Σηκώνετε σταυρό αυτές τις ημέρες;

Συντονιστής: Συντονιστές

Απάντηση
Άβαταρ μέλους
Byzantine_Spirit
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Σηκώνετε σταυρό αυτές τις ημέρες;

Δημοσίευση από Byzantine_Spirit »

Είναι ευλογία να σηκώνει κανείς τον δικό του σταυρό αυτές τις ημέρες;

Εννοώντας πάντα το να αντιμετωπίζει κάποιος δυσκολίες και δοκιμασίες
πέρα απο τις καθημερινές.
Υπάρχει και αυτό το Πάσχα για μερικούς ανθρώπους..
«Ο λύχνος του σώματος εστίν ο οφθαλμός· εάν ουν ο οφθαλμός σου απλούς η, όλον το σώμα σου φωτεινόν έσται.»
inaapp
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Re: ΣΗΚΩΝΕΤΕ ΣΤΑΥΡΟ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΗΜΕΡΕΣ;

Δημοσίευση από inaapp »

Να σου πω τι πιστεύω. Ιδιαίτερα αυτές τις ημέρες που εντείνεται, υποτίθεται, ο πνευματικός αγώνας, είναι ούτως η άλλως αποτέλεσμα η άρση του σταυρού. Δεν είναι απόλυτο ότι θα έχουμε δοκιμασίες, έτσι όπως έχουμε σχηματίσει στο μυαλό μας την έννοια του σταυρού.

Ένα σφάλμα που συνήθως κάνουν οι πιστοί , ως προς την έννοια του σταυρού, είναι ότι η αντιμετώπιση μιας οποιασδήποτε δυσκολίας στην καθημερινότητά μας, συνεπάγεται την ολοκλήρωση, κατά κάποιον τρόπο, του στόχου μας. Αν περιορίσουμε την έννοια του σταυρού στις δοκιμασίες, ίσως να φθάσουμε στο σημείο να ηθικολογούμε.

Στην ουσία, άρση του σταυρού και αυτό είναι το κατόρθωμα, σημαίνει πάτημα του εγωισμού μας. Εφόσον πατήσουμε το εγώ μας, τότε αποκτάει νόημα η αντιμετώπιση μιας δυσκολίας μικρής ή μεγάλης. Αν απολυτοποιήσουμε την έννοια των δοκιμασιών και γίνει αυτοσκοπός να βγαίνουμε κερδισμένοι, αυτομάτως έχουμε πέσει στην παγίδα, από την άλλη πλευρά όμως, του εγωισμού.

Υπό την έννοια, όμως, της καρδιακής θλίψεως , λόγω των αμαρτιών μας, της επιμονής και υπομονής στην άσκησή μας, τότε μιλάμε καθαρά για άρση του σταυρού. Είναι χαρακτηριστικό το γραφικό χωρίο από την προς Γαλάτας επιστολή του αποστόλου Παύλου, που λέει:'' οι δε του Χριστού την σάρκαν εσταύρωσαν συν τοις παθήμασι και ταις επιθυμίαις''.

Πολύ εμφαντικός, ως προς την έννοια του σταυρού, είναι ο λόγος του Κυρίου μας :''ει τις θέλει οπίσω μου ελθείν, απαρνησάσθω εαυτόν και αράτω τον σταυρόν αυτού και ακολουθείτω μοι'', που σημαίνει ότι αφού απαρνηθούμε το θέλημά μας και το υποτάξουμε στο θέλημα του Κυρίου μας, τότε είμαστε άξιοι να άρουμε τον σταυρό μας και να Τον ακολουθήσουμε.
zazzy
Τακτικό Μέλος
Τακτικό Μέλος

Δημοσίευση από zazzy »

καλημερα και απο μενα
πιστευω ο καθενας μας σηκωνει τον δικο του σταυρο, μονο ο Δεσποτης Χριστος σηκωσε για ολουσ μας. Απλα διαφερουν οι σταυροι μας μεταξυ των ανθρωπων, δεν υπαρχει οικογενεια ή σπιτι που να μην εχει καποιο σταυρο , καποια δοκιμασια, το θεμα ειναι πως το αντιμετωπιζει ο καθενας . Ας μας αξιωσει ο Κυριος Ιησους Χριστος καποια μερα αν μπορεσουμε να ελαφρυνουμε καποιο συνανθρωπο μας και να μην ζητησουμε τπτ για τον εαυτο μας. καλο πασχα αδερφια, καλο υπολοιπο στην σαρακοστη
Κυριε Ιησου Χριστε , ελεησον με
Άβαταρ μέλους
Teri
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από Teri »

