Καυγάς με Αθέους...

Εδώ τίθενται Πνευματικά Ερωτήματα.

Συντονιστής: Συντονιστές

melos
Συστηματικός Αποστολέας
Συστηματικός Αποστολέας

Καυγάς με Αθέους...

Δημοσίευση από melos »

Χρόνια Πολλά και Καλή Σαρακοστή στα μέλη του forum!

Τις προάλλες έιχαμε καλεσμένους στο σπίτι για φαγητό. Ένα ζεύγος μορφωμένων ανθρώπων. Δεν θα επεκταθώ στο προφίλ των καλεσμένων μήπως και κατα λάθος φωτογραφήσω κανέναν.

Καθώς προχωρούσε η ώρα κατά τη διάρκεια του γεύματος η κουβέντα που είχε αρχίσει γύρισε προς τα της θρησκείας...

Μιλάμε υποτροπίασα... έχασα την υπομονή μου. Το ζευγάρι είναι οικογενειακοί φίλοι (της μάνας μου δηλαδή όχι δικοί μου -μη παντι πνευματι πιστευετε-) αλλά δεν κρατήθηκα.

Και τι δεν άκουσα... οτι ο Χριστός είναι φιλοσοφος, επαναστάτης και τις γνωστες μπουρδες των ηλίθιων ιδεολόγων (λες και ποια η διαφορα του Χριστού ως φιλοσόφου από τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη και των Σωκράτη... ο Χριστός είναι ο Θεός, για αυτό έχει Αξία). Ότι η Ορθοδοξία είναι χάος (!!) και σκοταδισμός (;;) λες και η σημερινή εποχή είναι φωτεινή (σκοτίζεται ο νους σου με τα lyfestyle τα mall και όλα αυτά τα "καλά" του δυτικου πολιτισμου)... Διασκοτισμός θα έλεγα εγω.

Τι να πω... έφτασα στο σημείο να τους πω ότι για να πιστέψεις πρέπει να έχεις μυαλό. Οτί είναι θέμα ευφυίας. Να τους το πω κατάμουτρα.

Έκανα καλά;
Δεν είναι έτσι τα πράγματα; Τι λόγο έχει κάποιος να αρνήται την Ορθοδοξία εκτος κι αν δεν έχει μυαλο να καταλάβει τι γίνεται γύρω του...

Ήμουν και κάπως επιθετικός...
Δεν ξέρω.
Πιστεύω σωστά αντέδρασα. Τους δάνεισα και κάτι βιβλιά να διαβάσουν (με επιστημονικές προσεγγίσεις για την Ορθοδοξία).

Πως πρέπει να λειτουργεί κάποιος προκειμένου να υπερασπιστεί αυτά που για όποιον έχει μυαλό πρέπει να είναι αυτονόητα;
efthumhs
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Re: Καυγάς με Αθέους...

Δημοσίευση από efthumhs »

Αμα αρχισεις με τους αθεους οτι και να τους πεις αυτοι δεν καταλαβαινουν τιποτα (οπως και με τους αιρετικους). Ο γεροντας Παισιος ελεγε πως πρεπει να θυμωνουμε οταν προκειται για τη πιστη μας. Παντως μπραβο αδελφε, ομολογησες Χριστο! :wav
Άβαταρ μέλους
theodora
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από theodora »

Η άποψη μου είναι πως ο Θεός δεν γίνεται κατανοητός με την λογική, με την διάνοια, με τα βιβλία, με τα επιχειρήματα.
Γιατί ο Ίδιος είναι ΑΓΑΠΗ. Και πρώτα ΟΙ ΚΑΡΔΙΕΣ ΜΑΣ τον δέχονται, οι ανοιχτές καρδιές και μέσα από την πίστη που γεννάει η ίδια μας η καρδιά, προχωράει στο μυαλό.
Όση εξυπνάδα και ευφυία και εάν έχει ο άνθρωπος, εάν η καρδούλα του δεν ανοίξει να θαυμάσει πρώτα τα δημιουργήματα του Θεού, να τα αγαπήσει -και μαζί με αυτά και τον ίδιο τον άνθρωπο- τότε τίποτε δεν γίνεται.

Για εμένα είναι αρκετό να γίνουμε οι ίδιοι φωτεινά παραδείγματα για τους άλλους. Με την αγάπη μας, την υπομονή μας, την ψυχική μας ηρεμία στις δυσκολίες, με την τυφλή εμπιστοσύνη μας στην πρόνοια του Θεού μας.

