός προορισμός του. Κάποιος θα του το πει. Κάποιος ίσως του πει και για την "ευχή". Και- που ξέρεις-, ίσως αυτό κάποτε να οδηγήσει στον σωστό δρόμο, αυτόν που το φόρεσε χάριν "μόδας και γούστου".
Και ο σταυρός στο λαιμό είναι προστασία και ο δαίμονας τον τρέμει
Και μιας και το έφερε η κουβέντα ,υπάρχει κάποιο μαγαζί στην Αθήνα που να πουλάει κομποσχοίνια τα οποία είναι όντως διαβασμένα ;
Καλή Σαρακοστή
-
Domna
- Κορυφαίος Αποστολέας

- Επικοινωνία:
Μανώλη , εγώ άκουσα ότι εαν δεν πιστεύουμε στην δύναμη του Σταυρού τότε ο διάβολος δεν τον φοβάται
Ο αληθινός χριστιανός έχει τρία γνωρίσματα:
1. Διαβάζει τον Λόγο του Θεού (Αγία Γραφή).
2. Τον εφαρμόζει στη ζωή του.
3. Φροντίζει να τον διαδίδει για να σώζονται και οι άλλοι και να γίνονται κοινωνοί του θαύματος που έζησε.
1. Διαβάζει τον Λόγο του Θεού (Αγία Γραφή).
2. Τον εφαρμόζει στη ζωή του.
3. Φροντίζει να τον διαδίδει για να σώζονται και οι άλλοι και να γίνονται κοινωνοί του θαύματος που έζησε.
- babisgr
- Κορυφαίος Αποστολέας

Με πρόλαβες, αν εσύ φοράς τον σταυρό και τα κομποσχοίνια αλλά αμαρτάνεις συνέχεια τότε ο διαβολος δεν σε πειραζει.Domna έγραψε:Μανώλη , εγώ άκουσα ότι εαν δεν πιστεύουμε στην δύναμη του Σταυρού τότε ο διάβολος δεν τον φοβάται
Καθεῖλε δυνάστας ἀπό θρόνων καί ὕψωσε ταπεινούς...
-
eortologio_gr
- Κορυφαίος Αποστολέας

- Επικοινωνία:
Και γω έτσι το βλέπω και συμφωνώ.panagiotisspy έγραψε:...Πάντως προσωπικά χαίρομαι όταν βλέπω να φορούν σταυρό, ακόμα και όταν δεν αντιπροσωπεύει ακριβώς αυτό που θάπρεπε.
Χρ.
στα εύκολα ξέρω τι να κάνω - στα δύσκολα σε θέλω ...

-
aposal
- Κορυφαίος Αποστολέας

Η άποψή μου είναι πως το μόνο φυλακτό είναι ο σταυρός.
Το κομποσχοίνι ΔΕΝ είναι φυλακτό, αλλά εργαλείο προσευχής. Μας βοηθάει να κάνουμε τον κανόνα μας, πχ να πούμε 100 φορές το "Κύριε Ιησού Χριστέ..." Στην περίπτωση αυτή παίρνουμε ένα κομποσχοίνι κατοστάρι και με κάθε του κόμπο λέμε την ευχή. Όταν θα έχουμε τελειώσει τους κόμπους θα ξέρουμε ότι είπαμε την ευχή τόσες φορές, όσοι και οι κόμποι.
Το κομποσχοίνι, κατά την άποψή μου, δεν φοριέται σαν βραχιόλι και μάλιστα δεν υπάρχει λόγος να το φορούμε. Το έχουμε στην τσέπη μας και το βγάζουμε όταν έρθει η ώρα να προσευχηθούμε.
Το να φοράμε σαν κόσμημα το φυλακτό (σταυρός) ή το κομποσχοίνι, για μένα είναι λάθος, είναι παρέκκλιση από την σωστή πνευματική μας πορεία. Ας συμβουλευτούμε τον πνευματικό μας καλύτερα για το τί θα φοράμε και πώς.
Το κομποσχοίνι ΔΕΝ είναι φυλακτό, αλλά εργαλείο προσευχής. Μας βοηθάει να κάνουμε τον κανόνα μας, πχ να πούμε 100 φορές το "Κύριε Ιησού Χριστέ..." Στην περίπτωση αυτή παίρνουμε ένα κομποσχοίνι κατοστάρι και με κάθε του κόμπο λέμε την ευχή. Όταν θα έχουμε τελειώσει τους κόμπους θα ξέρουμε ότι είπαμε την ευχή τόσες φορές, όσοι και οι κόμποι.
Το κομποσχοίνι, κατά την άποψή μου, δεν φοριέται σαν βραχιόλι και μάλιστα δεν υπάρχει λόγος να το φορούμε. Το έχουμε στην τσέπη μας και το βγάζουμε όταν έρθει η ώρα να προσευχηθούμε.
Το να φοράμε σαν κόσμημα το φυλακτό (σταυρός) ή το κομποσχοίνι, για μένα είναι λάθος, είναι παρέκκλιση από την σωστή πνευματική μας πορεία. Ας συμβουλευτούμε τον πνευματικό μας καλύτερα για το τί θα φοράμε και πώς.
Μελίζεται και διαμερίζεται ο Αμνός του Θεού, ο μελιζόμενος και μη διαιρούμενος, ο πάντοτε εσθιόμενος και μηδέποτε δαπανόμενος, αλλά τους μετέχοντας αγιάζων.
Εγω προτιμω να βλεπω στα χερια των εφηβων κομποσκινια και σταυρους, παρα νεκροκεφαλες και προκες ,εστω και αν δεν κατανοουν πληρως τη σημασια τους ακομα .Παντως αγαπητε μας Αποσττολε ,πρεπει να θαυμασω την απολυτη ΥΠΑΚΟΗ στον πνευματικο....που παντα δειχνεις και συμβουλευεις.Αυτο κρυβει ταπεινωση ,και πισω απο αυτη μια δυνατη προσωπικοτητα.aposal έγραψε:Το να φοράμε σαν κόσμημα το φυλακτό (σταυρός) ή το κομποσχοίνι, για μένα είναι λάθος, είναι παρέκκλιση από την σωστή πνευματική μας πορεία. Ας συμβουλευτούμε τον πνευματικό μας καλύτερα για το τί θα φοράμε κα