Πάντα υπάρχουν δυσκολίες και στενοχώριες πέρα από τις καθημερινές. Και γονατιστοί στα πόδια του Θεού θα πέσουμε και θα παρακαλέσουμε και θα κλάψουμε...
Μα αν στο τέλος της προσευχής μας υπάρχει το "Γενηθήτω το θέλημά Σου" νομίζω ότι ήδη ο σταυρός μας γίνεται πιο ελαφρύς...
Άβαταρ μέλους
vasilikirimp
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από vasilikirimp »

Πόση δύναμη θέλει να φύγουμε από το ΕΓΩ μας ;
Γιατί κάνουμε το συνειρμό ότι ο Σταυρός που σηκώνουμε είναι Σταυρός θλίψεως ;
Είναι απέραντη αγάπη προς εμάς ............είναι η έμπρακτη βοήθεια που μας δίνετε ...να δείξουμε , να αφομοιώσουμε ,να κάνουμε τρόπο ζωής τη Καθαρότητά μας ...........

Εγώ όμως θέλω να θέσω και μια άλλη παράμετρο - ο Σταυρός γίνεται ορατός στα μάτια μας μόνο μέσα απο καταστάσεις θλίψεως ;
Δεν υπάρχει ο Σταυρός που κουβαλάμε μέσα απο χαμόγελο και καταστάσεις που μας ευφραίνουν;
Ή μήπως μέσα στο χαμόγελο δε βλέπουμε τη δοκιμασία;
Άβαταρ μέλους
eleimon
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από eleimon »

Για τον καθένα ό σταυρός είναι διαφορετικός και αυστηρά προσωπικός, διότι για τον καθένα ό Θεός έχει ετοιμάσει τον δικό του σταυρό.
Έχει μεγάλη σημασία να καταλάβουμε ποιος είναι ό δικός μας σταυρός, να ξέρουμε ότι έχουμε σηκώσει εκείνο ακριβώς τον σταυρό πού μας προτείνει ό Θεός. Είναι πολύ επικίνδυνο να επινοούμε σταυρούς για τον εαυτό μας. Και αυτό δυστυχώς το βλέπουμε συχνά.

Για την πλειοψηφία των ανθρώπων ο Θεός έχει ετοιμάσει τον σταυρό της ζωής μέσα στον κόσμο, τον σταυρό της οικογενειακής και της κοινωνικής ζωής.

Έναν σταυρό απλό, όχι τέτοιο πού σήκωσαν οι άγιοι μάρτυρες και πού σήκωναν όλη τη ζωή τους οι όσιοι πατέρες στην έρημο. Εμείς έχουμε άλλο σταυρό.

Ή ζωή μας, ή ζωή όλων των ανθρώπων, είναι θλίψη και πόνος. Και όλες αυτές οι θλίψεις στην κοινωνική και την οικογενειακή ζωή μας είναι ο σταυρός μας.

Ό αποτυχημένος γάμος, ή ανεπιτυχής επιλογή του επαγγέλματος, δεν μας προκαλούν αυτά πόνο και θλίψη; Δεν πρέπει ό άνθρωπος πού τον βρήκαν αυτές οι συμφορές να τις υπομένει; Οι σοβαρές ασθένειες, ή περιφρόνηση, ή ατιμία, ή απώλεια της περιουσίας, ή ζήλεια των συζύγων, ή συκοφαντία και όλα γενικά τα κακά πού μας κάνουν οι άνθρωποι, όλα αυτά δεν είναι ό σταυρός μας;
«Το θάνατο δεν τον φοβά­μαι, όχι βέβαια ένεκα των έργων μου, αλλά επειδή πιστεύω στο έλεος του Θεού».
Άβαταρ μέλους
vasilikirimp
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Ακριβώς έτσι είναι Ελπίδα μου ...όπως το περιγράφεις.....
Άβαταρ μέλους
ψυχουλα
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από ψυχουλα »

vasilikirimp έγραψε:Πόση δύναμη θέλει να φύγουμε από το ΕΓΩ μας ;
Γιατί κάνουμε το συνειρμό ότι ο Σταυρός που σηκώνουμε είναι Σταυρός θλίψεως ;
Είναι απέραντη αγάπη προς εμάς ............είναι η έμπρακτη βοήθεια που μας δίνετε ...να δείξουμε , να αφομοιώσουμε ,να κάνουμε τρόπο ζωής τη Καθαρότητά μας ...........