Εύχομαι οι άνθρωποι αυτοί να προβληματιστούν με τα βιβλία που τους έδωσες αδελφέ μου. Πολλή έξυπνη η κίνησή σου. Πάντα ένα ψυχοφελές βιβλίο μαλακώνει τις καρδιές............
Τον μόνον που μπορεί ν΄αγαπήσεις είναι ο Θεός.
Τους ανθρώπους τους αγαπάς γιά να τους πας ή για να σε πάνε στο Θεό.
aposal
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από aposal »

Αυτές οι απόψεις των Θεομάχων είναι συχνές και παντού. Στην οικογένεια (με την ευρεία έννοια), στους φίλους, στους συναδέλφους.
Ο φανατισμός τους και η διάθεσή τους να μας "ταπώσουν", να μας ειρωνευτούν και να μας γελοιοποιήσουν, είναι κλασσική συμπεριφορά του πονηρού, που προσπαθεί εκείνη την ώρα να τους κουμαντάρει το μυαλό. Γι' αυτό δεν χρειάζεται να κρατάμε στάση ακραία και να εκνευριζόμαστε. Η άποψή μου είναι πως πρέπει :
1. Να κρατάμε την ψυχραιμία μας,
2. Να τους μιλάμε με αγάπη, γιατί αυτοί είναι κι αυτοί αδέλφια μας και τα όσα μπορεί να μας πουν εκείνη τη στιγμή είναι λόγια που τους βάζει στο μυαλό ο πονηρός και όχι των ιδίων
3. Να έχουμε επιχειρήματα
Και τα τρία όμως, απαιτούν κάποιο πνευματικό υπόβαθρο που δεν το έχουμε όλοι μας. Γι' αυτό, καλόν είναι να μην μπαίνουμε σε αντιπαραθέσεις, αν δεν κατέχουμε καλά ένα θέμα. Και να γνωρίζουμε ότι ο σωστός Χριστιανός πείθει περισσότερο με την καθημερινή του συμπεριφορά και λιγότερο με τις απόψεις που διατυπώνει μια τυχαία στιγμή.
Μελίζεται και διαμερίζεται ο Αμνός του Θεού, ο μελιζόμενος και μη διαιρούμενος, ο πάντοτε εσθιόμενος και μηδέποτε δαπανόμενος, αλλά τους μετέχοντας αγιάζων.
petrosathonas
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από petrosathonas »

Συμφωνώ κι εγώ και με την Θεοδώρα και με τον Απόστολο.

Το ζωντανό παράδειγμα είναι αυτό που διδάσκει και μεταβάλει και αλλάζει.
Τα λόγια είναι κατά τη γνώμη μου ματαιοπονία. Από το ένα αυτί μπαίνουν και απο το άλλο βγαίνουν. Γιατί χτυπάνε κατευθείαν τον εγωισμό και το μόνο που προκαλούν είναι αντίδραση.
Άβαταρ μέλους
panosgreece
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από panosgreece »

Όταν διορθώσω εγώ τον εαυτό μου, διορθώνεται ένα κομμάτι της Εκκλησίας, οπότε μπορούμε να συνεννοηθούμε. Ένα είναι το Άγιο Πνεύμα. Τώρα οι άνθρωποι κάνουν πολλά πνεύματα.
«Άγιοι της ημέρας, πρεσβεύσατε υπέρ ημών»
tanos
Βασικός Αποστολέας
Βασικός Αποστολέας

Δημοσίευση από tanos »

Θα ήθελα αδελφοί να πω την εμπειρία μου .Ξάδελφος μεγαλωμένος παπαδοπαίδι που λενε στην εκλησία μετακομίζει στα 12 Αμερική.Ξέρεται πως γύρισε στα 44 ?Φιλοσοφημένος βαθειά,με ιδέες αντίθετες στον Θεό και τα πάντα αμφισβητούσε.Οταν κουβεντιάζαμε όλο γύριζε την κουβέντα στα περί θρησκείας.Είχε μάθει όλες τις απαντήσεις στα ερωτήματα , ενω οι ερωτήσεις του ήταν συγκεκριμένες .Με την λογική κατάφερνε να αποστομώνει όλους γύρω του .Τέτοια πλύση εγκεφάλου.Δεν μπορείς να κουβεντιάσεις με αυτούς τους ανθρώπους .Δεν δέχονται την πίστη παρά μόνο όσα εξηγούνται με τη λογική .Βρήκα την λύση όμως,όταν γύριζε την κουβέντα περί θρησκείας αδιαφορούσα και όταν με τσίγκλαγε του έλεγα ότι προσπαθω να πράτω και ας είμαι λάθος παρά να τα λέω, να μην τα πράτω και ας είναι σωστά .Ετσι σταμάτησε .
Άβαταρ μέλους
panos0
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας

Δημοσίευση από panos0 »

Αυτα τα 3 που ανεφερε ο Αποστολης ειναι σωστα επισεις πρεπει αυτος που θελει να πει κατι να ειναι "διαβασμενος" και να εχει μελετησει ολα τα επιχειρηματα που προβαλλονται απο την αντιθετη μερια ωστε να ξερει τι παιζει.
Ειχα και εγω μια συζητηση με καποιους που ισως δεν εχουν βρει τον Χριστο ακομα, μου εβαλαν εμενα τις φωνες ειναι η αληθεια, οσο το θυμαμε γελαω.....
Εαν εχεις σωστα επιχειρηματα τοτε σιγουρα ενας συνομιλητης που δεν ειναι προκατειλημμενος θα αναρωτηθει.

Παντως η αντιμετωπιση ειναι δυσκολη....
Κατι η μωρια του σταυρου, κατι η σιωπη και ο...υπνος του Δικαιου :28 , εχουν κανει τον Χριστιανο εκτος απο το να μαχετε το φιδι, να πρεπει να το βγαλει και απο την...τρυπα !!!

Εεεε πως........
Δημοσ.: 590
Δημοσ.: 591 " Έρχομαι και εγώ...."

I'll take lives and show all no mercy that night
Attack those not knowing my force
Άβαταρ μέλους
filotas
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από filotas »

aposal έγραψε:1. Να κρατάμε την ψυχραιμία μας,
2. Να τους μιλάμε με αγάπη, γιατί αυτοί είναι κι αυτοί αδέλφια μας και τα όσα μπορεί να μας πουν εκείνη τη στιγμή είναι λόγια που τους βάζει στο μυαλό ο πονηρός και όχι των ιδίων
3. Να έχουμε επιχειρήματα
Συμφωνώ κι εγώ με τον Απόστολο ως προς τα συμπεράσματα. Θέλω να προσθέσω ότι δεν πρέπει να κάνουμε το δάσκαλο, ούτε καν να αισθανόμαστε έτσι. Να προσπαθήσουμε να μιλάμε μεταφέροντας τις εμπειρίες μας από την επαφή μας με την Εκκλησία και το Χριστό και όχι ν΄αναπτύσσουμε θεωρίες. Αν καταφέρουμε να μεταδώσουμε πόσο μεγάλη αλλαγή είδαμε εμείς στη ζωή μας προσπαθώντας να πλησιάσουμε στο Χριστό, είναι βέβαιο ότι θα πείσουμε πολύ περισσότερο, απ' ότι αν αναπτύξουμε τη Θεολογία όλων των Πατέρων της Εκκλησίας.
Άβαταρ μέλους
LOCKHEART
Κορυφαίος Αποστολέας
Κορυφαίος Αποστολέας
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από LOCKHEART »

Προσωπικά θεωρώ μάταιη την κουβέντα με άθεο η αιρετικό εκτός αν είναι ανοιχτόμυαλος στο να κάνει κουβέντα αλλιώς απλά γίνεσαι στο τέλος κακός , κολλημένος, και άν εισαι και σε παρέα ο τσακωμός ειναι μια συνηθισμένη κατάληξη.

Πως μπορεί να συννεοηθέι η λογική με την υπερ-λογική ή το θείο ; ιδιαίτερα αν ο άλλος δεν σηκώνει κουβέντα και απο την στιγμή που ο Ορθοδοξος δεν μπορεί πρακτικά να αποδείξει τίποτα.

Έχω ακούσει μέχρι απόψεις του στυλ : Αν υπάρχει θεός πές του να κανονίσουμε ραντεβού για καφε να τα πούμε αλλιως δεν υπάρχει τίποτε.

Το πως αντιλαμβάνεται ο καθένας τον Κυριο έχει να κάνει με το πως και ποσο έιναι μολυσμένη η συνείδηση του απο επιρροές δηλαδή για τον άθεο ο Κύριος ειναι μια προσωπικότητα , για τον φιλόσοφο ένας μεγάλος φιλόοσοφος για τον βουδιστή ένας μεγάλος γιόγκι.

Απλά να τους πλαισιώνουμε με αγάπη και αν δούμε ότι ειναι άνθρωποι που ενδιαφέρονται για μια κουβέντα με ανοιχτόμαυλό ναι να προχωρήσουμε αλλιως θεωρώ οτι το μπελά μας θα βρούμε και θα γίνουμε κακοι και κολλημένοι στο τέλος.
I prefer nothing than something bad
Μακάριοι οι καθαροί τη καρδία, ότι αυτοί τον Θεόν όψονται
Απάντηση

Επιστροφή στο “Πνευματικά Ερωτήματα”