Εγώ όμως θέλω να θέσω και μια άλλη παράμετρο - ο Σταυρός γίνεται ορατός στα μάτια μας μόνο μέσα απο καταστάσεις θλίψεως ;
Δεν υπάρχει ο Σταυρός που κουβαλάμε μέσα απο χαμόγελο και καταστάσεις που μας ευφραίνουν;
Ή μήπως μέσα στο χαμόγελο δε βλέπουμε τη δοκιμασία;
πιστευω οτι για καποιους ανθρωπους ο Σταυρός τους είναι πραγματι Σταυρός θλίψεως, δηλαδη ειναι μια στενοχωρη ψυχικα κατασταση που ξερουν οτι θα την υπομενουν σε ολοκληρη τη ζωη τους και εφοσον αφορα ολοκληρη τη ζωη τους ειναι λιγο δυσκολο να θυμουνται παντα οτι αυτο το προβλημα ειναι Σταυρος και αρα να χαιρονται για τη δοκιμασια. ανθρωποι ειμαστε και θα βαρυγκομησουμε και ολα μεσα στο προγραμμα ειναι. Αλλωστε αν δεν ηταν Σταυρος θλιψεως αλλα χαρας τοτε δε θα ηταν Σταυρος!

αυτο το θεμα το σκεφτομουν μολις χτες και θυμομουν οτι και ο Χριστος δε σηκωσε το Σταυρο του χαμογελωντας αλλα εδειξε τη θλιψη Του και επισης καποιος ανθρωπος τον ξαλαφρωσε για λιγο κουβαλωντας τον για χαρη Του. Αραγε τι σημαινει αυτο για εμας; μπορουμε κι εμεις να κουβαλησουμε για λιγο το Σταυρο των αλλων και να τους ξαλαφρωσουμε;

το τελευταιο δεν το καταλαβα για το αν υπαρχει Σταυρος μεσα σε ευχαριστες καταστασεις, μπορεις να μου εξηγησεις σε παρακαλω τι εννοείς;
«Όπου έρως θείος ήψατο καρδίας, εκεί φόβος ρημάτων ουκ ίσχυσε».
Άβαταρ μέλους
vasilikirimp
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

ψυχουλα έγραψε:[;

το τελευταιο δεν το καταλαβα για το αν υπαρχει Σταυρος μεσα σε ευχαριστες καταστασεις, μπορεις να μου εξηγησεις σε παρακαλω τι εννοείς;
Ναι , να το εξηγήσω ....πως όμως ......
δεν υπάρχει περίπτωση να βιώνουμε μια ευχάριστη κατάσταση πχ. να νοιώθουμε ερωτευμένη αλλά να είναι το λάθος άτομο; Θα μου πείτε είναι επιφανειακά ωραία κατάσταση επι της ουσίας όμως ;;; ναι ,αλλά και πόσες φορές καταφέραμε να ορίσουμε τη καρδιά μας;
Αυτό λοιπόν δεν έιναι ένα είδος Σταυρού με ωραίο περιτύλιγμα .............

Συγνώμη για το πεζό παράδειγμά μου ....αλλά αυτό μου ήρθε τώρα............
Άβαταρ μέλους
ψυχουλα
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από ψυχουλα »

vasilikirimp έγραψε:
ψυχουλα έγραψε:[;

Ναι , να το εξηγήσω ....πως όμως ......
δεν υπάρχει περίπτωση να βιώνουμε μια ευχάριστη κατάσταση πχ. να νοιώθουμε ερωτευμένη αλλά να είναι το λάθος άτομο; Θα μου πείτε είναι επιφανειακά ωραία κατάσταση επι της ουσίας όμως ;;; ναι ,αλλά και πόσες φορές καταφέραμε να ορίσουμε τη καρδιά μας;
Αυτό λοιπόν δεν έιναι ένα είδος Σταυρού με ωραίο περιτύλιγμα .............

Συγνώμη για το πεζό παράδειγμά μου ....αλλά αυτό μου ήρθε τώρα............
α νομιζω οτι το πιασα, εννοεις να νιωθουμε μεν ωραια με κατι αλλα αυτο το κατι να ειναι απρεπο, αμαρτία οποτε στην ουσια να πρεπει να το απαρνηθουμε, οκ, συμφωνω
«Όπου έρως θείος ήψατο καρδίας, εκεί φόβος ρημάτων ουκ ίσχυσε».
Απάντηση

Επιστροφή στο “Εκκλησιαστική Επικαιρότητα”